Maanantai 16.7.2018

Donald Trumpin Charlottesville-lausunto suututtaa: ”Pahaa kutsuttava sen oikealla nimellä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.8.2017 09:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yksi ihminen sai surmansa ja 19 loukkaantui, kun mies ajoi auton väkijoukkoon Charlottesvillessä Yhdysvalloissa.
|
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lausunto Charlottesvillen lauantaisista väkivaltaisuuksista on suututtanut laajasti Yhdysvalloissa.
 
–Tuomitsemme mahdollisimman tiukasti tämän vihan, kiihkoilun ja väkivallan, Trump sanoi tapahtumien jälkeen pitämässään puheessaan.
 
Yksi ihminen sai surmansa ja 19 loukkaantui, kun mies ajoi auton väkijoukkoon Charlottesvillessä Virginian osavaltiossa. Uutistoimistojen tietojen mukaan auto ajettiin valkoisten ylivaltaa vastustaneiden ihmisten joukkoon. Lisäksi ainakin 16 ihmistä loukkaantui äärioikeiston edustajien ja vastamielenosoittajien välisissä kahakoissa. Äärioikeistolaiset aikoivat järjestää Charlottevillessä marssin vastustaakseen aikeita poistaa orjuutta puolustaneen ja sisällissodassa etelävaltioiden puolesta taistelleen kenraali Robert E. Leen patsas kaupungista. Marssia ei lopulta toteutettu.
 
Trump ei lausunnossaan maininnut äärioikeistoa ja tämä on närkästyttänyt myös hänen omassa puolueessaan republikaaneissa.
 
–Herra presidentti, pahaa on kutsuttava sen oikealla nimellä. Kyseessä olivat valkoisten ylivaltaa ajavat aktivistit ja tämä oli kotimaista terrorismia, republikaaneja edustava Coloradon senaattori Cory Gardner twiittasi.
 
 
Myös Floridan senaattori Marco Rubio arvosteli Trumpia.
 
–On erittäin tärkeää, että kansakunta kuulee presidentin kuvailevan Charlottesvillen tapahtumia sellaisina kuin ne ovat, valkoista ylivaltaa kannattavien tekemä terroriteko, hän twiittasi.
 
 
BBC:n mukaan liittovaltion poliisi FBI on ilmoittanut aloittavansa tutkinnan Charlottesvillen tapahtumista. Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions on tuominnut Charlottesvillen tapahtumat kovin sanoin. 
 
–Charlottesvillen väkivaltaiset tapahtumat ja kuolemat ovat suora isku Amerikan lain ja oikeuden sydämeen. Emme voi sietää tällaisia tekoja, jotka juontavat juurensa rasistisesta kiihkoilusta ja vihasta, ne loukkaavat keskeisimpiä arvojamme, hän sanoi.
 
Virginian kuvernööri Terry McAuliffe kehotti lehdistötilaisuudessaan äärioikeistolaisia menemään kotiin.
 
–Minulla on selkeä ja yksinkertainen viesti kaikille valkoisten ylivaltaa kannattaville ja natseille, jotka ovat tulleet Charlottesvilleen: menkää kotiin. Teitä ei haluta tänne, hävetkää.
 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Sillanpää

Trump tuomitsi väkivallan sekä mielenosoittajien että väkivaltaisuudet aloittaneiden vastamielenosoittajien osalta. Missä ongelma?

Retoriikka "terrorismista" taas on puhtaasti naurettavaa, kun on täysin selvää, että kaikki tapahtumat liittyvät mielenosoituksen ja vastamielenosoituksen väliseen mellakkaan.

Jouni Borgman

Kenraali Robert E. Leen patsaan poistaminen on tietoinen provokaatio, jolla saatiin USA:n kansallismielisten radikaalisuuteen taipuvaiset ainekset liikkeelle. Jostain mielenosoitukseen ilmestyivät mm. Antifan nimissä organisoitu ja tietoisen provosoivasti käyttäytynyt vastamielenosoittajien kaarti sekä näihin varsin ymmärtäväisesti suhtautunut virkavalta. Oikeiston radikaalit menivät siis demokraattien helle virittämään ansaan.

Trumpilla ei ole osaa eikä arpaa näissä levottomuuksissa, mutta hänen maineensa tahraamiseen käytetään aina kaikki mahdolliset ja mahdottomat asiat. Oppositioon jääneet demokraatit ja never-trumpistit kasaavat painetta ja aloittavat aikanaan miehen viraltapanon verukkeella millä hyvänsä.

Raimo Laine

Etelävaltioissa eletään vieläkin erilaista elämää ja liputetaankin omalla lipulla.
Kenraali Lee on Etelävaltioiden suurin sankari eli enemmän kuin Mannerheim Suomessa.
Patsaan poisto olisi törkeä loukkaus ja provokaatio. Kuka tämmöisiä kehittelee ja mitä aiotaan saavuttaa ?

tom brunila

Kesäkuussa Trumpia vihaava Bernie Sandersin kannattaja avasi tulen Republikaanisia edustajainhuoneen jäseniä kohti. Bernie Sanders tuomitsi hänen tekonsa näin:
“Let me be as clear as I can be. Violence of any kind is unacceptable in our society and I condemn this action in the strongest possible terms,” he said from the Senate floor.

“Real change can only come about through nonviolent action, and anything else runs against our most deeply held American values.”
Eli sanoi käytännössä saman kuin Trump. Hän ei tuomiossaan yksilöinyt tätä nimenomaista henkilöä ja hänen vaikuttimiaan! http://www.independent.co.uk/…/virginia-shooting-trump-left…

Tapio Mäkeläinen

Eiköhän ne jenkit itse tiedä itse asiansa paremmin kuin truumpistit täällä.
Kenraali Lee ei todellakaan ole kuin punaniskajunttien idoli ja kyseisen lipun heiluttelu on kuin melskaisi meidän v 18 kapinan aikaisten punakaartin lippujen kanssa jos niitä nyt edes oli olemassa. Etelän osavaltioissa ovat valkoiset aika fifty sixty jamassa rodullisesti ja näille muille Lee'n komppaajat edustavat vain pahaa.

Sukulaiseni asuu Atlantassa ja kertoi että konfederaatin lipun julkinen käyttö on täysin epäsopivaa ja veren kaivamista nenässä. Sanoi myös että jenkkien häpeä törpöstä presidentistään on sellaista ettei koko asiasta suuressa työyhteisössä puhuta sanaakaan toisin kuin Obaman aikana.
Varmaan on vain että kausi jää yhteen

Esko Kotilainen

Huusko se vain poistelee kommentteja.Vastaamaan lehden agendaa.
Vastamielenosoittajat aloittivat väkivaltaisen mellakoinnin jo ennen varsinaisen mielenosoituksen alkua.
Näin kirjoittaa hesari.Ja kuten kaikki tietävät hesari kirjoittaa AINA totta.
Sitä paitsi Trump tuomitsi molemmat osapuolet aivan selvästi.