Keskiviikko 18.7.2018

”Neronleimaus Sauli Niinistöltä” - Tutkija ennakoi, että vastaehdokkaaksi pääsee liberaali vasemmistolainen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.8.2017 16:37
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Politiikan tutkijan mukaan Sauli Niinistön ryhtyminen kansanliikkeen ehdokkaaksi toi etäisyyttä hänen ja kokoomuksen välille.
|

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railon mukaan presidentinvaalien julkisuuteen sisältyy arvaamaton elementti. 

–Sosiaalisen median läpimurto vaalikamppailun välineenä luo tilanteen, jossa suuret kaupalliset mediat ja Yleisradio puhuvat vaalikampanjan virallisista teemoista, mutta somessa aiheet voivat olla toiset. Tämä voi vaikuttaa tulokseen yllättävällä tavalla, hän arvioi vieraskynä-kirjoituksessaan Kalevassa.

Presidentinvaalikampanjan asetelma alkaa Railon mukaan nyt hahmottua, kun keskeiset ehdokkaat ovat jo selvillä ja Sauli Niinistön kannattajakorttien kerääminen päättyy elokuun lopussa. 

–Mitä suurimmalla todennäköisyydellä kannattajakortteja on moninkertainen määrä tarvittavaan verrattuna. Kansanliikkeen ehdokkaaksi ryhtyminen oli Niinistöltä neronleimaus. Se toi etäisyyttä hänen ja kokoomuksen välille, mikä auttaa kannatuksen keräämistä monenlaisilta ihmisiltä. Tempaus on saanut median julkaisemaan myönteisiä uutisia korttien keräämisestä, Railo kommentoi.

Sauli Niinistö lähtee vaalikamppailuun ennakkosuosikkina. Toistaiseksi Niinistön kannatus on ollut selvästi yli 50 prosentin luokkaa, mutta Railo kuvailee hänen mahdollisuuksiaan voittaa vaalit jo ensimmäisellä kierroksella historian valossa kuitenkin pieniksi.

–Suomessa on ollut käytössä suora kansanvaali presidentinvaaleissa vuodesta 1988 lähtien, mutta kertaakaan ehdokkaan äänimäärä ei ole riittänyt voittoon jo ensimmäisellä kierroksella. Vaikka Mauno Koivisto ja Tarja Halonen olivat suuria kansansuosikkeja, vaalikampanjan käynnistyessä äänestäjien kannatus on aina hajonnut useamman ehdokkaan välille siten, ettei kukaan heistä ole kyennyt saavuttamaan yli puolta annetuista äänistä, Railo toteaa.

Sauli Niinistön ennakkosuosikin asema merkitsee hänen mukaansa sitä, että näissä vaaleissa ei niinkään kilpailla siitä, kenestä tulee seuraava presidentti, vaan puolueille tärkeämpää on, että ehdokas saa puolueelle näkyvyyttä ja tuo julki puolueen kannan vaaleissa käsiteltäviin asioihin. 

–Tämä on erityisen tärkeää perussuomalaisille, jotka ovat valinneet uuden puheenjohtajan ja hajonneet kahtia. Uudessa tilanteessa puolueen linja vaatii kirkastamista kansalaisten mielissä. Tavoitteelle on toki eduksi, että pääsee toiselle kierrokselle, Railo kommentoi.

Oman ehdokkaan hankkiminen olisi hänen mukaansa yhtälailla erityisen tärkeää myös Siniselle tulevaisuudelle. Railo uskoo kuitenkin, että ryhmän voimat kuluvat tällä hetkellä puolueen kannattajakorttien keräämiseen. 

Railo ennakoi, että konservatiivisen Niinistön vastaehdokkaaksi toiselle kierrokselle päässee liberaali vasemmistolainen nainen tai mies, jos presidentinvaaleista muodostuu samanlainen kulttuurikamppailu kuin 1990-luvun alusta on tapana ollut. 

–Presidentinvaalit ovat olleet 1990-luvun alusta lähtien myös kulttuurikamppailu, jossa on keskusteltu oikeiston ja vasemmiston ristiriitojen lisäksi esimerkiksi miesten ja naisten tasa-arvosta ja seksuaalivähemmistöjen asemasta. Aiemmissa vaaleissa on myös nähty, että pääehdokkaat ovat suurten kaupunkien asukkaita Etelä-Suomesta, missä suurin osa suomalaisista asuu.

Presidenttiehdokkaiksi ovat tässä vaiheessa asettuneet istuva presidentti Sauli Niinistö, Matti Vanhanen (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.), Merja Kyllönen (vas.), Nils Torvalds (r.) ja Laura Huhtasaari (ps.). Europarlamentaarikko Paavo Väyryselle kerätään kannattajakortteja valitsijayhdistyksen muodostamiseksi. SDP:llä on tässä kuussa edessään jäsenäänestys, jossa presidenttiehdokkaiksi pyrkivät Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero.

Presidentinvaalit pidetään ensi tammikuussa.

Lue myös:

Näkökulma: Toverit Antti Rinnettä nolaamassa

SDP:n ehdokkailta huutia Sauli Niinistölle – turvapaikkapuheet ”pelon lietsomista”

Presidenttiehdokas Huhtasaari aloitti kovin puhein: ”EU on ongelma – suomalaisista tulossa muukalaisia omassa maassaan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Ikonen

Railo (kok) on tosi asiantuntija kehumaan neronleimauksilla että tehokkaan katumisen mestari taistelisi vasureita vastaan. Samaa sarjaa asiantuntijana kuin ne jotka ennustivat ettei Brexit toteudu eikä ainakaan Trumpista tule pressaa. Pala voi tulla kurkkuun kun toiselle kierrokselle napsahtaa Huhtasaari tai ikinuori Väyrynen. Sitten ainakin kuullaan viimein perustelut -92 EMU-äänestyksestä jossa samalla sitten tuli sitouduttua markasta luopumiseen, vaikkei siitä äänestettykään. Ulkopolitiiikan johtamisen osastolla voisi kansaa kiinnostaa myös miten pressa salli NATOn isäntämaasopimuksella lentokenttien ja satamien luovuttamisen jenkkien käyttöön, vai tuliko se päätös pyytämättä ja yllättäen herralle tietoon. Ainakin meidän kesämökin päältä lentelee nykyisin"normaaleissa, valmiutta ylläpitävissä" harjoituksissa NATO koneet.

Marja-Liisa Kalkela

Ei tainnut vieläkään mennä PS vedätysten syyt läpi?
Presitentillä ei ole enää Kekkosen valtaa.Se loppui -08 Lissabonin sopimukseen. Siitä asti päätökset tekee pääministeri yhdessä ministereiden kanssa (eduskunnan enemmistö hallituspuolueet)
EU-maa Suomi tekee niinkuin Brysselissä on sovittu 27 muun EU-maan kanssa. Yksi puolue ei voi päättää mitään yksin ,7 muutakin puoluetta on eduskunnassa.
Jk.Vai miksi luulet että PS maksoi Kreikan III-tukipaketin 86 Mrd-15?
Oikein .Noiden edm.syiden takia.
EU-valtio ei ole Pohjois-Korea.

Jukka Lampinen

Arvioidaampa avoimin silmin kahta ehdokasta, Niinistö näyttää pälyilevältä, salailevalta, sulkeutuneelta, välttelevältä, salakavalta, kyyristelevältä, heikolta.
Miltä Kyllönen näyttää, avoimelta, rehelliseltä, suorapuheiselta, voimakkaalta.
Kylllönen on kaikkea sitä mitä Niinistö ei ole.
Muista ehdokkaista ei kannata edes puhua, niillä ei merkitystä ole.
Media tukee Niinistöä 90%:sti, joten muiden ehdokkaiden asema on huono.
Mutta niinkuin arvioni kertoo, Niinistöä voidaan kyllä horjuttaa tuntuvasti.
Sillä Niinistö on tyhjä kuori, ei ole muuta sisältöä kuin tyhmiin naisiin vetoavaa pinnallista carmia.