Maanantai 20.5.2019

Pohjois-Korea: USA julisti sodan – voimme ampua koneet alas

Luotu: 
25.9.2017 18:59
Päivitetty: 
25.9.2017 19:21
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho kertoi maansa tulkitsevan Donald Trumpin Twitter-viestin sodanjulistukseksi.
|

Pohjois-Korean ulkoministeri on syyttänyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia sodan julistamisesta.

Ulkoministeri Ri Yong-ho on kertonut kansainväliselle medialle, että Pohjois-Korea katsoo olevansa nyt oikeutettu ampumaan alas Yhdysvaltain hävittäjät – myös silloin kun ne eivät ole Pohjois-Korean ilmatilassa. Ri Yong-hon mukaan maailman ”tulee selvästi muistaa”, että sodan julisti ensin USA, BBC kertoo.

Kärkkäästä retoriikastaan tunnettu Pohjois-Korea tulkitsee tai väittää tulkitsevansa sodanjulistukseksi alla näkyvän Trumpin twiittin, jonka tämä julkaisi Ri Yong-hon puhuttua YK:n edessä lauantaina. Trump viittaa pienellä rakettimiehellä Pohjois-Korean johtajaan Kim Jong-uniin ja ilmoittaa, että tämä ja Ri Yong-ho ”eivät ole maisemissa enää pitkään” (engl. won't be around), jos jatkavat uhkaavia puheitaan.

Amerikkalaiskanava CNN kertoo Rin lausunnosta viralliseen käännösasiakirjaan pohjautuen.

– Viime viikonloppuna Trump väitti, että maamme johto ei tulisi olemaan maisemissa pitkään ja julisti maallemme sodan, Ri sanoi New Yorkissa.

– Koska USA on julistanut sodan maatamme vastaan, meillä on oikeus kaikkiin vastatoimiin itseämme puolustaaksemme, mukaan lukien oikeus ampua alas Yhdysvaltain strategiset pommittajat, hän jatkoi.

Kaikesta uhkailusta ja vihanpidosta huolimatta Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välistä sotaa ei pidetä todennäköisenä. Valkoinen talo ei maanantaina kommentoinut pohjoiskorealaisten puheita, CNN kertoo.

LUE MYÖS:

Kim Jong-unilta suora uhkaus Donald Trumpille – varoitus vetypommista Tyynellämerellä

Trumpin raivoisa viesti Pohjois-Korealle huolestuttaa: ”Virhearvio voi käynnistää valtavan sodan”

Pohjois-Korea myy huumeita, aseita ja kansalaisiaan – sen ydinaseessa vaarallisinta on myynti, sanoo suomalaistutkija

Etelä-Korea harjoitteli iskua Pohjois-Koreaan – ohjukset ja hävittäjät ilmassa

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Sarasalo

Mikäli syttyy, USA on pakotettu tuhoamaan P-Korean ydinasearsenaali nopeasti ja kerralla. Tämä tarkoittaisi 100-150 minuteman ohjusta ydinkärjillä varustettuna. Tämän jälkeen ei maailma ole enää entisensä, Koreasta tulee kehitysmaa minuuteissa

Pekka Välilä

Minuteman on mannertenvälinen ydinohjus, se ei sovellu strategiseen sodankäyntiin, jossa tavoitellaan voittoa. Minuteman sopii vain kostoiskuun.

Yhdysvalloilla on laaja ydinasevalikoima, kyllä sieltä löytyy sopiva väline kaikkiin tilanteisiin.

Oiva Luosujarvi

Mielenkiintoisia puheita ja tekoja odotellessa miettien miksi ?

Länsimaat haluaa näännyttää pohjois-korean kansan nälkään, koska johtajat on kusipäitä.
Ei eliitti tuolla näe nälkää tai kuole viinan puutteeseen.

Outoa, kun maailmalla olisi useita valtioita, jotka ovat tehneet suurempia rikoksia ihmiskuntaa vastaan ja silti länsimaat vaan nuolevat niiden johtajien takapuolia.
Vai onkohan kyse vain miljardikoista, jotka ovat lutuisia muslimeita ja niiden pyllyjä on länsimaiden nuoltava tai ovat rasisteja ja viharikollisia vihervasemmiston silmissä.

Pekka Välilä

Ei kyse ole P-Korean johtajien pahoista teoista omaa kansaansa kohtaan, niistä ei välitä oikeasti kukaan.

Kyse on ihan vain ydinaseista: ei edes Kiina halua tilannetta, jossa P-Korealla on kymmenien vetypommien arsenaali ja koko arsenaali yhden ihmisen hallinnassa, jonka valtaa ei rajoita mikään eikä kukaan.

Tällä hetkellä P-Korean ydinaseuhka ei kohdistu Kiinaan, mutta kuka tietää koska siellä vaihtuu diktaattori ja mitä seuraava johtaja Kiinasta ajattelee.

Jenkkien kannalta P-Koreaan hyökkääminen on vielä aika vaaratonta (he ovat vielä kantaman ulkopuolella) ja toisaalta on valtava riski olla hyökkäämättä: hintana saattaa olla kymmeniä ydinräjähdyksiä Yhdysvalloissa kahdenkymmenen vuoden sisällä.

Mikään ei nosta johtajan suosiota niin kuin lyhyt sota. Vaalit lähestyvät ja jos Trump lähtee vaaleihin miehenä, joka poisti P-Korean uhan maailmasta niin hän on oikeastaan ansainnutkin vaalivoiton ja suurmiehen paikan historiassa.

Pohjois-Korea on vuosien aikana oppinut sen, ettei ärsytettyä USA:ta tarvitse pelätä. Kim ei luultavasti täysin tajunnut sitä, kuinka vaarallinen USA:ta tulee, jos se aivan oikeasti alkaa pelätä.

Megatonniluokkaan skaalautuvan ydinaseen laukaiseminen pelottaa nimittäin aivan taatusti kaikkia maita, Yhdysvallat mukaan lukien. N-liitto laukaisi aikoinaan 60 megatonnin vetypommin voimannäyttönä, tuon pommin alkuperäinen koko olisi ollut 100 megatonnia mutta NL päätti ympäristösyistä pienentää latausta. Kim olisi varmasti hyvin onnellinen, jos hän saisi parannettua tätäkin vuosikymmeniä vanhaa maailmanennätystä (suuruusluokalleen 5000 Hirosiman pommia, muuten).