Keskiviikko 24.7.2019

”Aivan käsittämätön linjaus” – Keskusta vaati pikakäännytyksiä turvapaikanhakijoille, vihreiltä täystyrmäys

Luotu: 
30.9.2017 13:47
  • Kuva: Vihreät
    Kuva
    Vihreiden turvapaikkapoliittista linjatyöryhmää vetänyt Katja Mannerström tyrmää täysin keskustan vaatimuksen turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksistä.
|

Vihreät pitää keskustan turvapaikkalinjausta pikakäännytyksistä järjettömänä. Keskustan mielestä turvallisista maista tulevat pitäisi käännyttää jo rajalta Dublin-asetuksen mukaisesti. Vihreistä tyrmätään linjaus Uudelle Suomelle.

Keskustan eduskuntaryhmän valmistelemassa linjauksessa muistutetaan EU:n Dublin-asetuksesta. Sen mukaan ensimmäisen maan, johon henkilö ilmoittautuu turvapaikanhakijaksi, pitää ottaa hakemus käsittelyyn. Puolue peräänkuuluttaa perjantaina julkaistussa linjauksessa tämän periaatteen tiukkaa noudattamista myös käytännössä. Keskusta muistuttaa, että esimerkiksi merkittävä kauttakulkumaa Ruotsi on turvallinen.

Pikakäännytyksiä rajalta ovat vaatineet jo aiemmin perussuomalaiset.

Vihreiden turvapaikkapoliittista linjatyöryhmää vetänyt Katja Mannerström sanoo Uudelle Suomelle, että vihreät linjaa pikakäännytyksistä tismalleen päinvastoin kuin keskusta. Vihreät julkisti oman linjapaperinsa viime viikolla.

–Meidän mielestämme koko Dublin-sopimuksen palautusjärjestelmä pitäisi hylätä. Se on jo osoittautunut totaalisen toimimattomaksi ja kuormittaa aivan liikaa tiettyjä maita. Se ei ole kestävää EU:n kannalta, Mannerström sanoo Uudelle Suomelle.

Sen sijaan vihreät kannattaa EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja vastuunjakoa, jossa Suomikin kantaisi suurempaa vastuuta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta sen sijaan, että tietyt maat, kuten Italia ja Kreikka, kuormittuvat liiaksi. Mannerström kysyy, haluaisiko Suomi vastaavasti jäädä yksin, jos meille tulisi yhtäkkiä esimerkiksi Venäjältä suuri määrä turvapaikanhakijoita.

–Pikakäännytys on järjetön ratkaisu. Aivan kuin laittaisi sydänkohtaukseen laastaria. Eihän sodista ja ilmastonmuutoksesta johtuva pakolaisuus katoa mihinkään sillä, että ihmisiä käännytetään Suomen rajalta Ruotsiin. Se on todellinen hätäratkaisu, jossa pyritään vain käpertymään omien rajojen sisälle, eikä se ole Suomen edun mukaista millään tavalla.

Mannerström ihmettelee, mitä järkeä olisi tehostaa turvapaikanhakijoiden käännytyksiä esimerkiksi Italiaan ja Kreikkaan, missä jo kamppaillaan liian suuren tulijamäärän kanssa.

–Aivan käsittämätön linjaus. Eihän siellä pystytä enää turvamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottoa, lastenoikeuksia tai ihmisoikeuksiakaan.

Mannerström muistuttaa, että Suomi on ottanut vastaan todella vähän turvapaikanhakijoita verrattuna moniin muihin maihin. Hän peräänkuuluttaa solidaarisuutta.

–Meille on vaikea tulla. Pitää tulla niin monen maan läpi, että Suomen ei käytännössä tarvitsisi ottaa turvapaikanhakijoita ollenkaan, jos Dublin-asetuksen kanssa oltaisiin todella tarkkoja. Minusta meidän ei pidä käyttää tätä hyväksemme, vaan olla se maa, joka myös kantaa vastuunsa.

Mannerström nostaa esiin Suomen äänestyskäyttäytymisen 120 000 turvapaikanhakijan sisäisistä siirroista päätettäessä. Suomi on sittemmin hoitanut tunnollisesti osansa siirroista toisin kuin moni muu maa, mutta äänesti syksyllä 2015 tyhjää.

–Se oli meidän mielestämme todella vastuutonta. Suomi äänesti näin sen takia, että perussuomalaiset halusivat. Suomi ei saisi olla rakentamassa mitään järkevää tai pitkäkestoista turvapaikkajärjestelmää EU:n sisällä, Mannerström sanoo ja muistuttaa keskustan yhteisestä hallitustaipaleesta perussuomalaisten kanssa.

Myös vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja ja vs. puoluesihteeri Kaisa Hernberg ihmettelee keskustan linjausta Twitterissä.

– ”Siirretään turvap. hakijat muiden huoleksi” tuntuu olevan yleinen ratkaisuehdotus nykyään. Tilannehan ei toki sillä parane, hän twiittaa.

LUE MYÖS:

Keskusta: Pikakäännytykset käyttöön rajoilla – ”Ruotsi on turvallinen maa”

Turvapaikanhakijat: EU hautaa ”sisäisten siirtojen” järjestelmän? Nyt siirrytään uuteen pakolaisohjelmaan

Kansanedustaja: Dublin-menettely ei toimi – hälytyskellojen soitava koko Euroopassa

Demariaktiivikin hämmästyi vihreiden paperista: ”Tällainen maahanmuuttopolitiikan löysentäminen on täysin mahdotonta”

Simon Elo äimistyi vihreiden turvapaikkalinjauksista: ”Touko Aalto saatava vastuuseen”

”Suomen turvapaikkajärjestelmä on rikki” – vihreät julkaisi oman linjan

Kansanedustajat tyrmistyivät: ”Turun puukottajan ei olisi pitänyt enää olla Suomessa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

Mun mielestä, kaikki vihreät ja sen puolueen tukijäsenet voisi pakko/pika käännyttää helvettiin täältä kaupungeista. Heille voisi antaa näkkileipäpaketin ja tiputtaa jonnekin luonnonsuojelualueelle ja aidata sen alueen, niin että ne vihreät myös pysyy sillä alueella. Saisitte elää juuri sellaista elämää kuin haluaisitte.

Antti Kettunen

Siis tätäkö ihmiset haluavat kun ne äänestävät vihreitä? Onko Suomessa tosiaan 15% osuus väestöstä sitä mieltä että tämä ehdotettu malli on jota pitää toteuttaa, kaikki juhlapaikan hakijat tänne vaan?

Mikä teitä vaivaa?

Kimmo Tallqvist

Näin syksyllä ei kannattaisi järjestää vihreitten näitä maailmanparannustalkoo höpinöitänsä.
Puheiden järjettòmyys,kalleus veronmaksajille ja sekavuus on sitä luokkaa että sieltä syysmetsästä on tarttunut koriin liikaa psykoaktiivisia sieniä.

Raimo Laine

Kai meidän tulee noudattaa Duplin-sopimusta niin kauan kuin se on voimassa, kun eihän sopimuksia noin vain voi rikkoa.
Ainoastaan Malta on ottanut Suomea enemmän kiintiöpakolaisia ja Suomen kiintiöstäkin on saavutettu lähes 100%. Mm. Ruotsi on ottanut kiintiöstään vain n. 50% .
Eikö vihreille mikään riitä ja tosiasioitakin pitää vielä vääristellä.

Jaakko Aalto

”Siirretään turvap. hakijat muiden huoleksi”

Hernberg kääntää asian täysin päälaelleen. Eihän niitä minnekään siirretä, jos niitä ei vain oteta vastaan. Sen sijaan kyllä pyritään estämään se, että joku muu maa, käytännössä Ruotsi, yrittää siirtää ne muiden eli meidän huoleksemme.

Timo Hietanen

Ei voi vällttyä ajatuksella, että suuri osa Vihreistä on kultalusikka suussa maailmaan
parahtanutta porukkaa ja isi maksaa kaiken marinaadissa haudutettua jälkikasvua.
Ei oo oikein seksikästä olla vassari mutta ns. Vihreiden maailmoja ja monikulttuuri-
suutta hellivä asenne herättää vastakaikua. Maksoi, mitä maksoi, koska maksaja on
joku muu. Oleellista on, että saa leijailla tukevasti maankamaran yläpuolella ja maa-
lailla kauniita auringonnousuja ja sulkea silmänsä realismilta. Esim. siltä kiistattomalta
totuudelta, että kulttuurien väkisin änkeäminen samaan sosiaaliseen karsinaan ei
vain joidenkin ryhmien osalta ole onnistunut missään päin maailmaa.

Jaakko Aalto

Itse asiassa se kasvaa lähes 40 miljoonaa vuosittain ja tämän päälle on laskettava Lähi-idän väestönkasvu. Jos se jaettaisiin tasaisesti kaikille Euroopan maille, Suomen osalle tulisi 400 000 henkeä/vuosi. Mutta tällaisten yksinekertaisten tosiasioiden huomiointi ei ole koskaan kuulunut näiden vihreiden harrastuksiin.

Gun-May Arffman

Kaikki Vihreät velvoitettava maksamaan tp-hakijoiden kustannukset ja elätys. Meille muille kompensoitava veronalennukset suhteessa Vihreiden veronkorotuksiin. Vain tällaisella konkreettisella toimenpiteellä astuu järki päähän. Viimekädessähän tässä on kyse Vihreiden omista hillotolppa paikoista, matutetaan kun mitään muuta järkevää sanottavaa ei ole.

Mikko Kangasoja

Vihreät parodisoivat itseään. En enää jaksa ottaa näitä ulostuloja vakavasti. Jos edelleen oletetaan turvapaikanhakijoiden lähtökohtaisesti olevan oikeasti turvapaikan tarpeessa ja on okei, että mafia kuskaa heitä isolla rahalla, niin ei kyllä halutakaan nähdä maailmaa sellaisena kuin on. Eipä se kyllä uutinen ole.

Matti Loikkanen

"Mannerström kysyy, haluaisiko Suomi vastaavasti jäädä yksin, jos meille tulisi yhtäkkiä esimerkiksi Venäjältä suuri määrä turvapaikanhakijoita."
Venäläiset -ja kaikki muutin- pitää käännyttää heti rajalla.
Jos Rajavartiosto ei yksin pysty, niin puolustusvoimat avuksi.

Oiva Luosujarvi

Vihervasemmisto voisi vapaaehtoisina matkustaa valtioihin, joista pakolaisia tulee ja avustaa siellä nuoria miehiä omalla omaisuudellaan ja naiset saa jäädä sinne morsiammiksi haluamilleen lutuisille ihanuuksille.
Passin voi polttaa samantien kun pääsee määränpäähänsä ja hakea turvapaikkaa itselleen.

Ilkka Repo

Ruskeakieliset ruskean reiän ritarit. Paska valuu niin suupielistä kuin perärei'istäkin. Näillä viherpiiperöillä miehetkin on naisia. Kaipaavat lisäväriä sairaaseen seksuaalifantasia maailmaansa. Oksettavaa ja kuvottavaa saastasakkia

Eenok Reenkeula

Panempa tähän vielä muualta lukeneeni.
Jos Talvisodan alkaessa suomalaiset nuorukaiset olisivat juosseet vaikka Ruotsiin ja sanoneet, että ei siellä voi olla ku ryssät ampuilee.

Sieltä kaukaa tänne tulleet eivät ole jääneet tekemään maastaan parempaa. Vanhukset, sisarukset, naiset, sukulaiset ovat jättäneet ja jopa tänne saakka karanneet ruikuttamaan, oman velvollisuutensa unohtaen.

Kuulemma Välimerellä seilaa joku suomalainenkin paatti, joka kuskaa mereltä löytyneitä Eurooppaan! Eiköhän nekin pitäisi saattaa sinne etelärannalle takaisin, ja tehdä kuljetusalustoista romua.

Martti Kosonen

Vastuullisessa asemassa oleva vihreä ilmoittaa, että hän viis veisaa voimassa olevasta kv-oikeudesta?
Vastuulliset kirkon miehet arkkipiispaa myöden ilmoittavat, etteivät he näe aiheelliseksi noudattaa Suomeenkaan lakia?
Olisiko poliisilla ja syyttäjällä jo näille asiaa?

Jorma Nordlin

Vihreät eivät halua noudattaa EU:n sääntöjä. Mitä siitä tulisi jos saisi noin vain poiketa niistä säännöistä, jotka ei miellytä? Pitää pyrkiä muuttamaan sääntöjä eikä rikkoa niitä.

Ei yksi maa saa päättää muiden puolesta, että otetaampas Eurooppaan paljon lisää väkeä ja ohjaa ne sitten sama tien eteenpäin. Se on järjetöntä touhua. Yksi päättäisi ja muut kantavat vastuun.

Kari Tolonen

Minusta tähän tullaan ajankuluessa, kun muut maat ei ota enään pakolaisia. Ei Suomen varat tule kestämään tulevaa massamuuttoa maahamme. Monesti pikakäännytys on paras vaihtoehto. Jos päätös on selvä on ihan turhaa uhrata oikeuslaitosten resursseja ja varoja . En tiedä, mistä vihervasurit, sosdemit ja vasemmistoliitto otta rahat? Niin voihan ne kasvaa vaikka puussa!! Pannaan oman maan asiat kuntoon, sillä siinä on tulevaisuudemme!

Risto Salonen

Katalonian äänestyksen innoittamana: toimisiko Suomessa äänestys Helsingin itsenäistymisestä kehä kolmosta myöten. Kaikki (city)vihreät sinne.
Se 800-900 000 asukasta vastaa suunnilleen vihreiden 17 prosentin gallup-osuutta. Itsenäiseen Helsinkiin voi sitten ottaa maahanmuuttajia mielin määrin.

jouko viitala

Mitähän tapahtuisi, jos vihreät todellakin pääsisivät valtaan? Pelkään pahoin, ettei Suomi sitä pitkään kestäisi.
Kotikaupungissani asuu tällä hetkellä 3-400 maahanmuuttajaa. Sieltä saadun tiedon mukaan heistä 80% on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Osoittaa sen, että tänne tulleista hyvin pienellä osalla on todelliset perusteet tänne jäämiseen.