Keskiviikko 26.6.2019

Kansanedustaja muuttaisi pienyritysten pelisääntöjä: ”Sopimuksen päättämiseen riittäisi asiallinen syy”

Luotu: 
6.8.2017 11:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jouko Skinnarin mukaan pienyrittäjänä työllistäminen on Suomessa vaikeampaa kuin muualla EU:ssa.
|

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ville Skinnari esittää irtisanomisen helpottamista pienyrittäjien aseman ja työllistämishalun nostamiseksi. 

Skinnarin mukaan pienyrittäjänä työllistäminen on Suomessa vaikeampaa kuin muualla EU:ssa, mutta taas vastaavasti suuremmissa yrityksissä palkansaajaan kohdistetaan tuotannolliset ja taloudelliset irtisanomisperusteet liiankin kevyillä perusteilla.

–Suomessa syntyy talouden kasvusta huolimatta muihin maihin verrattuna liian vähän työpaikkoja erityisesti pieniin mikroyrityksiin. Usein syynä on se, että yksinyrittäjä ei uskalla ottaa riskiä työntekijän palkkaamiseksi, vaikka tarvetta olisi. Työllisyyttä lisäisi merkittävästi mikroyritysten henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen, hän toteaa.

–Nykyisin työsopimuslaissa edellytetään yhdenkin hengen yritykselle työntekijän irtisanomiselle asiallisia ja painavia perusteita. Tämä vaikuttaa suoraan yksinyrittäjän halukkuuteen ja uskallukseen palkata uutta työvoimaa. Lakia voisi muuttaa siten, että sopimuksen päättämiseen riittäisi asiallinen syy. Näin se on monessa muussakin EU-maassa, Skinnari jatkaa.

Skinnari muistuttaa, että vastaavasti suuremmat yritykset pitävät Suomea helppona ja halpana maana päästä työntekijöistä eroon verratuna muuhun Eurooppaan.

–Suomessa suuremmat yritykset käyttävät tuotannollisia ja taloudellisia syitä liian usein keppihevosena tarpeettomillekin irtisanomisille, koska irtisanominen on moneen muuhun EU-maahan verrattuna helpompaa. Palkansaajien asemaa tulisi tässä yhteydessä parantaa. Pelisääntöjen uudistamisen yhteydessä tulisi tiukentaa tuotannollisista ja taloudellisista syiden perusteita irtisanomisiin suuremmissa yrityksissä.

Demarinuorten kesäpäivillä Hangossa puhuneen Skinnarin mukaan uudistuksilla pienyrityskentässä vaikutettaisiin juuri nuorten työllistymisen mahdollisuuksiin.

–Uudistukset on toki tehtävä tarkoin ja harkiten. Ensimmäisen työpaikan saanti on aina hankalaa. Uskon, että pienyrittäjät ottaisivat uudistuksen myötä enemmän riskiä palkata nuoria töihin. Sipilän hallitus ehtisi vielä tällä hallituskaudella olemaan aloitteellinen yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa kehittämään pienyrittäjien ja palkansaajien asemaa, jos tahtoa olisi. Näin luotaisiin parempaa pohjaa työllisyyden kehitykselle ja voitaisiin vielä realistisesti puhua hallituksen työllisyystavoitteen toteutumisesta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauno Strandén

Se on opposition vaalipuhetta, ei ne sitä toteuttaisi, jos he olisi päättämässä!
Tuon lupauksen toteuttaminen tietäisi, että työttömyys pienenisi ja sehän olisi katkeraan kalkkia demareille, ei he todellisuudessa halua työllisyyden paranevan, sehän söisi heidän kannatustaan! Mitä enemmän on työttömiä heille se olisi mannaa, jolle he voisi luvata töitä, niin kuin aina, mutta siinä porukassa ei ole työllistäjiä! Persuissakin on enemmän työllistäjiä, joita nämä samat tahot moittivat!

Marja-Liisa Kalkela

Eikös sitä jo ole helpotettu?
103 000 tekee veronmaksajien piikkiin työtä ilman palkkaa.Pääle saa yrittäjä työllistämistukea.
Ei irtisanomis-suoja (kenkää vaan ja "leipäkortti" menee Kelasta hyllylle ja karenssi)
Ei lomia ,eikä lomakorvauksia
Työtöntä ei koske yhdenvertaisuuslaki työelämässä .

JK.Tietääköhän nuo päättäjät yleensäkkään mitään siitä mitä eduskunnassa on jo päätetty?
("Suklaan" tarjoamista ,ääniä PK-yrittäjiltä?)

Tapio Mäkeläinen

Asiallinen syy. ??? Kun yt laki ei koske mikro yrityksiä niin mikä on vaikeaa.?
Se on kahden kauppa se työsopimus.
Uskomatonta toi nitinä samasta asiasta koko ajan.
Se nyt vaan on niin että osa ideoista ei lennä ja se harvemmin on palkolisten syy. Menestymisen speksit tarttis hakea muualta kuin irtisanomisen helppoudesta

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
"jos joku alkaa yrittäjäksi, ei se mitään tukia saa"
Ja kukahan niistä pörssiyritysten ja PK-yritysten tuista päättää?
Kepu -03-07
Kepu-07-11
Kok-11-15
Kepu-15-19

Ketkähän kaikki 200 on päättänyt ja tehnyt lain kansanedustajien sopeutumiseläkkeisiin ? Oikein sdp,vas 2-6 kepu,kok,rkp,krst,Ps,vihr .

Pitäisikö laissa olla kahdet ehdot? Vasuri Ex-edustajille/Porvarip.Ex-edustajille?
Samoin Säätiöissä olla kahdet lait (AY/VVO )eri säänöt/Muille vuokra-asuntoja tarjoaville omat säännöt.
Tuotahan on jo toteutettu Kelan-etuuksissa. Köyhien tuensaanille omat ehdot/Hyvätuloisilla niitä ehtoja ei ole. Ne saa vastiikkettomasti ilman työvelvoitetta Nordean seinästä 12X vuodessa.