Tiistai 25.6.2019

”Talouseliitti elää omaa elämäänsä ja tavallinen palkansaaja omaansa” – Finnair-pomon 130 000 € tuomittiin Ylellä

Luotu: 
8.8.2017 10:55
Päivitetty: 
8.8.2017 10:58
  • Kuva: Finnair
    Kuva
    Ennätystuloksen tehneen Finnairin tapa palkita Pekka Vauramo lisäeläkkeellä kuohuttaa.
|

Finnairin toimitusjohtajan Pekka Vauramon noin 130 000 euron lisäeläke saa epäuskoisen tuomion oppositiopuolueiden johtajilta. SDP:n Antti Rinne ja vihreiden Touko Aalto kommentoivat asiaa Yleisradion Ykkösaamussa tiistaina.

Touko Aalto ihmetteli erityisesti sitä, että valtionyhtiön myöntämä lisäeläkemaksu on valtion omistajaohjauslinjauksen vastainen päätös. Myös Finnair on aiemmin ilmoittanut, että yhtiö ei enää palkitse johtajia lisäeläkkein.

– Olen epäuskoisena seurannut näitä ministeri Lintilän ja pääministerin Sipilän kommentteja, Aalto sanoi viitaten ministereiden kommentteihin tietämättömyydestä.

Molemmat puoluejohtajat pitivät ratkaisua kohtuuttomana ja kansalaisten oikeustajun vastaisena.

– Tämä on yksi osoitus kansakunnan eriytymisestä. Tavallisen työntekijän ja meidän talouseliittimme käsitys siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, eriytyy, sanoi SDP:n Rinne.

– Kyllähän tämä on täysin suhteeton tämä Vauramon lisäeläkejuttu ja se kertoo samaa kuin pörssijohtajien palkankorotukset tilanteessa, jossa on palkkamalttia harjoitettua vuosia, jotta talouden kilpailukyky saataisiin kuntoon. Käytännössä on kysymys siitä, että talouseliitti elää omaa elämäänsä ja tavallinen palkansaaja omaansa. Ja se ei ole oikein, Rinne lausui.

Kauppalehden tietojen mukaan valtioneuvoston kanslian osastopäällikkö Eero Heliövaara edusti valtion omistajaohjausosastoa Finnairin yhtiökokouksessa, jossa lisäeläkepalkitsemisesta kerrottiin. Finnairin hallituksen puheenjohtajan Jouko Karvisen mukaan yhtiö ei ole saanut lisäeläkepäätöksestä palautetta valtio-omistajan edustajilta päätöksen julkistuksen eikä yhtiökokouksen yhteydessä.

Lue myös: Ministeri Lintilä tyytymätön selvityksiin Finnairin pääjohtajan 130 000 €:n lisäeläkkeestä: ”Ristiriitaisia”

Finnairin ennätykselliseen tuloskuntoon saanut Pekka Vauramo on oikeutettu eläkevakuutukseen, jonka vuosimaksu on 20 prosenttia toimitusjohtajan kiinteästä vuosipalkasta. Maksu myös nousee vuosittain, mikä tarkoittaa lähes 130 000 euroa vuodessa. Tiedot käyvät ilmi Finnairin vuoden 2016 palkka- ja palkkioselvityksestä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Penttinen

Ylimääräinen yhtiökokous koolle ja koko Finnairin hallitukselle potkut. Tai vaihtoehtoisesti valtio myyköön koko omistuksensa Finnairissa. Luottamus mennyt.

Mutta tapahtuuko näin ? Älkää unta nähkö :) Piiri pieni pyörii, Juha siinä hyörii..!

Markku Marttila

"Kauppalehden tietojen mukaan valtioneuvoston kanslian osastopäällikkö Eero Heliövaara edusti valtion omistajaohjausosastoa Finnairin yhtiökokouksessa, jossa lisäeläkepalkitsemisesta kerrottiin."

Avaintoimija Finnairin palkkioeläkejunailussa on Eero Heliövaara; a.k.a "pukki valtion kaalimaan vartijana". Eikö tehtävään olisi jostain löytynyt puhdaskaulaisempi ja työnantajalleen uskollisempi sijoitus- ja pääomastrategi, jolla olisi ollut hieman Heliövaaraa vähemmän painolastia ja sidoksia omakohtaisista finanssiseikkailuista?

Epäilemättä Heliövaara on kovan luokan pelimies. Sitä ei voi mitenkään kiistää.

Oiva Luosujarvi

Jos Sipilä ja Orpo olisivat reippaita miehiä, niin seuraavassa yhtiökokouksessa käyttäisivät omistajan äänivaltaa 55 % osuudella ja vaatisivat lisäeläkettä poistettavaksi + finnairin hallituksen vaihtamista.
Mutta eivät taida omia kavereita persuuksille potkia.

130 000 euroa vuosittain lisäeläkettä. Perusteluna mm. 3 vuoden aikana hyvin tehty työ.
Eipä kukaan tavallinen palkansaaja saa lisäeläkettä, vaikka tekisi 30 vuoden ajan työnsä erinomaisesti ja huolellisesti.

Onko se hyvän työn mittari herrakerhoissa nykyään sellainen, joka eniten potkii työntekijöitä ulos ja ulkoistaa töitä ulkomaalaisille, kuten finnairilla on lentomiehistöjä vaihdettu aasialaisiin halvempiin lentomiehistöihin.

Täytyy myöntää, vaikka kuinka on lukenut uutisia, kuinka herrat toisiaan palkitsee, niin aina nämä uutiset ovat jonkinlainen yllätys kuitenkin.
130 000 euroa vuosittain lisäeläkettä ja varsinainen eläke + bonukset + tulospalkkiot +++ ja lopulta summa on miljoonia vuosittain. Röyhkeää on herrojen ahneus.

Markku Marttila

Turha on Sipilää tai varsinkaan Lintilää syyttää. Edellistä ei vastuuvirkamies informoinut asiasta ja jälkimmäinen on vasta ryhtynyt ministerin toimeen.

https://yle.fi/uutiset/3-9763666

Valtion omistajaohjausyksikön "valpas" johtaja, varttunut virkamies Heliövaara on vastuussa.
Ei pitäisi olla kovin työlästä ymmärtää Finnairin palkkiokupletin perusjuonta. Pörssiyhtiö vie ja valtio vikisee.

Marja-Liisa Kalkela

Niinhän se kävi Fortumin optioissakin .Pörssiyhtiö Fortumin hallitus päätti optioista.
(Ei Mönkäre eikä Pm Lipponen)
Hallituksessa istui tuolloin M.Vanhanen,T.Karpela valtion etuja "valvomassa".
lähde:
Fortum-siv.
JK. Kohun jälkeen kumpikin erosi edm.tehtävästä.

Teijo Myllylä

Yksinkertaista, vastuu poistuu kun on tietämätön ja siis pihalla hommistaan. Lakaistaan tää nyt maton alle, mikään ei kuitenkaan muutu. Turhaa irtopisteiden keruuta hölmöjen Kustanuksella. Kepu yrittää epätoivoisesti paikata kannatuslukuja halvalla mainoskamppanjalla. Mutta lopulta, kuka tässäkin on muninut. Kenen piikkiin menee omistajaohjaus, tuskin opposition tai kansan. Pomopalkitseminen on yltäkylläistä aina työeläkeyhtiöistä alkaen ja kansanedustajat voisivat katsoa kaikki peiliin. Syyllisiä ei tarvi kauempaa haeskella.