Maanantai 20.5.2019

Donald Trump: Nato-maiden maksettava enemmän

Luotu: 
6.2.2017 07:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nosti jo vaalikampanjassaan esiin, että Yhdysvallat ei välttämättä auta Nato-maita, jos ne eivät huolehdi maksuistaan.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump painosti Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä pohtimaan, kuinka liiton jäsenmaita saataisiin maksamaan enemmän puolustuksestaan, kertoo Talouselämä.

Samassa puhelussa Trump painotti kuitenkin myös Yhdysvaltain ”vahvaa tukea” liitolle, kertoo Bloomberg.

Sunnuntaina käydyssä puhelussa Trump lupasi osallistua Nato-johtajien kokoukseen toukokuun loppupuolella. Keskustelussa nousi esiin myös mahdollinen ”rauhallinen ratkaisu Ukrainan rajakonfliktiin”, kerrotaan Valkoisen talon julkistamissa tiedoissa puhelun yksityiskohdista.

Trump on toistuvasti kyseenalaistanut Naton arvon ja tarpeellisuuden kutsuen sitä vanhentuneeksi.

Viime aikoina hän on kuitenkin ottanut sovittelevamman sävyn.

Hän kutsui muun muassa tammikuun haastattelussa Natoa ”hyvin tärkeäksi” ja Britannian pääministerille Theresa Maylle hän sanoi olevansa ”sataprosenttisesto Naton takana”, heidän tapaamisessaan tammikuussa.

Britannia kattaakin Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi suurimman osuuden Nato-rahoituksesta. Liitto sopi vuonna 2014, että sen jäsenmaiden tulisi käyttää kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen, mutta tästä huolimatta vain muutama jäsenmaa on todella toteuttanut tämän.

Lähde: Talouselämä

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

Pohjois-Amerikka maksaa Naton menoista 69 % ja loput 31 % kustannetaan Euroopasta käsin. Merkittävimmistä Euroopan maista varsinkin Saksa, Ranska ja Italia näyttäisivät olevan " vapaamatkustajia " mm. Britannian, Kreikan ja Viron hoitessa velvoitteensa jopa paremmin, mitä on sovittu 2 % BKt osuuksista.

Italian osuus on 1,1 % ja Saksan 1.19 % esimerkkeinä vapaamatkustuksesta.

Mikko Toivonen

Tarkemmin asiaa vielä analysoimatta, ensimmäisenä impulssina tulisi mieleen 50:50 kustannusjako aika realistisena jos sitä suhteutetaan USA ja Eurooppa kokonaistalouteen ja väkilukuun.
Suurin tarvehan kohdistuu epäilyksittä Euroopan välittömälle intressialueelle, mikä on Itäraja ja Välimeren alue vaikutusliitännäisineen.
Historian ei pitäisi myöskään enää vaikuttaa Saksan pienenpään puolustusbudjettiin. Italialla on välitöntä tarvetta omalla alueellaan ja senkin pitäisi budjettiaan jo siksi nostaa

Petri Malk

Yhdysvallat on Naton ylivoimaisesti suurin rahoittaja n 22 % osuudella Naton budjetista.

Seuraavaksi suurimmat maksajat ovat Saksa (n 14.5%) ja Ranska (n 11 %).

Kaavio, josta 73% on saatu, ei liity mitenkään Natoon.

Petri Malk

Yhdysvaltojen osuus Nato-maiden yhteenlasketuista puolustusmeinoista on noin 73%. Tämä on aivan eri asia kuin osuus Naton rahoituksesta. Tässä on mukana mm. Afganistanin menot - Ranska ja Saksa kieltäytyivät Natossa lähtemästä Afganistaniin, joten USAn suuret menot ovat oma valinta. Maksuosuutta Natossa nuo menot eivät kasvata yhtään.

Juhani Karlsson

Taikaseinästä on hyvä vetää, nyt velkaa mitä 20 tuhatta miljardia? Loppuuko binääriluvut digirahasta joskus?
---
"The United States can pay any debt it has because we can always print money to do that. So there is zero probability of default."
---
"Yhdysvallat on maailman absoluuttisesti velkaisin valtio...... $20 trillion on the national debt is next"
---
2008:
"USA:n velkamittarista loppuvat numerot"
"Yhdysvaltain valtionvelka on paisunut sellaisiin lukemiin, ettei New Yorkin Times Squarella oleva mittari kykene enää näyttämään sen suuruutta."
"Kun velkamittari asennettiin vuonna 1989, kansalaiset olivat huolissaan USA:n valtion 2,7 biljoonan dollarin velasta.
Tällä hetkellä velan määrä on 10,2 biljoonaa, eli yli kymmenen miljoonaa miljoonaa dollaria, ja velka kasvaa räjähdysmäisesti."
http://yle.fi/uutiset/3-6114305
---
2011:
"IMF:n mukaan Yhdysvalloista tuli nyt kahdeksas jäsen ylivelkaantuneiden maiden kerhoon."
"Velan määrä nousi tämän jälkeen yli bruttokansantuotteen, joka on ministeriön mukaan 14,53 biljoonaa dollaria, eli 14 530 miljardia dollaria."
http://yle.fi/uutiset/yhdysvaltain_velkamaara_ylitti_bktn/5402231
---
2013:
"Velkavaroitus Kiinasta: Yhdysvallat ei selviä"
"Nyt Yhdysvaltain "kiinalaisreittaus" on enää A-"
"Kiinasta katsoen Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjat ovat toisin sanoen yhtä luotettava – tai yhtä epäluotettava – sijoituskohde kuin Brasilian valtion ja Panaman valtion velkakirjat.
Brasiliaan ja Panamaan rinnastuva luottoluokitus vihjaa, että Yhdysvalloistakin olisi mahdollista käyttää velkakirjamarkkinoiden epätieteellistä ja kaikin puolin epäasiallista rahoitustermiä "banaanivaltio".
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/10/20/velkavaroitus-kiinasta-...
---
2013:
"Setä Samuli sotkeutui omatekoiseen velkasotkuun"
"Yhdysvallat on maailman absoluuttisesti velkaisin valtio, mutta se ei ole Kreikka. Setä Samulilla ei olisi vaikeuksia hankkia tarvitsemaansa rahoitusta, ellei maan poliittinen kriisi panisi kapuloita rahoituksen rattaisiin."
Yhdysvaltain liittovaltio on suunnilleen yhtä raskaissa veloissa suhteessa maan kansantuotteeseen kuin eurovaltiot keskimäärin – mutta sillä on Kreikkaan tai sen puoleen kaikkiin muihinkin eurovaltioihin verrattuna muutama ylivoimainen valtti: sillä on ikioma valuutta ja ikioma keskuspankki."
"Yhdysvallat voi kaikissa olosuhteissa maksaa kaikki dollarimääräiset velkansa ja velvoitteensa, sillä se voi tarvittaessa itse tuottaa niin paljon tuoreita taaloja kuin velkojen ja velvoitteiden kattaminen vaatii.
Näin on asian laita, ellei kongressi varta vasten kinastele maan rahoitushuoltoa umpisolmuun."
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001812961....
---
On se kätevää kun voi printata rahaa kun loppuu
---
"Lyhyt johdatus rahaan" "Nykyään raha on suurimmaksi osaksi vain elektronisia merkintöjä liike-, säästö- ja osuuspankkien tietojärjestelmissä. Pankkijärjestelmässä näitä merkintöjä voidaan tuottaa hyvin
vähäisellä työmäärällä ilman merkittäviä raaka-aine- tai energiakustannuksia. Raha on arkikokemuksen mukaan varallisuutta. Kuinka on mahdollista, että varallisuutta voidaan tuottaa pelkästään tekemällä merkintöjä joissain tietojärjestelmissä? Entä miksi rahaa ei yksinkertaisesti tuoteta lisää köyhyyden poistamiseksi maailmasta, jos sen valmistaminen on näin helppoa?" "Nykyään rahan lisääntyminen ei enää olisi varallisuuden lisääntymistä, sillä rahan olemus on muuttunut perusteellisesti. Jokainen euro, punta, kruunu, rupla, dollari tai jeni on tietysti jonkun varallisuutta, mutta samalla se on myös jonkun velkaa. Jos lisätään yhden varoja ja toisen velkoja, ei yhteenlaskettu nettovarallisuus muutu. " "Vaikka rahan lisääminen ei siis tuo lainkaan uutta nettovarallisuutta maailmaan, rahaaggregaattien kasvulla voi olla monenlaisia vaikutuksia. Makrotaloustieteilijät ovat vuosikymmeniä analysoineet tätä kysymystä, ja rahamäärän kasvattamisen seurauksista on usein kiisteltykin. Voidaanko rahaa lisäämällä välillisesti myös edistää tuotantoa ja työllisyyttä, vai seuraako rahamäärän kasvusta pelkkää inflaatiota?"
http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykset_ja_raportit/bof_onli...
https://helda.helsinki.fi/bof/bitstream/handle/123456789/8464/169229.pdf...
---
"“Paper money eventually returns to its intrinsic value – zero.”"
https://books.google.fi/books?id=nlXKyeV-FrIC&pg=PA6&lpg=PA6&dq=%E2%80%9...
---
"The Daily Show Takes on Bernanke and Printing Money" ( Bernanke was chairman of the Federal Reserve, the central bank of the United States from 2006 to 2014 )
http://blogs.wsj.com/economics/2010/12/08/the-daily-show-takes-on-bernan...
---
"What is quantitative easing?"
"But when interest rates are almost at zero, central banks need to adopt different tactics - such as pumping money directly into the economy.
This process is known as quantitative easing or QE.
The central bank buys assets, usually government bonds, with money it has "printed" - or created electronically these days." "Since starting QE in 2008, the Federal Reserve has bought bonds worth $3.7 trillion, increasing its holdings eight-fold."
http://www.bbc.com/news/business-15198789
---
"China: The Power Behind the $700 Billion Bailout" ".......this year’s $8.5 trillion bailout"
http://blogs.wsj.com/deals/2008/12/10/china-the-power-behind-the-700-bil...
---
"No Chance of Default, US Can Print Money: Greenspan"
http://www.cnbc.com/id/44051683
kohta 0:55 "The United States can pay any debt it has because we can always print money to do that. So there is zero probability of default."
http://www.nbcnews.com/id/21134540/vp/44036029#44050320
"Alan Greenspan"
http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Greenspan
"It Is Impossible For The US To Default"
http://www.forbes.com/sites/johntharvey/2012/09/10/impossible-to-default/
---
2015:
"...Yhdysvaltain liittovaltion velka on yhteensä 18 triljoonaa eli 18 tuhatta miljardia..."
"Budjettisopu takaa sen, että Yhdysvallat voi ottaa lisää velkaa, eikä liittovaltiota uhkaa sulkeminen, kuten syksyllä 2013. "
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446181721059
---
2017:
"With Dow 20K passed, $20 trillion on the national debt is next"
---
"The end of the Bretton Woods System"
"...domestic spending on President Lyndon Johnson's Great Society programs and a rise in military spending caused by the Vietnam War gradually worsened the overvaluation of the dollar...In August 1971, U.S. President Richard Nixon announced the "temporary" suspension of the dollar's convertibility into gold."
https://www.imf.org/external/about/histend.htm
---
"Non-Dollar Trading Is Killing the Petrodollar -- And the Foundation of U.S.-Saudi Policy in the Middle East" "
"...But by 1971, convertibility into gold was no longer viable as America's gold resources drained away...., until the petrodollar agreement was concluded by President Nixon in 1973." "The essence of the deal was that the U.S. would agree to military sales and defense of Saudi Arabia in return for all oil trade being denominated in U.S. dollars."
http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/petrodollar-us-saudi-polic..."Ero-leiri on voittanut kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä."
http://www.cnbc.com/2017/01/25/with-dow-20k-passed-20-trillion-on-the-na...