Lauantai 25.5.2019

”Tämä oli viimeinen pisara” – Ay-pomo Sture Fjäder suututti tutkijat joukkoeron partaalle

Luotu: 
27.6.2017 17:02
Päivitetty: 
28.6.2017 12:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sai jäsenliittojen jäsenet raivostumaan kannanotoillaan.
|

Korkeakoulutettujen keskusjärjestössä Akavassa kiehuu. Kuohunnan keskiössä on puheenjohtaja Sture Fjäder, joka on suututtanut monet akavalaiset kannanotoillaan ja some-käytöksellään sekä saanut jäsenet harkitsemaan eroamista Akavan alaisista liitoistaan.

Näkyvimmin eroamisesta ilmoitti poliittisen historian väitöstutkija Riikka Taavetti, joka on ollut Tieteentekijöiden liiton jäsen. Hänen mukaansa tutkijaliitosta eroamisen pääsyyt ovat keskusjärjestö Akava ja sen johtaja Fjäder, joka Taavetin mukaan ”halveksii jäseniä ja demokratiaa”. Taavetti kertoo eronsa taustoista blogissaan, ja useiden eroa harkitsevien tutkijoiden sekä muiden akavalaisten viestejä löytyy lisää some-keskusteluista.

Fjäder on herättänyt akavalaisissa ristiriitaisia tunteita pitkään, mutta tuorein suuttumus heräsi hänen kannanotostaan viikko sitten vihreiden puoluekokouksen yhteydessä. Fjäder ilmoitti Twitterissä, että Akava vastustaa maakuntaveroa ja että ”sote-uudistus [on] vietävä maaliin ja valinnanvapaus toteutettava”. Hän myös ilmoitti, että tämä Akavan linjaus oli yksimielinen ja 36 jäsenliiton päättämä.

Kokoomuslaisen Fjäderin ilmoitus Akavan yksiselitteisestä tuesta hallituspuolue kokoomuksen ajamalle valinnanvapaudelle aiheutti ihmetystä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valinnanvapausmallia on kritisoitu laajalti ja nimenomaan tutkijat sekä professorit ovat epäilleet sitä näkyvästi. Sekä Professoriliitto että Tieteentekijöiden liitto ovat akavalaisia järjestöjä.

Fjäderin aiheuttaman Twitter-myräkän myötä selvisi, ettei tällaista yksimielistä päätöstä saati tukea ollutkaan. Akavan linjauksesta on päättänyt Akavan hallitus, jossa on edustajat vain 13:sta jäsenliitosta. Kaikkiaan Akavaan kuuluu 36 liittoa, joilta ei ollut erikseen kysytty kantaa sote- tai maakuntauudistuksiin.

Esimerkiksi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen joutui selventämään tilannetta kirjoituksellaan liittonsa verkkosivuilla. Hän irtautui Fjäderin ja Akavan kannasta huomauttaen, että asiaa on käsitellyt vain Akavan hallitus, jossa Tieteentekijöillä ei ole edustusta.

– Akavan hallituksen nimissä tietysti Akavan puheenjohtaja voi puhua, mutta meidän liittomme ei sinänsä ole tämmöisiä linjauksia tehnyt, Koikkalainen sanoo Uudelle Suomelle.

Koikkalainen vahvistaa, että Fjäderin suorasanaiset linjaukset Twitterissä ja Facebookissa ovat aiheuttaneet kuohuntaa jäsenistössä. Jo viikko sitten alkanut ärtymys sai lisävauhtia Riikka Taavetin eroilmoituksesta ja blogista.

– Suoria yhteydenottoja, joissa mietitään, että kannattaako tällaisen liiton jäsen olla, on joitakin tullut [muiltakin kuin Taavetilta]. Tämä on tietysti harmillista meidän kannaltamme, Koikkalainen sanoo.

– Kyse ei ole mistään kymmenistä ihmisistä, mutta joitakin yhteydenottoja on tullut muutenkin kuin julkisuuden kautta.

Koikkalainen piti kirjoituksessaan ongelmallisena sitä, jos Akavan puheenjohtaja puhuu kaikkien akavalaisten nimissä ”tällaisessa aidosti poliittisessa kysymyksessä”. Uuden Suomen haastattelussa Koikkalainen harmittelee riidan ”politisoitumista”. Fjäder tiedetään puoluekannaltaan kokoomuslaiseksi, ja hän puolestaan on leimannut kriitikkonsa vasemmistolaisiksi.

Riikka Taavetti julkaisi blogissaan kuvakaappauksen Facebook-keskustelusta, jossa Fjäder vähätteli Twitter-kohua ja kuvasi sitä 50–60 ”vasemmistoliiton puolueaktiivin” hyökkäykseksi.

– Voiko [Fjäder] suoremmin sanoa, että vasemmistolaisten jäsenten kannoilla ei Akava ry:ssä ole väliä? Jännää puoluepol. sitoutumattomuutta, Taavetti ihmetteli Twitterissä.

– Minusta 50-60 kommentaattoria Twitterissä sunnuntai-iltana on aika paljon, ei suinkaan vähän. Siksi onkin selvää, että juuri jäsenten vasemmistoliittolaisuus oli peruste mielipiteiden sivuuttamiselle. Tämä oli itselleni viimeinen pisara. En halua olla mukana yhteisössä, jonka johtaja suorasanaisesti ilmoittaa, että jäsenten näkemykset ovat vähemmän merkityksellisiä, jos heidän puoluepoliittinen kantansa poikkeaa puheenjohtajan kannasta, Taavetti jatkaa blogissaan.

Petri Koikkalaisen mukaan kiistan keskiössä olevat sote-asiat kuitenkin jakavat mielipiteitä läpi poliittisen kentän eivätkä ole yksiselitteisesti vasemmiston tai oikeiston kannattamia tai vastustamia – saati Akavan jäsenistön. Tosin Fjäderin näkyvimmät kriitikot näyttävät olevan vasemmistolaisia.

”Olemme toistaiseksi akavalainen liitto”

Petri Koikkalaisen mukaan Tieteentekijöiden liiton päätöksentekoelimet eivät ainakaan toistaiseksi ole kokoontuneet erikseen keskustelemaan tilanteesta.

– Eikä varmaan erillistä hallituksen kokousta kutsutakaan koolle, ellei nyt jotenkin aivan kärjisty asiat.

Sen sijaan keskustelua on käyty Akavan ja oman jäsenistön kanssa ”matalammalla profiililla”. Koikkalainen arvioi, että edessä on keskustelu menettelytavoista ja Akavan yhteisten kantojen muodostamisesta.

– Voi olla, että jatkossa entistä herkemmin jätetään eriäviä mielipiteitä Akavan hallituksen päätöksiin poliittisesti herkissä kysymyksissä, jos on sellainen oletus, että liittojen luetaan automaattisesti sitoutuvan hallituksen päätöksiin.

– Toinen vaihtoehto on se, että Akavan puheenjohtaja ei esiinny kaikkien 36 liiton nimissä, jolloin tällaista tilannetta ei synny. Tai sitten kaikkien 36 liiton näkemykset dokumentoidaan, Koikkalainen linjaa.

Tieteentekijät on kuitenkin tyytyväinen Akavan jäsenliitto?

– Ei meillä ole mitään hankkeita siirtyä Akavan ulkopuolelle. Tietysti jäsenistössä on sellaisia, jotka joskus kysyvät, mikä on oikea paikka. Mutta linjamme on, että olemme toistaiseksi akavalainen liitto.

Fjäder Uudelle Suomelle: Twitter-kannanotto perustui Akavan ohjelmaan

Työmatkalla Yhdysvalloissa oleva Sture Fjäder kommentoi tilannetta lyhyesti Uudelle Suomelle tiistaina. Hän pitää jäsenten eroaikeita ikävänä ilmiönä. Kipakkaa palautetta ja yksittäisiä eroilmoituksia on tullut myös keskusjärjestön puheenjohtajan sähköpostiin.

– Se on tietysti ikävää, mutta tätä se joskus on, kun Akava keskusjärjestönä vie jäsenjärjestöjen päättämiä asioita eteenpäin. Eivät varmaan kaikki aina ole samaa mieltä, kun on 620 000 jäsentä, Fjäder sanoo Uudelle Suomelle.

Hän huomauttaa, että hänen alkuperäinen Twitter-viestinsä on kritiikistä huolimatta Akavan kunta- ja maakuntavaaliohjelman mukainen.

– Eli Akava vastustaa maakuntaveroa ja on valinnanvapauden kannalla pääsääntöisesti joillakin varauksilla, Fjäder tiivistää viestissään.

Tämä ohjelma on hyväksytty yksimielisesti Akavan hallituksessa, Fjäder jatkaa. Ja hallitus taas on keskusjärjestön perinteisen käytönnön mukaan päättänyt niin sanotut Akavan linjat, joihin kaikki jäsenjärjestöt käytännössä ovat sitoutuneet, Fjäder korostaa.

– Akavan hallituksen päätökset edustavat koko Akava-yhteisön kantaa. Niin on aina ollut ja tämä on ollut normaali käytäntö keskusjärjestöjen toiminnassa, Fjäder kertoo.

– Linja ei siis minun vetämäni vaan Akavan hallituksen.

Fjäder kertoo, että seuraavassa Akavan hallituksen kokouksessa tullaan pohtimaan järjestön yhteisön päätöksenteon käytäntöjä. Hän korostaa, ettei tarkoita nyt käsittelyssä olevan tapauksen läpikäymistä vaan sen varmistamista, että jäsenliitot käyttävät hallituksen kokouksissa puheoikeuttaan yhteisten linjojen pitävyyden varmistamiseksi. Sote-linjauksia vetäneessä kokouksessa vastalauseita ei hänen mukaansa juuri kuultu. Fjäder muistuttaa, että myös Tieteentekijöiden liitolla on Akavan hallituksessa edustus vaaliliiton kautta ja lisäksi läsnäolo- sekä puheoikeus kokouksissa.

Fjäder sanoo, että hän ei halveksu demokratiaa eikä mitään poliittista puoluekantaa edustavia jäseniä.

– Minä noudatan sitä demokratiaa, mikä on Akavan säännöissä. Enkä halveksi ketään tai mitään ryhmiä, vaan Akava toimii kaikkien suomalaisten puolueitten kanssa, hän sanoo.

Päivitys klo 19.23: Lisätty Sture Fjäderin pidemmät kommentit. Lue myös: Ryöpytykseen joutunut Sture Fjäder vasemmistokommentista: Olisi voinut jättää toteamatta

Akava ei ollut järjestönä kommentoinut kuohuntaa Twitterissä, mikä ihmetytti kriitikkoja. Päivitys 28.6. klo 12.20: Uuden Suomen jutun julkistuksen jälkeen Akava julkaisi Facebook-sivullaan alla olevan kannanoton.

Alla muiden tutkijoiden Twitter-viestejä aiheesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Sekä Sosdem puoluetta että Vasemmisto puoluetta johtaa käytänössä akateemiset, kyllä näitä erimielisisä täytyy olla paljon enemmän.
Myös vihreät koostuu etupäässä akateemisista, on selvää että Kokoomuksen liitoilla tulee olemaan tulevaisuudessa yhä enemmän ongelmia ja liitot hajautuu oikeistolaisiin ja kansanliittoihin.
Kun Kokoomus edustaa selkeästi työnantajia, on ristiriita kestämätön.
Kehitys on todella toivottavaa, sillä se pakoittaa harhoissa eläneet valitsemaan puolensa.
On aivan liikaa henkilöitä, jotka ihan vakavissaan uskoo etttä Kokoomus on palkansaajan puolue.
Ei sosiaaliset liitot on huijattu luopumaan yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, niille on väitetty että se on epädemokraattista.
Sensijaan työnantajia ja oikeistoa se ei ollenkaan vaivaa, ne vaikuttaa avoimesti ja suoraan.
Palkansaajien on otettava järki käteen taas ja luotava poliittinen ohjelma, jota pyritään toteuttamaan ensisijaisena arvona.
Hyvänä esimerkkinä minimipalkka, joka voisi olla ensisijainen tavoite.

Tapio Mäkeläinen

Mietippä Lankinen uudelleen mitä kirjoitat. Edustat n vuoden 1966 ajattelua.
Akavaan kuuluu mm suomalaista ammattijohtajista ylivoimainen enemmistö ja Kokoomusta äänestävistä sadoista tuhansista ihmisistä hyvin harva kuuluu järeämpään omistavaan luokkaan. Tuo väki vaan on niin fiksua että pystyy erottamaan isot js pienet asiat toisistaan eikä tihrusta joka asiaa punaisen eri sävyjen väristen lasien läpi.
Suomessa joutuu 5000. eniten palkkaa saaneiden listalle n 150000€ vuosituloilla. Palkansaajia on 2500000 . Eli se niistä omistavan luokan verenimijöistä.

Jukka Lampinen

Tuo väki on siis fiksua, ei se voi kovin fiksua olla, kun äänestää puoluetta joka edustaa työnantajia.
Sekä antaa työnantajaa edustavan Kokoomuksen puolue-pukareiden johtaa ammattiliitoja.
Kokoomus istuu molemmilla puolilla pöytää, ei se voi toimia.

Tapio Meriluoto

Se, että kokoomus on erilaisten mielikuvatemppujen avulla onnistunut houkuttelemaan taakseen myös pienempipalkkaista väkeä, ei muuta sitä tosiasiaa, että kokoomus ajaa nimenomaan suurituloisten asiaa.

Puolueen asemaa poliittisessa kentässä määriteltäessä huomio tulee aina kiinnittää siihen, millaista politiikkaa kyseinen puolue käytännössä tekee ja millaisia asioita se todellisuudessa ajaa - eikä suinkaan siihen, mitä puolueen vaalimainoksissa hehkutetaan tai millaista tarinaa joku puolueen keskeinen vaikuttajahenkilö jossain naistenlehden haastattelussa heittää.

Kun tällä tavoin teemme ja keskitymme pelkkiin faktoihin, päädymme vääjäämättä siihen johtopäätökseen, että kokoomus on kaikessa toiminnassaan varsin yksiselitteisesti ajanut nimenomaan suuryritysten ja suurituloisten kansalaisten asiaa; ei kenenkään muun.

Heikommin tienaavia ihmisiä kokoomus tarvitsee vain "vaalikarjana", ja tätä väkeä se sitten pyrkii juuri erilaisilla mielikuvatempuilla houkuttelemaan. Erityisesti nk. wannabe-tyypit sitten helposti nielaisevat syötin, ja kuvittelevat että äänestämällä tällaista "rikkaiden menestyjien puoluetta" heistä itsestäänkin tulee rikkaita menestyjiä...

Jukka Lampinen

Kokoomuksen Ay-liittojen toiminassa on kaksi skenaariota, ensimmäisessä Kokoomus pelastaa Suomen talouden ja edistää vientiä 5%, laskemalla julkisen talouden palkkoja 10% ja leikkaamalla suuret eläkkeet.

Toisessa vaihtoehdossa, Kokoomus tuhoaa Suomen talouden, estämällä palkan-alennukset omissa liitoissaan
Samalla Kokoomus estää myös korkeiden eläkkeiden leikkauksen, joka tuhoaa tulevaisuuden.

Kumpaakohan vaihtoehtoa Kokoomus mahtaa toteuttaa.

Sirkku Nyström

Ehkä kannattaisi harkita puheenjohtajan vaihtoa. Hänen toimintansa taloyhtiössä yli 20 vuotta sitten oli juuri noin omavaltaista ja itsekeskestä kuin tässä.
Toisten nimissä puhuminen ilman mitään valtuuksia oli silloinkin ongelma.