Torstai 15.11.2018

Jussi Niinistö: ”Liikekannallepanon hitaus on puolustusjärjestelmämme Akilleen kantapää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.8.2017 15:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jussi Niinistö.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (uv.) korostaa, että osaavaan reserviin ja aluepuolustukseen perustuva puolustusratkaisu tuottaa Suomelle varteenotettavan kyvyn vastata perinteiseen sotilaalliseen uhkaan. 

–Sen käyttöön saanti ei kuitenkaan ole yhtä nopeaa kuin jatkuvasti palveluksessa olevien ammattiarmeijoiden. Viimeistään Krimin valtaus osoitti sen, että liikekannallepanon hitaus on puolustusjärjestelmämme Akilleen kantapää, Niinistö totesi puheessaan Nurmijärven reserviläiset ry:n  60-vuotisjuhlassa.

Niinistön mukaan puolustusministeriössä ja puolustusvoimissa on tämän vuoksi tehty töitä ”hartiavoimin” valmiuden parantamiseksi. Ministerin pyynnöstä oikeuskansleri antoi tulkintansa mahdollisuudesta käyttää varusmiehiä maanpuolustustehtävissä, ja ensimmäiset valmiusyksiköt ovat jo toiminnassa.

–Lisäksi vietiin läpi lakimuutos, joka mahdollistaa reserviläisten käskemisen kertausharjoituksiin välittömästi, ilman kolmen kuukauden ennakkovaroitusaikaa. Tämä tarkoittaa, että nyt valmiutta voidaan joustavasti säädellä käskemällä reserviläisiä kertausharjoituksiin ilman, että jouduttaisiin siirtymään poikkeusoloihin ja käskemään joukkoja ylimääräiseen palvelukseen saati toteuttamaan liikekannallepano, mitkä olisivat jo paljon järeämpiä toimia, Niinistö sanoi.

Hän puhui myös Suomen puolustusratkaisun jatkuvuudesta. 

–Jo yli vuosikymmenen ajan Venäjä on pyrkinyt vahvistamaan asemaansa varsin perinteisin menetelmin kun taas läntisessä maailmassa turvallisuusajattelu eteni pitkään täysin päinvastaista latua aina Ukrainan kriisin puhkeamiseen saakka.

Suomessa maanpuolustukseen on Niinistön mukaan kuitenkin aina suhtauduttu vakavasti.

–Olemme kaiken aikaa pitäneet kiinni puolustuksemme perusperiaatteista; yleisestä asevelvollisuudesta ja koko maan kattavasta aluepuolustuksesta. Puolustusvoimiemme tehtävissä kansallinen puolustus on kaiken aikaa säilynyt ykkösenä, ja sen pitää olla jatkossakin selkeä ykkönen. Suomen välillä jo vanhentuneiksi väitetyt puolustuksen kivijalat ovat yllättäen nousseet kovaan huutoon myös kansainvälisesti. 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Samantyyppinen järjestelmä oli käytössä 1930-luvulla ja se toimi hyvin mm. ennen Talvisotaa jopa sen ajan viestintäjärjestelmillä.
Kannattaisiko tutkia vanhoja järjestemiä kun tätäkin ihasteltiin ympäri Eurooppaa.

Pekka Hovatov

Ketä meinaatte saada mahdollisen liikekannallepanon yhteydessä lähtemään puolustamaan eliitin etuja ja omaisuutta ? Moniosaajat Irakista ja Afganistanista vaiko Viherhomovasemmiston edustajat? Jos jälkimmäiset, niin varatkaat armeijan varusteisiin mukaan riittäväti minihameita, kivakuosisia puseroita ja meikkejä, kuten huulipunaa, että riittävät ristiinpukeutujille, joita on jo puolustusvoimissamme entuudestaan, eikä tule "tytöille" riitaa huulipunasta ja liukuvoiteesta, kun kilpailevat "moniosaajien" suosiosta rintamalla. Kantasuomalaiset heteromiehet tuskin osallistuvat joukolla kyseiseen toimintaan. Turha odotella, että me kantasuomalaiset heterot suojelisimme teitä. Suojelkaa itse itseänne.

Unto Pulkkinen

Jussi Niinistö on paras puolustusministeri pitkään aikaan !
Hän on viisas ja tarmokas, ja hän tuntee mp-sektorin erittäin hyvin.
Lisäksi hänellä on osaava ja myös res-kentän tunteva erityisavustaja Petteri leinonen.
Olen sitä mieltä siitä, että paikallispuolustus voisi olla paljolti Kodinturva/Sk-organisaation varassa. Siinä voisi olla jäseninä varttuneempiakin ja naisia. Paikalliset olosuhteet tuntien se voisi olla tehokas tuki operatiivisille joukoille. Varsinkin lkp tapahtuisi paikallisesti nopeasti. Puolustusjärjestelyt voisi tehdä jo ennakolta. Kaikki harjoitukset tapahtuisivat tutussa maaastossa tai kotirannikolla. Motivaatio olisi hyvä – olisihan kyseessä välittömästi oman kotiseudun, kotien, perheiden ja elinkeinojen suojelu. Lisäksi tiedustelun voisi ulottaa rajalle saakka. KT/Sk hajautettuna organisaationa olisi mahdotonta tuhota. Se voisi toimia myös vastaanottavana valmiina organisaationa osille yleisjoukkoja, jos rintama repeäisi jossain kohtaa. On myös merkillepantavaa, että muissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa on jo vanhastaan tällainen organisaatio erittäin tärkeänä osana puolustusvoimia. Puolustusselonteossa onkin muistaakseni painotettu paikallispuolustuksen kehittämistä.

Erkki Malinen

Onhan Niinistö sotaministeri mutta eikö tämä ole turhanpäiväistä että politikko pähkäilee kokoajan mahdollisesta sodasta, tällälailla luo pelonilmapiiriä ainakin jollekkin. Meillä on ammattisotilaat joiden tehtävä tämä on, eikä ne sitä pähkäile julkisuudessa.

Erkki Malinen

Jenkkien puolustusministeri joka on sodankäynyt ammattisotilas sanoi ,sota Pohjois-Koreaa vastaan on katastrofi. Mitähän olis sota Suomelle, sota Venäjää vastaan ? Näin maallikon mielestä se olis tämän maan tuho eiköhän panosteta rauhan puolesta.