Lauantai 25.5.2019

Tytöt ja pojat -kampanja hämmentää – ”Ampuu ohi biologian”

Luotu: 
25.2.2016 16:09
Päivitetty: 
25.2.2016 16:29
  • Kuva: Perussuomalaiset Nuoret
    Kuva
    Perussuomalaisten Nuorten sukupuolikampanja ihmetyttää muun muassa siksi, että sen koetaan unohtavan biologian.

Perussuomalaisten nuorten lanseeraama sukupuoliroolikampanja hämmentää. Aihe herättää keskustelua esimerkiksi Puheenvuoro-blogipalvelussa.

– Perussuomalaiset Nuoret lanseerasivat äskeittäin kampanjan, jonka tarkoituksena on korostaa sukupuolijärjestelmää, joka korostaa vain kahden sukupuolen olemassaoloa. Tämä on siis Perussuomalaisten Nuorten isku feminismiä vastaan. Kampanja on monilta osin erittäin hämmentävä ja ristiriitainen, kirjoittaa nuori kokoomuslainen Janina Kauppila blogissaan.

– Sen sijaan, että Perussuomalaiset Nuoret olisivat muistuttaneet jokaisen ihmisen olevan yksilö, jonka ominaisuuksista biologinen sukupuoli antaa yleensä osviittaa, he marssivat median eteen pilkkaamaan ihmisen yksilöllisyyttä, Kauppila ihmettelee.

Hän muistuttaa, että Suomeenkin syntyy vuosittain ihmisiä, joiden sukupuolta ei kyetä heti määrittelemään.

– Biologia jo siis kertoo, että sukupuoli ei ole niin yksikäsitteinen asia, kuin arki antaa meille joskus ymmärtää, Kauppila kirjoittaa.

Piraattipuolueen aktiivi Ahto Apajalahti puolestaan kiistää perussuomalaisten nuorten väitteen, jonka mukaan sukupuolineutraalin yhteiskunnan idea lähtisi ajatuksesta, että sukupuolten välillä ei olisi eroja.

– Sukupuolineutraalin yhteiskunnan idea lähtee siitä tavoitteesta, että jokaisen pitäisi saada olla ylpeästi sitä mitä on - vaikka oma identiteetti olisikin ristiriidassa persunuorten sukupuolikäsitysten kanssa, hän kirjoittaa blogissaan.

– Vaikka pojilla ja tytöillä ryhminä olisikin tiettyjä biologisperäisiä henkisiä eroja, kulttuuriset seikat voivat kuitenkin lisätä niiden merkitystä. Voi olla, että kulttuurisesti kasvatamme tyttöjä ja poikia erilaisemmiksi, kuin mitä biologiset erot sinänsä edellyttäisivät. Persunuoret tuntuvat kiistävän kokonaan tämän mahdollisuuden, Apajalahti pohtii.

Perussuomalaisten nuorten 3. Varapuheenjohtaja Daniel Kaartinen puolestaan kirjoittaa blogissaan, että sukupuolentutkimusta ei tarvita lainkaan.

– Oikea tiede perustuu havaintoihin, hypoteeseihin, kokeisiin ja vasta lopuksi muodostetaan näistä teoria, jota edelleen testataan yhä uudestaan ja uudestaan. Sukupuolentutkimuksessa ja muissa näennäistieteissä ensin keksitään teoria, joka sopii omaan ajatusmaailmaan. Tämän jälkeen teoriaa aletaan soveltamaan reaalimaailmaan ja huomataan, ettei kaikki sovikaan teoriaan. Tässä vaiheessa teoriassa ollut virhe joko lentää yliopistosta pois, tai se tuomitaan julkisesti, Kaartinen kirjoittaa.

Vihreiden nuorisojärjestö on puolestaan kommentoinut kampanjaa Facebookissa.

– Perussuomalaisten nuorten feminismin vastainen kampanja ampuu ohi ja kovaa niin biologisten tosiasioiden kuin feminismin määrittelynkin osalta, nuorisojärjestö kritisoi.

Demarinuoret puolestaan kokevat, että PS-nuorten kampanja on ahdasmielinen ja syrjivä. Demarinuoret kertoo olevansa tyrmistynyt kampanjasta.

– Perussuomalaisten Nuorten kampanja on avoimesti syrjivä, väheksyy tutkimustietoa ja lietsoo turhaa vastakkainasettelua. Käsitys vain kahdesta sukupuolesta on vanhentunut ja ahdasmielinen. Lisäksi se on äärimmäisen loukkaava, kommentoi Demarinuorten varapuheenjohtaja Petra Peltonen tiedotteessa.

Perussuomalaisten nuorten 2. varapuheenjohtaja Tiina Palovuori vastaa kritiikkiin Puheenvuoro-blogissaan.

– Intersukupuolisia ihmisiä syntyy ja on olemassa. Turnerin syndrooma, kolmen X-kromosomin syndrooma ja Klinefelterin syndrooma ovat todellisia lääketieteellisiä ilmiöitä. Intersukupuoliset ihmiset ovat arvokkaita yksilöitä, joita tarkoitukseni ei ollut vähätellä tai kiistää, Palovuori kirjoittaa.

Palovuoren mukaan hänen argumenttinsa on se, että sukupuoltaan ei voi valita eikä "kokonaisvaltaisesti muuttaa".

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Sukupuolisuudessa on kyse paljon enemmästä kuin yleisesti uskotaan, eräs hienoimpia kuulemiani vertauksia oli, kun eräs korkealle arvostamani psykiatri vertasi sukupuolisuutta näkemiseen. Yleisestihän uskotaan, että näköaistimuksemme syntyisi silmissä, tosiasia kuitenkin on, että aivomme vaikuttavat ratkaisevasti siihen, kuinka kuinka näkemämme koemme. Hänen mukaansa sukupuolisuuden kanssa on hyvin samalla tavalla, aistimuksemme ja niiden monimutkaiset vaikutukset tapahtuvat todellisuudessa aivoissa, ja aivojen toimintaa me ymmärrämme vielä kovin vajavaisesti. On siis paras olla esittämättä mitään jyrkkiä mielipiteitä puoleen tai toiseen, koska me emme todellakaan tiedä sukupuolisuudesta kuin hajanaisia sirpaleita.

Pertti Lindeman

Minä luulin ensin, että tämän kampanjan takana oli pakolaisnuoret, jotka eivät suvaitse naisia edes auton rattiin, mutta tästä olikin tehty kotimainen ongelma? Valitettavasti tämä kanpanja tukee yhden, meille vieraan, uskonnon harjoittajien näkemyksiä ja tavoitteita. Tässä mielessä persunuoret vaikuttavat hyvinkin suvaitsevaisilta maahanmuuttajia kohtaan.

Arto Jaaskelainen

Mielenkiintoista että eräät yrittävät heti vaientaa leimaamalla tutuilla termeillä vanhanaikainen, ahdasmielinen, ym., --- se "rasisti" puuttunee nyt.

Se että on poikkeamia ei tarkoita että tarvitsisi olla jotain muuta kuin kaksi sukupuolta.

Eivät ole Vihreät onnistuneet vielä koko maan aivopesussa sukupuolettomaksi vaikka hallitsevat mediaa omanmielisen toimittajakunnan kautta ja tunkevat kätevästi propagandaansa opetusmateriaalien joukkoonkin.

Tuossa alkumaistiaiset tästä teemasta:

http://artojaaskelainen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Hyvä Persunuoret, rohkeaa ja kunnioitettavaa sanoa totuus kahdesta sukupuolesta vaikka tietää että saa poliittisen hyökkäyksen siitä.

Anukatariina Solonen

Vaikka nyt selitellään, kampanjan perusviesti on, että sukupuoli on geeneissä ja että niitä on vain tasan kaksi. Tällä mielipiderakenteella sama puolue sitten vastustaa ankarasti mm. translakiin vaadittavia muutoksia, joihin kuuluu mm. ihmisoikeusrikkomukseksi jo todettu sterilointipakko. Samoin tulilinjalla on äitiyslakiuudistus, koska eihän geneettisesti voi olla kahta äitiä!!

Näin ollen kuomous ei kohdistu vain selkeään feminismiolkiukkoon (Suomessa tässä diskurssissa ei vaadita, että kaikkien olisi oltava samanlaisia, vaan että myös femiiniini poika ja poikamainen tyttö saavat oikeutuksensa), vaan paljon laajempaan asiakokonaisuuteen. Tähän mahtuu hyvin vaatimus sukupuolen tutkimuksen lakkauttamisesta, koska se kertoo perustellusti sukupuolen moninaisuudesta ja dynaamisuudesta tavalla, joka ei sovi konservatiiviseen ajatusmalliin.

Timo Lehtonen

Kannattaa syventyä asiaan lukemalla seuraavat jutut:
1. Sukupuoli-sanaa käytetään väärin http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207846-sukupuoli-sanaa-kay...
2. Aito avioliitto ry:n kirjelmä Opetushallitukselle: "Sukupuoli-sanan merkitystä ei voi muuttaa ajatukselliseksi"
http://aitoavioliitto.fi/tiedotteita/aito-avioliitto-ryn-kirjelma-opetus...
http://aitoavioliitto.fi/wp-content/uploads/Opetushallitukselle_2015_kir...

Mitkä ovat sukupuoli-käsitteen määrittämisen sellaiset kriteerit, joihin perustuen sukupuolia voisi olla useampi kuin kaksi ja mihin perustuen jonkin henkilön kohdalla ne kriteerit voisivat täyttyä?
Jos sukupuolia olisi useampi kuin kaksi, niin silloin niitä olisi vähintään kolme, eli pitäisi olla olemassa ”kolmas sukupuoli”.

Vaikka on olemassa intersukupuolisia (sukupuolen kehityksen häiriö) ihmisiä , se ei tarkoita, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.

Jos käsitteellä ”sukupuoli” tarkoitettaisiin jotain muuta asiaa kuin sellaista, josta seuraa, että ihmisen sukupuolia on kaksi (miessukupuoli ja naissukupuoli), niin silloin ei olisi selvää mitä eri säädöksissä esiintyvällä sukupuoli-sanalla todellisuudessa tarkoitetaan.

Timo Lehtonen

Intersukupuolinen - sukupuolen kehityksen häiriö.
Termiä "intersex" pidetään nykyisin halventavana ja ahdistavana, koska se leimaa lapsen synnynnäisen sairautensa perusteella, on epätarkka ilmaus ja lisäksi sekoitetaan helposti transseksuaalisuuteen. Sen tilalle onkin vakiintumassa kansainvälisesti hyväksytty nimitys disorder of sex development, (DSD) eli sukupuolen kehityksen häiriö.
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99299.pdf

ICD 10 tautiluokitus
Q56 - Epäselvä sukupuoli ja valekaksineuvoisuus
Q56.0 - Muualla luokittamaton kaksineuvoisuus
Q56.1 - Muualla luokittamaton miespuolinen valekaksineuvoisuus
Q56.2 - Muualla luokittamaton naispuolinen valekaksineuvoisuus
Q56.3 - Määrittämätön valekaksineuvoisuus
Q56.4 - Määrittämätön epäselvä sukupuoli
http://icd-codes.info/fi/XVII/Q50-Q56/Q56/
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/80324/15c30d65-2b96-41d7-ac...

ICD 10: Indeterminate sex and pseudohermaphroditism Q56 http://www.icd10data.com/ICD10CM/Codes/Q00-Q99/Q50-Q56/Q56-

"sukupuolen kehityksen häiriö"
https://www.google.fi/search?q=%22sukupuolen+kehityksen+h%C3%A4iri%C3%B6...

disorder of sex development
https://www.google.fi/search?q=disorder+of+sex+development&ie=utf-8&oe=u...

Timo Lehtonen

Ihmisiä on henkilön kehosta todennettavissa olevien ominaisuuksien (seikkojen, piirteiden) suhteen erilaisia.

Osa ihmisistä on
• ruskeasilmäisiä ja osa sinisilmäisiä -> silmien väri
• vaaleatukkaisia ja osa tummatukkaisia -> hiusten väri
• vaaleaihoisia ja osa tummaihoisia -> ihon väri
• laihoja ja osa lihavia -> paino
• lyhyitä ja osa pitkiä -> pituus
• oikeakätisiä ja osa vasenkätisiä -> kätisyys
• hedelmöittäviä ja osa hedelmöityviä -> sukupuoli

Henkilön sukupuoli määräytyy sen mukaan, onko henkilö lisääntymiseen liittyvien piirteiden suhteen hedelmöittävä vai hedelmöityvä.

Ihmisiä on sukupuoli-käsitteeseen liittyvien piirteiden (ominaisuuksien) suhteen kahdenlaisia: miessukupuolta (mies ja poika) ja naissukupuolta (nainen ja tyttö) olevia.

Ihmisen sukupuolen määräytyminen perustuu lisääntymiseen liittyviin piirteisiin (ominaisuuksiin), jotka ovat todennettavissa henkilön kehosta.

Timo Lehtonen

Ihmisiä on lisääntymistä (lapsen saamista) ajatellen lähtökohtaisesti ominaisuuksiltaan kahdenlaisia: hedelmöittäviä (mies) ja hedelmöityviä (nainen).

Lähtökohtaisesti poikalapsi kasvaa ominaisuuksiltaan lisääntymistä ajatellen hedelmöittäväksi (mies) ja tyttölapsi kasvaa ominaisuuksiltaan lisääntymistä ajatellen hedelmöityväksi (nainen).
Myös lisääntymiskyvytön aikuinen henkilö on joko mies tai nainen.
Jos aikuinen henkilö on lisääntymiskyvytön, niin jossain hänen lisääntymistä koskevassa ominaisuudessa on jokin vika.

Ihmiset jaetaan lisääntymiseen liittyvien ominaisuuksien perusteella kahteen eri ryhmään: miehiin ja naisiin. Tuon kahden eri ryhmään jakamisen luokittelun perusteena käytetään käsitettä ”sukupuoli”.

Sukupuoli-käsitteen vapaamuotoinen määritelmä: Ihmisen sukupuolella tarkoitetaan lisääntymiseen liittyvää ihmisten erilaisuutta kuvaavaa käsitettä, joka perustuu kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin ja jonka avulla ihmiset jaetaan miessukupuolta ja naissukupuolta oleviksi henkilöiksi. Miessukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan mieheksi tai pojaksi. Naissukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan naiseksi tai tytöksi.

Kielitoimiston sanakirjassa (kielitoimistonsanakirja.fi) sukupuoli-sanan merkitys on kuvattu seuraavasti: ”eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä.”

Suomen kielessä sana (Kielitoimiston sanakirja)
1 ”mies” tarkoittaa täysikasvuista miessukupuolta olevaa ihmistä ja sanalla ”nainen” tarkoitetaan täysikasvuista naissukupuolta olevaa ihmistä;
2 ”poika” tarkoittaa miespuolista henkilöä syntymästä murrosikään, poikalapsi ja sanalla ”tyttö” tarkoitetaan naispuolista henkilöä syntymästä murrosikään, tyttölapsi;

Sanan ”sukupuoli” merkitystä ei ole määritelty lainsäädännössä, mutta on ilmeistä, että sanalla tarkoitetaan säädöksissä nimenomaan ihmisen sellaista lisääntymiseen liittyvää ominaisuutta, jonka perusteella ihmisiä on olemassa kahta eri sukupuolta (mies ja nainen).

Lainsäätäjä tunnustaa, että on olemassa erikseen miehiä ja naisia: monissa säädöksissä esiintyy sana mies (https://goo.gl/I0nelW) ja nainen (https://goo.gl/oi7JLt).

Sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty tasa-arvolaissa, eikä muussakaan säädöksessä, vaikka tuo käsite esiintyy lainsäädännössä useassa eri yhteydessä. Katso https://goo.gl/LgS9qh.

Koska sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty lainsäädännössä, niin sille täytyy olla olemassa riittävän yksiselitteinen ja yleiskäyttöinen määritelmä.

Jos käsitteellä ”sukupuoli” tarkoitettaisiin jotain muuta asiaa kuin sellaista, josta seuraa, että ihmisen sukupuolia on kaksi (miessukupuoli ja naissukupuoli), niin silloin ei olisi selvää mitä eri säädöksissä esiintyvällä sukupuoli-sanalla todellisuudessa tarkoitetaan.

Sana sukupuoli muodostuu kahdesta eri sanasta: suku ja puoli.
Sanan ”suku” voidaan ajatella viittaavan lisääntymiseen ja sanan ”puoli” voidaan ajatella viittavan siihen, että mies ja nainen ovat kumpikin puolet kahdesta ihmisestä. Ihmisen luonnolliseen lisääntymisen tarvitaan kaksi ihmistä, mies ja nainen.

Henkilön tosiasiallinen sukupuoli on se, mikä se on hänen syntyessään, ei sitä kukaan voi itse muuksi muuttaa, vaikka sitä kuinka haluaisi.
Henkilöllä on oikeus kertoa kokemuksensa omasta sukupuolestaan (sukupuoli-identiteetti), mutta kukaan ei voi itse määrittää sukupuoltaan muuksi kuin mitä siitä on merkitty väestötietojärjestelmään.

Sukupuoli-käsitteessä ei ole kyse henkilön omasta sukupuoltaan koskevasta kokemuksesta, eikä henkilön harjoittamasta sukupuolen ilmaisusta.

Ihmisen oma kokemus sukupuolestaan ei muuta hänen tosiasiallista synnynnäistä sukupuoltaan toiseksi.

Henkilön sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eivät kumpikaan määritä millään tavalla sitä, mikä on henkilön tosiasiallinen sukupuoli (mies tai nainen).

Hyvin pieni vähemmistö ihmisistä on intersukupuolisia (sukupuolen kehityksen häiriö http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99299.pdf).
Intersukupuoliset henkilöt eivät ole syntyessään fyysisiltä sukupuolta määrittäviltä ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti naisia/tyttöjä eikä miehiä/poikia. Myös intersukupuolisille lapsille määritetään syntymän yhteydessä tutkimusten jälkeen sukupuoli (mies tai nainen).

Vaikka on olemassa intersukupuolisia ihmisiä, se ei tarkoita, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.

Jos käsitteen ”sukupuoli” merkityksen kuvaukseen sisällytetään sellaista asiaa, jolla ei ole mitään tekemistä lisääntymistä koskevien ihmisen ominaisuuksien kanssa, niin silloin ei ole kyse käsitteestä ”sukupuoli”.

Jos jollain käsitteellä halutaan tarkoitettavan tosiasiallisen sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä tai yksilön sukupuoli-identiteettiä, niin silloin on kyseessä jokin aivan muu asia kuin käsite ”sukupuoli”.

Käsitteet ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti” tarkoittavat eri asioita. ”Sukupuoli-identiteetti” ei ole osa käsitettä ”sukupuoli”.