Tiistai 23.7.2019

Arkeologi ällistyi Ylen uudesta tv-sarjasta: Täynnä virheitä, ”rikotaan Suomen lakia”

Luotu: 
27.12.2016 13:16
Päivitetty: 
28.12.2016 12:49
  • Kuva: Yleisradio
    Kuva
    Kuvassa merirosvo Margaretha Fleming (Minttu Mustakallio) ja merirosvopäällikkö Magnus Fleming (Ville Virtanen). Ylen Heroes of the Baltic Sea -sarja alkoi eilen TV2:ssa.
|

Turkulainen arkeologi ja keskiajan tutkija Ilari Aalto ihmettelee Vapaavuoro-blogissaan Ylen eilen alkanutta nuortensarjaa nimeltään Heroes of the Baltic Sea. Sarja sijoittuu rinnakkain nyky- ja keskiaikaan ja kietoutuu vuonna 1468 tapahtuneen laivaturman ympärille.

– Itämerellä vuonna 1468 aatelispoika Axel saa peräänsä verenhimoiset merirosvot. Yli 500 vuotta myöhemmin neljä tosielämän nuorta saa tehtäväkseen selvittää, mitä Axelille tapahtui, kuvailee Yle sarjaa.

Ilari Aallon mukaan sarjassa on ainakin ensimmäisen jakson perusteella otettu laajoja tulkintavapauksia keskiajan suhteen.

– Naiset esimerkiksi peittivät 1400-luvulla hiuksensa hunnulla, mutta tästä ei ole sarjassa tietoakaan. Aseeksi näyttää kelpaavan 1500-luvulla kehitetty rapier-miekka, horisonttia kelpaa tiirailla vuonna 1608 ensi kertaa mainitulla kaukoputkella ja laivaa tietenkin ohjataan 1700-luvulla käyttöön otetulla ruorilla, hän listaa esimerkkejä sarjan historiallisista virheistä.

Lue Ylen vastaus arkeologin kritiikkiin: Yle puolustaa uutuussarjaansa: ”Ei Indiana Joneskaan mikään opetusohjelma ole”

Vielä suurempi ihmetys Aallolle ovat kuitenkin sarjan nykyajan tapahtumat.

– "Pieniä" historiallisia epätarkkuuksia suurempi ällistys oli kuitenkin, miten ensimmäisessä jaksossa suhtauduttiin arkeologiaan. Axelin kohtaloa selvittävien lasten ensimmäinen tehtävä oli murtautua merimuseon näyttelyesineitä kuljettavaan rekkaan, missä lapset repivät auki Hanneke Vromesta peräisin olleen hylynosan laatikon ja riuhtoivat puunpalaa niin, että se olisi todellisuudessa saanut vakavia vaurioita, Aalto kirjoittaa.

Aallon mukaan sarjassa kohdellaan myös kaltoin arkeologista kaivauspaikkaa ja vanhaa merkkitulipaikan jäännöstä.

– Kyseessähän on muinaismuistolain 2 §:n tarkoittama "vartiotulilaitteen jäännös", jonka "kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu siihen kajoaminen" on lain 1 §:n perusteella kielletty, Aalto kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Kurvinen

Tätä se nykyaika on. Varsinkin kun tekemässä on henkilöt jotka eivät osaa arvostaa historiaa. On kauheaa katsella nykyaikaista filmaamista, jossa ei arvosteta enää jalustan käyttöä, vaan vapaalla kädellä kuvataan. Tähänkin upotettiin rahaa älyttömästi. No, onneksi joitakin Englantilaisia sarjoja joissa historian faktat on kohdallaan ja kuvaaminen todella loisteliasta. Surettaa vaan mihin kaikkea meidän veromarkat menee.

Tuomas Heinonen

Kerro yksikin tv-sarja jota tehtäessä on tapettu ihmisiä. Enpä usko että sellaista on tehty missään milloinkaan. Johan tv-sarjan tekijä joutuisi loppuiäkseen vankilaan murhasta jos se tappaisi ihmisiä tehdessään tv-sarjaa.

Jouni Lehmusruusu

Elokuva ei ole olemassa olostaan mitään velkaa realismille. Ei draamaa voi katsoa historiallisena dokumenttina. Tosin hieman häiritsi kun metallinpaljastimella löydetään ihmisen luita... mutta ei kai YLE:ä kukaan ole laadukkaista sarjoista syyttänytkään?

Tapio Meriluoto

On kyllä aikamoista jeesustelua selittää, että draamaa ei tule katsoa historiallisena dokumenttina - kun samaan aikaan tuotantoyhtiöt sekä ohjelmia jakavat tv-yhtiöt nimenomaisesti hehkuttavat näiden ohjelmien "historiallisuutta".

Siis samanlaista kaksinaamaisuutta kuin aikoinaan oikeuteen haastetuilla tupakkayhtiöillä. Niiden edustajathan kirkkain silmin selittivät, että "oli täysin kuluttajan oma vika, jos hän meni uskomaan meidän mainoksiamme; hänen olisi pitänyt uskoa lääkäreitä!"

Mirja Mönkkönen

Vaikka vain onkin fiktiosta kyse niin se ei estä perehtymästä ko aikakauden kulttuuriin ja esittämästä asiat suunnilleen oikein. Kuitenkin jokaisessa ns. historiallisessa tarinassa, näytelmässä, elokuvassa tai romaanissa on ja saa olla pieniä vapauksia. Toisaalta esim. Asterixissa ovat historialliset taustat oikein vaikka sarjakuva onkin.
Se on valitettavaa että historian opetusta vähennetään, kyllä oman maansa historia ainakin pitää tuntea.

Petri Liimatainen

Sarjaa näkemättä, herää ihmetys, että mitä komentoijat oikein kuvittelevat NUORTENsarjalta? Onko jossain maininta tämän olevan dokumentti tai opetusmateriaalia? Katsokaa huviksenne muutama otos nuortensarjoista, niin näette, että siellä hyppii yksisarvisia ja merenneitoja ja joka toisessa sarjassa jollain on yliluonnollisia kykyjä. Ei nämä nyt niin vakavia asioita ole, jollei erikseen totuutena myydä.

Matti Auer

Kamoon, tämä on nimenomaan nuortensarja, jotka ei juuri koskaan perustu faktoihin, vaan on puhdasta viihdettä ja seikkailua ala Harry Potter. Yritän epätoivoisena kuvitella, että nämä arvostelijat olisivat itse teini-ikäisiä pedantteine kommentteineen, mutta kuvitteluni on taatusti pelkkää fiktiota.