Sunnuntai 20.1.2019

”Riemun päivä Suomelle, vältymme valtavalta byrokratialta” – Odotettu EU:n biomassalinjaus tuli

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.11.2016 15:39
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Hallituksen mukaan metsäteollisuuden sivutuotteiden hyödyntäminen energiantuotannossa saa komission hyväksynnän.
|

Hallituksen mukaan Euroopan komission linjaus metsäbiomassojen kestävyyskriteereistä ”kelpaa Suomelle”. Myös europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) iloitsee Suomen onnistumisesta edunvalvontatyössä.

Komission tänään julkaisema, odotettu uusiutuvan energian direktiiviehdotus sisältää sitovat EU-tason kestävyyskriteerit liikenteen biopolttoaineille, bionesteille sekä jatkossa myös sähkön- ja lämmöntuotantoon käytettäville kiinteille ja kaasumaisille biomassoille.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan komission esitys uusiutuvan energian direktiiviksi on Suomen kannalta suotuisa ja varmistaa, että Suomen hallituksen linjaukset uusiutuvan energian lisäämiseksi ovat vakaalla pohjalla. Metsäteollisuuden sivutuotteiden hyödyntäminen energiantuotannossa saa komission hyväksynnän, Rehn sanoo.

Suomessa on ollut huolta biomassan kestävyyskriteerien tiukentumisen vaikutuksesta. Komission tiedotteen mukaan kriteerejä tiukennetaankin, mutta tämä ei ministerien mukaan vaikuta biomassan käyttöön Suomessa.

– Suomen kannalta on olennaista kiinteän biomassan nollapäästöisyyden säilyttäminen. Tämä on nyt julkaistussa ehdotuksessa turvattu, ministeri Rehn.

– Koska Suomen metsä- ja ilmastopolitiikka ovat kokonaisuutena arvioiden kestäviä, ei eräkohtaista kestävyyden arviointia suomalaisen metsäenergian osalta tarvita. Vältymme valtavalta byrokratialta, sanoo myös puolestaan maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Suomi kuuluu laadukasta metsänhoitoa suorittavien EU-maiden luokkaan, joten sen puusta tehdylle biomassalle ei aseteta aiemmin suunniteltuja tiukkoja rajoitteita, selittää myös europarlamentaarikko Sarvamaa. Hänen mukaansa keskiviikko onkin ”riemun päivä Suomen metsätaloudelle”, koska komission ehdotus olisi pahimmillaan voinut olla kohtalokas isku suomalaisen biotalouden kehitykselle ja metsien hyötykäytölle.

Lue myös: Tulossa tuplaisku Suomelle? – ”EU voi rajoittaa Suomen metsien käyttöä voimakkaasti”

Lue myös: Professori huolestui poliitikkojen puheista: Puu-Suomi pulassa EU:ssa – ”Tiede ei tue Suomea”

Petri Sarvamaan mukaan suomalaiset edunvalvojat aktivoituivat tällä kertaa toden teolla ja myös onnistuivat.

– On ollut mahtavaa huomata miten me suomalaisetkin jalkaudumme kovan paikan tullen taistelemaan eduistamme Euroopassa. Tiukkojen rajoitusten ulkopuolelle jääminen on osoitus tehokkaasta ja tuloksellisesta edunvalvonnasta. Tämä on juhlapäivä suomalaiselle metsäosaamiselle, Sarvamaa toteaa tiedotteessa.

– Nyt annetun ehdotuksen mukaan Suomi pystyisi jatkamaan valitsemallaan uusiutuvan energian tiellä, eivätkä satojen miljoonien eurojen investoinnit metsänhoitoon ja biotalouden sovellutuksiin vaarantuisi.

Komission energia-asioiden ”talvipaketti” pyrkii toimeenpanemaan EU:n ilmasto- ja päästövähennystavoitteita. Talvipaketin energiatehokkuusdirektiivissä ehdotetaan EU:n yhteiseksi sitovaksi tavoitteeksi 30 prosentin energiatehokkuuden parantamista.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minä en näe mitään syytä riemuun, sillä hallituksen biopolitiikka on kaikilta osiltaan rationaalisti ja objektiivisesti ajatellen erityisen ilmasto ja luontohaitallinen kun sen seurauksena jo järsityt ja kalutut metsämme savutetaan muodossa tai toisessa entisestään kiihtyvällä tahdilla ilmaan ja seurauksena sekä hiilinielun siirtyminen atmosfääriin että oikean syömähampaamme, perinteellisen metsäteollisuutemme raaka-aineen kallistuminen, väheneminen ja siten kuoleminen kilpailukyvyn kadotessa.

Tämä' on ilmiselvää ja apinankin päättelytasolla todennettavissa. Maatamme eivat kuitenkaan hallitse edes apinat vaan eturyhmäahneet kepulit joille metsä näkyy vain dollarin kuvina. Mitään muuta he eivät siinä näe.

Todella likinäköistä ja putkinäköistä (retinitis pigmentosa) joukkoa.