Lauantai 20.7.2019

Yle puolustaa uutuussarjaansa: ”Ei Indiana Joneskaan mikään opetusohjelma ole”

Luotu: 
28.12.2016 12:38
  • Kuva: Yleisradio
    Kuva
    TV2:lla ja Yle Areenassa näytettävässä Heroes of the Baltic Seassa laivassa on ruori, vaikkei näin vielä 1400-luvulla ollut. Tuottajan mukaan valinta on tietoinen.
|

Tuottaja Riikka Takila Yleisradiosta korostaa Uuden Suomen haastattelussa, että toissa päivänä alkanut nuortensarja Heroes of the Baltic Sea ei ole dokumentti eikä opetusohjelma.

Eilen arkeologi ja keskiajan tutkija Ilari Aalto kritisoi sarjan aloitusjaksoa kovin sanoin historiallisista virheistä sekä siitä, miten sarjan nykyaikaan sijoittuvissa osissa suhtaudutaan arkeologiaan. Sarjassa neljä nuorta tutkii nykyajassa 1400-luvulla sattuneen laivaturman vaiheita. Lue lisää: Arkeologi ällistyi Ylen uudesta tv-sarjasta: Täynnä virheitä, ”rikotaan Suomen lakia”

– Sarja on hyvin fiktiivinen. Se ei ole historiadokumentti. Se on todellisuuspakoa näille neljälle nuorelle, ikään kuin seikkailupeli tai -elokuva, Takila sanoo.

– Ei Indiana Joneskaan mikään opetusohjelma ole, Takila hymähtää.

Hänen mukaansa pelimäisyydestä johtuu myös se, että sarjassa nuoret käsittelevät vanhoja esineitä riuskoin ottein. Takila uskoo, että myös sarjaa katsovat nuoret ymmärtävät, ettei todellisuudessa näin voisi tehdä. Hän myös huomauttaa, että ”arkeologinen kaivaus”, jota nuoret sarjassa kaivavat, ei todellisuudessa ole oikea kaivauspaikka.

Arkeologi Aalto otti blogissaan esiin myös yksityiskohtia, joissa olisi hänen mielestään pitänyt olla tarkempi.

– Aseeksi näyttää kelpaavan 1500-luvulla kehitetty rapier-miekka, horisonttia kelpaa tiirailla vuonna 1608 ensi kertaa mainitulla kaukoputkella ja laivaa tietenkin ohjataan 1700-luvulla käyttöön otetulla ruorilla, hän listasi esimerkkejä.

Takila vastaa:

– Nämä yksityiskohdat, kaukoputket ynnä muut, ne ovat tietoisia valintoja. Joskus draamassa täytyy vähän oikoa, että saadaan tarina hienosti kerrottua, hän toteaa.

Hänen mukaansa nämä eivät varsinaisesti ole virheitä samalla tavalla kuin esimerkiksi se, että henkilön paidan väri vaihtuu kesken kohtauksen.

Takila huomauttaa, että esimerkiksi sarjan kuvauspaikat on mietitty hartaasti ja sarjaan saatiin kuukausien työn seurauksena myös aito replika keskiaikaisesta koggi-tyyppisestä aluksesta. Matkaopas keskiajan Suomeen -teos, jonka toisena kirjoittaja Ilari Aalto on, on Takilan mukaan kuulunut sarjan tekijöiden lukemistoon.

Takila toivoo, että historian tuntijat arvostaisivat sitä, että Itämeren monille tuntematonta historiaa tuodaan nuorten tietoisuuteen.

– Moni ei tiedä, että Itämerellä on ollut merirosvoja. Toivomme, että sarja innostaa nuoria tutkimaan aihetta itse enemmän, Takila sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Malste

Katsoin koko sarjan Yle Areenasta.
Jos tuotantoa halutaan kritisoida, katsoisin ettei varastaminen (ilman asianosaisen henkilön lupaa saa mitään tavaraa viedä ml. avaimet yms.), mutta tämähän oli pääosin fiktiota.
Mielestäni tämä sarja herättää mielenkiinnon historiaa kohtaan, mikä ilmeisesti on/oli tuotantoteamin tarkoituskin...vaikka itse olenkin +50v oli sarja mielestäni mielenkiintoinen, fiktiossa saa/pitääkin hieman oikoa ;-D

Tapio Meriluoto

Aika avuttomia nämä Ylen edustajan selitykset näyttävät olevan, ja perustelut kovin kaukaa haettuja.

Entistä naurettavammaksi asian tekee vielä se, kun muistamme että juuri Ylen taholta on viime aikoina kovasti haukuttu eräitä muita toimijoita "valemedioiksi".

Nyt sitten Yle itse valehtelee oikein olan takaa. Ja päälle vielä selittää kirkkain silmin, että ei tämmöisellä oikeastaan olekaan mitään merkitystä...

Kimmo Laitinen

ei tämä ole oikein lähelläkään pirates of the caribbean tuotantoa, eikä oikein faktaakaan.
eikö siellä YLE;llä pystytä tarkastelemaan mitään omaa tuotantoa kriittisesti.
onko todella niin että koko talo on täynnä ns. JEES miehiä ja naisia
kaikki epäonnistumiset katsotaan sormien läpi

Jukka Lampinen

Onko taas tarkoitus vääristellä suomalaisen historiaa ruotsalaiseksi, pelkäämpä pahoin että niin taas käy.
Ruotsalaisia ei saisi päästää varsinkaan Ylessä, jatkuvasti tekemään Suomen historiaa.
Meidän olisi jo aika heittää ruotsalaiset ulos ja kirjoittaa itse oma historiamme.

Esa Mäkinen

Joululomien keskellä on tuottajanurvelo jätetty yksin hoitelemaan kriisiviestintää. Olisi voinut reippaasti sanoa, että "Joo, tosiaan, eihän tuollaisten yksityiskohtien laittaminen kohdalleen olisi juuri mitään ekstraa maksanut tai haitannut tarinan kuljetusta mitenkään. Harmi, kun ei huomattu noita vaikka keskiajan asiantuntijaakin konsultoitiin."

Matti Auer

Fantasia ei ole mitään faktaa. Kumma, että nuorten fantasiasarjasta aikuiset edes käyvät tänä päivänä mitään syväluotaavaa analyyttistä keskustelua. Sarja on selvästi tarkoitettu nuorille seikkailumielisille aivan viihdykkeenä. Seuraavaksi tietenkin käydään keskustelu, miten vahingollista tämä epäkristillinen fantasia ja todellisuudenpako on nuorten mielenterveydelle ja marssitetaan jokin uskovainen sosiologi keskustelemaan asiasta studioon, joka kertoo, että tällainen todellisuudenpako on erittäin vahingollista etenkin varhaisteineille, joilla maailmankuva ei ole vielä kehittynyt.

Tämä em. tapahtui jo ensimmäisen Harry Potter -filmatisoinnin jälkeen 2001.

Tapio Meriluoto

Äläpäs nyt rupea sinäkin vääristelemään tosiasioita.

Kyseessä nimenomaisesti ei ole fantasiasarja. Eikä Yle ole tätä sarjaa missään vaiheessa fantasiana edes markkinoinutkaan. Päinvastoin, taustamateriaalissa pyritään luomaan aika vahvojakin kytköksiä todellisuuteen mm. mainitsemalla todellisia paikkoja (vrt. jo sarjan nimi) sekä ajankohtia.

Fantasiassahan mitään tällaisia linkkejä todellisuuteen ei yleensä ole, vaan kaiken ilmoitetaan tapahtuvan jollain "kaukaisella galaksilla" tai "kaukaisessa tulevaisuudessa".

Pekka Linnainen

"Takila huomauttaa, että kuvauspaikat on mietitty hartaasti." Oliko muita perusteita jännittävyys? Virossa nimittäin herättää hilpeyttä 1. jakson cliffhanger, jossa nuori mies hyppää Pakrinniemen jyrkänteeltä, läheltä Paldiskin kaupunkia. Kyseessä on yksi Viron tunnetuimmista rantatörmista (https://youtu.be/DUlykvS-MbE ). Jännittävä hyppy, mutta mihin Ylessä unohtui Niagara? Tai Grand Canyon? Jäikö hartaasti harkitsematta?