Maanantai 22.7.2019

Ylilääkäri varoittaa Juha Sipilän suunnitelmasta: ”On pelottavaa ajatella”

Luotu: 
6.8.2017 12:30
|

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen kehottaa varovaisuuteen sosiaali- ja terveystietojen luovuttamisessa.

Lehtonen muistuttaa, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus on kehittänyt sote-uudistuksen rinnalla lainsäädäntöä, jolla sote-tieto saataisiin ”hyötykäyttöön”. 

–Lakiesityksen mukaan henkilöä koskevat arkaluontoiset sosiaali- ja terveystiedot annetaan ensin yhden tahon hallintaan, joka taho sitten voi luovuttaa noita tietoja ”tietoturvallisesti” yritysten käyttöön, Lehtonen kertoo Puheenvuoron blogissaan.

Lehtonen korostaa, että arkaluonteisilla terveydentilatiedoilla on taloudellista arvoa. 

–Oman sairaanhoitopiirini teettämässä tietoturva-auditoinnissa selvitimme laajasti potilastiedoilla harrastettavaa rikollista toimintaa. Anonyymisti toimivassa Tor-verkossa käydään kauppaa paitsi huumeilla ja aseilla, myös luvattomasti hankituilla tiedoilla. Yhdysvaltain länsirannikon sairaaloiden nimetyn henkilön potilaskertomuksen tiedot voi sieltä ostaa n. 20 000 USD:n hinnalla. Tällä laskentatavalla esimerkiksi HUS:n tietojärjestelmien n. 1 miljoonan hengen potilastietojen myyntiarvo olisi 20 miljardia USD. HUS:n potilastietoja ei Tor-verkosta kuitenkaan löytynyt, hän kirjoittaa.

Lehtonen huomauttaa, että potilastietojen avulla henkilö voidaan myös esimerkiksi tunnistaa ja potilastietoja voidaan käyttää myös käyttäytymisen arvioinnissa. 

–Yrityksillä on suuri halu käyttää potilas- ja geenitietoja henkilön profiloinnissa. Jos olet alttiina ylipainolle, olet houkutteleva kohde laihdutustuotteita markkinoivalle yritykselle. Jos lihaksesi ja kokosi sopivat jääkiekkoon, olet otollinen kohde alan ”erityisopetukselle”, josta kasvatustieteilijät pohjoismaisessa kokouksessaan jo haaveilivat tosin ajatuksenaan heikkolahjaisten oppilaiden tukeminen, hän kommentoi. 

–On pelottavaa ajatella, että geenitietoja hyödyntävä tekoäly tulevaisuudessa valitsee lasten puolesta, mitä heidän kannattaa tehdä ja mille alalle he sopivat. Tietojen käyttö ei varmasti rajoitu sairauksien ehkäisyyn, sillä ihmiskunnan historiassa tällaisia keksintöjä on aina käytetty myös muihin tarkoituksiin, joihin ne alun perin oli tarkoitettu, Lehtonen jatkaa.

Hän sanoo, että terveys- ja geenitietojen käyttöön liittyvät riskit olisivat hallinnassa, jos luovutettavien tietojen salaus hoidettaisiin niin, että ne eivät olisi yhdistettävissä yksittäiseen henkilöön ja esimerkiksi tämän netinkäytön tietoihin. 

–Sipilän hallitus on kuitenkin hoitanut hankkeensa tietoturvan lähinnä kirjoittamalla sanan ”tietoturvallinen” lakihankkeen esittelykalvoihin ilman, että mitään konkreettista salausjärjestelmää on arkaluonteisille potilastiedoille hankittu, Lehtonen huomauttaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Lasse Lehtonen
Lasse Lehtonen
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Totta. Tuota olen ihmetellyt jo pitkään . Yksityisille palveluiden tuottajille kansalaisten tiedot. Kuntien sosiaali ja terveystyötä tekeviltä vaaditaan vaitiolovelvollisuus.
Onnistuuko se vaatimus myös ulkomaalaisilta terv.palveluja tuottavilta pörssiyrityksiltä?

Heikki Lipponen

Ei ehdottomasti tälle yksityisasioiden myynnille yrityskäyttöön,,,mikä tuota sielun myyjää oikein vaivaa,,siis sipilää,,,,,näitä terveystietoja kun voidaan käyttää esim, yrityksien rekrytoinnissa,,tai muussa sellaisessa missä näillä terveystiedoilla voidaan pistää ihminen Ö-mappiin jos jolla vaikka geeniperimässä tms. jotain vikaa esim,,,

Timo Virtanen

Siis on pelottavaa ajatella, että jos monopoli murtuu ? Kyllä kaikki lait voidaan säätää koskeviksi myös yksityisiä yrityksiä. Ja yhtälailla HUS monopolin tietoverkkoihin ym voidaan murtautua ja kerätä tiedot sieltä. Hyvä on tietenkin, että varaudutaan kaikkeen. Myös väärinkäytöksiin, mutta niitä voi olla ja tapahtuu myös monopolien sisällä.

Timo Virtanen

Siis on pelottavaa ajatella, että jos monopoli murtuu ? Kyllä kaikki lait voidaan säätää koskeviksi myös yksityisiä yrityksiä. Ja yhtälailla HUS monopolin tietoverkkoihin ym voidaan murtautua ja kerätä tiedot sieltä. Hyvä on tietenkin, että varaudutaan kaikkeen. Myös väärinkäytöksiin, mutta niitä voi olla ja tapahtuu myös monopolien sisällä.

Jari-Jukka Annala

Sanktioiden pitää olla ihan jotain muuta kuin uhkasakkoja. Tor-verkon hinta per potilas, jos tietoja vuotaa. Alkaa salassa piti ja tietoturva kiinnostaa niin julkista kuin yksityistä toimijaa. Kuitenkin koko tietokantaa ei missään nimessä saa avata, ainoastaan tietyn yksityiselle toimijalle hoitoon hakeutuvan potilaan tiedot tämän hyväksyttyä tiedon siirron. Vakuutusyhtiöt olisivat innoissaan jo. tietokannasta. Niillähän on jo omat sairaalatkin.

Martti Santala

Kun Sipilän hallitus joskus lopettaa, mitähän Suomesta on jäljellä? Maantiet olivat jo myynnissä, rautatieverkosta keskustellaan, metsät aiotaan yhtiöittää ja pohjavesivarannot ovat voimakkaan mielenkiinnon kohteena. Nyt aiotaan myydä suomalaisten terveystiedot lääketeollisuudelle kansanterveyden parantamiseksi. Nikolai Gogolin kirjassa "Kuolleet Sielut" Tsitsikov- niminen herra kierteli ostamassa kuolleita sieluja, onko tämä terveystietojen kauppa nyt moderni versio samasta asiasta ja samalla Kepun varainhankintaa?

Markku Kemppainen

Olen jo kauan nähnyt, että me Suomen kansalaiset olemme Sipilän hallitukselle pelkkää kauppatavaraa. Meillä ei ole kohta mitään suojaa eikä oikeuksia omiin tietoihimme, mitä julkinen valta meistä omistaa. Nähtiinhän se jo tuossa työttömien aktivoinnissa. Työttömien arkaluonteisia tietoja olisi annettu kenen tahansa puhelinmyyjän käyttöön, ellei siitä olisi nostettu äläkkää. Suomen hallitus on todella vaarallinen tälle maalle.

Tapio Mäkeläinen

Kyse on erilaisesta näkemyksestä. Ne joilla on rahaa ovat lähempänä Jumalaa ja siten velvoillisia ohjaamaan alempiarvoisia. Raamattti ja pankkitili käyvät käsi kädessä. Kalvinistinen oppi puree ja tarkoitus pyhittää keinot. Laiska ei pääse taivaaseen ja tekemättömän ei pidä syödä.

Samuli Honkanen

Nyt vain taisi mennä vaan sekaisin termit hinta ja arvo. Hinta on se mitä pyydetään ja arvo, se millä tavara tai palvelu tyypillisesti vaihtaa omistajaa. Ja vielä se päälle, että jos vaikka joku olisikin valmis maksamaan yksittäisen tietyn henkilön, vaikka tunnetun poliitikon tiedoista 20 000, niin ei sitä voi yleistää että tavallisen pulliaisen tiedoista ketään kiinnostaisi yhtään mitään haluaisi maksaa.

Martti Santala

Satavarmaa että Kepulaisten ja etenkin lestadiolaisten terveystiedot eivät sisälly kauppaan! Olisi myös mielenkiintoista saada tietää, mikäli kauppa tiedoista toteutuu, kuka saa rahat? Tiedot ovat kerätty ja taltioitu julkisen terveydenhuollon toimesta verovaroin. Satoja tuhansia työtunteja terveydenhuollon eri toimipisteissä, käsittämätön määrä työtä ja tarvikkeita, hoivaa ja hoitoa. Mielestäni se tieto on Suomen kansallisomaisuutta. Ei sellainen ole kaupan!

Teijo Myllylä

Sipilän hallitukselle kaikki on kauppatavaraa. Ei siinä yksityisyys tai perustuslaki paljon paina. Ainoa joka merkkaa on pisnes, jota hyväveli pystyy tai haluaa hyödyntää. Kansalaisten etu on hyvä keppihevonen, niinkuin Soinikin hevosmiehenä tietää. Hyöty tai kannattavuustarkastelu tehdään mutu tuntumalla, jota sitten markkinoidaan totuutena vakavalla naamalla. Soten suunnitelu ja läpivienti on tästä tyyppi esimerkki. Mitää konkreettista laskelmaa ei ole, kun kaikkia vaikutuksia ei edes ymmäretä. Ja siis 3 miljardia säästetään, ja palvelut paranee. Joku hyötyy, joku lyö rahat liiveihin, sen 3 miljardia. Arvatkaapa kuka, olette yhtä viisaita tässä asiassa kuin Sipilä.

Antti-Pekka Känsälä

Tässä ei nyt kyse ole mistään "salauksen" mahdollisuudesta. Jos henkilön terveystiedot ovat oikein, kattavat, ja koskevat yksittäistä oikeasti olemassaolevaa henkilöä, ne ovat väistämättä tavalla tai toisella yhdistettävissä tämän persoonaan. Parempaan turvaan tiedot voitaisiin mielestäni periaatteessa saada hautaamalla ne syvälle tietokonejärjestelmiin, kuin kiireisten, hutiloivien ja tietämättömien ihmisten liikaa käsiteltäväksi ... Eli siis nyt tekoälyt lääkärien avuksi diagnosointiin, sairauksien ennaltaehkäisyyn, ym. Kaupalliset, ahneet, ihmisiä hyväksikäyttämään pyrkivät tahot on lääkärien rohkeasti pidettävä etäisyydellä, puolustettava Hippokrateen valan mukaista käyttöä, ja tunnustettava tietämättömyytensä, toimiessaan yhteistyössä järjestelmiä suunnittelevien tietojenkäsittelyn asiantuntijoiden kanssa ...

Jaakko Hakala

Timo Virtanen ei suomessa ole mitään monopolia terveydenhuollossa. Nyt yksityisillä on jo n. 30% terveydenhuollosta. Nythän Sipilän tarkoitus on siirtää työterveyshuolto myös Soteen, eli n.350milj. Helpotus työnantajille ja samalla pääsy sos.palveluihin joissa on arkaluontoisia asioita. Eipä tuo ole oikein onnistunut verotuksen kohdalla lainsäädäntö, miten sitten henkilötietojen?? Käykö meille svenssonit. Kyllä yksityiset on aina riski koska kyseessä on rahoittajat, kun huomataan että myymällä tietoja tulee lisää rahaa.