Keskiviikko 22.5.2019

Tutkija: ”Suomalaista alkoholikulttuuria pitäisi muuttaa vain yhdeltä osaltaan”

Luotu: 
11.7.2017 19:09
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent Arkisto
    Kuva
    Suomalaisten pitäisi oppia pois "kosteasta sosiaalisuudesta", katsoo tutkija Antti Maunu.
|
Alkoholitutkija Antti Maunu arvioi, että yksi merkittävä muutos suomalaisessa alkoholikulttuurissa olisi käänteentekevä. Kyseessä on alkoholinkäytön sosiaalisuus, johon myös kirjailija ja ex-poliitikko Rosa Meriläinen paneelissa viittasi.
 
Meriläinen toi esiin, kuinka hänen ystävänsä eivät ymmärtäneet hänen alkoholista kieltäytymistään masennuksen aikana. Hän koki, että ihmisten tapaaminen ilman alkoholia oli vaikeaa. Meriläisen mielestä pitäisi puhua enemmän siitä, että on monia hyviä syitä olla juomatta alkoholia.
 
Tutkija Antti Maunu tunnistaa ilmiön ja on samaa mieltä. Hän huomauttaa, että Suomessa kieltäytyy usein samalla seurasta ja yhteydestä ihmisiin, kun kieltäytyy alkoholista. Alkoholista on hänen mukaansa ”valtavan hankalaa kieltäytyä, jos on oppinut tähän kosteaan sosiaalisuuteen”.
 
–Minusta suomalaista alkoholikulttuuria ei tarvitsisi muuttaa kuin tämän symbolisen yhteyden osalta. Me kykenemme osoittamaan, että alkoholi ja sosiaalisuus eivät edellytä toisiaan, Maunu sanoi Porin SuomiAreenassa.
 
Maunu huomautti, että myös suomalaiset oppivat nuoresta asti sosiaalisia taitoja ja ryhmäytyvät ilman alkoholia. Hän painotti, että alkoholin kulutuksen hillitsemiseksi on tärkeää tarkastella myös tällaisia näkymättömiä syitä, jotka vaikuttavat juomiseen väheksymättä saatavuuskeskustelua, jolla myös on merkitystä. Myös eilen maanantaina perhe- ja peruspalveluministerinä lopettanut Juha Rehula (kesk.) huomautti, että pelkkä lakien säätäminen on riittämätön keino vaikuttaa juomiseen.
 
Pitkään veivattu alkoholilain uudistus on tulossa eduskunnan suureen saliin syksyllä.
 

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ei ole mitenkään vaativaa kieltäytyä alkoholista kohteliaasti ja ottaa tilalle vettä tai jotain muuta alkoholitonta juomaa. Näin siis jos ei syystä tai toisesta voi olla alkoholin kanssa tekemisissä.
Muuten ainoa oikea alkoholipolitiikka Suomellekin olisi opettaa Kansa Keski-ja Eteläeuroopan täysin vapaille kauppatavoille ja kohtuu nauttimiseen.

Suurin ongelmamme alkoholissa kuten monessa muussakin asiassa on yletön holhoaminen ja vastuun ottaminen ihmisiltä säännöksille ja rajoituksille. Niiden aiheuttamat ongelmat ovat massiivisia koko kansan mittakaavassa

Mikko Toivonen

Holhous on yksi niistä pääsyistä miksi virheellisesti juodaa.
Otan muuten itsekin ehkä yhden kunnon viskipaukun kuukaudessa enkä ole koskaan siihen koukkuun jäänyt vaikka olen siinä vapaassa maailmassa suuremman osan elämääni viettäny. Minua ei toisaalta häiritse toisten polttaminenkaan vaikka itse vedin "Marlboroa" pari toppaa päivässä 42 vuotta ennen kerrasta lopettamista jo siitäkin ajat sitten eli v. 2002

Pasi Anttila

Suomi lienee ainoita ellei peräti ainoa maa jossa ihmisiä kutsutaan television keskusteluohjelmiin kertomaan että mikseivät juo. Miksei jeppe juo. Sehän on ihan epäisanmaallista jos ei "kossu" maistu.

Ja pienenä kuriositeettina, ottaisin kulttuuri-sanan pois kun puhutaan alkoholista. Kulttuuri tuo mieleen kauneutta ja jonkin luomista.

Ja kyllä. En itse juo. Olen joskus juonut, enemmänkin, nuorempana mutta lopetin reilu 7v. sitten (en ole entinen ja tuskin tulevakaan alkoholisti). En vain näe siinä mitään mieltä. En koe että olisin mitään menettänyt lopettamispäätöksen jälkeen. Toki perisuomalaiseen tyyliin mua pidetään hiukan outona kun ei viina masitu.

Joskus mietin tota vanhaa alkon slogania "palvelu asuu alkossa" muotoon "rappio asuu alkossa"....mainos kasvoksi ajattelin turmiolan tommia....osote: oy alko ab. Tää ihan leikillään ettei tartte kenenkään mieltänsä pahottaa.