Maanantai 22.7.2019

Kaksi ulostuloa yrittäjiltä: ”Pitää muistaa, että kolmasosa työntekijöistä ei kuulu liittoon”

Luotu: 
5.6.2016 10:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yrittäjät ihmettelevät, miksi luottamusmiehen on kuuluttava ammattiliittoon.
|
Savon Yrittäjät ja myös yrittäjien kattojärjestö Suomen Yrittäjät ovat ottaneet kantaa paikalliseen sopimiseen ja pääministeri Juha Sipilän hallituksen kompromissiesitykseen.
 
Hallitus teki kilpailukykysopimusneuvottelujen loppuvaiheessa kompromissiehdotuksen, jossa pyrittiin siihen, ettei työnantajilla eikä työntekijöillä ole järjestäytymispakkoa eikä työnantajalla ole velvollisuutta tehdä liityntäsopimusta työntekijäliiton kanssa.
 
–Kuitenkin ehdotukseen oli kirjattu sopijaosapuoleksi luottamusmies. Tuo termi johtaa pakkojäsenyyksiin. Työnantajalla ei enää olisi pakkoliittymistä, joten siltä osin kompromissiesitys on askel parempaan. Työntekijöille kuitenkin syntyisi velvoite järjestäytyä tiettyyn ammattiliittoon, jotta luottamusmies ylipäätään voitaisiin valita. Valintaan voisivat osallistua vain samaan ammattiliittoon kuuluvat työntekijät. Kyseessä on siis tilanne, jossa kaikki eivät voi osallistua sopimiseen, koska luottamusmies edustaa vain työpaikalla olevia ammattiliiton jäseniä, Savon Yrittäjien puheenjohtaja Yrjö Ronkainen ja toimitusjohtaja Arto Nykänen toteavat mielipidekirjoituksessaan Savon Sanomissa.
 
He muistuttavat, että Suomessa on noin 90 000 työnantajayritystä, joista vain 20 000 kuuluu työnantajaliittoon. Sopimisen ulkopuolelle jää siten edelleen 50 000 järjestäytymätöntä työnantajaa.
 
Ronkainen ja Nykänen huomauttavat, että ”merkittävimmät sopimisen kohteet” ovat tällä hetkellä esimerkiksi teknologiateollisuuden työehtosopimuksessa luottamusmieslukon takana.
 
–Muutaman työntekijän yrityksessä ei välttämättä ole yhtään ammattiliittoon kuuluvaa työntekijää. Näille työpaikoille syntyisi järjestäytymispakko, jotta voidaan sopia niistä asioista, joissa työehtosopimus edellyttää luottamusmiestä. Me korostamme sitä, että työpaikoilla jokaisella työntekijällä on oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa työpaikan asioihin, kuului liittoon tai ei. Pitää muistaa, että kolmasosa työntekijöistä ei kuulu liittoon. Kompromissiesitys syrjii näitä työntekijöitä ja sulkee heidät osin paikallisen sopimisen ulkopuolelle, he kirjoittavat
 
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentiläinen puolestaan korostaa omassa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa, että Suomen Yrittäjät on ilmoittanut, että se haluaa edistää paikallista sopimista siten, että sopijaosapuoli voisi olla luottamusmies, koko henkilöstö tai sen edustaja. 
 
–Tämä ei ole kelvannut, vaan osapuoleksi on käynyt vain ammattiliittoon kuuluva ja sen jäsenten valitsema luottamusmies. Miksi, sitä ei ole kerrottu. Ehkä kyse on vallasta, Pentikäinen sanoo.
 
Pentikäisen mukaan hallituksen pitää edistää sellaista lainsäädäntöä, joka mahdollistaa laajan työpaikkasopimisen ja sitä kautta yritysten mahdollisuudet menestyä. 
 
–Se on tärkeää kansakunnan kestävän hyvinvoinnin vuoksi, hän päättää.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Yrittäjät ovat oikeassa ja oikealla asialla! AY-väki yrittää tunkea jalkansa tällä tavalla myös heistä riippumattomien yritysten oven väliin? Toivottavasti eivät onnistu! Yrittäjät ja työntekijät pystyvät sopimaan asioistaan ilman AY-liikkeen "päällystakkia"!

Seppo Korppoo

Eniten Suomeen kaivataan perustuslain mukaista vapaata paikallisen sopimisen järjestelmää. Sitä kautta saadaan nopeimmin uusia investointeja ja työpaikkoja, lisää tuottavuutta ja talouskasvua.

Valitettavasti on todettava, että tämä ei nyt voi toteutua, sillä nykyisin Suomen talous perustuu laittomuuteen.

Perustelut:
1) Nykyinen työvoimakartelli ja yleissitovuus ovat perustuslain yhdenvertaisuus-pykälän ja yhdistymisvapauden vastaisia (2 luku Perusoikeudet, 6 § ja 13 §).
2) Paikallisen sopimisen luottamusmies-pakko on laiton, samoin perustein kuin 1)
3) Aivan erityisesti järjestäytymättömiä pk-yrityksiä kohdellaan lainvastaisesti, vaikka ne luovat 90% uusista työpaikoista ja vastaavat yli 50%sta BKTstamme.
4) Laittomista lakoista tulevat sakot ovat niin matalia, että ne ovat perustuslain omaisuuden suoja -pykälän lainvastaisia (2 luku Perusoikeudet, 15 §). Oikeusvaltion periaate pitää olla se, että laittomaan tekoon ryhtyvä joutuu korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Nyt näin ei ole asianlaita.
5) Valtion nykyinen holtiton velanotto on EUn Vakaus- ja kasvusopimuksen vastainen.

Kaikille pitää olla selvää, että nykyinen tilanne on kestämätön:

Se on aiheuttanut 500 0000 ihmisen työttömyyden, josta kärsivät myös heidän yli miljoona läheistään, sekä maan kilpailu-kyvyttömyyden ja hirmuisen velanoton, joka jää lastemme ja heidän lastensa maksettavaksi.

HS-artikkelissaan 4.6 "Perustuslaki on oikeusvaltion kivijalka" oikeus- ja työministeri Jari Lindström kirjoitti, että perustuslakia tulee vaalia varsinkin nyt kun Suomen itsenäisyyden juhlavuosi lähestyy.

Toivottavasti edellä mainitut asiat saadaan nopeasti kuntoon niin, että kaikki Suomen kansalaiset voivat viettää itsenäisyytemme 100-vuotisajuhlaa perustuslakiansa kunnioittavassa maassa.

Seppo Korppoo, pk-yrittäjä ja isänmaanystävä

Ensio Harjavaara

Pitää paikkansa, että on paljon pieniä yrityksiä, joissa yksikään työntekijä ei ole liitossa. Joissain työpaikoissa sen vuoksi, että työnantaja valkkaa liittoon kuulumattomia työntekijöitä tai "savustaa" ulos liittoon kuuluvat. Toinen syy on, että parin kolmen työntekijä firmoissa työntekijät eivät katso tarpeelliseksi kuulua liittoon, koska muut hoitavat asiat kuitenkin. Näin säästyy muutama kymppi ja näyttää paremmalta isännän silmissä.
Veikkaanpa, että jos paikallista sopimista lisätään, lisääntyy myös liittojen jäsenmäärä.

Tapio Harra

Missä mahtaa piilotella Sipilän ja kumppaneiden yrittäjäystävällisyys ja joka paikan säätelyn purkaminen.
Joskus luultiin, että Sipilä sentään ymmärtäisi yrityselämästä jotain. Eipä näytä siltä, hän jopa väitti televisiossa, että luottamusmiespakkoa ei sisälly kiky sopimukseen!!!!

Antti Harkila

Tyytymättömillä työntekijöillä on vapaa oikeus irtisanoutua ja vaihtaa työpaikkaa ja hakea uutta paljon korkeammalla palkalla. Ei ole mitään esteitä!

Yksi suuri ero (jota tuskin koskaan mainitaan) on Suomen ja KAIKKIEN muiden Pohjoismaiden laittomista lakoista määrätyt sakkomaksut. Suomessa on joka vuosi laittomia lakkoja moninkertainen määrä enemmän kuin muissa Pohjoismaissa YHTEENSÄ! Muissa maissa kaikki lakkosakot ovat henklökohtaisia! Väitän että tällä on suuri merkitys lakkohalukkuuteen.

Juha Sarajärvi

Kyllä yrityksissä on paras tieto paikallisen. / yrityskohtaisista tarpeista ei siihen tarvita korporaatioita, joilla on vain omat valtapyrkimykset. Pentikäinen on oikeasti yrittäjien ja samalla koko Suomen asialla tässäkin asiassa. Menestyvä yritys huolehtii myös henkilökunnastaan ja on oikeudenmukainen kaikkia kohtaan riippumatta siitä mihin liittoon väki kuuluu vai kuuluvatko liittoon ollenkaan.

Mauno Strandén

Kommarit ja demarit haluaa päästä määräämään, että yritykset kaatuu varmasti!
Ay kiimaiset voi pysyä poissa sellaisilta työpaikoilta. Työnantajalle pitää antaa vastaavasti valta määrätä ay liikkeissä mitä sen pomot saa liksaa?

Ilmari Sepponen

En oikein ymmärrä mikä tässä on niin vaikeaa. Olen 62 vuotias ja tehnyt aina paikallisen henkilökohtaisen sopimuksen työnantajieni kanssa, poikkeuksena ainoastaan 70-luvun alussa, kun jouduin tekemään työtä harjottelijana taulukkopalkalla.

Ilkka Korkalainen

Kysymys on ay-politrukkien vallasta. Politrukit haluavat päästä vaikuttamaan myös kaikkiin yritysten omistajille kuuluviin asioihin. Halutaan valtaa mutta ilman minkäänlaista vastuuta mistään asiasta. Tämä vastuuntunnottomuus näkyy myös olemattomissa lakkosakoissa. Kun sakot ovat olemattomat voidaan lakkoilla aivan tyhjänpäiväisistä asioista.

Ensio Harjavaara

Eihän siinä mitään vaikeaa olekkaan. Minäkin olen neuvotellut paikallisesti työehdoistani jokaisella työpaikallani. Lähtökohta on kuitenkin aina ollut liiton sopima tessi. Ensimmäistä työpaikkaani lukuunottamatta. On helppo neuvotella oma sopimus, kun referenssinä on kuitenkin aina liittojen neuvottelema yleinen sopimus. Usein työnantajat myös antavat mielellään näille liittoon kuulumattomille paremman sopimuksen pelkästään näyttääkseen liittoon kuuluville, että tässä sen nyt näette, kannattaako kuulua liittoon.
Asetelmat neuvotteleuihin kuitenkin muuttuisivat täysin, jos ei olisi liiton sopimaa tessiä vertailukohtana, eikä kukaan kuuluisi liittoon.

Tapio Mäkeläinen

Korppoolle tais tulla yks nolla liikaa työttömien määrään mutta luku on silti suuri. Ikäni teollisuuden palveluksessa olleena en nyt ihan kaikkea pistäisi ay-liikkeen piikkiin. Jos kysyntä hiipuu niin se hiipuu. Jos työantajat hyväksyivät vajaa kymmenen vuotta sitten liian suuret korotukset niin ei kai narri ole se joka pyytään vaan se joka maksaa. Niihin vuosiin ei ole paluuta.
Onhan tämä koko ajan mennyt parempaan suuntaa vaikka nyt käyty kierros oli uskomaton näytelmä. 70- luvulla lakot olivat todella poliittisia ja aggressiivisia. Pansion telakalla päältm sanoi Neukkalaan menevän laivan vesillelaskussa että nyt on juhla mutta sen.jälkeen muistakaamme päätehtävä eli työantajan vastustaminen. Fiksu tulkki jätti kääntämättä mutta kyllä neukut sen tajusivat.
Kyseessä oli valtion omistama yhtiö. Ei ay-liike Nokiaa kaatanut.
Paikallista sopimista on tehty maan sivu. Nyt odotukset olivat epärealistisia ja monille on epäselvää mistä moinen toiveajattelu lähti. Pentikäisen kommentti paikallisen sopimisen takapajulasta oli harkitsematon ja luokkava. Arroganttia ja osoitti syvää asuantuntemattomuutta.