Sunnuntai 24.6.2018

Suomalaismeppi riemastui: Suomen kanta voitti EU-äänestyksessä – ”Muutosesitys HYVÄKSYTTY!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.9.2017 13:48
Päivitetty: 
13.9.2017 14:13
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Suomelle edullinen hiilinielu- ja metsänkäyttölinjaus meni läpi Euroopan parlamentissa.

Euroopan parlamentti on hyväksynyt äänestyksessään Suomen metsätaloudelle tärkeän muutosesityksen. Alkuperäinen europarlamentin ympäristövaliokunnan esitys olisi ollut Suomen metsäteollisuuden kannalta epäedullinen.

– Suomen metsätaloudelle elintärkeä EPP:n muutosesitys on HYVÄKSYTTY!!!, twiittaa meppi Petri Sarvamaa (kok.)

Niin sanottu LULUCF-asetus määrittää metsänkäytön rajoja EU-maissa ja pyrkii säilyttämään metsät hiilinieluina. Ympäristövaliokunnan esityksen vertailuvuodet olisivat olleet Suomen metsänkäyttöä rajoittavia. Ongelma on se, että Suomen hakkuut olivat vertailuvuosina vähäisiä, mikä olisi estänyt Suomea kasvattamasta hakkuiden määrää kuten tavoitteena on. Suomessa kuitenkin katsotaan, että kotimainen metsätalous on hakkuiden lisääntymisestä huolimatta kestävää ja hiilinieluja ylläpitävää.

Nyt hyväksytyssä kompromissiesityksessä lähtökohtana on, että jäsenmaiden hiilinielujen täytyy pysyä samoina tai kasvaa pitkällä aikavälillä vuoteen 2050 mennessä. Talousmetsien täytyy siis sitoa hiiltä enemmän kuin niiden käytöstä vapautuu ilmakehään, keskustameppi Anneli Jäätteenmäki tiivisti äänestyksen alla. Kompromissiesityksessäkin käytetään vertailuvuosia, mutta niistä voidaan joustaa, jos metsänkäyttö on kokonaisuudessaan järkevää. Tämä sopii Suomelle.

Useat suomalaiset europarlamentaarikot riemuitsevat äänestystuloksesta kannanotoissaan.

– Onnistuimme rakentamaan kompromissiratkaisun, joka huomioi sekä Pariisin ilmastokokouksen tavoitteet että meidän taloudelliset intressimme, kompromissia rakentamassa ollut meppi Nils Torvalds sanoo tiedotteessaan.

Torvalds ”on helpottunut, että parlamentista lopulta löytyi ymmärrystä suomalaisien, pohjoismaisen ja pohjoiseurooppalaisen metsätalouden erityisasemalle”.

SDP:n Miapetra Kumpula-Natri toteaa, että ”parlamentin hyväksymän kannan mukaisesti tulevaisuuden metsänkäyttöä voidaan kasvattaa, mutta metsien säilymisestä hiilinieluina pidetään edelleen kiinni”.

– Nyt hyväksytty kanta mahdollistaa kestävän luonnonvarojen hyödyntämisen, mutta pitää kuitenkin huolen, ettei metsiä kaadeta koskaan enemmän kuin ne kasvavat, Kumpula-Natri sanoo tiedotteessa.

– Eurooppa tarvitsee metsiään ilmaston muutosta hillitseviksi hiilinieluiksi, mutta myös kestävää metsätaloutta ja uusiutuvasta energiasta saatavaa polttoainetta korvaamaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Ympäristöjärjestöt ovat pettyneitä parlamentin äänestykseen, samoin osa suomalaispoliitikoista.

Lue lisää: Heidi Hautala ja Silvia Modig tyrmäävät Suomen ”voiton EU:n metsä-äänestyksessä

Parlamentin äänestys ei ole viimeinen sana hiilinieluasiassa, sillä esitys menee vielä jäsenmaiden ministereiden käsittelyyn.

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Asian voi nähdä niinkin, että nyt alkaa jo ennestäänkin rajusti ylikäytettyjen ja raiskattujen metsiemme suurtehopolttaminen savuksi ilmastoon ja sieltä niskaamme ja kaiken maailman puunnesteyttäjä Kaidien ilmaantuminen joka notkoon missä ennen heitä puita edes risuna kasvoi.

Asioita voisi hoitaa suhteellisemmin ja järkevämmin. Tosin se edellyttäisi edes marginaalista todellisuuden ja tulevaisuuden ymmärtämistä eli seuraamusten ymmärrystä. Se eturyhmä riistoon perustuvalta puolue ja poliitikkojärjestelmätä sekä sen pohjalla toimivalta taloudeltammekin puuttuu. Tarkoitan siis kaikkea tukien avulla rahastavaa taloudellista toimintaa, jussitoiminta kärkenä.

Mikko Toivonen

Eenokille on muistutettava että tuo argumentti ryhdy itse toteuttamaan jos sinulla on mielipide tai jopa ymmärrys, on jo hyvin kulunut argumentti.
Toteuttajat ovat erikseen ja hyvät toteuttajat joko kuuntelevat perusteltuja mielipiteitä tai kokemuksesta objektiivisesti tunnistavat todellisen asiaintilan.

Peter Leinonen

Kuule se ei ole metsimme kannalta lähellekkään vielä uhkaavaa paljonko teemme hakkuita kuin se miten kasvatamme metsää ja kuinka kaadamme sen. Yksipuolinen metsätalous ja suuret avohakkuut ovat uhka Suomalaiselle luonnolle johon huomio kannattaisi suunnata sen sijaan että kiisteltäisiin hakkuiden määrästä.

Timo Nenonen

Jep, nämä eu-hihhulit ovat nyt innoissaan, mutta he eivät näköjään tule edes ajatellleksi, että jos emme kuuluisi tähän Eu/euro tyranniaan me saisimme ihan ite päättää mistä tahansa asiasta.

Ei muuta kuin Finexit ja pois koko umpimädästä Eu/euro huijauksesta!

Petri Ylinen

Vihersosialistit vihoissaan kun joku metsänomistaja pääsee kaatamaan heidän halaamiaan puita "peliä ei ole vielä pelattu sanoivat Suomen vihersossut" :), toisaalta päätöksessä on hyviä kohtia kuten - mitä talousmetsistä vapautuu hiiltä, hiiltä ei vapaudu jos siitä rakennetaan esimerkiksi taloja, siltoja jne, tätä ei kaikki ole sisäistäneet - toinen todella mainio kohta, että hiilinieluijen pitää kokonaisvaltaisesti lisääntyä, tämä tarkoittaa sitä että Suomessa on todella kovalla tasolla metsien hoito ja puuta kasvaa enemmän ja nimenomaan nuoret puut sitovat hiiltä paljon enemmän mitä vanhat metsät, tätätään ei kaikki ole sisäistänyt, että nuori kasvava metsä huomattavasti parempi hiiliniulu kun vanhat puut jotka eivät enää kasva näin ollen hiilensitoiskyky pienenee: Oma päätelmäni, vanhoja metsiä harvennustalkoisiin ja nuoria hyväkuntoisia metsiä lisää, eiku harvesteri laulamaan ja metsäteollisuuskukoistamaan, koska 4 mahtavaa vuodenaikaa tekee puistamme pitkäsyisiä ja laatu AAA-luokkaa maailman markkinoilla

Mikko Toivonen

Kysymyshän ei myöskään koskaan ole ollut itsemääräämis oikeudestamme metsiemme käyttöön vaan puhtaasti siitä miten päästöt ja varastot lasketaan ja sen pohjalta mahdollinen päästöoikeuksien ostaminen jos esimerkiksi metsiämme tuon päästökauppajärjestelmän voimassaollessa katsotaan käytetyn niin paljon että hiilivarastoa on syöty.
Minä taas kuulun niihin jotka eivät usko tilasto propagandaa vaan käyvät omin silmin näkemässä että sidotun hiilen pitoisuus metsissämme on systemaattisesti vähennetty jo monta vuosikymmentä putkeen. Olen siis päätynyt samaan tulokseen itsenäisesti kuin lähes kaikki metsäteollisuudesta ja hallinnosta tai MTK riippumattomat metsäntutkijat. Siksi Olen myös sitä mieltä, että korjuu väliä pitäisi nostaa ainakin 50 vuoteen istutuksesta ja että puuta pitäisi tuoda enemmän eikä puu tai muutakaan biomassa saisi lainkaan käyttää metsäteollisuuden jätepuun ulkopuoliseen teollis kaupalliseen energiaan missään muodossa ei hakkeena, ei pellettinä eikä erityisesti puusta nesteytettynä

jerry nicholas

Oletko syvällinen ja tarvitset käteistä, tiedätkö, että voit nostaa rahaa vapaalta mistä tahansa ATM-koneesta, jolla on nimettömät ATM-kortit? esittelemme äskettäin suunnitellut erittäin älykkäät ja erityisesti ohjelmoidut anonyymit pankkikortit, joita voidaan käyttää rahojen vetämiseen pankkiautomaatteista tai myymälästä tai maksujen suorittamisesta koneella. Myymme nämä kortit kaikille asiakkaillemme ja kiinnostuneille maailmanlaajuisille ostajille, jos me tiedätte, lähetä meille sähköpostia, jotta voimme tietää, miten voit saada sinut ja miten se toimii. [email protected]