Keskiviikko 19.6.2019

Pekka Haavisto väläytti yllättävää Nato-skenaariota – ”Tulisi harkittavaksi ihan toisella tavalla”

Luotu: 
11.7.2017 18:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pekka Haaviston mukaan Nato-kysymys tulisi Suomelle harkittavaksi, jos Ruotsi päättäisi hakea jäsenyyttä.
|

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pohtii, että Nato-jäsenyyden harkinta voi tulla Suomelle eteen mutkan kautta.

Porin Suomi Areenassa presidenttiehdokkaille järjestetyssä MTV:n tilaisuudessa hän esitti, että Suomen ja Ruotsin syvenevästä puolustusyhteistyöstä johtuen kysymys Nato-jäsenyyden hakemisesta voisi nousta esiin, jos Ruotsi päättää hakea Natoon. Ruotsissa jo neljä puoluetta on asettunut tukemaan Nato-jäsenyyttä.

–Yksi mahdollinen tulevaisuus voisi olla se, että Ruotsissa vaihtuu hallitus, joka päättää siellä täysin meistä riippumatta anoa Nato-jäsenyyttä. Tällaisessa tilanteessa asia tulisi tietysti meille harkittavaksi ihan toisella tavalla myös sen takia, että Suomi–Ruotsi-yhteistyö varmaan vaikeutuisi. Toinen olisi Natossa, toinen ei olisi, Haavisto sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, ettei itse kannata Nato-jäsenyyttä.

Ruotsissa nykyinen demarijohtoinen hallitus ei kannata Nato-jäsenyyden hakemista. Sen sijaan kokoomuksen sisarpuolue Moderaterna, keskustalainen Centern, liberaalipuolue Liberalerna sekä kristillinen Kristdemokratrerna tukevat Nato-jäsenyyttä.

Vaikka puolueet ovat nyt selvässä vähemmistöasemassa, edellisellä vaalikaudella heillä oli yhteensä 173 edustajaa 349-paikkaisessa parlamentissa. Myös ruotsidemokraattien johdossa tiedetään olevan Nato-myönteisiä kantoja. Seuraavat parlamenttivaalit pidetään Ruotsissa syyskuussa 2018.

Naton kannatus on Ruotsissa muutenkin selvästi korkeampaa kuin Suomessa. Puolustusministeriön alla toimiva Myndigheten för samhällsskydd och beredskapin (MSB) tuoreimman mielipidemittauksen mukaan Nato-jäsenyyttä kannatta ainakin jollakin aikavälillä 45 prosenttia ja vastustaa 34 prosenttia ruotsalaisista.

Suomessa Maanpuolustustiedotuksen suunnitelukunnan tuoreimman kyselyn mukaan Nato-jäsenyyttä kannatti viime vuonna 25 prosenttia suomalaisista ja vastusti 61 prosenttia. Kanta säilyisi kielteisenä, vaikka Ruotsi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä, kun 51 prosenttia vastaajista vastusti jäsenyyttä tällaisessakin tilanteessa.

MTV:n paneelissa myös Merja Kyllönen (vas.) ja Nils Torvalds (r.) asettuivat vastustamaan Nato-jäsenyyttä. Matti Vanhanen (kesk.) kieltäytyi vastaamasta.

–Ei pidä sitoa käsiään etukäteen, vaan meillä pitää olla aito liikkumatila. Me emme ole hakemassa Nato-jäsenyydessä, mutta kun näin sanomme, niin pitää samalla viestittää tuonne naapurin suuntaan, että jos vakaus meidän ympäristössämme meistä riippumattomista syistä järkkyy, niin me emme ole sitoneet käsiämme etukäteen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen

" että Suomi–Ruotsi-yhteistyö varmaan vaikeutuisi. Toinen olisi Natossa, toinen ei olisi"

Brittien kanssa ei vaikeutta näemmä havaittu. Haaviston olisi pitänyt varoittaa Suomea JEF:n myötä tulevista vaikeuksista, koska toinen on NATO:ssa, toinen ei. Miksi ei niin tehnyt?

Markku Lehto

No eikös meillä ole korostettu, että Suomi tekee itse päätöksensä riippumatta Ruotsista. Sitten meillä on jo vuosia syvennetty syventämistään Suomen ja Ruotsi välistä puolustukseen liittyvää yhteistyötä. Toisaalta Ruotsin hallitus ( demarit ) ja oppositio ( Moderaterna, Ruotsin kokoomus ) ovat kumpikin sanoneet selvästi, että Ruotsi ei lähde mihinkään Suomen ja Ruotsin väliseen puolustusliittoon.

Kysymys onkin, että mitä tekee Suomi, jolla on jo tällä hetkellä kaikki sotilaalliset valmiudet toimia osana Naton organisaatiota ? Siinäpä aihetta tuleviin presidentin vaaleihin, ja varmaa on että näitä vaaleja seurataan muuallakin kuin Suomessa. Sen verran strategisesti tärkeässä asemassa Suomi on, tarkasteltakoon sitä mistä suunnasta tahansa.

Lauri Kiiski

Ruotsin Nato -asia on vielä avoin ja vapaa, mutta Suomen tilanne sössittiin Mauno Koiviston toimesta jo aikapäiviä takaperin, jolloin Viro, Latvia ja Liettua pyrkivät ja saivat jäsennyytensä puolustusliitossa.

Suomdea ei huolita tänä päivänä jäseneksi - halusimme sitä tai emme, mutta Ruotsi nuljahtaa sisälle ilman ongelmaa.

Jukka Kautto

Olisikohan syytä pistää jäitä hattuun ja reilusti. Suomi on mailman maa-alaltaan suurimman maan naapuri, eikä tämä geopoliittinen asema muutu minnekkään. Venäjä taas on kohoamassa takaisin suurvallaksi ja Suomi joutuu sopeutumaan tilanteeseen. Toisen maailmansodan opetusten pohjalla Venäjä ei tule käymään enää puolustussotia omalla tantereella vaan ne käydään rajanapureitten tonteilla, jos on tarvis. Jos, Suomi valitsee NATO liittoutuman, kriisitilanteessa Naton ja Venäjän välillä, Suomesta tulee sotanäyttämö, ei Venäjän Karjalasta. Ehkä paras vaihtoehto olisi pitää näpit erossa suurvaltaristiriidoista ja pitää oma tontti puhtaana joka suuntaan. Nato ei ole ensisijaisesti Euroopan puolustusliitto, vaan sen pääsijainen tarkoitus on tukea USAn strategista tavoitetta globaalisesta hegemoniaasta, mikä kyllä näyttää päivä päivältä vaikemmalta ylläpitää. Suurempi osa USAn kansalaisista kuin eurooppalaisista on jo kyllästynyt tähän rooliin. Euroopan maat vain juoksevat edelleen tahdottmonia käskyläisinä tässä pelissä, jonka lasku lankeaa Eurooppaan, niinkuin USAn Lähi-Idän sekoilun aiheuttama muttoliike.