Maanantai 20.5.2019

Keskusta myöntää: Viimevuotisesta alkoholisovusta yritetään joustaa

Luotu: 
24.5.2017 15:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan alkoholilain uudistus on nyt täysin eduskuntaryhmien käsissä.
|

Hallituspuolueiden kiista alkoholilain uudistuksesta ajautui ainakin hetkelliseen umpisolmuun keskiviikkona, kun niin sanotun alkoholityöryhmän puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) perui yllättäen täksi päiväksi kaavaillun kokouksen.

Alkoholilain uudistamisesta oli tarkoitus sopia tänään. Alkoholityöryhmään kuuluu Saarikon lisäksi viisi muuta kansanedustajaa keskustasta, kokoomuksesta ja perussuomalaisista. Työryhmä kokoontui eilen ja ratkaisua odotettiin vielä tänään.

–Pettymyksekseni joudun toteamaan, että työryhmä ei ole ollut koolla tänään, Saarikko ilmoitti.

–Meillä ei ole valmiuksia kokoontua, hän jatkoi täsmentämättä sitä, mitä tämä tarkoitti.

Kokoomuslaiset Outi Mäkelä ja Sinuhe Wallinheimo olivat yllättyneitä.

–Puheenjohtaja on yksin peruuttanut tämän kokouksen. Häneltä pitää kysyä näistä valmiuksista, Mäkelä sanoo viitaten Saarikkoon.

–Keskusta ilmoitti noin puoli tuntia ennen kokousta, että tänään ei neuvotella. Näin tällä kertaa, Wallinheimo säesti.

Alkoholilain uudistuksen päälinjoista sovittiin jo vuosi sitten, ja tuolloin hallituspuolueet sopivat kaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäistilavuusprosentin nostamisesta 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Samalla valmistustavan neutraliteetista olisi luovuttu, mikä olisi vapauttanut muun muassa suolaisille tutun Gin Long Drinkin kauppoihin.

Päälinjat etenivät myös lainvalmisteluun, ja laki oli tarkoitus säätää vielä tänä keväänä. Sen saama murskapalaute lausuntokierroksella on kuitenkin saanut ennen kaikkea keskustalaiset epäilemään koko hanketta.

–Tunnettu tosiasia on, että meillä osa eduskuntaryhmästä on huolissaan näiden niin sanottujen limuviinojen ja vahvojen oluiden mahdollisista kansanterveydellisistä vaikutuksista, toteaa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti, että uudistus on nyt eduskuntaryhmien eikä hallituksen käsissä. Hänen mukaansa laki palautettiin alkoholityöryhmän kokoukseen sen saaman palautteen vuoksi.

–Sitten kun työryhmä on asian käsitellyt, hallitus käsittelee tätä uudelleen, Sipilä sanoo.

Saarikko myöntääkin, että hänelle ja toiselle työryhmän keskustalaiselle Timo Kallille on annettu mandaatti selvittää, voisiko viime vuonna sovitusta linjasta vielä joustaa. Syytä sille, miksi tämän päiväinen kokous peruttiin, hän ei kuitenkaan anna.

Kokoomuslaiset sen sijaan katsovat, että kompromissi saavutettiin jo vuosi sitten. He ovat haluttomia neuvottelemaan kompromissin kompromissia.

–Meidän ajatus on se, että se pohjaratkaisu [vuosi sitten sovittu] on hyvä, ja siltä pohjalta edetään neuvotteluissa, Mäkelä sanoo.

–Katsotaan mihin tämä nyt menee. Keskusta selvästi nyt kipuilee, mutta kyllä me varmasti jonkinlainen ratkaisu tästä saadaan aikaiseksi, Wallinheimo lisää.

Neuvotteluiden jatkosta ei kukaan osannut sanoa keskiviikkoiltapäivänä oikein mitään.

Sipilä selvensi, että alkoholilain uudistus ei ole hallitukselle erityisen tärkeä.

–Ei tämä meidän kaikkein suurimpia uudistuksia kieltämättä ole, Sipilä painottaa.

–Tämä kaikki on nyt eduskuntaryhmien käsissä.

Lue myös:

Keskusta perui alkoholineuvottelut – kokoomus yllättyi

Alkoholin verkkokauppa sallitaan? Välitön reaktio: ”Puolitetaan olutvero – kestää 7 vuotta”

Kaljat suoraan kotiovelle? – Kansanedustaja ilahtui: ”Pistää varmasti miettimään aika rajustikin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Vaikka kuulun käytännössä lähes raittiisiin, niin uudistus edes näin pienenä on poikkeuksellisen tärkeä kansakunnan henkisen suunnan avaamiseksi nihilismistä ja "lestadiolaisuudesta"sivistyksen suuntaan.

Minä tekisin siitä tarvittaessa hallituskysymyksen. Tosin olenkin ihminen, enkä poliitikko.

Kaikkien puolueiden tulisi nyt yhdistyä ja näyttää kepulle kaapin paikka näissä ihmisyyteen ja toisten rahojen käyttämiseen liittyvissä asioissa. Myös kristillisten sillä jos kepu vallitsisi niin ennen pitkää he veisivät myös ehtoollisviinit.

Ari Tähti

On matemaattisesti mahdotonta, että kyseessä olevat 0.8 prosenttiyksikköä olisi kansanteveydellinen asia. 0.8 prosenttiyksikköä on mitättömän vähän.

Joko Keskustalla on alkoholiongelma puolueena, tai sitten keskusta on Alkon ykköslobbari. Absurdi keskustelu jokatapauksessa.

Timo Forsberg

Todella vastenmielistä puliveivausta Kepun taholta. Kuka niitä äänestää. Kannatus n.20%a ja koko Suomi panttivankina. Huh huh. Kaiken lisäksi laskee koko eduskunnan arvovaltaa( jos se nyt edes on mahdollista). Tekee kaikista pellejä.

Teemu Terava

Kepu on maakuntansa ja kikynsä saanut. Metsänomistajien tulevaisuuskin näyttää turvatulta.
Alkoholilakia on nyt "valmistelu" riittävästi ja niin pitkään, että tärkeät asiat on saatu päätettyä. Kepun kannattajille on edullisempaa jättää alkoholilaki muuttamatta.
Olisiko Kepu jo valmis luopumaan hallituksesta? Oppositiosta on helpompi huudella, eikä tarvitse kuunnella jatkuvaa urputusta, joka laskee kannatusta.
Koko alkoholilain uudistus on Kepulle silkkaa poliittista teatteria. Odotamme jännityksellä, pääseekö lihava nainen koskaan lavalle laulamaan.

Taisto Pihlajamaa

Ahhhahah, ja että riemua vain! Taas tuli uusi valtakunnallinen uutinen viinan mainostamiseksi.

Kun puhutaan ja pidetään esillä, niin jahkaus/vatkaus/vatulointi sinänsä tyhjänpäiväisessä asiassa senku jatkuu. Ja kasvavan nuorison silmissä 'kielletyn viinahedelmän' arvo ja maku senku jatkuu. Ja kun nyt vihdoin viinaprosentin puolikas kerrallaan siirtyillään vuoden 1932 tilanteesta hissun kissun muka poispäin, niin hyvinhän tällä politiikalla saadaan päättäjien aktiivinen tuki viinanmyynnille jatkumaan vielä.. herraparahtakoon.. ainakin yli 10 miessukupolvea.

O sancta simplicitas.

Kova Kundi

Maalaisliito-KEUPuli on herännyt huomaamaan, että on menettämässä ALKOn hallitus- sekä Hallintoneuvoston paikkoja. Selvää on, että mainitut ALKOn toimintaa "ohjaavat" orgaanit eli tuottoisat palkintopallit menettävät merkityksensä ja näin ollen myös kansanedustajt messevät kokouspalkkiot (suhteessa tehtyyn "työhön")
Eipä tarvita suuriakaan Oulujoen ajatusten virtaa siitä, mikä taho on ollut ykköslobbarina.
KEPU antaa pitkät peet kaikelle muulle, kuin omalle vallalle....Siitä EI TINGITÄ