Tiistai 23.7.2019

Tutkija oikoo väärinkäsityksiä: ”Ei ole rasismia todeta maahanmuuttajien olevan yliedustettuina raiskaustilastoissa – jos se on totta”

Luotu: 
28.9.2016 10:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Yhteiskuntafilosofiaan erikoistunut tutkijatohtori oikoo rasismin käsitteeseen liittyviä väärinkäsityksiä. Arkistokuva.
|

Yhteiskuntafilosofiaan erikoistunut tutkijatohtori Heikki A. Kovalainen kirjoittaa Etiikka-blogissa rasismin määrittelystä ja siihen liittyvistä väärinymmärryksistä, joita Kovalaisen mukaan esiintyy niin rasismin puolustajilla kuin sen vastustajillakin.

Rasismista keskustellaan vilkkaasti Helsingin Asema-aukion tapahtumien ja laajemmin maahanmuuttopoliittisten kysymysten seurauksena.

Kovalaisen mukaan on väärinymmärrys, että kaikki puhe ihmisryhmien välisistä eroista olisi rasismia.

– Jos sanon kiinalaisen miehen keskipituuden olevan 167,1 cm ja hollantilaisen 181 cm, tämä ei ole rasismia. Jos totean maahanmuuttajien olevan yliedustettuina raiskaustilastoissa, edes tämä väite ei ole rasismia – jos se vain on totta. Jos kuitenkin päättelen edelleen, ettei ketään turvapaikanhakijoita pidä päästää maahan, koska maahanmuuttajat raiskaavat, tämä on rasismia, Kovalainen havainnollistaa.

”Jos kuitenkin päättelen edelleen, ettei ketään turvapaikanhakijoita pidä päästää maahan, koska maahanmuuttajat raiskaavat, tämä on rasismia.”

Kovalaisen mukaan on virhepäätelmä olettaa, että ihmisistä tulee rasisteja maahanmuuttopolitiikan seurauksena. Tämä johtuu siitä, että rasismi on normatiivinen käsite.

– Normatiivisuus tarkoittaa sitä, että jokin asia on oikein tai väärin. --- Jos siis joku perustelee äskettäisen rasistisen herätyksensä hallituksen maahanmuuttopolitiikalla, hän syyllistyy virhepäätelmään. Samalla logiikalla voisi sanoa, että minun on oikein varastaa, koska lapsuuteni oli köyhä, Kovalainen kirjoittaa.

Kovalaisen mukaan perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa syyllistyi äskettäin samaan virheeseen puhuessaan Helsingin Asema-aukion väkivallanteosta.

– Hän lausui julkisuudessa, että Helsingin Asema-aukiolla uusnatsien tekemä väkivallanteko johtui maahanmuuton ongelmien hyssyttelystä. Näin ei saa päätellä – ei logiikan eikä moraalin sääntöjen mukaan, Kovalainen kirjoittaa.

Kovalaisen mukaan väärinymmärrys on vallalla myös vähemmistöjen oikeuksien puolustamisen kritiikissä. Kovalainen huomauttaa, että eriarvoisuuden tasaamisessa on kyse juuri siitä, että eri ryhmiä kohdellaan eri tavoin esimerkiksi positiivisen erityiskohtelun muodossa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Merja Hellsten

Tuskimpa saa.

Talouselämä juuri kirjoittaa kuinka Suomeen on kehkeytynyt miljoonien
mamu-bisnes.
Että tässä on se syy miksi asioista ei saa puhua oikeilla nimillä.
Joiltakin menisi bisnekset sekaisin ja tietyiltä poliitikanteko tältä kantilta.

Teppo Vanamo

Kyllä saa, jos asia on todennettavissa. Kyllä geneettisten, ympäristöllisten ja kulttuurillisten tekijöiden vaikutus älykkyysosamäärään tietyssä populaatiossa on aivan sallittu keskustelun aihe. Mutta jos tällaisen tutkimuksen perusteella tehdään johtopäätös, että satunnainen kadulla vastaan kävelevä kiinalainen on älykkäämpi, kuin satunnainen kadulla vastaan tuleva somali, kyse on rasismista.

Kaarle Akkanen

Ei rasismia ole myöskään kritisoida ko. politiikkaa. Vaatia tiukennuksia asetuksiin, laittomasti maassa olijoiden kiinniottoja ja palautuksia sekä vielä ajatuksesta tulonsiirroista näille! Miettikää asioita kylmän rauhallisesti.

Tarja Laakso

Toivottavasti tutkijan esittämät kannanotot huomioidaan. Sillä tätä kyllä tarvitaan.
Olisi naurattanut (ellei itketä enemmän) kuinka hyvän esimerkin tutkija esittikään. Ja kuinka oikeassa hän on esimerkillään.

Nimittäin tuossa taannoin kun mamu-keskustelu oli kuumimmillaan, lisäsin eräässä keskustelussa linkin tuossa esimerkissä viitattuun tutkimusraporttiin, jossa tuli esille tuo tiettyjen ryhmien yliedustus raiskaustilastoissa, minut leimattiin saman tien rasistiksi. Siis pelkästään sillä, että lisäsin linkin tutkimusraporttiin.

Samaan aikaan nämä suvaitsevaisina (anteeksi, ainoina ei-rasisteina itseään pitävät) haukkuivat suomalaiset jatkuvasti yleisluonteisella ilmauksella "kyllä suomalaisetkin raiskaavat" - tämä ei ollut rasismia. Perusteluina mm. se, että suomalaiset eivät ole vähemmistö. Ja toki perusteluina myös se, että he tarkoittivat, että jotkut suomalaiset raiskaavat. Niinpä - mutta kun joku ilmoittaa, että turvapaikanhakijat raiskaavat, se koskee ilmaisuna kaikkia turvapaikanhakijoita. Myös vaikka se olisi ilmaistu muodossa "jotkut turvapaikanhakijat/maahanmuuttajat tietyiltä alueilta raiskaavat" tai esimerkiksi "tietyt ryhmät raiskaavat suhteellisesti enemmän kuin kantasuomalaiset".
Kolmas tyypillinen perustelu oli silloin se, että suomalaisten tekemien raiskauksien lukumäärä on suurempi kuin maahanmuuttajien tekemät raiskaukset. Olisi tosi paha tilanne, jos 5% kansalaisista raiskaisi lukumääräisesti enemmän kuin muu 95% väestöstä - mutta järkyttävä määrä kyllä minusta on sekin, että raiskauksista noin neljännes (tai lähes kolmasosa) on näiden 5% tekemiä.

Itse olen tasa-arvon kannattaja. Minusta tasa-arvo on sitä, että kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Nyt se ei toteudu. Suomalaisia, varsinkin pienituloisia eläkeläisiä, työttömiä jne. kohdellaan huonommin kuin muita. Rikkaita kohdellaan huomattavasti "tasa-arvoisemmin" kuin tavallisia suomalaisia palkansaajia. Tiettyjä muitakin ryhmiä Suomessa kohdellaan "tasa-arvoisemmin" kuin suomen kieltä äidinkielenään puhuvia suomalaisia. jne. jne. Tietyt ryhmät suomalaisia ovat omasta mielestään niitä, jotka määrittävät, miten muiden pitää ajatella ja jos eivät ajattele niin, ovat ansainneet tulla kohdelluksi huonosti jne. jne. Suomessa ei todellakaan ole tasa-arvoa, ei edes vielä sen yksinkertaisimman asian - naisten tasa-arvon - osalta. Ja sen osaltahan tilanne voi kääntyä entistä huonommaksi (ennemmin kuin paremmaksi). Palkkaerojen osaltahan tilanne on heikentynyt jo pitkään ja rajusti Suomessa. Nyt on tullut mukaan kuvioihin sitten näitä uusia ryhmiä, jotka ovat tasa-arvoisia vasta sitten kun heitä kohdellaan muita ryhmiä paremmin.

Nita Hillner

Suomen maahanmuuttopolitiikka ei ole kaikilta osin onnistunut. Siitä puuttuu maalaisjärki. Lapsiperheitä kohdellaan todella huonosti, samoin saatetaan tehdä sairaita ja huonokuntoisia kohtaan. Samalla rikoksiin syyllistyneet saavat jäädä Suomeen ja pääsevät meidän vankiloihin. Rikolliset pitäisi lähettää kotimaihinsa kärsimään tuomionsa, ainakin kaikki jotka ovat syyllistyneet väkivallantekoihin, tappoihin ja/tai murhiin. Samoin pitäisi tehdä myös kaikille jotka suunnittelevat väkivallantekoja.

Heikki Leivo

Mitä ihmettä? Mistä lähtien turvapaikanhakija on ollut joku rotu? Yleistäminen on kyllä argumenttivirhe, mutta rasistiksi leimaaminen sen perusteella on aika härskiä. Varsinkin kun ties mitä vihapuhetta ollaan kovaa vauhtia tunkemassa rikoslakiin. Väärien mielipiteiden vaientaminen halutaan ilmeisesti tehdä mahdollisimman helpoksi ja tehokkaaksi.

Jukka Lampinen

Kun maahanmuuttajat tarvitsee noin 30 tuhatta asuntoa, niin on varmaan oikein todeta etä asuntopula ja sekä hintojen että vuokrien nousu johtuu maahanmuutosta.
Etniset ravintolat ja maahanmuuttajat yleensä, vie varmaankin 50 tuhatta työpaikkaa suomalaisilta, senkin kiistäminen lienee hyvin vaikeaa.
Maahanmuuton kustannukset yleensä, kaikkine vaikutuksineen, laskenee elintasoamme ehkä 3-5%.
Näitä tosiasioita vastaan, ei voi esittää kuin hyvin heikkoja vasta väitteitä.
Sopii yrittää väittää, että minä olen rasisti.

Vielä voisi todeta, että kestävän ekologisen kehityksen turvaamiseksi, asukaslukumme pitäisi vähentää 2 miljoonaan.

Andreas Pyy

"Näin ei saa päätellä – ei logiikan eikä moraalin sääntöjen mukaan, Kovalainen kirjoittaa."

Tuo Kovalainenko sen määrittää mitä saa sanoa ja mitä ei? Suomessa on sananvapaus ja täällä saa päätellä ihan mitä huvittaa ilman rajoituksia.

Niin ja entä sitten jos joku on "rasisti" jos "rasisti" on jossain asiassa aivan oikeassa? Jos maahanmuuttajien tai turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen vastustus on "rasismia" niin silloin noin puolet suomalaisista on "rasisteja"
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/304951-90-prosenttia-tai-10-pro...