Sunnuntai 26.5.2019

Tutkijan tulkinta: ”Halla-aho ei olisi ollut ongelma hallitukselle, vaan varapuheenjohtajien arvaamattomuus”

Luotu: 
12.6.2017 18:05
  • Kuva: Jussi Helttunen
    Kuva
    Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset neuvottelivat aamulla Kesärannassa.
|

Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen arvioi, että perussuomalaisten uusi varapuheenjohtajisto saattoi muodostua esteeksi hallitusyhteistyön jatkumiselle.

–Sipilän puheesta fiilis, että Halla-aho ei olisi ollut ongelma hallitukselle vaan varapuheenjohtajien arvaamattomuus, hän kommentoi Twitterissä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) tiedotustilaisuuden aikana.

Sipilä nosti tiedotustilaisuudessa esiin Euroopan parlamentissa istuvan Halla-ahon aikomuksen johtaa perussuomalaisia Brysselistä.

–Hänellä oli siihen ajatus, miten se toimisi, hän rakentaisi sitä varapuheenjohtajiston ja puoluetoimiston varaan. Ministeri Orpon kanssa vierastimme tätä, Sipilä totesi.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajiksi nousivat viikonloppuna Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Ronkainen nostaa esiin myös Sipilän maininnan ministerivalinnoista. Sipilän mukaan Halla-aho ei kertonut nimiä, mutta ”hyvistä vinkeistä oli odotettavissa tilanne, ettei kaikilla ministerinimillä olisi ollut sitä luottamusta, mikä täytyy olla”.

Ronkainen tulkitsee tämän niin, että Halla-ahon ministerivalinnat olisivat olleet ”liian hasardeja”.

–Jos juttu kiinni enemmän Huhtasaaresta, Hakkaraisesta ja Eerolasta kuin Halla-ahosta niin perussuomalaiset heitti itse itsensä hallituksesta. Jos taas Halla-aho itse ei halunnut ministeriksi, hän heitti perussuomalaiset hallituksesta.Jos taas Sipilä ja Orpo eivät tarjonneet Halla-aholle ministerin salkkua, he heittivät perussuomalaiset hallituksesta, hän kuvailee.

Lue lisää:

Juha Sipilä: Näihin asioihin hallitus kaatui

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Perimmäinen kysymys on siitä. Miksi Sipilä ja Orpo hylkäsivät oman allekirjoittamansa hallitusohjelman? Halla-aho ei muuta vaatinut. Aika erikoista että jutustelu siirretään henkilökohtaisiin henkilöpersooniin eikä jutustella siitä mikä on se todellinen linja ja syy.

Hannu Korpilampi

Näyttää siltä että maahanmuuttopoliittisen osan toteuttaminen ei ollut alun perinkään tarkoituksena, ja että tämä oli sovittu Soinin kanssa jo ennalta. Soinin ministeriaikanaan esittämät kommentit siitä miten häntä ei maahanmuutto kiinnosta yms. viittaavat juuri siihen että hänelle sopi vallan mainiosti ettei puolueensa maahanmuuttokriittistä siipeä kuunnella.

On helpompi esittää välinpitämätöntä kuin hyväksikäytettävää hölmöä tai äänestäjänsä myynyttä opportunistia.

Onkin oletettavaa että Soini piti ministerinvirkaansa tärkeämpänä kuin puolueensa vaikutusvaltaa ja lupasi tehdä mitä tarvitaan jotta saa ministerivirkansa. Soinihan tarjosi omaa ehdokasta puolueen johtoon ja tarjoutui jatkamaan ulkoministerin virassa kauden loppuun. Terhon tultua valituksi Soini olisi varmasti saanutkin jatkaa ulkoministerinä. Ymmärrän miehen pettymyksen: elämänuran mittainen unelma ulkoministeriydestä täyttyi, mutta katkesi lähes häpeällisesti kesken.

Hallitus kaatui koska kassakaappisopimuksen tehneen Soinin tultua ajetuksi puolueen johdosta uuden johdon olisi pitänyt tehdä uusi kassakaappisopimus. Tähän Halla-aho ei suostunut – miksi olisi?

Hallituksesta lähteminen on vääjäämätön seuraus tämän perussuomalaisten äänestäjien kannalta katastrofaalisen huonon sopimuksen purkautumisesta.

Onneksi pahin turvapaikanhakijatulva ehti jo rauhoittua. Toivotaan että uusi aalto ei ala taas rahoittamaan Orpon vaimon turvapaikanhakijoiden asioiden ajamiseen erikoistunutta lakifirmaa ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Tapio Mäkeläinen

No jospa se nyt sitten oli just ne henkilöt. Avoimen EU- vastaisia ja osin kouluttamattomia . On se nyt nähty mitä siitä tulee mm Lindström ja Mäntylä.
Jos kokoat joukkuetta niin henkilöihin aina päädytään lopuksi. Olisitko laittanut Hakkaraisen ministeriksi? Kuka olisi ulkoministeri.?
Ei se nyt vaan ollut enää mahdollista.

Hyvä näin ja lisää tulee kun Ranskassa le pen ei pärjää yhtään.

Tapio Mäkeläinen

No jospa se nyt sitten oli just ne henkilöt. Avoimen EU- vastaisia ja osin kouluttamattomia . On se nyt nähty mitä siitä tulee mm Lindström ja Mäntylä.
Jos kokoat joukkuetta niin henkilöihin aina päädytään lopuksi. Olisitko laittanut Hakkaraisen ministeriksi? Kuka olisi ulkoministeri.?
Ei se nyt vaan ollut enää mahdollista.

Hyvä näin ja lisää tulee kun Ranskassa le pen ei pärjää yhtään.

Rami Ovaskainen

I call bullshit. Ei ollut tasan kyse mistään varapuheenjohtajista, vaan ihan siitä että halla-aholaiset/nuivat nappasivat puolueen itselleen. Se että Halla-Ahon mukaan olisivat tyytyneet hallitusohjelmaan.... no se ei tietenkään käynyt, monestakin syystä, muille.

Nyt on kyse ihan sekä ideologisista väännöistä sekä valtapolitiikasta yleensä. Se on vähän voi voi..... hah, Keskusta laskee maakuntasekoilunsa kristillisten ja RKP:n varaan ja Kokoomuksellakin on omat kortensa........... mitä nyt siihen meni pakkoruotsin poisto (sääli nuorille) ja siinä meni alkoholipoliikan muutos (no shit happens).