Lauantai 20.7.2019

Eduskunnan tietopalvelun kuva: Näin Sipilän hallitus kasvattaa tuloeroja – ”Pienituloisia sattuu eniten”

Luotu: 
5.9.2017 08:46
  • Kuva: Eduskunnan tietopalvelu / Vasemmistoliitto
    Kuva
    Ylimmät tulokymmenykset hyötyvät Sipilän hallituksen politiikasta, pienituloisimpien asema heikkenee. Eduskunnan tietopalvelun tekemä laskelma on vasemmistoliiton tilaama.
|

Eduskunnan tietopalvelun tuore laskelma osoittaa, että pääministeri Juha Sipilän hallitus kasvattaa tuloeroja hallituskaudellaan vuosina 2015–2018.

Laskelma on oppositiopuolue Vasemmistoliiton tilaama ja se julkaistiin maanantaina. Kuten yllä näkyvä, Eduskunnan tietopalvelun julkaisema graafi kuvaa, hallituksen verojen ja etuuksien leikkaukset kasvattavat tuloeroja.

– Eniten kärsivät kaikista pienituloisimmat, Vasemmistoliitto huomauttaa.

Vuosien 2015–2018 päätösten vaikutusta kuvaava simulointi osoittaa neljän alimman tulokymmenyksen käytettävissä olevien tulojen vähentyvän hallituskaudella, kun vastaavasti kuuden ylimmän tulokymmenyksen tulot kasvavat. Laskelman mukaan hallituksen politiikka oli vuosien 2015 ja 2016 välillä lievästi tuloeroja supistavaa, mutta tämän jälkeen tuloerot ovat taas kasvaneet vuotta 2015 suuremmiksi.

Vasemmistoliitto ihmettelee sitä, että hallitus on perustellut etuusleikkauksia säästöillä, mutta on samalla leikannut tuloveroja yhteensä 1,5 miljardilla eurolla.

– Laskelma näyttää mustaa valkoisella, että hallituksen politiikka satuttaa eniten pienituloisia, joiden ostovoima heikkenee, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo tiedotteessa.

Eduskunnan tietopalvelun vertailu tehtiin valtioneuvoston tiedotteessa ja sen liitteissä mainittujen sekä aikaisemmin tiedossa olleiden vero- ja etuusperusteisten muutosten perusteella.

Laskelmassa on pyritty erottamaan lainsäädäntömuutosten vaikutukset esimerkiksi väestörakenteen muutoksista ja käyttäytymisvaikutuksista.

Myös kunnallisverojen ja sosiaalivakuutusmaksujen muutokset tulkittiin laskelmassa päätösperäisiksi muutoksiksi. Sen sijaan laskelmassa ei huomioitu välillistä verotusta, julkisia palveluja eikä esim. asiakasmaksuja, lääkekorvauksia ja päivähoitomaksuja.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Keski-Luoma

Tämän mukaan pienituloiset ovat menettäneet eniten,
vaikka laskelmassa ei huomioitu välillistä verotusta, julkisia palveluja eikä esim. asiakasmaksuja, lääkekorvauksia ja päivähoitomaksuja.
Tämä tarkoittaa suunnilleen karrikoiden sitä, että tuloluokassa 800 e/kk on 8 euroa vähemmän ruokaan ja palkkatuloilla 4000 e/kk on 20 euroa enemmän lomamatkoihin. Julkiset palvelut vielä vinouttavat vertailua.
Miten Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisten hallitus selittää?

Jukka Lampinen

Tämä on jatkoa Kokoomuksen nerokaille talous opeille, joista yksi tärkeinmistä on:
Hyvinvoivien tulot ja ostaminen edistää talouden kasvua, mutta köyhien tulot ja ostot tuhoaa Suomen talouden.

Toinen yhtä järjetön väittämä on:
"Suomen yritykset ei kestä hyvinvoivien tuloverokorotusta."

Tuloveron siirrot verotuksesella ei vaikuta mitenkään yrityksen vienti hintoihin, sille ei ole olemassa yhtään järkevää perustetta, mutta typerä väitös elää sitkeästi.
Kokoomus ja EK, sekoittaa harhauttavasti toisiinsa, hyvinvoivien ja yritysten verotuksen.

Elikkä tosiasia on, kun rahaa tuloverotuksella siirretään köyhien kulutukseen, niin taloutta nostava kulutus lisääntyy.
Syy on selvä, hyväosaiset siirtää rahansa ulkomaille matkustamalla ja kalliita tuonti tuotteita ostamalla.
Köyhien kulutus, suuntautuu kotimaisiin välttämättömyys tarvikkeisiin ja palveluihin.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Tämä on jatkoa Kokoomuksen nerokaille talous opeille

Yhäkö joku väittää kokoomuksen junailevan nytki EK-Ex-yritysjohtaja Sipilän hallituksen toimia? Entä perheyritysten Ex-johtajat Berner ja M.Vanhanen?
Kun -87 lähtien on Kepulla ollut 4 hallitusta/16v ,kokoomuksella 2 hallitusta/8vuotta. Niin kerroppa miten se on mahdolista?
Siten että kaikki kolme kepu,kok,RKP on samaa mieltä hallituksissa.Rkp on poissa nyt vasta ensimmäisen kerran hallituksesta.
Yksi puolue ei päätä mitään mutta nuo 3 jo päättävätkin hallituksessa. RKP korvaa nyt SP ex-PS.

Mari Mattila

Tämä kuva olisikin hyvin kuohuttava, jos se kuvaisi, mitä eri tulodesiilit 'saavat' oletuksella, että olisi olemassa yksi iso kukkaro, josta joku antaa kullekin jotakin. Silloin tietysti olisi suututtavaa, että joku saa paljon enemmän kuin joku toinen. Tässä kuvassa esitetään kuitenkin tilannetta, jossa vain alimpien desiilien 'tulot' on annettu siitä isosta kukkarossa. Ylemmät desiilit ovat niitä, jotka laittavat rahaa siihen isoon kukkaroon kun heiltä peritään veroja heidän ansaitsemistaan tuloista. Äskettäin julkaistiin tieto, että puolet ihmisistä on ns nettosaajia. Kuvaan liittyvässä tekstissä annetaan ymmärtää, että nettosaajien kuuluisi saada maksajilta isompi osa, eikä ainakaan heille annettavaa osuutta saa pienentää. Istuvan hallituksen rakenteellisia muutoksia, pyrkimystä kasvattaa antajien/maksajien joukkoa ei haluta hyväksyä.

Pertti Tervala

Väitteesi perustuu täydelliseen utopiaan, eli et nähtävästi ole lainkaan oivaltanut sitä tosiasiaa, että ylempien tuloluokkien tulot ovat täysin riippuvaisia noiden alempien tuloluokkien ihmisten tekemän työn tuottamasta lisäarvosta. Tosiasiassa siis nuo ylempien tuloluokkien ihmiset elävät noiden alempien kustannuksella. Esimerkiksi sellainen väite, että yritys olisi työllistäjä on täyttä puppua, koska todellisuudessa yksikään yritys ei työllistä ketään ilman että sillä on ostovoimaisia asiakkaita, eli todellisia työllistäjiä ovatkin siis asiakkaat.

Pertti Tervala

Vaurastuakseen tai rikastuakseen on pystyttävä hyödyntämään muita ihmisiä, koska kenekään yksittäisen ihmisen työpanoksella se on täysin mahdotonta. Näin ollen kaikki vaurastuneet ihmiset ovat vaurastuneet toisten ihmisten avulla ja siksi tuota tuotettua lisäarvoa olisi ihmiskunnan opittava jakamaan tasaisemmin.

Katja Karimo

Hmm, kun itse yrittäjänä, myös työnantaja, teen omin käsin töitä, 10-12-tuntisia päiviä, työntekijät tietty vain lainmukaisia päiviä, en itse ole ansainnut tulojani??!! Olen eri mieltä! En myöskään matkustele ja vie rahoja ulkomaille, koska olen niin paljon töissä. Ruuat ostan tuottajilta, vaatteissa suosin kotimaista. Irtisanonko siis 5 työntekijääni ja lopettaisin yrittämisen, auttaisiko se jotain, jotakuta? Ehdottakaa parannuksia, ruvetkaa yrittäjiksi, niin sitten voitte perustellen arvostella, jos vielä on kanttia.