Tiistai 18.6.2019

Li Andersson Sipilä-kohuista: ”Näyttää pääministerin kannalta varsin huonolta”

Luotu: 
11.1.2017 17:46
Päivitetty: 
12.1.2017 08:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson arvioi, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ympärille viime aikoina nousseiden kohujen ongelma ovat toistuvat epäilyt pääministerin mahdollisesta jääviydestä, ei niinkään Sipilän osallistuminen vienninedistämismatkoille tai hänen lähipiirinsä toiminta yrittäjinä. 

–Ongelma on se, että pääministeriä kohtaan nousee toistuvasti epäilyjä hänen mahdollisesta jääviydestään. Kukaan päättäjä ei saa käyttää omaa asemaansa omiin lähipiiriin kuuluvien ihmisten etujen ajamiseksi, Andersson kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa kyse on myös Sipilän roolista valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.

–Erityisesti silloin, kun pääministeri itse vastaa omistajaohjauksesta ja hänen tiedossaan on se, että hänen lähisukulaisillaan on tätä jollain tavalla sivuavaa liiketoimintaa, olisi hänen syytä noudattaa erityistä avoimuutta ja huolellisuutta. Sen vaatiminen ei ole ”poliittisten irtopisteiden keräämistä” tai ”asioiden paisuttamista”. Päinvastoin, siinä on kyse politiikan ja pääministerin arvovallan puolustamisesta, Andersson kommentoi.

Hän muistuttaa, että pääministeri Sipilän päätöksenteon ja hänen lähipiirinsä välinen suhde on toistamiseen lyhyen ajan sisään politiikan keskiössä.

Maanantaina Suomessa nousi kohu Sipilän lasten yhteyksistä Chempolis-yhtiöön, joka puolestaan oli viime vuoden helmikuussa mukana valtion vienninedistämismatkalla. Yhtiö kertoi viimeisenä päivänä rakentavansa 110 miljoonan euron arvoisen biojalostamon Koillis-Intiassa sijaitsevaan Assamin osavaltioon. Aikaisemmin ovat puhuttaneet Sipilän yhteydet Katera Steeliin, jonka pääomistajina on Sipilän enoja ja serkkuja. Katera Steel sai marrakuussa puolen miljoonan euron tilauksen Terrafamen kaivokselta, eli entiseltä Talvivaaran Kaivososakeyhtiön kaivokselta. 

Katera Steelin tapaus on myös oikeusasiamiehen käsittelyssä. Juha Sipilä on todennut vastauksessaan oikeusasiamiehelle, että sai tietää Kateran Terrafame-tilauksesta vasta 21.11, kun rahoituspäätös tehtiin 18.11.

–Kansan uutiset kysyi kuitenkin pääministerin kommentteja uutiseen juuri tästä tilauksesta jo 17.11. Pääministerin esikunnassa viivyteltiin vastausten kanssa useita päiviä, Andersson huomauttaa. 

Anderssonin mielestä Chempoliksen kohdalla vienninedistämismatkaa keskeisempää on valtionyhtiö Fortumin tekemä päätös pelastaa yritys syksyllä 2016 sekä Tekesin yhtiölle myöntämä laina.

–Oikeusvaltiossa on oikeusasiamiehen ja -kanslerin kaltaisia instituutioita, jotka tutkivat tämänkaltaisia syytöksiä, eikä kukaan ole syyllinen kunnes toisin todistetaan. Politiikassa on kuitenkin myös kyse luottamuksesta, ja siitä, että asiat valitettavan usein ovat juuri miltä näyttävät. Tässä tapauksessa näyttää pääministerin kannalta varsin huonolta, hän jatkaa.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n kansanedustaja ja puolueen 2. varapuheenjohtaja Sanna Marin syytti maanantaina Sipilää suoraan lähipiirinsä edun edistämisestä Suomen edun kustannuksella.

– Päivä päivältä näyttää enemmän siltä, ettei Sipilä ole politiikassa edistämässä isänmaan vaan lähipiirinsä etua, Marin tviittasi.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo puolestaan totesi maanantaina, ettei pääministeri saisi edes joutua tilanteeseen että epäilys sukulaisten suosimisesta herää.

Lisää aiheesta:

Sanna Marinin Sipilä-heitto kuumensi tunteet – ”Harvinaisen vahva syytös”

Juha Sipilä avasi lastensa omistuksia - Tutkija: ”Ei saisi edes joutua tilanteeseen että, epäilys herää”

Korjaus 12.1.2017: Korjattu juttuun tieto, että lainaa Chempolikselle myönsi Tekes, ei valtiokonttori.

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Säälittävää on tämä vihervasemmiston ajojahti ja kateus Sipilää ja hänen sukulaisiaan kohtaan -- ilmeisesti Suomen talouden koheneminen on vihervasureille huono uutinen ja loanheittoa on koetettava Sipilää vastaan keinolla millä hyvänsä.

Katselin juuri Trumpin tiedotustilalisuuden suorana. Ehkä Sipilä olisi tarvinnut Suomessa samanlaisen juristin varta vasten palkattuna ja monta kottikärryllistä asiakirjoja, jotta kaukaa viisaasti olisi voitu ehkäistä ennalta opposition kateellisten noitavainot.

Totean vielä, etten taatusti ole kepulainen -- mutta kohtuuttomuuksia en hyväksy Sipilänkään mollaamiseksi.

Jaakko Aalto

Arviosi siitä, että ajojahdin motiivina on pelko talouden kohenemisesta on mitä ilmeisimmin oikea. Tämän lisäksi kuntavaalit ovat tulossa. Vasemmiston kellokkaat näyttävät uskovan, että rähinäpolitiikka tuo ääniä. Minussa taas on vielä sen verran optimistia jäljellä, että pikemminkin uskon Suomessa olevan vielä sen verran tolkun ihmisiä, että moinen vie ääniä.

Kari Aaltonen

Kyllä tälläinen heiluri politiikka vaikuttaa negatiivisesti Suomi kuvaan, ei uskalleta tehdä hankintoja kun ei tiedä mikä siirtyy verotuksen piiriin,mihin lätkästään yllätys vero,mitkä maksut tuplaantuu. Järkevässä politiikassa pitää olla reilu ja johdonmukainen linja. Jos tyyli on se että vedetään ehdotukset härskisti överiksi sillä periaatteella,että jos puoletkin onnistuu niin ollaan tavoitteessa ja jaetaan hyöty kavereitten kesken, niin kyllä tässä luottamus äänestäjällä horjuu kannatti sitten mitä puoluetta hyvänsä. Säälittäviä ovat ihmiset jotka käyttävät valtaansa väärin.

Pentti Westerholm

Onhan se monelle tärkeä juttu ettei Sipilän läheiset pääse rikastumaan 2 % osakeosuudella.Niistä 98 % ei ole sitten mitään väliä,menköön vaikka konkurssiin.Tämä on varmasti sitä opposition talouspolitiikkaa ,millä Suomi saadaan nousuun.

Jaakko Aalto

Kalkela suhtautuu totuuteen taas kopvin säästeliäästi. Kauppahan oli käytännössä jo tehty, Intiassa suoritettiin vain se viimeinen kädenpuristus. Ja Intiassa oli mukana sentään 17 yritystä, mutta jostakin syystä ne 16 muuta halutaan nyt kokonaan häivyttää näkyvistä.

Jukka Lampinen

Sipilä on älykäs kaveri, hän on varmaan alusta lähtien tiedostanut erittäin hyvin, minkä uhkan muodostaa sukulaisten omistamat yhtiöt.
Mikä tarkoittaa että hän on pitänyt huolen siitä, että varmasti tietää kaikki asiat ja vaatinut sukulaisiaan kertomaan kaikki.
Tämä tapahtuma kulku on erittäin todennäköinen ja uskottava.

Iiro Koppinen

Miten tämä kohu voi jatkua, kun mitään jääviyttä ja vaiuttamisyritystä ei ole. Talvivaara johdettu hyvin ja pääministerilläkin oikeus reagoida, kun väärä info aiheuttaa kohutulvan ilman perusteita. Terrafame-pipo voi olla päässä, kun vierailee ko laitoksessa käyttäen laitoksen suojavarusteita. Paitsi tietyt toimittajat, myös tietyt juristit ja tietysti tietyt oppositiopoliitikot ovat nähneet hyväsi jättää olennaiset kysymykset ja yhtyä opportunistiseen kuoroon.

Tero Rantanen

Vapaa kilpailu ei toimi yritysten kesken kun, joillakin on poliittinen johtaja mukana. Puoluejohdon korruptiota ei edes tunnisteta, se on edelleen lähes maan tapa. Tätä harmaata väylää Sipilä käyttää hyväkseen ja sitten keskustassa kehutaan kuinka hyvä yrittäjä hän Suomelle on. Nyt on pelastettu jo parin yrityksen talous, mutta missä moraali, ja yritysten välinen tasa-arvo valtion taholta päääministerin toimissa?