Tiistai 23.7.2019

”Planeetallemme tapahtuu jotakin outoa” – Pohjoisnavan liikkeelle löytyi kaksi syytä

Luotu: 
12.4.2016 08:57
  • Kuva: NASA
    Kuva
    Tutkijat uskovat ilmastonmuutokseen liittyvien ilmiöiden vaikuttavan maan pyörimisakselin liikkeeseen.

Planeetallemme tapahtuu parhaillaan jotain outoa, kirjoittaa verkkolehti Gizmodo. Lehti raportoi tuoreesta tutkimuksesta, joka on selvittänyt syytä Maan pyörimisakselin pään eli Pohjoisnavan kiihtyneelle liikehdinnälle.

Planeettojen navat ovat jatkuvasti pienessä liikkeessä, mutta Science Advances -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Pohjoisnapa on vuodesta 2000 lähtien liikkunut ”dramaattisesti” itään päin. Tutkimuksen mukaan tähän näyttää olevan selkeä syy: ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt. Tarkemmin sanottuna navan liikehdintää ovat tutkijoiden mukaan kiihdyttäneet jäätikköjen sulaminen, mikä vaikuttaa Maan massatasapainoon, sekä lisäksi maaperän vesikato. Jälkimmäinen on uusi tutkimuslöytö, ensimmäinen yleisesti hyväksyttyä teoriaa.

– Me olemme osoittaneet, että jään sulaminen ja mannerten vesisäilöjen kehitys ovat yhdessä aiheuttaneet dramaattisen muutoksen navan sijainnissa, sanoo tutkija Surendra Adhikari National Geographic -lehdelle.

Tutkijat siis käytännössä uskovat, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos keikuttaa” planeettaa.

Pyörimisakselin sijaintia on seurattu jo vuodesta 1899. Pyörimisakselin ja niin sanotun maantieteellisen Pohjoisnavan liike ei liity Maan magneettisten napojen liikkeeseen, joskin nekin liikkuvat ajan mittaan.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

höpö, höpö vaan. peloitelkaa enemmän. maapallo on nyt ja tulevaisuudessa navoilta litistynyt ja päiväntasaajan vyötäröltä paksumpi. siinä on jotku jäätiköt aivan sama. saa sitä tyhmää karjaa vihreät peloitella ilmastomuutoksineen.

Hannu Korpilampi

Tämä on ihan puhdasta sitä itseään. Sulava merijää ei vaikuta massatasapainoon
mitenkään, kun taas satelliittien mukaan jäätikköjen massa ei ole muuttunut merkittävästi kummallakaan navalla mihinkään suuntaan. Välillä se on kasvanut välillä lisääntynyt, eikä jään määrä ole millään mittarilla merkittävästi erilainen kuin jonain toisena hetkenä 1900-luvulla.

Ja ajatus siitä että marginaalisen jäämäärän sulaminen navoilla vaikuttaisi mitenkään maapallon pyörimisakselin liikkeeseen on täydellisen pähkähullu. Yhtä hyvin voisi sanoa että maapallon pyörimisakselia siirtää homostelu mediassa, tai vihaiset henkiolennot.

Janne Pohjala

Juu. Jopa NASA itse debunkkaa tämän pelottelun. Maapallon kuorella ei ole oikein mitään roolia asiassa, koska magneettivuo muodostuu maapallon ytimen ja sitä ympäröivän sulan raudan kiertoliikkeen vaikutuksesta. Kuorella ei ole vaikutusta koska se kelluu muutoinkin laavan päällä.

Ei taida satojen kilometrien päässä pinnalla oleva jää tai ei vaikuta magneettikenttään. Käänteisesti magneettikentän muutos ei vaikuta jäähän tai ilmastoon.

The last time that Earth's poles flipped in a major reversal was about 780,000 years ago, in what scientists call the Brunhes-Matuyama reversal. The fossil record shows no drastic changes in plant or animal life. Deep ocean sediment cores from this period also indicate no changes in glacial activity, based on the amount of oxygen isotopes in the cores. This is also proof that a polarity reversal would not affect the rotation axis of Earth, as the planet's rotation axis tilt has a significant effect on climate and glaciation and any change would be evident in the glacial record.

The magnetic north pole has been creeping northward – by more than 600 miles (1,100 km) – since the early 19th century, when explorers first located it precisely. It is moving faster now, actually, as scientists estimate the pole is migrating northward about 40 miles per year, as opposed to about 10 miles per year in the early 20th century.

The science shows that magnetic pole reversal is – in terms of geologic time scales – a common occurrence that happens gradually over millennia. While the conditions that cause polarity reversals are not entirely predictable – the north pole's movement could subtly change direction, for instance – there is nothing in the millions of years of geologic record to suggest that any of the 2012 doomsday scenarios connected to a pole reversal should be taken seriously.

http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-poleReversal.html

Veikko Lisitsin

Laita parin litran maitohinkkiin pari kilon kivenmurikkaa ja täyteen vettä ja pyöritä sitä kädelläsi muutaman kerran ympäri. Ota sitten toinen kivenmurikka pois ja pyöritä. Sitten pane kilonmurikka takaisin hinkkiin ja poista litra vettä hinkistä. Nyt mieti miten on-vaikuttaako jään sulaminen maapallon navoilta yms.?

Janne Keinänen

Eihän siinä massan muutoksesta puhutakaan, vaan siitä että vetenä se massa jakautuu maailman merissä hieman eri tavalla kuin napajäätikönä.
Uskomatonta että vielä 2010-luvulla ihmiset eivät luota tieteeseen. Tiede on puolueetonta ja haastaa jatkuvasti itseään, toisin kuin kaikki muu ihmisen toiminta.

Carolus Linden

Siitähän sitä ilmastonmuutosta syntyy kun maapallon akseli suhteessa aurinkoon kunnolla keikahtaa. Kai siinä kuunkin vaikutukset muuttuu. Kunnon kauhutarina kertoi, että kun maan magneettinen napaisuus tarpeeksi muuttuu, se vaihtuu hujauksessa. noin kymmensesä sekunnissa. Toiset läheteet kyllä vakuuttavat että muutos kestää tuhansia tai useampiakin vuosia. Milläs sen tietää kuinka asia oikeasti on. Magneettinen tai geologinen napa, niin muutokset saattavat hyvinkin saattaa kyseenalaisikis kaikkien ilmastomuutosennusteiden laskelmat.
Hyvä olisi uskoa, että päästöjen rajoittaminen ei ole ainoa ratkaiseva tekijä ilmastonmuutoksille.

Joni Parviainen

Ilmastonmuutos on paskaa? Koska omat tutkimuksenne internetissä päätyivät siihen?
Mitäpä jos nyt siellä yksi jos toinen ottaa sen peukalon pois sieltä ahterista.
Tieteessä on se hieno juttu että, ei ole mitään väliä mihin uskot, tiede on totta.
Kyllähän sen Darwinkin tiesi jo aikanaan että, tyhmät karsiutuu ajan kuluessa geneettisestä perimästämme eikä teitä tule kyllä ikävä. :)

Kim Serrano

Maa on niin sanottu kiviplaneetta, jolla on metalleista muodostunut ydin, kiviaineksesta muodostunut sula vaippa sekä kiinteä kuori. Maalla on myös ilmakehä, ja se on Marsin lisäksi ainoa aurinkokunnan planeetta, jolla esiintyy varmistetusti nestemäistä vettä.

Maan kiertoaika Auringon ympäri ympäröivien tähtien suhteen eli sideerinen vuosi on 365,2564 vuorokautta (365 vuorokautta, 6 tuntia, 9 minuuttia ja 9,76 sekuntia) Maan pyörähdysaika oman akselinsa ympäri on yksi päivä eli 23 tuntia 56 minuuttia ja 4,1 sekuntia. Koska Maa ehtii jo yhden vuorokauden aikana kulkea jonkin matkaa pitkin kaarevaa rataa, kestää kuitenkin noin 4 minuuttia kauemmin, ennen kuin sama maapallon pituuspiiri on kääntyneenä kohti Aurinkoa, eli aurinkovuorokausi on tämän verran pitempi kuin tähtivuorokausi ja tunnin alkuperäisen määritelmän mukaan tasan 24 tuntia. Maapallon pyörimisen hidastuessa vuorokausi pitenee jatkuvasti, ja siinä esiintyy myös millisekunnin suuruusluokkaa olevia epäsäännöllisyyksiä.

Maalla on yksi suuri pitkäaikainen kiertolainen, Kuu. Kuumme on emoplaneettaansa verrattuna suhteellisesti suurempi kuin yksikään toinen aurinkokuntamme kuu. Maan kiertorata Auringon ympäri ei ole täysin ympyrämäinen, vaan likimain ellipsi, jonka toisessa polttopisteessä on Aurinko. Maa on lähinnä Aurinkoa tammikuun alussa, kun pohjoisella pallonpuoliskolla on talvi , ja vastaavasti kauimpana heinäkuun alussa, kun pohjoisella pallonpuoliskolla on kesä. Vuodenaikojen vaihtelu johtuu akselikallistumasta, eli siitä, että Maan akseli on 23,44 astetta kallellaan ratatason normaaliin nähden. Maan akseli on sen napojen kautta kulkevaksi kuviteltu suora. Tällä hetkellä akseli osoittaa lähelle Pohjantähteä. Auringon ja Kuun vaikutuksesta akseli kuitenkin kiertyy hitaasti, ja esimerkiksi 12 000 vuoden kuluttua pohjoinen taivaannapa sijaitsee Vegan lähistöllä. Ilmiötä kutsutaan prekessioksi. Täyteen prekessiokierrokseen kuluu 25 725 vuotta.
Maapallon radan elliptisyys ja muut rata-arvot vaihtelevat jonkin verran kymmenien tuhansien vuosien kuluessa. Muutokset johtuvat muiden aurinkokunnan planeettojen heikosta vetovoimavaikutuksesta. Maapallon akseli tekee 25 725 vuoden jaksossa vaappuvan hyrrän tapaista prekessio­liikettä. Se ja nutaatio ovat etupäässä muiden taivaankappaleiden aiheuttamia häiriöitä. Lisäksi pohjoisnapa siirtyy lyhyemmällä, parinkymmenen vuoden luokkaa olevalla jaksolla epäsäännöllisesti muutaman kymmenen metriä ympyrämäisesti.lähde? Ilmiötä kutsutaan napavariaatioksi. Maapallon pyöriminen hidastuu pääasiassa Kuun vetovoiman aiheuttaman vuorovesi-ilmiön vuoksi keski­määrin 1,6 millisekuntia vuosisadassa, mutta muiden syiden kuten tuulten, maanjäristysten ja mannerliikuntojen vuoksi tämä hidastuminen ei ole tasaista.Korallitutkimusten mukaan 370 miljoonaa vuotta sitten Maan pyörähdysaika oli 22,7 tuntia. Noin 600 miljoonaa vuotta sitten kambrikauden lähestyessä Maan vuorokausi oli 21 h, ja vuodessa siis 423 vuorokautta. Eräs arvio väittää Maan pyörähtäneen synnyttyään noin 4 600 miljoonaa vuotta sitten kierroksen kuudessa tunnissa, toinen 14 tunnissa.

Sepetius Kangas

Kyllä pohjoisnava akseli voi siirtyä muualle kuin etelään. esim kun pallon massakeskipistettä siirreetään niin sen pyörähdys alseli hakee uuden kohdan joka ei ole suinkaan ainoastaan samassa suunnassa entisen akselin kanssa. eli etelänavan akseli psyy paikallaa mutta pohjoisnavan akseli siiryy johonkin muuhun kohtaan pallossa kuin kohti toista akselia jos sen kohtaa verrataan entiseen paikkaan pallossa. Eli entinen pohjoisnavan akselin paikka voi pyöriä tämän nykyisen pohjoinavan akselin ympäri, Perisaatteessa navat voisivat joissain tapauksissa olla vaikka vierekkäin. ja silti pyöriminen tapahtuisi akselien kautta

Juha Kuikka

Hienoa! Vihdoinkin uusi uhkakuva. 50-luvulla se oli ydinsota, 60-luvulla ilmansaasteet, 70-luvun alussa väestöräjähdys, 70-luvun lopulla uusi jääkausi, 80-luvulla happosateet, 90-luvulla otsonikato, 2000-luvulla ilmaston lämpeneminen, 2010-luvun alussa ilmaston muutos ja kun kaikki edellä mainittu on kaluttu loppuun, niin nyt löytyi tuo magneettisten napojen siirtyminen! Innovaatio ei ehdy!

Hannu Ahokas

Tässä uutisessa ei kyllä puhuttu magneettisen navan siirtymisestä mitään, eikä myöskään tuossa alkaperäisessä artikkelissakaan. Kyse oli maapallon pyörimisnapa-akselin siirtymisestä massan jakautuessa eri tavalla.

Escobaristo Halainen

On se upeeta kun meiltä löytyy näitä besserwissereitä joilla on parempaa tietoa asiasta kuin asiasta. Sääliksi käy nämä tutkijat jotka vuosikaudet, vuosikymmenet tutkivat ja keräävät tietoa aivan turhaa kun voisivat kysyä faktatiedon suoraan näiltä peräkammarien "professoreilta". Niin paljon turhaa työtä tehdään.

Reko Kauranen

Tieteen suuriin linjanvetoihin, siis niihin jotka ovat vain arveluja, ei ole syytä suhtautua vakavasti. Sen osoittaa järkyttävä evoluutioteorian hyväksyminen ilman mitään kokemusperäistä tietoa. Kaikki viittaa siihen että evoluutioteoria ei voi pitää paikkaansa. Mutta kun ei ole vielä keksitty toista ateistista selitystä, niin siitä pidetään jääräpäisesti kiinni ja se onkin tärkeä ateistien uskolle. Aivan varmasti on katsatrofeja tulossa. Yksi oli maanlaajuinen vedenpaisumus. Nyt aikojen lopulla tulee vielä pahempia kosmisia muutoksia. Kannattaa olla valmiina Jeesus turvana. ei hallituskaan voi auttaa eikä Yk.

Tapani Moilanen

Ihan hyvä että pohjoisnapa siirtyy.Maahan on lähes savokarjalaisen uuninauriin muotoinen.Jos se vielä litistyy niin pohjois- etelä suunntaan kulkevat öljyputket repeävät liitoksistaan,mikä heikentää edelleen Venäjän heikkoa kansantaloutta ja aihettaa sisäisiä levottomuuksia.Tietoliikennekaapelit myös voivat katketa mikä aiheuttaa levottomuutta pörsseissä ja kansainvälisessä kaupassa.Myös suurjännitekaapelit voivat katketa mikä olisi katastrofi Intiassa kun jäähdytyslaitteet pysähtyisivät.

Päivi Clay

Mutta, kun me emme edes asusta maaPALLOLLA! Olemme Litteällä Maanpiirillä! Laittakaa hakusanaksi litteä maanpiiri tai Flat Earth ja jo alkaa tulla Faktaa!!
Nasa on ottanut "kuvia", joissa maapallo on täydellisen pyöreä. Miten se siis olisikin yht'äkkiä navoiltaan litistynyt? Täyttä valetta kaikki maapallo-jutut!

Heikki Paananen

Taitaa CalTech olla rahankerjuukierroksella, kun tallaista hottoa pitaa julkaista. Janna, etta naita ilmaantuu aina kevaalla, samoihin aikoihin. Jannittaa jo, mita MIT kohta julkaisee.

"Tutkimus" ei tee minkaanlaista analyysia massaliikkeen vaikutuksesta pyorahdysaikaan. Jos massaliike on niin suurta, etta se vaikuttaa akseliin, tulisi se nakya pyorahdysajassa, ja jos ei nay, pitaisi se jollakin tavalla perustella. "Tutkimus" on puutteellinen, todennakoisesti rahoitusneuvotteluiden avuksi laadittu pokale.