Tiistai 11.12.2018

1500 metallimiehen lakko ihmetyttää: ”Mitä pahaa nämä yrittäjät ovat tehneet?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.4.2017 17:22
Päivitetty: 
21.4.2017 17:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Harri Jaskari.

Tamperelainen kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) ihmettelee pirkanmaalaisten ammattiosastojen protestilakkoa.

Viisi Metalliliiton ja TEAM:n ammattiosastoa on parhaillaan vuorokauden mittaisessa lakossa, joka on mielenilmaus hallituksen politiikkaa vastaan. Noin 1500 työntekijän lakko iskee 15 pirkanmaalaiseen yritykseen, vaikka mielenilmaus ei kohdistu niihin.

– Nyt lakkoillaan, koska ollaan tyytymättömiä Sipilän hallituksen politiikkaan. Miksi ei äänestetä vaaleissa uusia kansanedustajia eduskuntaan, mikäli hallituksen politiikka ärsyttää? Mitä pahaa nämä yrittäjät ja yritykset ovat lakkolaisille tehneet, Jaskari ihmettelee Puheenvuoron blogissaan.

Jaskarin mielestä yhteiskunta on vinksallaan.

– Nyt yrittäjät joutuvat kertomaan asiakkaille, että valitettavasti lupauksia ei pystytä pitämään ja tuotteet eivät tule ajallaan asiakkaalle. Ja tulevaisuudestakaan ei ole oikein tietoa, eihän sitä tiedä, koska sitä taas mennään lakkoon.

– Tässä maassa on nyt kohta kymmenen vuotta yritetty saada taloutta jonkinlaisille raiteille. Vihdoinkin alkaa näkyä jotain kirkkaampaa valoa tunnelin päässä ja sitten vedetään mattoja alta niin että vaan heilahtaa. Itsekin kun on vääntänyt investointeja Suomen suuntaan, kaikki pienetkin kolaukset tuntuvat kuin moukarin iskuilta, Jaskari kirjoittaa.

Lue lisää:

1500 työntekijää menee lakkoon: ”Tämä on viesti Suomen hallitukselle”

Protestilakko Sipilän hallitusta vastaan iskee 16 yritykseen – Tyrmistyneet työnantajat: Perukaa se

Työnantajat varoittavat 1500 protestilakkoilijaa: ”Laiton lakko estettävä välittömästi”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Kahdet työmarkkinat.Palkalliset työt ja veronmaksajien maksamat. Kepu,kok "kärkihanke"! (Ollut Aho/Viinasen hallituksesta lähtien)

Ihmiskaupan ja "ihmiskaupan" ero työelämässä ja hallituksen toimissa?
A)-http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ihmiskauppa-lisaantyi-rajusti-suome...

B)- MOT -10 Ilmaistyötä tekee jo 350 000 sosiaaliturvaansa vastaan .(Työharjoittelussa,aktiivitoimissa,opiskelijoita,työttömiä,ammattia vaihtavia,maahanmuuttajat )
AL-11
39-vuotias Linna on työkokeilussa. Hän ei saa työstään palkkaa, vaan 9 euron kulukorvauksen.
-meneillään oleva työkokeilussa.

Hevostilan yrittäjä Veikko Leinonen joutuisi maksamaan Linnalle noin 8-14 euroa tunnilta, jos Linna olisi töissä alan keskipalkalla. Päälle tulisivat vielä verot ja muut maksut.

Nyt Linnan työpanos maksaa Leinoselle 0 euroa.
Leinonen on iloinen järjestelystä.
Hyvin,hyvin iloisia on varmaan myös jo yli 350 000 yritystäkin ,kun "palkat" maksaa Kelasta veronmaksajat.

JK.Tuohon päälle vielä ne 1,8 milj.työvoimapulanpoistajaa "paikallisilla" sopimuksilla alle työehtosopimusten palkoilla tai sosiaaliturvaa vastaan?
Se olisi hyvinvointivaltion loppu.

Urpo Tarkiainen

Niin kenen talous on nousussa ja kenen laskussa.
Pullamössöpojat leikkii tulella, kannattaisi jalkautua kansan pariin vaikka tunniksi.
Olen Kokoomuksen listoilla mutta en ymmärrä tatä ns. vallan aiheuttamaa humalaa joka näyttää vallanneen pikkusieluiset nousukkaat.
Ave Gessar nousukkaat tervehtivät sinua.

Antti Latvala

Yrittäjät järjestönä ajaa hallituksenkin leikkauksia kovempaa linjaa. Itsekin kuulun k.o. järjestöön, mutta pidän silmällä, minkälaista kommenttia ja vaatimusta sieltä kuuluu. Jaskari on populisti pahimmasta päästä, eikä osaa millään tavalla auttaa terveen vuoropuhelun syntymistä.

Pentti Westerholm

Poliittinen lakko jolla haetaan kannatusta oppositiopopulisteille..Palkat maksaa työnantaja ja niin tästä eteenkin päin ei hallitus.Tämä on varmaankin unohtunut lakkoporukalta.Käykää äänestämässä jos haluatte muutosta hallitukseen.Miksi vain reilu 50 % käy äänetsämässä ?Lakkoiluun ollaan kyllä valmiita,mutta äänestämään ei jakseta lähteä..Lakkoilla ei hallitusta vaihdeta,siitä unelmasta on syytä luopua.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Palkat maksaa työnantaja ja niin tästä eteenkin päin ei hallitus

Totta,niin tekee. Kas kun Sipilän avokonttori ei sitä ole huomannut? Pitikö sotkeutua EK/SAK sopimuksiin pakkolailla ja uhkailulla.
Kiky,talous "kasvaa" ,työttömyys "vähentynyt"?
Ja mitä hallitus tekee? Kuntavaalit kun on ohi turvallisesti ,uhkaa heikentää yhä lisää irtisanottujen ,köyhimpien sosiaaliturvaa?
työvelvoite jo 142 000 sosiaaliturvaa vastaan ? Miksi yritykset märisee kun ilmaista orjatyövoimaa on tulossa lisää? Sitähän hallituksen puoliväliriihen toimet tarkoittaa. Ja huom:Siksi mielenilmaisu .Yhden kansanosan sosiaaliturvan heikentämisestä,vastoin perustuslain ,yhdenvertaisuuslakia.

Turha siinä on jeesustella yritystenkään. AY-liitojen jäsenillä on yhtä suuri oikeus mielenilmauksiin kuin Kepulaisilla maatilayrittäjillä traktorimarssiin
hallituksen toimien takia. Maataloustuistahan oli niilläkin kyse,työttömillä oman ja perheen elannosta .
"Kaveria ei jätetä" .Ex-palkansaajaa,veronmaksajaa ,koska itse kukin voi olla seuraava irtisanottu työtön .

Kepu pettää aina.
Kun nimet oli kiristetty Kiky-sopimukseen luvattiin leikkausten loppuvan (vain kuntavaaleihin astikko?)

Atso Eerikäinen

Japanissa ei ole ollut lakkoja 30 vuoteen. Samaan aikaan palkat eivät ole nouseeet yeniäkään. Sen sijaan alv on noussut 5%:sta 8%:iin ja tulee ensi vuonna nousemaan 10%:iin.
Miksei ole ollut lakkoja? Siksi, että Suomen kaltaista ay-liikettä ei ole olemassa, siis sellaista liikettä, jota valtio rahoittaisi (jäsenmaksut verovapata tuloa ay-liikkeelle ja verovähennyskelpoista ay-liikkeen jäsenille), jotta voivat lakkoilla milloin huvittaa.
Toinen syy lakkojen puuttumiseen on verotuksen alaraja noin 20.000 euroa vuodessa. Pienipalkkaisilla (minimituntipalkka noin 8 euroa) pätkätyöläisilläkin on ostovoimaa.
Kolmas syy on se, että jos yhtiö tuottaa voittoa, sen on jaettava noin 2 kk:n palkkaa vastaava bonus vuodessa. Tappiota tuottava yritys ei maksa bonuksia. Siis: jos työntekijät haluavat bonukse, on tehtävä työtä eikä istua lakossa.

Suomessa ay-liike tulisi lakkauttaa, ja sen verovapaasti lakkoja varten keräämät varat (= laina valtiolta) palauttaa valtiolle. Niillä 40 miljardilla eurolla Suomi tekisi kunnon kehitysloikan, ja kasvu voisi vuodessa olla kaksinumeroinen.

Marja-Liisa Kalkela

Suomessa ay-liike tulisi lakkauttaa, ja sen verovapaasti lakkoja varten keräämät varat

Samoin lakkauttaa EK,MTK,säätiöiden,YTK,yrittäjien työttömyyskassojen verovapaudet.
Lakkauttaa EK ja MTK osallistuminen omilla "luottamusmiehillä" edm.etuja ajaminen hallituksessa ja EU.
Jos 2,1 milj. palkansaajan etuja jotka veroillaan maksaa yhteiskunnan palvelut ja sosiaaliturvan Kelasta kaikille ei saisi mikään taho ajaa.
Palkasta veroa n.22%+ALV 24%= 46% veroa valtiolle.
2,1 milj.palkansaajan ja heidän perheidensä elanto ei ole mikään leikinasia yhteiskunnassa.
Mitä enemmän on työttömiä sitä enemmän muut maksavat palveluista ,hintojen nousuista ja veroja.
Paitsi pörssiyritysten ulkomaalaiset osakkeenomistajat (joiden etuja hallitus ajaa)
JK. Nousiko nyt yritysten (PK yrittäjien kotitalouksille maksut? Terv.palveluista 33%,omavastuu,energia-kiinteistövero ym?
Miksi? Jostain ne "palkat" irtisanottujen työttömien ilmaistyöhön on otettava. Kelan kirstuun. (Poistamalla Kela-vähennyksiä,kotihoidontukea,leskeneläkettä,lapsilisien,eläkkeiden indeksikorotusten jäädyttämiselle 4v. "väliaikaisesti" kuten Ahon -90 luvun "väliaikaiset"leikkaukset jotka on yhä voimassa )
Vajaan mijoonan työttömän palkoista kun ei tule veroja yhteiskunnan ylläpitoon .

Marja-Liisa Kalkela

Porvarien mielivaltaa tehdä Suomesta USA kaltainen köyhien ja rikkaiden valtio. Jossa köyhin tekee 3 työtä pysyäkseen leivässä ja rikas kerää työstä hyödyn .
Se ei tule onnistumaan 5,4 milj. asukkaan maassa . Ellei sosiaaliturvaa ja palveluita ajeta alas USA malliin .

Teijo Myllylä

Ay liike on työväestö, palkansaajat. Kun työehtoja heikennetään, kyllä siihen reagoidaan. Kikyyn ei omistava luokka osallistu. Saa pelkästään lisää osinkoja ja ne kiirehditää mittaamaan kyllä ulos. Siis kikyyn kammettiin ay liike, ay pomojen päätöksellä. Duunarit reagoi viiveellä. Ei kiky ole kaikille vapaaehtoinen valinta. Siis lakkoja on tulossa. Ei elämä ole pelkkää vatulointia Sipilän päässä, toimeentulo on monelle aivan muuta.

Lauri Kiiski

Hallituksen politiikkaa ja leikkauksia arvostellaan kovin vasemmisto-opposition taholta, vaikka v. 2017 budjetti kasvoi taas kerran 2,1 % edelliseen vuoteen 2016 verraten velkarahoin. Tänä vuonna julkinen velka ( valtio + kunnat ) lisääntynee tavanomaisesti edellisiin vuosiin verraten liki 10 miljardilla eurolla ja kotitalouksien säästämisaste on jyrkästi negtiivinen sinänsä harvinaisena ilmiönä koko Euroopassa.

Suomessa eletään vieläkin v. 2017 v. 2008 jälkeen kovasti velalla ilman perspotkua aitoon talouden ylläpitoon.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Siis kikyyn kammettiin ay liike, ay pomojen päätöksellä

AY jäsenien luvalla. Suomessa kun on tottu siihen että miehen sanaan voidaan luottaa mitä on sovittu yhdessä. Leikkauksia ei enää tulee kun Kiky sopimus hyväksyttiin palkansaajien taholta.
Mutta Kepuhan on pettänyt jo -60 luvulta lähtien.

Rauno Tarkia

Kyseessä on laiton poliittinen lakko. Mitä sana laiton tässä tarkoittaa? Sitäkö, että joku rikkoo lakia? Ymmärtääkseni Suomessa lain rikkomisesta seuraa rangaistus, joka on vapauden menetys tai taloudellinen menetys. Aika näyttäköön kumpaa tässä noudatetaan, mutta tuskin kuitenkaan vapauden menetys tulee kyseeseen. Jäljelle jää siis taloudellinen rangaistus. Rangaistuksen suuruus riippuu aiheutetusta vahingosta. Lakoissa suorat ja varsinkin välilliset vahingot ovat lähes aina suuria, joten niistä tulisi seurata lain rikkojalle myös suuri rangaistus. Myös sillä, että aiheutettu vahinko kohdistuu asiaan täysin syyttömiin osapuoliin, tulisi olla vaikutus rangaistuksen määrään.
Kuten kaikki tiedämme esittämäni oikeusperiaatteet eivät näissä lakkoasioissa toteudu. Jos laittomasta teosta ei seuraa rangaistusta, sillä halvennetaan oikeudentajua ja oikeuslaitosta.