Keskiviikko 17.7.2019

Ministeri jarruttelee arvuuttelua hävittäjistä: ”Suomalainen veronmaksaja voi olla varma”

Luotu: 
20.2.2016 12:40
  • Kuva: Ilmavoimat , Lapin Lennosto
    Kuva
    Puolustusvoimat on aloittanut Hornetien seuraajan valinnan. Arkistokuvassa Lapin lennoston Hornet F-18.
|
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) jarruttelee julkisuudessa käytyä arvuuttelua Hornetien seuraajista. Niinistö antoi viime lokakuussa puolustusvoimille tehtäväksi aloittaa Hornetin suorituskyvyn korvaamisen monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla. 
 
-Hävittäjähankkeemme on vasta alkumetreillä, edes ensimmäistä tietopyyntöä valmistajille ei ole vielä ehditty lähettää. Meillä ei siis vielä ole virallista tietoa ketkä ovat kiinnostuneita osallistumaan hävittäjäkilpailuumme, mitä suorituskykyä eri kandidaateilla on tarjolla, mitkä ovat tarjottavien tuotteiden tärkeimmät ominaisuudet, alustavat hintatiedot jne. Silti jo nyt julkisuudessa on esiintynyt mielipiteitä meille parhaiten sopivasta hävittäjästä. Tällaisille mielipiteille ei vielä ole asiallisia perusteita eikä varsinkaan ajankohta näiden esittämiselle ole oikea. Joten eiköhän anneta alan ammattilaisille rauha tehdä työtään ja jätetään hävittäjäkandidaattien paremmuusjärjestykseen laittaminen myöhempään vaiheeseen, Niinistö kommentoi Puheenvuoron blogissaan.
 
Hän korostaa, että hävittäjävalinnassa kyse on merkittävästä puolustuspoliittisesta päätöksestä, jolla on vuosikymmenten vaikutus Suomen turvallisuudelle. 
 
-Suurimpana ongelmana hankkeen onnistumiselle pidettiin valmisteluvaiheen aikana julkisuuteen nostettuja suosikkikandidaattien nimeämisiä. Varomattomilla mielipiteiden esittämisillä vaarannetaan hankkeen tasapuolisuus ja kyseenalaistetaan alan ammattilaisten valmistelutyötä. Pahimmassa tapauksessa tämä saattaa johtaa myös joidenkin hävittäjäkandidaattien vetäytymiseen kilpailusta ja vaikuttaa hankkeen kustannuksiin. Maailmalla on myös esimerkkejä joissa jonkun kandidaatin suosiminen julkisuudessa on johtanut koko prosessin uudelleen käynnistämiseen. Tähän meillä ei ole varaa, Niinistö huomauttaa.
 
Muita päätöksessä huomioitavia asioita ovat Niinistön mukaan hävittäjän hinta ja elinkaarikustannukset, huoltovarmuus ja kotimaisen teollisuuden osallistuminen sekä hankinnan turvallisuuspoliittiset seurannaisvaikutukset. 
 
-Suomalainen veronmaksaja voi olla varma siitä, että konekandidaattien evaluointi tehdään maamme parhaiden asiantuntijoiden toimesta. Tämän prosessin lopputuotteena syntyy puolustushallinnon esitys hankittavasta hävittäjästä ja niiden määrästä. Koska kyseessä on niin turvallisuus- ja puolustuspoliittisesti kuin taloudellisesti merkittävä päätös, on poliittisen päätöksenteon merkitys HX-hankkeessa suuri, hän vakuuttaa.
 
Puolustusministeriön suunnitelman mukaan lopullisen päätöksen hävittäjähankinnasta tekee vuonna 2019 aloittava hallitus. Rahoituksesta päättää eduskunta budjettivaltansa nojalla. Aikoinaan Hornet-hankinnassa lopullisen valintapäätöksen hävittäjätyypistä teki maan hallitus puolustusvoimien esityksen mukaisesti.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Taas yksi perussuomalainen, joka pyrkii estämään avointa kansalaiskeskustelua. Kaiken lisäksi tyyppi, joka ei hävittäjää tuntisi, vaikka sellainen tippuisi päähän. Mikä siinä on, että persuilla on jatkuvasti hirveä pelko siitä, että asioista käydään keskustelua? Oppositiossa ollessaanhan he nimenomaa jatkuvasti kuuluttivat kansalaiskeskustelua, onko siinäkin asiassa takki kääntynyt?

Ihmettelen lisäksi tuota lausuntoa "parhaista asiantuntijoista", nämä hallituksen "asiantuntijat" kun ovat aikalailla jäävejä lausumaan asiasta, heillä kun on asiassa oma lehmä syvällä ojassa. Niinistön pelko siitä, että kansalaiskeskustelu jostain asiasta vaarantaisi hankkeen tasapuolisuuden, on suorastaan naiivi, kansalaiset ne mahdollisesti ostettavat hävittäjät maksavat, joten kyllä heilläkin on asiassa oltava sanansa sanottavana. Onko puolustusministerimme tyystin unohtanut, keiden palkkaama virkamies hän on?

Aina kun joku asetoimittaja on julkisen keskustelun vuoksi vetäytynyt jostain hankkeesta, on takana ollut asioita, joita kutsutaan suomenkielessä rikoksiksi. Lahjuksia, korruptiota yleisemminkin, salaisia sopimuksia parlamentin ja kansalaisten selän takana ja kyseenalaista puoluepolitikointia. On ihan oikein, että Niinistö pelkää näiden keskustelujen tuomaa julkisuutta, eipähän tule niin helposti lipsuttua laittomuuksiin. Kyllä osa kansalaisista muistaa vielä, kuinka Elisabeth Rehn aikoinaan juoni Hornet -kauppoja eduskunnan ja kansalaisten selän takana. Sellainen peli ei enää vetele, nyt siitä tulee lähtö täysihoitoon.

On äärimmäisen tärkeää, että eduskunnalla on kaupoista päätettäessä käytettävissä kaikki mahdollinen asiaan liittyvä faktatieto, tässä on kyse niin suuresta asiasta, että siinä ei mielikuvilla saa olla sijaa.

Raimo Laakso

Turha tuosta mitään huutoäänestystä on ennen ehdokkaiden julkistamista pitääkään. Kyllähän aikoinaan Hornettienkin hankkimiseen vaikutti jonkin verran kansalaismielipide, vaikka some ei tällä tavalla ollutkaan käytettävissä. Kun ehdokkaat on julkistettu hintoineen ja ominaisuuksineen, on aika aloittaa keskustelu. Siihen saakka tuo on vain turhaa löpinää.

Tällä kertaa taitaa tuo jenkkivaihtoehto olla niin keskeneräinen, että sen tilalle pitäisi kilpailuun ottaa joku muu vaihtoehto. Tämänkin oman spekuloinnin takia on parempi pitää vielä vaihtoehdot vain asiantuntijapiirin käsissä.

Ari-Vesa Parviainen

Ei tuossa täkäläisten asiantuntijoiden työrauha mitään auta. Kehitystyö on puolivälissä monen koneen osalta.
On tietenkin hyvä, että ministeri osaa älytä että hävittäjähankinta on oleellinen osa puolustustamme. Kenelle tuo ei muuten olisi tulllut mieleen?

Hornetteja ostettaessa oli päivän puheenaihe "vastakaupat". Mutta mitäs täältä enää voisi toimittaa vastineeksi? Ehkä sellua ja biokerosiinia?

Super Hornet jatkaa vielä pitkään, samoin F15 Strike Eagle. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, onko järkevämpiä vaihtoehtoja kohta tarjolla.

Yksi yli muiden on tietenkin tutkanäkymätön F22 Raptor, johon ei enää kenelläkään näytä olevan varaa. Sääli, upea laite. Israel noita halusi, mutta tuskin olisi voinut maksaa hintaa. Se ehkä olisi pitänyt miinustaa vuotuisesta miljardien apupaketista?

Parhaat vehkeet on siis tehty mutta saavuttamattomissa. Mikä älli on tuossa?

Juhani Karlsson

F-35 ei kelvannu Kanadalle.
Ruotsin uusi Jas Gripen saanut käsittääkseni kehuja, alimpana ainakin yksi juttu.
---
"Canada Officially Junks F-35, Launches Fighter Aircraft Replacement Program"
http://www.defenseworld.net/news/14598/Canada_Officially_Junks_F_35__Lau...
https://www.facebook.com/suomensotilas/posts/10153173112470686
---
"Hornetien seuraajaksi on ehdolla "katastrofihävittäjä""
"Yhdysvaltain armeijan karmein hanke, floppi ja sekasikiö.
Ihmiskunnan kaikkien aikojen kallein asekehitysprojekti."
"Näin voisi summata keskustelun, jota käydään viidennen sukupolven F-35-monitoimihävittäjän ympärillä."
http://www.hs.fi/kotimaa/a1434077485446
----
"F-35 täysi fiasko? – Ei pärjää 30-vuotiaalle edeltäjälleen ilmataistelussa"
http://www.tekniikkatalous.fi/maailmalta/2015-07-02/F-35-t%C3%A4ysi-fias...
---
"The F-35 Fighter Jet Is A Historic $1 Trillion Disaster"
http://www.businessinsider.com/the-f-35-is-a-disaster-2014-7?IR=T
---
"Pentagon’s big budget F-35 fighter ‘can’t turn, can’t climb, can’t run’"
http://blogs.reuters.com/great-debate/2014/07/14/pentagons-big-budget-f-...
---
"How the F-35 boondoggle shows that deficit hawkery is a sham"
https://www.washingtonpost.com/blogs/plum-line/wp/2014/07/25/how-the-f-3...
---
"Pentagon's vaunted F-35 earns lousy review from test pilot in secret report"
http://www.foxnews.com/us/2015/07/04/pentagon-vaunted-f-35-earns-lousy-r...
---
"Next Generation – Saab JAS 39 E/F Gripen"
"Mutta miten Gripenin korkean käyttöasteen, helpon huollettavuuden, alhaisten hankinta- ja käyttökustannusten ja kenttäkelpoisuuden suunnittelutavoitteet täyttyivät? Miten lähes mahdottomasta yhtälöstä tuli mahdollinen? " "Kaikkiaan ruotsalaiset ovat siis maksaneet jokaisesta tilaamastaan JAS 39A/B/C/D Gripenistä noin 39 miljoonaa dollaria koneelta. Suomen ilmavoimien F/A-18C/D Hornet -monitoimihävittäjien yksikköhankintahinta oli noin 57 miljoonaa dollaria." "Gripenin lentotuntihinta on ennätyksellisen alhainen – vain 4 700 dollaria. Muiden nykyaikaisten länsimaisten hävittäjien lentotuntihinnat ovat 7 000- 21 000 dollaria." "Kenttäkelpoista ja kustannustehokasta Gripen suunniteltiin alun perin toimimaan karuissa hajasijoitusolosuhteissa, se pystyy toimimaan 800 metrin pituiselta jäiseltä tai märältä kiitoradalta. Yhden teknikon ja viiden miehen huoltoryhmä pystyy aseistamaan, tankkaamaan ja tarkistamaan Gripenin 10 minuutissa. " "Keskimääräinen vikaantumissväli (MTBF) on 7,6 tuntia ja korjausaika (MTTR) 2,5 tuntia. Kumpikin luku on kunnioitusta herättävä."
http://www.suomensotilas.fi/next-generation-saab-jas-39-ef-gripen/

Timo-Pekka Mustakallio

Eiköhän Hornet-kaupoissa opittu riittävästi Villin Lännen kieroiluista? Muutenkin voi tulla kiire lyödä kiinni Gripeniin, sillä moni-toimimattomaan "Lardybolt II":een sitoutuneista maista moni muukin kuin fiksut kanadalaiset ovat katsomassa vaihtoehtoja. Gripen on oiva valinta välintäyttäjäksi ennen kuin miehittämättömät Gen VI-hävittäjät saavuttavat operatiivisen tason... enkä yhtään ihmettelisi, jos Gripenin modulaarinen elektroniikka sallisi aikanaan lentäjän jättämisen maahan turvalliseen bunkkeriin. SAAB saattaa istua jättipotin päällä aikaamme sopivan koneensa kanssa...