Perjantai 24.5.2019

Ennennäkemätön ilmiö Kanadassa: Suuri joki ”katosi” vain neljässä päivässä

Luotu: 
18.4.2017 19:31
Päivitetty: 
18.4.2017 19:43
|

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on ensimmäistä kertaa saanut kokonaisen suuren joen muuttamaan reittiään tai toisin sanoen katoamaan Kanadan Yukonin territoriossa, tutkijat uskovat. Ennennäkemättömästä ilmiöstä kertovat muun muassa Washington Post ja Guardian.

Kanadan suurimpiin jäätiköihin kuuluvan Kaskawulshin sulamisvedet alkoivat kesällä 2016 virrata eri suuntaan kuin aiemmin. Tämän seurauksena sulavedestä elänyt Slims-joki alkoi kuihtua. Jäätikkö oli vetäytynyt asteittain jo pitkään, mutta virtaussuunta muuttui lopulta hyvin äkisti sulaveden murtauduttua jäätikön seinämän läpi. Slims tyhjeni vain neljässä päivässä, tutkijat kertovat.

– Joki ei ollut enää se, minkä näimme muutamia vuosia aiemmin, tutkija Daniel Shugar Washington Tacoma -yliopistosta sanoo.

– Se hädin tuskin virtasi enää.

Kiihtyvästi sulaneen Kaskawulsh-jäätikön sulavedet virtaavat nyt Yukonin suurimman järven, Kluanen, sekä Beringinmeren sijasta Tyyneen valtamereen. Kluanen vedenkorkeus on ennätyksellisen alhainen, ja jos vesikato jatkuu, järvi saattaa menettää yhteytensä toiseenkin vedenlähteeseensä. Tämä tulisi muuttamaan koko järven rakennetta ja biologiaa, tutkijat huomauttavat.

Tutkijat pitävät tapausta varoituksena siitä, kuinka nopeasti ilmastonmuutos voi aiheuttaa muutoksia suuriinkin ekosysteemeihin. Heidän mukaansa on hyvin epätodennäköistä, että Kaskawulsh-jäätikkö olisi sulanut tällä tahdilla ”pysyvässä ilmastossa”.

Tutkimus on julkaistu Nature-tiedelehdessä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Voi kauhiaa,eikö se enää sulakkaan.Onko ilmastotutkijoilla mitään rajaa tyhmyydelle.
Ja jos sulaa,niin ollaan huolissaan mihin se vesi menee.Tälläiseen tyhmyyteen pitää tosiaan opiskella vuosikaupalla,ja oikealla puoluepaperilla.
Lämpökin on kadonnut valtamerien pohjalle,ei siis kumma kun on näin kylmä kevät ja lunta satelee.

Jaakko Aalto

Ilmastonmuutos on nyt muotia ja kelpaa selitykseksi kaikkeen mahdolliseen. Jokiuomien muutoksistakin on sen takia tullut ainutkertaisia ja ennen näkermättömiä tapahtumia. Aikaisemmin maailmassa ne olivat jokseenkin normaaleja juttuja joita silloin tällöin tapahtui.

Olli Parviainen

On. 13000 vuotta sitten Vantaa oli komeaa kilometriä paksua jäätikköä, ja hieman myöhemmin Ancylusjärven pohjaa. Nyt siellä on jokipahanen ja savipeltoa.

Ilman kasvihuoneilmiötä Vantaan keskilämpötila olisi parikymmentä astetta nykyistä kylmempi ja edelleen jäätikköä.

Heikki Paananen

"Kluanen vedenkorkeus on ennätyksellisen alhainen, jos vesikato jatkuu, järvi saattaa menettää yhteytensä toiseenkin vedenlähteeseensä."

Tämä väite vaatisi hiukan enemmän tietoa tueksi. Miten on mahdollista, että järven pinnan lasku tyrehdyttää siihen laskevan joen? Sama vesimäärä joessa kulkenee jatkossakin, pinta tosin voi olla alhaisempi suuremman virtauman vuoksi.

Washington Post EI ole luotetava tietolähde (on. ns. valemedia).

Kaj Nyyssönen

Se olisi sitten mukavaa jos nuo "kaiken mailman tiedemiehet" edes tietäisivät mitkä noista 500:ta ilmastokaasusta vaikuttaa ilmastoon yhdesää ja erikseen.
Ihminen on tallustanut niin lyhyen ajan tällä pallolla ja paljon suurempia muutoksia on ollut ennen ihmistä. Ketä pitää syyttää siitä että pohjoisnapaalue ei enään ole päivätasaajan alueella?
Vihreiden salajuoni?

Jyri Virmalainen

Vaihtoehtovasemmiston propagandakoneisto jauhaa Uuden Suomenkin palstoilla näköjään. Tällä kertaa toimittaja Teppo Ovaskaisen masinoimana.
EU:n ja USA:nkin määrällisesti monien poliitikkojen (lue: ei-asiantuntijoiden) luoma kuva ilmastonmuutoskatastrooffien lähestymisestä ja toteutumisesta ihmisen aiheuttamien hiilidioksiidipäästöjen takia on jo pitkään osoittautunut perusteluiltaan mitä epätieteellisimmäksi. Helppo googlata vaikka seuraavat linkit:
https://skepticalscience.com/OISM-Petition-Project.htm
https://www.forbes.com/sites/larrybell/2012/07/17/that-scientific-global...
OTE TÄMÄN toisen linkin sisällöstä:
Since 1998, more than 31,000 American scientists from diverse climate-related disciplines, including more than 9,000 with Ph.D.s, have signed a public petition announcing their belief that “…there is no convincing scientific evidence that human release of carbon dioxide, methane, or other greenhouse gases is causing or will, in the foreseeable future, cause catastrophic heating of the Earth’s atmosphere and disruption of the Earth’s climate.” Included are atmospheric physicists, botanists, geologists, oceanographers, and meteorologists.

Lisäksi tämä on hyvä katsoa läpi
Tohtori Roy Spencer on NASA:n huippukorkea tiedemies, joka ei usko ihmislähtöisten hiilidioksiidipäästöjen aiheuttavan epänormaaleja ilmastonmuutoksia. Kannattaa katsoa. LINKKI:
https://www.youtube.com/watch?v=V96k4BO2sBw
Yt.
Jyri