Sunnuntai 21.7.2019

Osmo Soininvaara puuttuu Helsingin asuntorakentamiseen – näpäytti Juha Sipilää

Luotu: 
14.9.2017 15:30
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
|
Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) näpäyttää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta sen kaupunkipolitiikasta ja näkemykseen kaupungistumisesta.
 
Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli keskiviikkoisessa kokouksessaan Helsingin uutta strategiaa. Sen mukaan Helsinki tavoittelee vuosittain ensin 6000 uuden asunnon rakentamista vuosina 2017 ja 2018 sekä sen jälkeen 7000 asunnon rakentamista vuosina 2019–2021. 
 
Soininvaaran mukaan tavoite on ”kovin varovainen” ja hän huomauttaa, että Helsinki on reagoinut asuntojen muuttuneeseen kysyntään heikosti. 
 
–Hyväksyn, että näissä oloissa kaupunki lisää asuntotuotantoa niin varovaisesti kuin lisää, koska valtion suhtautuminen kaupungistumiseen on kovin torjuva, Soininvaara näpäyttää.
 
Hän kuitenkin lisää, että Helsingin on varauduttava myös siihen, että vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen Suomessa on hallitus, ”jonka suhtautuminen kaupungistumiseen on paljon suopeampaa”. Tällöin myös asuntotuotantoa voisi kiihdyttää, hän näkee.
 
Puheenvuorossaan Soininvaara myös toteaa, että strategiassa tehty linjaus, ettei kaupungin lainakanta asukasta saa kasvaa, on ongelmallinen. 
 
–En halua olla siirtämässä laskuja tuleville sukupolvilla, mutta velkaantuminen ei ole mitenkään vastuutonta, jos tuottava omaisuus nousee yhtä paljon. Kun me kaavoitamme kaupungin omistamaa maata asuntotuotantoon, joudumme investoimaan merkittävästi infrastruktuuriin ja tonttien rakennuskelpoisuuteen, mutta vastaavasti maaomaisuutemme arvo nousee, Soininvaara sanoo.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Helsinki tarvitsisi välittömästi noin 50000 pientä "Heka" hintaista, eli itsensä kannattavaa tasoa ilman raakaa hyväksikäyttöä, vuokra asuntoa.

Puheet 6000 asunnon vuosittaisesta, tai jopa 7-8000 asunnon mikä noissa lausunnoissa sisältää vapaan rahan omistusasunnot on täysin alimitoitettu ja asumistapa suhteeltaan virheellinen.

Noita Heka hintaisia vuokra asuntoja pitäisi pikaisesti alkaa rakentaa kaupungin omille tätä varten minimivuokraa vastaan luovutetuille tonteille lähiökokonaisuuksina eli vähintäin 10000 vuokralaisen kokonaisuuksina tai sitä suurempina.

Mauri Gardin

Helsinkiin wi saada riittävästi esullisia vuokra-asuntoja, koska vihreät ja kokokoomus eivät halua. Kaupungilla on kaavamonopoli, jonka avulla se voi täysin itse päättää millaisia asuntoja rakennetaan. Nyt vihreät ja kokoomus haluavat kaavoittaa hyvät alueet tosi varakkaille. Vihreätkin puhuvat kauniisti, mutta toimivat jatkuvasti päinvastoin. Ei Sipilän hallitus kaavoita yhtään aluetta. Sipilän hallitus on lisännyt roimasti kaupunkien kaavoitus ja rakennusvaltaa. Miksi Helsinki ei käytä sitä oikein?

Mikko Toivonen

Tuo pitää päälinjana paikkansa. Vihreät erityisesti ovat vuokra asuntovihamielisiä. Esimerkiksi apulaispormestari Sinnemäki on tai on ainakin ollut omistusasuntorakentamisen vahvan ajurin HYPO hallituksen jäsen. Sellaisena hänen olisi pitänyt jäävätä itsensä jokaikisestä kaavoitus ja rakentamisvalmistelusta ja päätöksestä.
Loloomulsessa eivät ymmärtääkseni kaikki vastusta maailman megatrendiä, vuokra asumista vaan on joitakin jotka ymmärtävät ihmisyyden, ihmisten ja maailman kehityksen, erityisesti yritystoiminnan kehityksen tarpeet. Valitettavasti heistä yksikään ei ole vaikuttavassa asemassa Helsingin hallinnossa ja rakennusasioissa vaan siellä ovat juuri vuokra asumisen vastustajat. Ihan päällikkötasolla.

Mikko Toivonen

Tyylittömiä tai huonoja esimerkkejä planeetalta löytyy suurkaupungeistakin. Tilannetta on kuitenkin arvioitava kokonaisuutena juuri siksi että on sekä huonoja, että hyviä esimerkkejä.
Lähistöltä löytyy erittäin hienoja suurkaupunkeja kuten vaikkapa Hampuri. Samoin kaukaa kuten vaikkapa Vancouver tai Auckland
Helsingin ongelma on sen liian matala yleinen rakennustaso. Sen pitäisi olla kaikilla kerrostaloalueilla vähintäin kaksinkertainen tai luokassa 12-25 asuntokerrosta. Vasta silloin saataisiin sekä kivikylän edut, että sopiva määrä luontoa säilytettyä kaupungin sisälläkin.
Minä suosittaisin kaupunki suunnittelijoille ja kaavoittajille kaikkien 3 kerroksisten talojen "lanaamista" ja korvaamista 18 kerroksisilla taloilla joista sitten vanhojen purettujen talojen asukkaat saisivat entistä kooltaan vastaavan asunnon vaihtokauppana ja loput kaupungin vuokra asuntoina vuokransa itse maksamaan sitoutuville vuokralaisille