Sunnuntai 26.5.2019

Ay-pomo ärähti hallitukselle: ”Pysyttävä pois sopimuspöydistä - aikaisemmat esimerkit huonoja”

Luotu: 
19.2.2017 12:34
  • Kuva: Akava
    Kuva
    Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder haluaa pitää hallituksen pois työmarkkinapöydästä.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo Twitterissä ottavansa ”ajankohtaiset työmarkkina-asiat” esille talousneuvoston kokouksessa ensi keskiviikkona. Korkeasti koulutettujen ammattijärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tyrmäsi hallituksen puuttumiseen asiaan saman tien.

–Hallituksen pysyttävä pois työmarkkina- ja sopimuspöydistä. Aikaisemmat esimerkit huonoja. Riidat ja asiat sovitaan parttien kesken, hän tviittasi.

Työmarkkinatilanne kärjistyi pahan kerran viikolla, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti keskiviikkona keskusjärjestösopimusten purkamisesta. Päätös aiheutti laajaa kuohuntaa. Lisäksi Metsäteollisuus ilmoitti yksipuolisesti irtautuvansa niin sanotun Suomen mallin valmistelusta.

SAK, Akava ja STTK esittivät perjantaina, että EK:n purkamista keskusjärjestösopimuksista käydään jokaisella toimialalla sopimusneuvottelut jo tämän kevään aikana. Metalliliitto puolestaan ilmoitti lähes samaan aikaan, ettei käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi tilannetta perjantai-iltana. 

–Toivon malttia työmarkkinoilla. Riitely ei vie Suomea eteenpäin. Talouskasvu edelleen huteraa. Luotan osapuolten vastuunkantokykyyn, hän sanoi.

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne moitti lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa sekä hallitusta että Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta Suomessa vireillä olevan pienen talouskasvun riskeeraamisesta.

Rinne sanoi, että jos hän olisi nyt pääministeri, hän olisi jo kutsunut työmarkkinakeskusjärjestöt miettimään, miten suomalaista yhteiskuntaa kehitetään sopimalla.

Lisää aiheesta:

Antti Rinne moitti hallitusta ja EK:ta Ylellä: ”Iso riski”

Petteri Orpo työmarkkinapommista: ”Riitely ei vie Suomea eteenpäin”

Nyt alkoi ryskyä: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

”EK:n ratkaisu on paljon merkittävämpi kuin se antaa ymmärtää”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laakso

Kerrankin ay-johtaja käskee tekemään täysin päinvastoin, mitä demarien pomo. Joka tapauksessa hieno homma, että EK jättää nuo pöydät, niin siirtyvät tulevat neuvottelut alemmille tasoille, jolloin koko homma muuttuu demokraattisemmaksi. Samalla laskee myös keskusjärjestöjen valta valtakunnallisissa asioissa, joten ihan positiivinen kehityssuunta, vaikka alkuun vähän änkyröintiä varmaan onkin tiedossa.

Teppo Vanamo

"Tänään kuntavaalikierros Lapissa ja Kuusamossa."

Mitä ihmeen tekemistä virkamiehellä on kuntavaalien kanssa? Pääministeri, kuten muutkin ministerit ovat koko kansan palkkaamia virkamiehiä, heillä ei ole mitään asiaa sotkeutua yhden puolueen vaalityöhön, ei edes "vapaa-aikanaan". Tämä Suomen käytäntö, jossa ministerit hilluvat puolueittensa maskotteina ympäri maata, kun heidän pitäisi toimia koko Suomen kansan parhaaksi haisee, ja vielä yököttävämpää on se, että jotkut heistä kehtaavat lähteä ehdokkaaksi kuntavaaleissa!

Asko Korpela

Todella röyhkeätä väittää hallituksen aikaansaamaksi möykkymafian törösiä, joilla kansantalous on nurkkaan ajettu. Todellakin, hallituksen on parasta pysytellä kaukana näistä neuvotteluista ja EKn pysyä tiukkana.

Marja-Liisa Kalkela

AY se pakkolait sorvas jo oppositiossa valmiiksi -14?
Lyhyt on muisti joillain.Kyllä se oli Sipilä joka tunki EK/SAK pöytiin . Alkoi määräillä jo yksityisen puolen palkoista ja työajoista,lomistakin.
Sipilän "sutta" on syntynyt 28.5-15 asti kun yhdenkauden kansanedustajasta tuli pääministeri .Ja teollisuuslaborantista työ- ja oikeusministeri.
Surkein hallitus koskaan.

Teemu Terava

Hallitus haikailee kolmikantaa? Tapahtuiko tässä niin, että hallitus haluaisikin säilyttää kolmikannan, kun EK siitä poistui. Akavakaan ei nyt näytä hallituksen huolenpidosta innostuvan.
Tämä tietänee uudelleen harkintaa SDPn tulevalle hallitukselle. Se joutunee asettumaan julkisesti SAKn tueksi, jos ei osaa pysyä erossa työmarkkinapöydistä.

Atte Jaaskela

Kannatan Harkimon aloitetta Hakaniemen tilikirjojen avaamiseksi. Ammattiliitot käyttävät kohtuuton valtaa painostamalla Eduskuntaa ja sekaantumalla sen päätösprosessiin ylittämällä samalla sille kohtuulliseksi katsottavan päätäntävallan. Selvyyden vuoksi, ammattiliittojen päätäntävalta koskee vain työnmäärää ja -hintaa. Jos veroni nousevat ammattiliittojen painostuksen seurauksena, ne ovat ylittäneet toimivaltansa. Kun saamme lisää ymmärrystä liittojen rahankäytöstä, ehkä myös niiden verovapaa status joudutaan miettimään uudestaan.

Ilkka Korkalainen

Ay-vallan älyttömyydestä voi kertoa esimerkin Lauri Ihalaisen ajoilta kun Ihalainen oli ottanut kantaa johonkin Pohjanmaan tiehankkeeseen SAK:n nimissä. TV-toimittaja kysyi miten tiehanke voi mitenkään kuulua SAK:lle johon Ihalainen vastasi että kaikki tässä maassa kuuluu SAK:lle. Tällaista vallantäyteistä touhua on ay-liikkeen toiminta edelleenkin.

Marja-Liisa Kalkela

Kataisen surullisen kuuluisat Sari-Sairaanhoitajien palkkojen korotukset vei kilpailukyvyn.
Sipilän Kiky vie ostovoiman kotimaan kulutuksesta.
Lähde:
ETLA
Pysyköön poissa työmarkkinapöydistä ja jättäköön sen niille ketkä sen osaavat.EK/SAK
Noilla on käytössä jopa lakia tuntevat juristit.
Ei Teollisuuslaborantiksi -15 keväällä-15 AMKK valmistunutta oikeusministerä kuten Sipilällä.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #13

Mitä veikkaat ,paljonko EK ja hallitus olisi nostamassa palkkoja,Kelan etuuksia,lomakorvauksia ,sairaspäivärahoja ,ilman SAK?

Tasan 0 euroa . Joutuisit tekemään taksavärkki työtä ,Kela korvauksiasi vastaan tai lapsilisä vastaan.

Nythän jo ex-palkansaajat irtisanotut työttömät joutuvat sitä tekemään .Työtä 0 eurolla ,työttömyyskorvaustaan vastaan.Sosiaaliturvaansa mihin työssä ollessaan maksoi joka tilistä veroa omaan sosiaaliturvaansa.

Marja-Liisa Kalkela

Pohjanmaan työttömyys 12 400 .OLiko kunnat velkasia?
Toiko tietyöt töitä ja kunnossapitoa kunnille? Eihän "työttömyys" mitenkään kuulu
SAK eikä etenkään työministeri Ihalaiselle -11-15.(Eihän liitot "edes" maksa ansiosidonnaista päiväraa ,eihän ? Eikä TEM?)
Sehän kuului kai EK ja Kataisen ja Stubin kok vastuulle?

Tapio Mäkeläinen

Yhtä sirkusta koko touhu. Isoissa sopimuskentissä tolla EK punnerruksella ei ole mitään merkitystä mutta pienissä, joita on kymmenittäin kyllä.
Kummalliselta silti tuntuu jos tämä vaan vedettiin pakasta ilman ennakkovaroitusta.
Tämä 0n puhdasta voimapolitiikkaa eikä siinä kansallisesta edusta ole tietoakaan.
Taitaa tulla kova syksy ja tes- koneisto joutuu töihin pitkästä aikaa.
Näitä raameja ja kikykakuja ei ikinä olisi pitänyt tehdä.