Tiistai 16.7.2019

Varoitus: Asumismenot yltymässä ”kohtuuttomiksi” Suomessa

Luotu: 
16.8.2017 15:28
Päivitetty: 
16.8.2017 15:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Asumismenot vievät lähivuosina yhä suuremman osan suomalaisten käytettävissä olevista tuloista.
|

Asumismenojen kasvu kuormittaa suomalaisten kukkaroa jo kohtuuttomasti, katsoo Kiinteistöliitto. Se ja Omakotiliitto varoittavat, että kustannusten yltyminen muun muassa kasvattaa entisestään tarvetta asumistuille, joita jo nyt maksetaan vuosittain lähes kahden miljardin euron edestä.

Liitot pohjaavat kannanottonsa Pellervon taloustutkimuksen (PTT) selvitykseen, jonka mukaan asumismenot vievät lähivuosina yhä suuremman osan suomalaisten tuloista. Tänä vuonna suomalaisen tuloista menee asumiseen keskimäärin 27 prosenttia, ja asumismenot kasvavat seuraavien vuosien aikana 2,5 prosenttia vuodessa. Samaan aikaan palkansaajien nettotulot kasvavat vain noin 0,7 prosenttia vuodessa.

Kauppalehden mukaan tilanne vaihtelee kotitalouden, asumismuodon ja asuinpaikan mukaan. Helsingissä yksiössä asuvan keskituloisen asumismenot haukkaavat tänä vuonna jo 37 prosenttia tuloista.

Eläkeläiset ovat ryhmä, joilla asumismenot nousevat keskimäärin eniten. Tänä vuonna eniten nousevat öljylämmitteisessä omakotitalossa asuvan eläkeläisen menot, 4,3 prosenttia. Ennusteen mukaan eläkeläisnaisella, joka asuu omistusasunnossa kerrostalossa, kuluu tuloista jo yli 43 prosenttia asumiseen vuonna 2019.

– Tätä voi pitää jo liian suurena, sanoo Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Antti Kekäläinen Kauppalehden mukaan.

Vähiten asumismenot nousevat sähkölämmitteisessä talossa asuvalla lapsiperheellä, jolla korotus on 1,3 prosenttia. Hoitovastike ja lainan lyhennys ovat suurimmat menoerät kerrostalossa asuvilla omistusasujilla, kun taas omakotitalossa asujilla lainan lyhennys, lämmitys ja kiinteistövero kurittavat kukkaroa eniten. Etenkin kiinteistöveron korotukset nostavat nyt jälkimmäisten menoja, ja asukkaita edustavien liittojen mukaan kiinteistöveron korotuksissa liikutaan jo kipurajalla.

– Kiinteistöveron tuotto on kasvanut runsaat 60 prosenttia 2010-luvulla. Nykyisen hallituksen ohjelmassa kiinteistöveroa piti korottaa 100 miljoonaa euroa, mutta nyt korotuksessa ollaan päätymässä jo 175 miljoonan euron tasolle, Kiinteistöliitto ihmettelee.

Liitot varoittavat, että asumismenojen kasvu kutistaa suomalaisten ostovoimaa ja voi heikentää työvoiman liikkuvuutta ja siten työllistymistä.

Lähde osin: Kauppalehti

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Asumisen kustannus ja asuntotyyppien totaalisen väärä jakauma ovat asumis asioita kehän ulkopuolelta ajattelevien tiedossa. Hallitus ja kasvukeskuskaupungit eivät vaan halua maamme suurinta ongelmaa korjata yhtään piirua.

Kasvukeskukset ja yritysten tyovoima sijoitus ja joustavuus ovat jo erittäin pitkään ja erittäin selkeästi kärsineet sekä kustannus tasosta että muusta pulasta. Erityisesti edullisten (lue yleishyödyllisten ja tarkoituksella suurta voittoa tuottamattomien asunto-operoijien asuntoja).
Kilpailukyvynkin kannalta asumiskululla on kaikkein suurin osuus ja kaikkein helpoimmin alennettavissa oleva osuus kunhan vain hyvin pienet eturyhmät saadaan lopettamaan ihmisen perustarpeella, asumisella, maksimaalisen rahastamisen mitä esimerkiksi AY liikkeen VVO tekee.

Tarvitaan kasvukeskuksiin, etenkin Helsinkiin ja sen kuppaaja kaupunkeihin nopeasti kymmeniä tuhansia pienempiä, 30-50 m2, vuokra asuntoja joko kaupungin tai muun vastaavan yleishyödyllisen asunto-omistajan tuottamana ja operoimana. Kaupungin ja valtion sitä varteen nimellis´vuokralla luovuttamalle, pikakaavoitetulle maalle ja rakennettuna ainakin 20000 vuokra asukkaan kaupunginosa kokonaisuuksina. Projektikilpailutus ulkomaita myöten. Rakennussäädökset ja energiavaatimukset palautettavaksi enne viher hömppä aikaa mikä on tuottanut kalliita umpioita joissa ei ilma vaihdu ja home kasvaa.

Kaupunki voi ottaa tuohon velkarahoituksen ulkomailta ja saada kulut maksettua niin, että uusiin vuokra asuntoihin otetaan vain sellaisia jotka kirjallisesti sitoutuvat itse sen edullisen vuokran ilman tukia maksamaan. Muut sijoitetaan vanhaan asuntokantaan.

Kaupunkiin ja Valtion asuntoasioita hoitamaan olisi vaan jotenkin saatava joku jolla on edes hippu järkeä ja ymmärrys yleisen ja liiketoiminnan tarpeesta.

Yhdelläkään Helsingiin tuosta vastaavlla johtajalla ei tuota vaadittavaa "halua" ole. Erityisesti ei kaupunkisuunnittelusta vastaavalla, joka on vuokra asunto vastainen paitsi jos itseään tai kavereita kaupungin asunnossa koskee.

Helsingin ja muiden kasvukeskus kaupunkien tulisi tähdätä siihen, että koko asuntokannasta 70% vähintäin on vuokra asuntoja ja loput erilaisia omistusasuntoja.

Jos on vaikeaa päättää niin Valtio voisi avata asunto parannus pelin tuottamalla itse Uuteen kaupunkiin 1000 vuokrayksiötä ja kaksiota

Marja-Liisa Kalkela

esim.VVO ,Nuorisosäätiö ym. Näissä kaikissa asuu myös vuokralla ihmisiä jotka saa asumistukea Kelasta.

13.10.2016
Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja yhä enemmän 2015
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 valmistui kaikkiaan 27 000 uutta asuntoa,
- joista vuokra-asuntoja oli 37 prosenttia.
-Uusia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja oli valmistuneista asunnoista noin 8 000, mikä on lähes neljä kertaa enemmän kuin valtion korkotukemia vuokra-asuntoja.
-Tällä vuosikymmenellä valmistuneissa rakennuksissa on vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja keskimäärin kaksi kertaa enemmän kuin korkotuettuja asuntoja. Näistä vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista on pääkaupunkiseudulla 33 prosenttia ja korkotuetuista vuokra-asunnoista 43 prosenttia.
Ja hallitukset oli Kepu,kok.

Raimo Laine

Edullinen vuokra on Helsingissä utopiaa. Sellaista on, mutta veronmaksajat sen viimekädessä kustantavat.
Nyt jo asumistuki on pari miljoonaa ja omistusasuntoihin kohistuvat verot samaa luokkaa vuosittain. Eli ko. on muhkea varainsiirto tunnollisilta omistusasujilta muille asujille.
Suomessa on paljon hienoja kaupunkeja, joissa on tilaa, puhdasta ilmaa, ei ruuhkia, hienoa ympäristöä ja joissa on kaikki mitä ihminen tarvitsee kuten myös edullisia asuntoja.
Onnetonta on, että näitä vain vähän yhtiöt ja työntekijät hyödyntävät vaikka erinomaiset tieto- ja muut yhteydet ovat käytettävissä.
Vuosittaiset säästöt olisivat miljardiluokkaa.

Veli-Pekka Moisalo

Hallitus ja valtiovarainministeriö ovat julkisesti ilmoittaneet, että kiinteistöt ja asuminen ovat mainio verotuskohde. Niitä ei voi viedä pois Suomesta ja jokaisen täytyy asua jossakin. Näihin liittyviä veronkorotuksia on siis luvassa tulevina vuosina. Tämä tehdään täysin tietoisina asumisen äärikorkeista kustannuksista, joista osa siirtyy asumistuen maksettavaksi.

Teijo Myllylä

Hallitusta ei kiinnosta pätkän vertaa ihmisten asumiskustannusten nousu. Päinvastoin kiinteistövero on mainio verotuskohde. Näin saadaan kevennettyä rahamiesten verovapaita osinkoveroja. Palkansaajan asema on huonontunut tämän hallituksen aikana voimakkaasti. Eikä mikään viittaa siihen että muutosta tapahtuisi ennen vaaleja. Lapsiperheiden asumismenoja nostavat vielä korkomenojen vähennysheikennykset.

Pertti Lindeman

Asuminen on kallista, ruoka on kallista, alko on kallista, verotus on korkea, nettopalkat on pienet, sairaanhoito sakkaa, vanhukset heitteillä, luottotiedot mennyt... Kansalaiset äänestävät jaloillaan, lentolippu taskussa ja matkalaukku rullaa... Jossain muualla on elämää.

Teijo Myllylä

Hallitusta ei kiinnosta pätkän vertaa ihmisten asumiskustannusten nousu. Päinvastoin kiinteistövero on mainio verotuskohde. Näin saadaan kevennettyä rahamiesten verovapaita osinkoveroja. Palkansaajan asema on huonontunut tämän hallituksen aikana voimakkaasti. Eikä mikään viittaa siihen että muutosta tapahtuisi ennen vaaleja. Lapsiperheiden asumismenoja nostavat vielä korkomenojen vähennysheikennykset.

Mikko Toivonen

Puheet siitä että edullinen vuokra Helsingissä olisi mahdotonta eivät perustu tietoon muista suurkaupungeista ja tavoista hoitaa vuokra asumista.
Kun käytetään ilmaisuja halpa tai edullinen niin silloin tarkoitetaan yleisilmaisua kohtuullinen mikä on ymmärrettävä niin, että vuokrilla ei revitä massiivisia voittoja kuten esimerkkinä ylen onneton Ay liikkeen rahastuskone VVO tekee.

Lisäksi kohtuuteen päästään muuttamalla kaupungin maan rahastus politiikkaa lähemmäksi todellista kulua ja kohtuullista tuloa, mistä se nyt on Helsingin johdonkin toimesta hyvin kaukana muissa paitsi osin Heka asunnoissa.
Lisäksi voidaan hyvin helposti poistaa äärettömän turhia rakennusmääräyksiä ja vaatimuksia.
Kaikki halusta kiinni ja toisaalta pikku piirien kaikki meille etujen varjelemisesta.

Kohtuu kautta koko rakentamisen, maankäytön ja vuokratason tuottaa automaattisesti Heka luokan vuokria joita voidaan luonnehtia kohtuullisiksi. Voisivat muuhun maahan verrattuna olla senkin alle mutta jos Heka tasoon mikä ei sekään ole tappiota tuottava päästäisiin niin se olisi Helsingin puitteissa kohtuullista eli edullista tai halpaa.

Raimo Laine

Koska pidän vuokra-asuntoa Helsingissä, tiedän ettei kohtuullista vuokratasoa voi saavuttaa. Vuokralla 18 e/neliömetri pääsee n. 2 % tuottoon sijoitetulle pääomalle ja sijoitus on lisäksi erittäin riskialtis.
Mm.pörssiosakkeilla on lähes aina päässyt vähimtään 10 % /v.

Jukka Lampinen

Mitä Kokoomus on hokenut vuosikausia, aina kun on leikannut.

Se on sanonut että leikkauksien ja pienten palkkojen seurauksilla ei ole mitään merkitystä, meillä on sitä varten toimeen tulo tuki.
Näinhän haistateli jo Katainen, se käski marisijoiden olla hiljaa, sosiaalihuolto hoitaa kuulemma ongelmat.

Asuntotukien kasvu johtuu leikkauksista, siitä että Kokoomus on siirtänyt kaikki ongelmat asuntotukiin.
Asuntotukien kasvu on todiste virheellisestä politiikasta.

Joten otetaan nyt vihdoinkin järki käteen, me emme voi tappaa ihmisiä nälkään ja kylmyyteen.
Veroja pitää nostaa, hyvinvoivien pitää laskea elintasoaan, että köyhätkin voisivat elää.

Oiva Luosujarvi

Vaikka asunnon vuokra olisi 10 000 - 100 000 euroa kuukaudessa isoissa kaupungeissa, niin pakolaiset ja turvapaikanhakijat saavat asunnon haluamastaan kaupungista ilmaiseksi.
Kela ja valtio maksaa sen 100 % oli kustannus mikä tahansa ja valtiota taas rahoittaa veronmaksajat.

On hienoa politiikkaa, kun ulkomaalaiset ovat kuninkaallisia kansalaisia Suomessa, joille kaikki annetaan ilmaiseksi ja kantasuomalaiset saa mennä leipäjonoihin.
Onneksi vihreissä on eniten ulkomaalaistaustaisia ja muslimeja, koska niiden kannatus ex-pakolaisten keskuudessa on jo yli 90 % kaupunkialueilla.