Keskiviikko 26.6.2019

”EK:n ratkaisu on paljon merkittävämpi kuin se antaa ymmärtää”

Luotu: 
16.2.2017 12:34
  • Kuva: Akava
    Kuva
|

Korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder paheksuu Elinkeinoelämän keskusliiton tapaa irtisanoa keskusjärjestösopimukset yksipuolisesti ilmoittamalla. Hän kysyy, muuttuiko sopiminen ja yhteistyö yhden osapuolen ilmoitusasiaksi.

Fjäder muistuttaa, että bisnesmaailmassakin sopimukset neuvotellaan uusiksi ennen vanhojen irtisanomista.

– EK:n ratkaisu on akavalaisille ylemmille toimihenkilöille paljon merkittävämpi kuin mitä EK antaa julkisuudessa ymmärtää. EK katkaisee muun muassa henkilöstön koulutukseen liittyviä sopimuksia ajassa, jolloin yritykset ovat jo muutenkin vähentäneet henkilöstönsä koulutusta. Henkilöstön osaamisen ylläpito ja kehittäminen on Suomen kilpailukyvyn kannalta nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan, Fjäder sanoo Akavan tiedotteessa.

– Liittokierroksella olisi tärkeää vaalia hyvää työllisyyskehitystä ja parantaa ostovoimaa kilpailukyvyn kannalta kestävällä tavalla. EK:n yksipuolinen toimintatapa ja ilmoituksen ajankohta eivät luo hyvää ja luottamuksellista neuvotteluilmapiiriä. Tämä on syytä muistaa ensi syksynä, jos julkisuudessa etsitään taas syyllisiä mahdollisiin työmarkkinaselkkauksiin.

Lue seuraavaksi: EK pudotti pommin työmarkkinoille – vastaa väitteisiin sodanjulistuksesta: ”Nyt oli viimeinen hetki irtisanoa sopimukset”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Tämä on syytä muistaa ensi syksynä, jos julkisuudessa etsitään taas syyllisiä mahdollisiin työmarkkinaselkkauksiin.

Kun AKAVA on tuota mieltä ,niin mitä onkaan duunaripuolen liitot.

Kun nimet oli paperilla ei sopimuksia enää noudatakkaan EK ja Sipilän hallitus.

Pertti Aaltonen

Näillä EK:n sopimuksilla on AKAVA:lle kovin pieni merkitys. Suurin osa AKAVA:n jäsenistä on työssä julkisella sektorilla, jossa on omat sopimukset. Yksityisellä puolella AKAVA:n jäsenet ovat usein sellaisessa asemassa, että he ovat TES-järjestelmän ulkopuolella johtavassa asemassa. Pieni osa AKAVA:n jäsenistä kuuluu tosiasiassa toimihenkilösopimusten piiriin.

Ilkka Korkalainen

Suomen syvän talouslaman suuri osasyy on pitkään jatkunut keskitetty sopiminen ja sen vääristämä kustannusrakenne. Tupoilu on tuhonnut tuhatmäärin yrityksiä ja työpaikkoja ja aiheuttanut yhteiskunnalle valtavat vahingot. Kokonaisia toimialoja on hävinnyt tupolilun seurauksena. Oli jo korkea aika lopettaa ay-liikkeen vallan pönkittäminen.

Marja-Liisa Kalkela

Aivan.
Lehman-lama
Kiinan talous
Pakolaiset
Trump
Brexit
ym.
On Tietysti AY syy.
-Ei maailman tapahtumat. Se on kumma kun ETLA,OP pääekonoomi,VM-virkamiehet puhuu muuta.
Se on AY-AY-AY-AY joka on johtanut maata -03-19
Muistaka vain palkansaajien edunvalvojat AY .

Carolus Linden

Tämä EK:n ratkaisu tehtiin jo viime vuonna. Ei sen pitäisi olla enää kovin suuri yllätys. Nyt kauhistellaan ratkaisun seurauksia. Niiden olisi kai pitänyt olla odotettavissa siitä lähtien kun EK ilmoitti, ettei vastaisuudessa osallistu keskitettyjen tulopoliittisten ratkaisujen tekoon.
Itse muistan lukeneeni asiasta elo- syyskuussa viime vuonna.