Keskiviikko 26.6.2019

Risteilylaivoille jättipotti Suomen valtiolta joka vuosi – ”Tästä Juha Sipilän hallituksen tulisi leikata”

Luotu: 
7.3.2017 20:14
  • Kuva: Helsingin Satama/Mikael Kaplar/Studio POiNT
    Kuva
    Kuvituskuva.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa on selvityttänyt matkustajamerenkulkuun eli ”viihderisteilijöille” kohdistuvien valtiontukien määrää. Summa on huima: Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun selvityksen mukaan Suomen valtio tukee matkustajamerenkulkua vuosittain noin 241–255 miljoonalla eurolla.

Keskeisin matkustajamerenkulun epäsuora tukimuoto on myynnin ja palvelujen arvonlisä- ja valmisteverottomuus. Sen määrä on 184 miljoonaa euroa vuodessa. Suorista tuista merkittävin on miehistökustannustuki, 38,7 miljoonaa euroa vuodessa.

Arvonlisä- ja valmisteverotuki sisältää risteilylaivojen saaman tuen ravintolapalveluista ja muista palveluista, ja Ahvenanmaan kautta kulkevilta laivoilta myös myymälämyynnin verotuen. MaRa katsoo, että miljoonatuet ”vääristävät viihderisteilijöiden ja maissa toimivien matkailu- ja ravintola-alan yritysten välistä kilpailua”.

– Viihderisteilijät pystyvät hinnoittelemaan esimerkiksi ravintolapalvelut useita kymmeniä prosentteja edullisemmaksi kuin maissa toimivat ravintolat. Viihderisteilijöiden tuet ovat hyvä esimerkki kilpailua vääristävistä tuista, joita pääministeri Juha Sipilän hallituksen tulisi leikata puolivälitarkastelussaan, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Epätasa-arvoinen tilanne näkyy MaRan mukaan selvästi kotimaan maksullisen majoituksen heikkona kehityksenä. Tukea saavia Suomen lipun alla olevia matkustaja-aluksia on 13. Kolme niistä liikennöi Saksaan, yksi Viroon ja yhdeksän Ruotsiin.

Tilastokeskuksen mukaan yritystukien kokonaismäärä oli vuonna 2014 noin 1,6 miljardia euroa, mistä palvelusektorin kuten kuljetusten osuus oli suurin eli 33 prosenttia.

Risteilyalusten laajamittainen tukeminen verovaroin on herättänyt aiemminkin ihmetystä.

Lue myös: Kokoomuslainen kävi risteilyllä ja äimistyi: ”Luulisi että tämä bisnes olisi kielletty”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Enpä ihmettele yhtään jos tämä maa tulee törmäämään seinään oikein kunnolla.
Verotus ja kasvukeskusten asuntojen hinnat ovat jo tapissa ja silti tukieuroja lapioidaan aivan tarpeettomiin kohteisiiin tuhansia miljoonia.

Teijo Myllylä

Valtion tuki valuu ulkolaisille laivayhtiöille. Miten tämä tukee Suomen talouttua. Haiskahtaa hyväveli meiningiltä. Tuki pitäisi kohdentua kotimaan matkailuun, esim Lappiin jolloin se elvyttää työllisyyttä ja taloutta. Tämähän ei ole hallituksen vahvuuksia, tämäkään...

Veli Laurinsalo

Käsitteet kohdalleen! Ei valtio anna tässä euroakaan suoraa yritystukea laivayhtiöille, vaan ei verota majoitus- ja ravintolatoimintaa samalla tavalla kuin maissa. On eri asia antaa yritystukea rahana kuin jättää verottamatta.
Tämä verottomuus tekee luonnollisesti veroprosentin verran edullisemmaksi laivayhtiöiden palvelut, ja sillä tavalla se toki vääristää kilpailua maanpäällisen tarjonnan kanssa. Mutta samalla tämä pitää laivahippalot kilpailukykyisinä. On tietenkin syytä kysyä, kuka siitä hyötyy? Suuri osa laivoista on jo ulkomaisilla omistajilla, mutta sinnittelee siellä vielä suomalaisiakin yhtiöitä, joten tuetaanhan tällä "tuella" suomalaistakin työtä.

Harri Hakkarainen

Toinen tapa on siirtää laivat vaikka viron lipun alle. Kannattaa miettiä, kumpiko vaihtoehto on kannattavampi.
Ihmetyttää tämä verotukikeskustelu. Pitääkö kaikki olla verotettu tappiin? Se että jotain ei veroteta, EI ole verotukea. Pitää olla todella vinoutunut ajattelu maailma jos noin kuvittelee.
Sitäpaitsi, jos joku saa etuja, niin mielummin ajakaa niitä etuja itsellekkin, eikä aina niiden poistoa. Joskus kannattaisi tuosta kateellisesta perusluonteesta tinkiä.

Taito Mikkonen

Ensin maksetaan maataloustukea, jonka hyväksyn ruokaturvallisuuden vuoksi. On myös maataloustuotteiden vienti tuki, saattaa koskea myös Viroon vietävää olutta. Telakkatuella rakennetaan risteilylaivoja, joilla on veroetuja. Porukkaa kuljetetaan risteilylle ja Tallinnaan ostamaan suomalaista olutta ja muita alkoholisia juomia, joita juodaan myös laivassa. Alkoholin haittavaikutuksia terveyteen hoidetaan, ehkä joskus soten mukaan. PS. Olen varannut joditabletteja Olkiluoto 3:n käynnistyksen varalta.