Maanantai 17.6.2019

Kirjallinen kysymys saunapalvista: ”Tuottajat hämmästelleet päättäjien passiivisuutta”

Luotu: 
17.2.2017 16:16
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kansanedustajan mukaan tuottajat ovat hämmästelleet päättäjien passiivisuutta saunapalviasiassa.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä vaatii kirjallisessa kysymyksessään toimia perinteisen suomalaisen savupalvausmenetelmän säilyttämiseksi.

Syksyllä voimaan astuvat tiukennetut EU-säännökset pah-yhdisteiden raja-arvoista uhkaavat tehdä suomalaisen, perinteisin tavoin palvatun lihan valmistamisesta kiellettyä. Taustalla on saunapalvin ja muiden savustettujen tuotteiden sisältämien, terveydelle haitallisten PAH-yhdisteiden raja-arvojen kiristys EU:ssa. Perinteinen saunapalvi ei sovi PAH-rajojen sisään, ja kiristyksen siirtymäaika on loppumassa syyskuussa.

–EU:lta olisi mahdollista saada poikkeuslupa, jotta savupalvausta voitaisiin tulevaisuudessa jatkaa. Suomalaiset tuottajat ovat hämmästelleet päättäjien passiivisuutta asian suhteen, Mäkelä kommentoi tiedotteessaan.

Pah-pitoisuuksien vähentäminen perustuu syöpäriskin lisääntymiseen, mutta Mäkelän mukaan perinteisin menetelmin savustettua lihaa syödään kuitenkin hyvin vähäisiä määriä.

Maaseudun tulevaisuus uutisoi perjantaina, että hallitus on ollut haluton hakemaan savusaunapalville poikkeuslupaa EU:lta, koska PAH-yhdisteiden terveyshaitta on kiistaton. Lihakeskusliitto ry sekä tuottajien MTK kuitenkin ilmoittivat perjantaina lähtevänsä vastaiskuun ja aloittavansa ”saunapalvin pelastusoperaation”.

–MTK ja Lihakeskusliitto yrittävät saada pysyvän poikkeuksen perinteisellä valmistustavalla valmistetuille tuotteille. Tätä tavoitetta edistää EU-nimisuoja, jota Lihakeskusliittoa lähellä oleva Saunapalviyhdistys ry on ansiokkaasti hakenut näille tuotteille, järjestöt tiedottavat.

Lue myös: Nyt alkoi ”saunapalvin pelastusoperaatio” – perinteinen suomalaisherkku uhkaa kadota kaupoista

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Ei tärkeä mutta tää on koko EU lakien vouhotus on mennyt virkamiehiltä ihan pimeäksi! Mites noi Italian, Espanja, Portugalin ym. ym. baaritiskin yläpuolella tupakansavussa kypsyvät raakasuolakinkut? Niissä ei ole mitään PAH:heja eikä muitakaan haitallisia yhdisteitä?

Markku Nieminen

Eikö EU;lla ole mitään muuta tekemistä kuin vahdata mitä kukin syö? Luulisi olevan, mutta nehän näyttävät toimivan kuin meidän edustuselätit, kansanedustajat! Vain puppelipojat, hyvin päivettyneet ja Brysselin elättäminen niittäkin kiinnostaa, omien taskujen täyttämisen ohella.

Jorma Nordlin

Voisko Uuden Suomen toimitus edes vähän kantaa kortea kekoon ja julkistaa se kyseisen tuotteen aiheuttama syöpäriskin todennäköisyys.

Lisääntynyt syöpäriski ei kerro lukijoille yhtään mitään. Monessa muussakin asiassa on lisääntynyt syöpäriski. Esimerkiksi, kun kävelee kadulla, niin autojen päästöt ja pienhiukkaset lisäävät kuulema syöpäriskiä. Voiko mitenkään altistua lisäämästä omaa syöpäriskiä? Tuskin sekään auttaa, vaikka jäisi kotiin, eikä liikkuisi mihinkään?

Mikko Räsänen

Niinpä. Itse asiassa minkä tahansa yksittäisen syöpäriskitekijän poistaminen lisää muiden syöpäriskin aiheuttajien merkiystä. Ihan vaan siitä syystä, että me kuollaan joka tapauksessa ja iso osa tulee kuolemaan syöpään jatkossakin. Eihän autoja ja lentokoneitakaan kielletä vaikka ne lisäävät merkittävästi kuoleman riskiä onnettomuuksienkin kautta. Päätelmä tästä on se, että höpöttäminen noista syöpäriskeistä on itse asiassa elinkeinopolitiikkaa eikä mitään muuta.

Timo Nenonen

Monesko sadas esimerkki tämäkin on EU:n umpihulluudesta?
Mitä se heille kuuluu, mitä me suomalaiset halutaan syödä?

Meidän on toden totta päästävä eroon tästä Eu/euron mädättävästä tyranniasta maatamme kohtaan ja asap.

Tässä alka kateus brittien eroamiseen saamaan jo exponentiaalisia mittasuhteita.

Meidän on tehtävä sama kuin britit, erota Eu.sta, ja lisänä vielä mätävaluutta eurosta !!!!!!!!!!!!!!