Maanantai 20.5.2019

Uusi vaihtoehto kuittaakin lähes 100 000 €/kk – nyt palkataan työntekijöitä

Luotu: 
14.8.2017 18:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmä on järjestäytymässä syksyn istuntokautta varten. Uutta tehoa haetaan ryhmäkansliamallista. Kuvassa vielä silloiset perussuomalaiset kansanedustajat marssivat eroamaan ryhmästä. Oikealla laidalla Simon Elon takana tuleva Ritva Elomaa siirtyi kesäkuussa takaisin perussuomalaisiin.
|
Kesäkuussa perustettu Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä saa kuukausittaista tukea pian lähes 100 000 euroa. Samalla ryhmän pääsihteeri Jouni Westling kertoo Uudelle Suomelle, että ryhmä on pian palkkaamassa kolme uutta asiantuntijaa. Sininen tulevaisuus on ilmoittanut näistä paikoista verkkosivuillaan.
 
– Lisäksi me olemme avaamassa lähiaikoina myös uusia asiantuntijapaikkoja, sanoo Westling.
 
Ryhmän rahoitus on askarruttanut, koska se ei ole oikeutettu puoluetukeen. Eduskunnan maksamaa ryhmätukea saa käyttää vain eduskuntatyöhön ja jossain määrin siitä tiedottamiseen. Sen sijaan vaalimainontaan rahoja on yksiselitteisesti kielletty käyttämästä – toisin kuin puoluetukea. Puoluetukea maksetaan 148 000 euroa vuodessa jokaista kansanedustajaa kohden.
 
Uuden vaihtoehdon saama 95 840,75 euron kuukausittainen tukisumma koostuu kahdesta kansanedustajien lukumäärään perustuvasta kansliatuesta. Ensimmäistä, niin kutsuttua kansliarahaa, maksetaan 1 575 euroa jokaisesta kansanedustajasta. Uudella vaihtoehdolla kansanedustajia on 19.
 
Toiseksi Uudelle vaihtoehdolle maksetaan niin kutsuttua avustajatukea. Ryhmä on Westlingin mukaan luopunut eduskunnan tarjoamista kansanedustajien henkilökohtaisista avustajista ja kokoaa ryhmälle oman avustajakunnan. Aiemmin perussuomalaisilla kansanedustajilla oli henkilökohtaiset avustajat, joiden palkan maksaa suoraan eduskunta.
 
Eduskunta puolestaan maksaa ryhmäkansliamalliin siirtyneille eduskuntaryhmille könttakorvauksen, jota varten valtio on varannut 3 469,25 euroa kutakin kansanedustajaa kohden.
Ryhmäkansliamalli on käytössä myös SDP:llä, vihreillä, vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla.
 
Uuden vaihtoehdon pääsihteeri Westling kertoo, ryhmä on näinä päivinä nimittämässä työ- ja talouspolitiikan, sosiaali- ja terveyspolitiikan sekä ympäristö-, luonnonvara- ja liikennepolitiikan asiantuntijat. Kolmen uuden asiantuntijan lisäksi ryhmällä on Westlingin mukaan yhä yhdeksän avustajaa.
 
Lisäksi uusia asiantuntijapaikkoja on Westlingin mukaan aukeamassa. Tulijoita voi hyvin olla vanhasta perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. 
 
Kun Uusi vaihtoehto erosi perussuomalaisista kesäkuussa, arvioi perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Antti Valpas Helsingin Sanomille, että ryhmän seitsemästä työntekijästä kolme olisi siirtymässä UV-ryhmään.
 
Henkilökuluihin humahtanee leijonanosa Uuden vaihtoehdon saamista rahoista. Sinisen tulevaisuuden verkkosivuilla olevissa työpaikkailmoituksissa kerrotaan uusien asiantuntijoiden palkkojen nousevan 3 833 euroon ”viimeistään koeajan jälkeen”. Mikäli yhdeksälle avustajalle maksetaan lisäksi työehtosopimuksen määrittelemää kahta kansanedustajaa avustavan 3 208 euron palkkaa, voivat henkilökulut nousta sivukuluineen noin 68 000 euroon.
 
Summasta puuttuvat niin Westlingin kuin perustettavien uusien pestienkin palkat. Neljä täysipalkkaista asiantuntijaa nostaisi henkilökulut noin 94 000 euroon.
 
Kokonaiskustannusten laskemisessa käytetään usein kerrointa 1,7. Todelliset kustannukset riippuvat muun muassa työehtosopimuksesta.
 
Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio huomauttaa, että Uuden vaihtoehdon saama tuki on suhteellisesti pienempi kuin muilla eduskuntaryhmillä. Muut ryhmät saavat lisäksi niin kutsuttua 3 150 euron ”perussummaa”, jota UV ei saa, sillä laki eduskuntaryhmistä määrää, että ”perussumma suoritetaan kuitenkin vain vaalituloksen perusteella muodostetulle eduskuntaryhmälle”.
 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Kyllä tuolla summalla veronmaksajien rahoista jo kannattaakin kyykyttää työttömiä. Uhata karensseilla ja viedä 487e/kk leipäkortti hyllylle.
Tai silpaista tuostakin 5,8% pois .
Onneksi 1miljon.veronmaksajien rahoilla PS hankki kylmäautot jotka tuo -30% parasta ennen "Maksalaatikoita" kaupoista Hurstin leipäjonoon.

Marja-Liisa Kalkela

"Samaa" mieltä. Kyllä tuo riittää irtisanotulle Ex-palkansaajalle joka maksoi ehkä vuosia eroja joka kk palkastaan.Omaan sosiaaliturvaansa ja muiden kotihoidontukiin ja lapsilisiin.Maksoi päälle ALV 24%palveluita varten.
Palkasta vero 22%-32%+ALV 24%=46%-56% veroa.
(malli löyty Suom.uutiset )
487e/kk on hyvin saatu. Etenkin jos on nyt yrityksissä töissä 487e/kk Kelan maksamalla palkalla tukea vastaan. Yritykset on hyvin mielissään.

JK.Onkohan nuo 3 PS palkkaamaa myös 0euron palkalla,Kelan palkoilla?

Pentti Westerholm

Liian yksipuolista jos huutoäänestyksellä ei PerusS ,sta loikanneille makseta ryhmätukea.Istuvat hallituksessa ja tekevät yhdessä sovittua hallituspolitiikkaa joka laadittiin puolueen olessa vielä yhtenäinen.Kyllä tämä joukko ansaitsee muutakin kuin irvailua.He eivät ole politiikkaansa muuttaneet.Suomessa menee pitkästä aikaan taas hyvin ja suunta on ylöspäin.

Rauno Suoraniemi

Kyllä tämä näennäis demokratia on kallista ja käsittämätöntä touhua, rahoitusta puliveivataan valtaakäyttävien toimesta hyväveliryhmille..isoja muutoksia kaivataan edustajienkin palkkiojärjestelmiin, joka ei ole mitenkään rinnastettavissa normaaliin työstä saatavaan palkkaan - kaikesta huomaa, että itse ovat palkkioistaan olleet ohjeita antamassa - heille näyttää kaikki olevan mahdollista - väärinkäytökset muodollisesti käsitellään ja siinä kaikki..kaikki jatkuu ennallaan, ja anotaan arvostusta ja kunnioitusta eduskuntamme/edustajiemme arvovallan ylläpitämiseksi!