Tiistai 18.6.2019

Li Andersson vastaa talousnobelistille: ”Mikäli ay-liike ei olisi jo olemassa, olisi nyt se hetki, jolloin se keksittäisiin”

Luotu: 
16.10.2016 19:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Li Anderssonin mukaan ay-liikkeen on itse osoitettava, että se muuttuu yhteiskunnan muutoksen myötä.
|
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson arvioi vasemmistoliiton Työelämäfoorumissa sunnuntaina, että työelämän tulevaisuuden megatrendit ekevät ammatillisesta järjestäytymisestä yhä akuutimpaa ja tarpeellisempaa. Andersson vastasi puheessaan talousnobelisti Bengt Holmströmille.
 
Holmström on arvioinut ay-liikkeen aika tulee olemaan ohi, koska työelämän muutos johtaa siihen, että liitot murenevat itsestään. Holmströmin mukaan ammatin merkityksen vähentyminen ja työn luonteen muuttuminen johtaa järjestäytymisasteen laskuun.
 
–Ay-liikkeen aika on ohi siinä mielessä, että sen yhteiskunnallinen vaikutusvalta tulee vähenemään ja sen luonne ja rooli muuttumaan, hän sanoi Talouselämälle perjantaina.
 
Andersson sanoo Holmströmin olevan oikeassa siinä, että työn murros ja perinteisten ammattien muuttuminen vaikuttaa myös ammattiyhdistysliikkeen asemaan ja tehtäviin. 
 
–Korkea järjestäytymisaste ja vahva ay-liike ei ole mikään itsestäänselvyys, vaan ay-liikkeen on itse osoitettava, että se muuttuu yhteiskunnan muutoksen myötä, ja ymmärtää niitä ongelmia, joita työn ja työelämän sirpaloituminen tuo mukanaan. Ammattiyhdistysliikkeen on yhä vahvemmin osoitettava, että se on enemmän kuin neuvottelupöydissä ja lehtikuvissa esiintyvä yhteiskunnallinen vallankäyttäjä, Andersson sanoi.
 
–Työelämän tulevaisuuden megatrendit pikemminkin tekevät ammatillisesta järjestäytymisestä yhä akuutimpaa ja tarpeellisempaa. Mikäli ay-liike ei olisi jo olemassa, olisi nyt se hetki, jolloin se keksittäisiin, hän jatkoi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Moilanen

Jos vasemmistoliiton ja SDP nuorisojärjetön aktiivit ovat kekimäärin eläkkeellä niin onko toivoa? Kuka haluaa iänikuisiin laivaristeilyihin ryypäämään ja ja kehumaan toisiaan.Ay toiminta ei ole niinkään seksikästä kun pappa betalar,seinästä saa rahaa,odotellaan perintöä ja ainut kokemushorisontti on Kela-tukien odottelu,kavereiden kanssa hengailu livenä tai somessa.Kokemusperäisestä laulusta Reijo Frankin esittämän ei ole kukaan koskaan kuullutkaan,Lopuksi vitsi:
Mikä on viisi metriä pitkä ja haisee hampulle ja vanhalle valkoviinille?
-Vastaus Vasemmistoliiton vuoden 2017 vappukulkue :)

Carolus Linden

Siinä mielessä yksi aika on ohi ay-liikkeen osalta, että keskitettyjä tulopoliittisia ratkaisuja ei enää taideta saada aikaan ja joukkovoimaan perustuva vaikuttaminen muutenkin tulee hankalammakksi työelämän ja siihen osallistumisen monimuotoisuuden lisääntyessä.
Ehkä Suomessa ay-liikkeen tärkeimmäksi tehtäväksi tulee toteuttaa pienempimuotoisempi työntekijöiden olojen, etujen ja oikeuksien vaaliminen. Sitäkin voitanee kutsua megatrendikkääksi.

Atso Eerikäinen

Japanissa on jo 30 vuotta sitten keksitty, ettei AY-liikettä tarvita sopimaan palkoista. Palkat sovitaan työtä vastaanotettaessa. Jos ei palkka kelpaa, voi hakeutua muualle. AY-liike ei sanele eikä edes sovi palkoista. Palkat eivät ole 30 vuoteen nousseet, koska deflaatio jyllää. Eli siis ostovoima lisääntyy hintojen laskiessa. Hallitukset ovat yrittäneet saada aikaan 2 %:n inflaation siinä onnistumatta. Ei auttanut sekään, että palkkoja joillakin inflaatiota yleensä lissäävillä aloilla nostettiin 2 %. Deflaatio jatkuu. Työntekijän palkka nousee, kun hän ylenee yhtiössä vähän kerrassaan, ja jos yhtiö tuottaa voittoa, on tiedossa noin kahden kuukauden palkkaa vastaava bonus. Tapiollinen yhtiö ei jaa bonuksia. Siksi kaikki tehostavat työpanostaan, jotta voittoa syntyisi. Siitä syystä ei myöskään lakkoja ole ollut 30 vuoteen.

Pauli Smolander

Ei ay liikkeen aika ole ohi. Siellä on senverran suuret rahat jemmassa, et niillä valikoitu joukko kummasti muistelee menneitä suuruuden aikoja, naukkailee konjakkia ja laulaa työväenlauluja laiva- ja lappiseminaareissa vuosikymmeniä.

Markku Tulkki

Mikähän näitäkin kommentoijia pännii kun täytyy moittia ay liikkeitä. Olette varmaan ns. porvareita kaikki. Eiköhän ole sillain että olette myös hyötyneet ay liikkeen tekemästä esityöstä palkoihin ja muihin etuuksiin.
Vai olettoko sillä kannalla että mennään takaisin torppari aikaan.
Lakkoilut takavuosina johtuivat vain ja ainoastaa tämän ek sanelu politiikasta, eli kyllä saa nämä ns. työnantajat ajatella omia tekojaan. Porvari on porvari, mulle kaikki ja heti muiden ei ole väliä.
Ajetaan pystyyn tätä ns. paikalla sopimista palkoista niin se on suoraa torppari aikaa, eikä puhuta mitään lomista eikä muista vapaista.
Muuten jos olette pannut merkille niin tämän Sipilän touhu on suoraa RASISMIA vähäosaisia kohtaan. Sipilä harrastaa tuossa touhussa puhdasta mielivaltaa.

Jaakko Aalto

"Mikähän näitäkin kommentoijia pännii kun täytyy moittia ay liikkeitä". Johtuisikohan siitä, että joskus muinoin hyödyllinen ay-liike on muuttunut leipääntyneeksi, kankeaksi ja kaksinaiamoraaliseksi liikkeeksi joka maksaa pomoilleen huimia palkkoja, kiertää veroja ja jarruttaa työelämän uudistuksia sillä tuloksella, että työpaikat katoavat rajojen taakse.

Markku Tulkki

Niin siis se on mielstäsi ay liikkeen syy että porvari nilkit pistää porukkaa pihalle.
Eikö asia ole niin että jos virmalla menee huonosti niin vika on johdossa. Aivan kuin kävi Ollilan Nokiassa, ei osattu katsoa eteen päin vaan oltiin mukamas maailman parhaita.
Eikä osattu kehittää tuotteita jotka olisi pitänyt Nokian pinnalla-syy yksin tämän vihalla johtaneen Ollilan.