Keskiviikko 19.6.2019

”Suljettu piiri jatkaa vääristelyä” – 10 professorin ryhmälle ryöpytys Energiateollisuudesta

Luotu: 
17.1.2017 14:24
Päivitetty: 
20.1.2017 11:02
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Energia-alan edunvalvojan Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä ihmettelee kymmenen professorin esiintymistä Tieteen päivien paneelissa aiemmin tammikuussa.

Leskelä toteaa Uudelle Suomelle vierastavansa sitä, että professorijoukko esiintyy ikään kuin akateemisena paneelina keskustelemassa energiapolitiikasta, kun todellisuudessa samat professorit ovat menneinä vuosina vetäneet yhteisen kampanjan uusiutuvasta energiasta.

– He ovat samanmielisten professoreiden suljettu piiri. Asetelma on se, että he esiintyvät paneelissa ja jatkavat energiapolitiikan vääristelyä, Leskelä sanoo.

Lue myös juttu Peter Lundin vastauksesta Leskelälle: Suomi luottaa kahteen isoon riskiin energiapolitiikassa

Professorijoukkoon kuuluvat Minna Halme, Jouko Korppi-Tommola, Matti Liski, Peter Lund, Janne I. Hukkinen, Lassi Linnanen, Raimo Lovio, Jyrki Luukkanen ja Markku Wilenius.

Leskelä ei ollut paikan päällä seuraamassa Tieteen päivien paneelia, mutta sen esittelyteksti toistaa professorijoukon näkemystä siitä, että Suomi olisi eri viivalla uusiutuvan energian käytössä kuin verrokkimaat. Tästä professorit kirjoittivat myös esimerkiksi Kasvua ja työllisyyttä uudella energiapolitiikalla -pamfletissaan vuonna 2014.

Lue lisää: Professorit: Jättibisnes syntyi jo – Suomi täysin pihalla

Leskelän mielestä tämä professoreiden keskeinen väite ei pidä paikkaansa – ei vuonna 2014, kun professoreiden kampanja alkoi, eikä varsinkaan nyt.

– Suomi on nopeammin kuin suurin osa verrokkimaista lisännyt uusiutuvan energian käyttöä, Leskelä sanoo.

Leskelän mielestä professoriryhmä on poiminut lukuja ja näkökulmia ”erittäin valikoivasti” muodostaakseen sen kuvan, että Suomi olisi jäljessä muita uusiutuvassa energiassa ja että muut maat tekisivät keskenään samanlaista energiapolitiikkaa.

”Professoreiden lobbaus herätti ihmetystä”

Leskelän mukaan kyseinen professorijoukko aloitti vuonna 2014 kampanjan, jossa koottiin yrityksiltä rahoitusta lobbaukseen. He kokosivat myös nettisivun nimeltään energiapolitiikka.fi. Leskelän mukaan tavoitteena oli vaikuttaa hallitusohjelmaan.

– Se herätti meillä Energiateollisuudessa jo silloin ihmetystä, että professorit lähtivät mukaan politiikkaan tällä tavalla, Leskelä sanoo.

Hän kokee, etteivät professorit olleet täysin avoimia siitä, mitä tahoa he edustivat, vaan kertoivat olevansa energiaprofessoreita.

Tosin Leskelä toteaa toisaalta, että hankkeen rahoitus oli avointa.

Itsekin etujärjestöä edustava Leskelä toteaa, että lobata saa. Hän kuitenkin korostaa, että lobbauksen kohteen pitää tietää, kenen asialla lobbaaja on.

Kansanedustaja: ”Etujärjestöt vastustavat kaikkea uutta”

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Emma Kari nosti tänään esiin Leskelän Facebook-kommentit koskien Tieteen päivien paneelia.

Kari puolustaa Facebook-päivityksessään professorijoukon näkemyksiä.

– Energiateollisuus ry edustaa vanhoja suuria energiayrityksiä kuten Teollisuuden Voimaa, Fennovoimaa ja kunnallisia [energiayhtiöitä]. Järjestö käyttää suurta valtaa Suomen energiapolitiikassa. Aikaisemmin se on pystynyt hallitsemaan Suomalaista energiapoliittista keskustelua. Suurten [energiayhtiöiden] etu on ollut tässä keskustelussa maan etu. Nyt yliopistojen professorit, energia-alan tutkijat ja alan asiantuntijat ovat kaivautuneet tutkijakammioistaan ja ottavat osaa julkiseen keskusteluun. He kertovat tutkimustietoon nojaten, mikä Suomen energiapolitiikassa on mennyt metsään ja mitä pitäisi muuttaa. He puolustavat kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja uusiutuvia. Siksi Energiateollisuus hyökkää heidän kimppuunsa, Kari tulkitsee.

– Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan kommentit kertovat sen, miksi olemme hajautetun uusiutuvan energian tuotannon perässähiihtäjiä ja katastrofaaliset ydinvoimahankkeet saavat eduskunnan tuen. Täällä on keskitytty ajamaan suurten [yhtiöiden] etua, hän myös kritisoi.

Leskelä kiistää Karin näkemyksen.

– Ei meillä ole mitään sitä vastaan, että ajetaan uusiutuvaa ja hajautetumpaa energiantuotantoa.

Leskelän mukaan Energiateollisuus tukee sitä, että ihmiset voisivat itse alkaa tuottaa energiansa.

Lue myös: Professori Peter Lund vastaa Leskelän kritiikkiin tässä Uuden Suomen jutussa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Hussi

Esimerkki itsensä kieltämisestä.
Helsingin Sanomat
Jani Kaaro
Julkaistu: 11.11.2013 11:09 Tutkimus: Tuulivoimalat tappoivat Yhdysvalloissa satojatuhansia lepakoita http://www.hs.fi/tiede/art-2000002687747.html

Helsingin Sanomat
Niko Kettunen
Julkaistu: 10.10.2016 2:00 Räjähtävät lepakot olivat tyhmä juttu toisen maailmansodan aikaan http://www.hs.fi/tiede/art-2000002924478.html

Vajaassa kolmessa vuodessa Hesarissa on tapahtunut tuulivoiman turvallisuuden osalta hurja kehitys: ne eivät enää muodostakaan uhkaa lepakoille. Jopa niin että toimittajasta oli asiallista kirjoittaa : "Amerikassa tajuttiinkin ajoissa, että tämä muuten on niin tyhmä juttu, että tästä ei ainakaan mitään tiedotustilaisuutta pidetä." Hesarin aiemaan uutisointiin toimittaja ei sentään kehdannut ottaa kantaa.

Seppo Viljakainen

Jos joka kotiin valtio kustantaisi kuntopyörägeneraattorin ja polkisimme ( 2 miljoonaa) pari tuntia päivässä kevyttä 100W:n tehoa sähköverkkoon , sähköenergiaa tulisi vuodessa verkkoon 292 GWh.

Tämä vastaa 146.600 kerrostalokaksion sähköenergian kulutusta vuodessa, hip hurraa...

Voi taatanan, taatana : kuka näitä Pelle Hermanneita vielä kuuntelee : Hardcore tuuli/aurinkouskovaisetko?

Hienoa , että joku alan todellinen ammattilainen ( Leskelä) uskaltaa lopulta kertoa ihmeitä odottavalle kukkaiskansalle : keisarilla ei ole vaatteita!

Seppo Viljakainen

13.1. 2017, YLE 1 , äänessä uusiutuvien energioiden proffa Esa Vakkilainen Lappeenrannasta, studiossa edustajat Kari ja Pekkarinen.

Alkaa kohdasta 28:45

http://areena.yle.fi/1-3874403

Suosittelen lämpimästi , erityisesti Vakkilaisen täyspäistä puhetta ; yllätyin.

Voi myös panna silmät kiinni , aivot narikkaan, liukua unelmahöttöön kuunnellen Emman korvia hivelevää ääntä kohti paratiisia , jossa energia syntyy lähes tyhjästä.

Mikko Toivonen

Kun sattumoisin pääosan elämääni olen viettänyt energiaa tuottavan ja hirmuisesti käyttävän teollisuuden parissa ulkomailla ja aivan alussa Suomessakin niin energia ja sen todellisuus tietysti kiinnostaa minua objektiivisesti faktoihin ja suoraan kokemukseen perustettuna eikä subjektiiviseen toive-ja illuusiomaailmaan pohjaten.

Silloin olen sitä mieltä, että tuo 1p professorin ryhmä josta erityisesti Lundia jokainen media käyttää "asiantuntijalausunto automaattinaan" ovat juuri sen subjektiivisen ja illusorisen energian ja jopa politiikan asialla. Eivät yleisen, kansallisen, tai ilmasto-luontohyvän laisinkaan.

Meillä olisi todella suuri tarve palauttaa maahan rehellinen energiapolitiikka joka perustuu stabiilisti pienimmillä ilmasto ja luontotuhoilla pohjkautuvaan tukemattomaan energiaan.

Tällöin tuuli-aurinko ja nykyisestä yhtään lisätty biomassavoima ovat sekä tuetuimpia, että ilmasto-ja luontotuhoisimpia kun kaikkien esimerkiksi tuulivoiman paikkausvoimat talouksineen otetaan huomioon. Näinhän ei tehdä vaan ilmastollista ja taloudellista kokonaistotuutta salataan tai vääristellään "asiantuntijoiden" toimesta mahtavasti.

Mikä on mahdollista ja kokonaisoikeaa energiaa ja energiapolitiikkaa on niin monesti ja selvin sanoin kirjoitettu etten sitä tähän nyt paina. Se on niin itsestään selvää ja täysin todistettavaa.

Risto Koukkula

Leskelä ja Toivonen tuovat esiin realistiset kannat.
Nk. vihreät eivät esitä vaihtoehtoja energiantuotannolle, etenkään lähellä pohjoista napapiiriä olevalle maalle.
Huomioitavaa lienee myös se, että tuulivoimatuotannon tuki hyväksyttiin, kun Mauri Pekkanen oli vastuuministerinä ja vävynsä hyötyi päätöksistä tuulivoimayhtiön osakkaana, ilmeisesti vuosien myötä miljoonia. Paljonko Mauri sai?

Kai Lähteenmäki

Professoriryhmässä vilisi sosiologeja, filosofeja, jne, kuten Saksasakin- mutta ei tainnut oll a yhtään oikeaa energiataloutta tuntevaa proffaa, esim Sanna Syri on sellainen, miksei hänätä haastatella(toimittajat huom!)?

Oikeita energia-asiantuntijoita on myös oikeassa maailmassa, eli yrityksissä, Fingrid, Fortum, TVO,..
He eivät voi tuudittautua energie hype-satuihin, sillä potkut tulee heti kun verkko pettää..

Tuulivoiman käyttökerroin on n 20%, eli joka 5. päivä saadaan kunnolla sähköä.
Tosin huhutaan, että suurin osa tuulimyllyjen sähköstä generoidaan dieseliää ti verkkosähköllä?
Tuuliwatti oy sai n 80% = n 58 milj/70 milj tuloistaan tukiaisina v 2015
Firma ei työllistä ketään, rahat menee omistajille.?

Aurinkopaneelien kapasiteettikerroin on 10% max. Eli joka 10. pv saa sähköä.
Nyt saattaa mennä puoli vuotta, että edes muutaman sauna ksaisi lämpimäksi noilla miljoonamyllyillä?
Aurinko paneelien todellisuuteen voi tutustua katsomalla esim Hgin Helenin Suvilahden sivuja:
www.helen.fi/sahko/kodit/aurinkosahko/suvilahti/

Saksan energiewende maksaa nyt yli 31 mrd/v kuittajille ja veronmksajille.
Samalla kun päästöt kasvaa, hiilivoimaa ja kaasua lisää, samall kun päästötön ydinvoima ajetaan alas kiihdytetysti. Ja tuulesta ja auringosta saadaan satunnaissähköä, joka kaiken lisäksi joudutaan viemään ulos kalliisti maksamalla korvausta ostajille. Hiilivoimalita kun ei kannata pysäyttää muutamaks tunniski kun sattuu tuuleeman tai aurinko paistamaan.

Merkelin suurinvirhe on ollut tuo energiakäänne tuuli- ja aurinkovoimaan = energiewende, joka on tehnyt Saksasta kalleimmanenergian maan.
3-kertainen USAn tasoon verrattuna (liuskekaasu energian ansiosta)
Ja koko EU kärsii kallista energiasta- tärkeästä kilpailutekijästä, johon voimme globalisaation oloissa itse vaikuttaa.
Saksassa hiilivoimaa tehdään lisää, pienhiukkas- ja KHK-päästöt kasvaa, koska hienosti toiminut edullinen ja päästötön ydinvoima ajetaa alas..
Kansalaisten ostovoimasta menee jo yli 30 mrd/v noille tuuliparoneille...

Muuten tuo uusiutuva -mafia lobbaa valtavasti, julisella rahalla tietty.

Sillä viedään EU tuhoon.

Kts alan faktoja
Saksan teollisuus:
english.bdi.eu/

Ruotsi:
www.svenskenergi.se/