Torstai 24.1.2019

Macron moitti Nokiaa Sipilälle: ”Kerroin herra pääministerille huoleni”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.9.2017 15:33
  • Kuva: Anne Sjöholm/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat torstaina.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaaminen Ranskan presidentin kanssa ei juuri näkynyt ranskalaismediassa, kertoo Talouselämä. Esimerkiksi Le Monde, Le Figaro ja France24 eivät maininneet sanallakaan Suomen pääministerin ja Macronin eilistä tapaamista.

Uutistoimisto AFP teki sentään uutisen tiedotustilaisuudesta, jossa presidentti Emmanuel Macron arvosteli Nokiaa. Nokia ilmoitti syyskuun alussa aikovansa vähentää noin 600 työpaikkaa Alcatel Lucentin ja Nokia Solutions and Networksin tehtailta Ranskassa. Macron oli talousministeri vuonna 2015, kun Nokia neuvotteli Ranskan hallituksen kanssa ranskalais-amerikkalaisen teleyrityksen ostosta.

Kun ranskalaistoimittaja kysyi asiasta tiedotustilaisuudessa, presidentti Macron muistutti aluksi, että Nokia on yksityinen yhtiö, jota Suomen hallitus ei voi ohjailla. Asiasta oli kuitenkin puhuttu tapaamisessa Sipilän kanssa.

–Muistutin herra pääministerille tilanteesta ja Ranskan kannasta asiaan, Macron sanoi.

–Se mitä Nokia on hiljan ilmoittanut, ei ole Ranskan hallituksen kanssa sovittujen myyntiehtojen mukaista. Kerroin herra pääministerille huoleni sekä täydellisen joustamattomuuteni tässä aiheessa. Olen Euroopan puolella, uskon eurooppalaisiin huippuihin, erityisesti telekommunikaatioalalla. Mutta uskon myös sopimuksiin. Nokia ei ole osoittanut pitävänsä sanaansa, ja se on vakavaa.

Nokia ilmoitti tiistaina pysäyttävänsä työvoiman vähennyssuunnitelmien toimeenpanon 2. lokakuuta asti, jolloin pidetään seurantakokous yhdessä hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen edustajien kanssa.

–Tästä olen iloinen. Toivon että tulevat viikot käytetään hyödyksi, jotta kannat selvennetään ja jotta nokian päätökset vastaavat sen sopimushetkellä antamia lupauksia. Se on ainoa vaihtoehto, presidentti jatkoi.

Juha Sipilällä ei ollut aiheeseen juurikaan lisättävää.

–Suomen valtio ei ole omistajana yrityksessä, enkä itsekään enää omista kyseisen yhtiön osakkeita. Tämä on yhtiön ja Ranskan valtion välinen asia. Tiedän yhtiön luotettavaksi kumppaniksi ja uskon siihen, että tämäkin asia järjestyy.

Macron kävi tilaisuuden alussa läpi keskustelun sisältöä, ja kehui, että keskustelu oli ollut erittäin rikas sekä Suomen ja Ranskan keskinäisiä suhteita että Eurooppaa koskien. Aiheena oli ollut myös Macronille tärkeä EU-vierastyöläisten asema sekä siirtolaisuus.

–Siinäkin meillä oli yhteinen tahto nopeasti parantaa turvallisuutta Euroopan rajoilla ja organisoitua siten, että meillä olisi yhteinen rajavalvonta ja harmonisoitu turvapaikkapolitiikka, presidentti sanoi.

Sipilä oli esitellyt Ranskan presidentille myös suomalaista kilpailukykysopimusta. Sitä presidentti Macron ei tahtonut arvioida.

–EU-valtiot eivät toimi tuomareina toisten EU-maiden hallitusten harjoittamalle sisäpolitiikalle, hän aloitti.

–Sain havaita, että Suomessa on tehty kunnianhimoisia uudistuksia työmarkkinoilla ja julkisessa taloudessa ja kilpailukyvyssä, ja ne ovat antaneet merkittäviä ensimmäisiä tuloksia kilpailukyvyssä ja työpaikkojen synnyssä. Kunnioitan näitä uudistuksia ja niiden tuloksia suuresti. Maidemme tilanteet ovat erilaiset ja taloutemme mekanismit ovat erilaiset, joten oikoteitä ei ole.

Macron onnitteli pääministeri Sipilää talousuudistusten tuloksista ja Suomen satavuotisjuhlasta sekä kiitti tätä lahjaksi saamastaan Rovaniemen Palloseuran pelipaidasta, jota myös esitteli tiedotustilaisuudessa. Macron kertoi, että joukkue on Sipilän mukaan maailman pohjoisin jalkapallojoukkue.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Hillo

Stalinin tavon Hitller oli samalla kannalla. Kun Chamberlain oli saanut sopimuksen Saksan kanssa estääkseen sen invaasion ja heilutteli paperia julistaen "Rauha meidän ajallemme" ja vetosi Saksan kuitenkin hyökättyä mainittuun tuoreeseen sopimukseen, Hitler ihmetteli moista meteliä "um einen fetzen Papier", paperinriekaleen tähden.