Tiistai 18.12.2018

Yksi tärkeä sana puuttuu Syyrian ”tulitauosta” – ”Sanaa ’tulitauko’ ei käytetä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2016 09:18
Päivitetty: 
12.2.2016 09:30
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry pitivät tiedotustilaisuuden Munchenissa Saksassa neuvotteluiden jälkeen.
|

Saksan Münchenissa allekirjoitetusta Syyrian toimintasuunnitelmasta puuttuu yksi tärkeä sana, huomauttaa uutistoimisto al-Jazeera, ja se saa asiantuntijat epäilemään koko sopua.

Yhdysvallat, Venäjä, Saudi-Arabia ja Iran sekä Syyrian konfliktin paikalliset osapuolet lukuunottamatta Isis- ja al-Nusra-järjestöjä pääsivät perjantain vastaisena yönä sopuun taisteluiden lopettamisesta viikon sisällä. Näin ollen sopua on kutsuttu tulitauoksi, mutta itse suunnitelmasta sana ”tulitauko” puuttuu, al-Jazeera kertoo.

– Mielenkiintoista on, että sanaa tulitauko ei käytetä. Puhutaan väkivaltaisuuksien/taisteluiden [engl. hostilities] lopettamisesta, mikä on huomattavasti monitulkintaisempi termi ja käytännössä tarkoittaa sitä, että Venäjä ja Assad [Syyrian hallinto] voivat tehdä mitä haluavat, ja kansainvälisen yhteisön täytyy vain hyväksyä se, sanoo Denverin yliopiston apulaisprofessori Nader Hashemi al-Jazeeran mukaan.

– Luulen, että edessä on suurempi katastrofi kuin se, mikä on ollut valloillaan Syyriassa viimeiset viisi vuotta.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kuvasi sopua realistisesti sanoen, että ”meillä on täällä sanoja paperilla” ja jatkossa nähdään, mitkä sanoista toteutuvat.

Länsimainen diplomaattilähde puolestaan sanoo al-Jazeeralle, että saavutettu sopu ei tarkoita Venäjän kiisteltyjen ilmapommitusten välitöntä loppumista vaan "sitoutumista prosessiin, joka onnistuessaan muuttaa tilannetta". Venäjän mukaan sen pommitusten pääkohde on terroristijärjestö Isis, mutta sen pommitusten kritisoidaan kohdistuvan myös maltillisiin oppositioryhmiin sekä siviilikohteisiinkin.

Venäjän tukema Bashar al-Assadin hallinto on viime aikoina saavuttanut etulyöntiasemaa Syyrian sisällissodassa.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Niin sanat paperilla eivät paljon paina, jos luottamus puuttuu. Putinin hallinnon luottamus muun maailman silmissä ei ole kovin korkeassa kurssissa. Noh ehkä presidentti Assad vielä yrittää uskoa siihen, hänellä kun ei taida olla vaihtoehtoja.

Jarmo Lius

Vaikea kait on tulitauosta sopia kun ISIS ei ole edes mukana sopimuskeskusteluissa. Siksi tulitauko ei ole edes oikea määritelmä tavoitellulle olotilalle, sillä kait edelleen Venäjä jatkaa yhdessä Syyrian kanssa taistelua järjestöä vastaan. USA, Saudi-Arabia ja Turkki voisivat kantaa kortensa kekoon ja lopettaa ISIS järjestön rahoittamisen ja aseistamisen.

Mauri Avelin

Kerryn puheet ovat vähintäänkin kummallisia. USA on ollut yksi terrorismin tukijoista Syyriassa,ja on täten vastuussa maan tuhoista.
Mitään maltillista "oppositiota" ei ole olemassakaan. Tulitaukoa halutaan siksi, että Venäjän ilmavoimat yhdessä Syyrian asevoimien kanssa ovat täydellisesti murskaamassa ISIS, ja muun al Qaidan.