Torstai 20.6.2019

KL: Ex-ministeri johtaa yritystään palkatta – nostaa sopeutumiseläkettä 5000 €/kk

Luotu: 
3.10.2017 08:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Suvi Lindenin ura kansanedustajana katkesi kevään 2011 eduskuntavaaleihin. Nykyisin hän nauttii kansanedustajien lakisääteistä sopeutumiseläkettä.
|

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja ministeri Suvi Lindén pyörittää omaa konsulttiyritystään palkatta, kertoo Kauppalehti. Samaan aikaan hän nostaa kuukaudessa noin 5000 euroa kansanedustajan lakisääteistä sopeutumiseläkettä.

Sopeutumiseläkkeen suuruus vaihtelee sopeutumiseläkkeen saajan eduskuntauran pituuden, ministeriyden ja henkilön vuositulojen mukaan.

Lindén ilmoitti kesällä Iltalehden haastattelussa, että hänen pääsääntöinen tulonsa on sopeutumiseläke ja että hän käyttää aikansa startupien tukemiseen vapaaehtoistyönä. Kauppalehden mukaan hän kuitenkin myös johtaa omistamaansa konsulttialan yritystä, Pearlconia, jonka toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa jäsen hän on.

Toimitusjohtaja ei saa palkkaa Pearlconista.

– Yritys on niin pienimuotoinen, ettei sillä ole varaa maksaa palkkaa ainakaan tässä vaiheessa, Lindén sanoo Kauppalehdelle.

Yrityksen viime vuoden tilinpäätöksen mukaan sen liikevaihto oli 53 000 euroa, missä oli kasvua 160 prosenttia verrattuna edelliseen tilikauteen. Myös tulos kasvoi alle 5000 eurosta noin 16 000 euroon.

Kauppalehti kysyy Lindéniltä, liittyykö hänen nauttimansa sopeutumiseläke siihen, ettei yritys maksa hänelle palkkaa.

– Ei liity. Yritykselläni on tiettyjä komissiopohjaisia hankkeita. Yrityksen liikevaihto ja tulos vaihtelevat vuosittain suuresti. Viime vuonna tulos oli hyvä, mutta tämä vuosi näyttää heikommalta.

KL:n mukaan konsulttiyritys ei myöskään maksanut tuloksestaan osinkoa. Yrityksellä oli kassavaroja miltei 13 000 euroa viime vuoden lopussa.

Kansanedustajien kohuttu sopeutumiseläke muuttui määräaikaiseksi sopeutumisrahaksi vuodesta 2011 alkaen. Lue lisää: Ennen 4000 €/kk – jatkossa 1750 €/kk

Lähde: Kauppalehti

LUE MYÖS:

Päivi Lipposen sopeutumiseläke puhuttaa: ”Eikö hävetä?”

Lehdet: Päivi Lipposella kaksikin työtä sopeutumiseläkkeen lisäksi – toimitusjohtajapalkka 1800 €/kk

Kansanedustajien jopa 1809,15 €/kk verovapaa etu uusiksi? – Hallitus vastasi Lohelan kutsuun

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Kas kummaa? Luulinkin sen olevan "vain" Sdp ex-kansanedustaja P.Lipposen joka niin toimii. Mutta sai sopeutumiseläkettä vain 2 500e/kk.
IL Kertoi että myös kepulainen Ex-ministerikin toimii samoin.T.Karpela jolla on yritys miehensä kanssa.

Aika hyvä "työttömyyskorvaus" vielä kun saa tehdä työtäkin vaikka nostaa "työttömyystukea"! Palkansaaja työttömältä se on kielettyä ja Kela perii tuet takaisin jopa vapaaehtoistyöstä jota on tehnyt ilman palkkaa.
(Keittänyt kahvia kirpputorilla)

Kari Aaltonen

Hienoa työtä kun tukee startup yrityksiä "ilmaiseksi".
Kiitosta varmasti tulee, kun nämä yritykset alkavat menestyä, eikä siinäkään mitään pahaa ole, ellei se kiitos löydy suljetusta kirjekuoresta Suomen rajojen ulkopuolelta.

Risto Salonen

Jos on siltä, miltä näyttää niin silloin se on sitä. Eli eläkkeen ehtojen kiertämistä kaikilla kolmella Tanjalla, Suvilla ja Päivillä.
Ja useimmilla muillakin entisillä edustajilla. Karenssiin ja 500 päiville niinhän tavallisetkin ihmiset joutuvat.

Marja-Liisa Kalkela

Totta. Hyvätuloisten ansiosidonnaisiin Kela-etuuksia ei myöskään koske vähennykset muista tuista kuten on köyhien toimeentulo,asumistuissa jotka vähentää myös köyhän takuueläkettä.

-Holmlund :omaisuus, ja pääomatulonsa ovat viime vuosina olleet kymmeniätuhansia euroja.
-Sopeutumiseläkkeen määrään vaikuttavat vain ansio-
mutta eivät pääomatulot.
(kuten ei hyvätuloisten kela-etuuksiin.)
Katainen piti mitättömänä summana n.110 milj/rikkaiden lapsilisiä.
Mutta köyhiltä ne poistettiin jo-94 (vuodessa n.150milj.)
Eli köyhä,tuloton tarvitsee vähiten sosiaalista tukea?

Harri Kovala

Ymmärrän, jos puusepänverstas tekee 60 000 euron liikevaihdolla 13 000 euron tuloksen, kun raaka-aineet ja työstökoneet on hankittava ja huollettava. Mutta konsulttiyritys, jossa raaka-aineina ovat omat ja lainatut ajatukset ja työstökoneena muutaman sadan euron läppäri.

Per-ole Stenman

Orpo ja Lindström huutavat täyttä kurkku että työtä on vaikka kuinka paljon mutta he eivät ota sitä vastaan Elikä nytt pitäisi ensin poista Suvi Lindenin kannustin loukku 5000e niin kuin muillekin tehdään ja sitten vaan ottamaan vastaan siivojan tai tiskaajantyötä ja olipa vielä oulussa roskakuskin apumies paikka auki. Kyllä se on niin että laki pitä olla sama kaikille vaikka Linden luule olevanssa parempi ihminen joka voi kieltäytyä työstä niin kyllä hänelläkin pitä sanktioita laitta niin kuin muillekin.

Pasi Käyhkö

Eihän tämä Linden ole ainoa "sopeutuseläkkeellä" oleva entinen edustaja. Niitä on aika suuri määrä. Ja he ovat toimineet tässä asiassa lainkirjaimen mukaisesti. Nämä lait ovat laadittu jo viime vuosisadalla. Nythän niihin lakeihin on tehty muutoksia.

Marja-Liisa Kalkela

Olkoon vaan noin.Mutta jos ex-palkansaajille (jotka maksoi nuokin työssä ollessaan) tehdään lakeja korvauksiin ja ehtoja kyllä joku tolkku pitäisi omissakin eduissa olla.
Leikataan pieninpiä tukia,vingutaan veloista ja julkisenpuolen palkoista? Eikö nuo kuulu siihen samaan jotka verovaroista maksetaan?

5 000e/kk= 10 työttömän toimeentulotuki kk elantoon. 0 euron työtä vastaan . Tai tukea leikataan 40% .

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #15

Niinpä, mutta myöhään on herätty jos nyt nostetaan asia yhden ihmisen osalta tikun nenään kun asia on ollut näin jo lähes 100 vuotta. Ja kyseistä mahdollisuutta on käyttänyt jo usea tuhat entistä edustajaa. Lisäksi
asioihinhan on tullut muutoslaki voimaan
muutama vuosi sitten. Nyt on myöhäistä ähkyä.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #17

Tikunnokassahan oli jo Lipposka muutama kuukausi sitten. Taisit itsekkin mainita jotain niin "sossumaista" touhua.
Nyt se onkin äänestäjien syy ollut jo 100vuotta?
Eiköhän nuo sopeutumisrahatkin päättänyt palkkiotoimikunta?
Näky olevan mukana päättämässä myös Meppien hulpeat sopeutumiseläkkeet. Näky EU jotenkin niihin vaikuttaneen.

Kuten kok Edusk.puhemies totesi :"Työmies on palkkansa ansainnut"! Kun palkkio nousi 200%.
Orpon ja Sipilän pitäisi kuunnella enemmän R. Uosukaista.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #24

Kommentoin puolueettomana tasapuolisesti kaikista.
Jos Lipponen teki kuin Lindeen niin oliko siinä mitään eroa?
Jos AY -VVO saman tekee muutkin vuokra-asuntoja tarjoavat.
Jos "Osuusliike" Prsma halpuutti elintarvikkeita tuli siitä sanomista tuottajilta ja muilta kauppiailta. Joten työväen osuusliikkeet ei nekään voinut toimia kuten myös edm.Lakien mukaan jokainen .Samoilla sopimuksilla mitä eduskunta on tehnyt.
Puolueista,yrityksistä ,säätiöistä huolimatta kaikille samat.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #26

Kyllä menee pohja pois "työvoimapulasta" jos alle eläkeikäiset voi olla sopeutumisrahalla vuosia. 440 000 on työtä vailla. Kotona joukko kotihoidontuilla työikäisistä:

Pääkirjoitus!
Suomi tarvitsee työssä käyviä veronmaksajia ja siksi myös lisää työvoimaa ulkomailta.
HS 4.10-17

Risto Salonen

Tuen piirissä on tällä hetkellä n 150 entistä edustajaa, jotka eivät halua tehdä/pysty tekemään töitä tai, joita ei haluta töihin. Ehkä on pienempi vahinko etteivät ole työelämässä. Aiemminhan pudonneet löysivät ystävät Veikkauksesta, Alkosta, eri vakuutusyhtiöistä tai työnarkkinajärjestöistä. Parempi suora tuki kuin piilotuki. Pääsemme hallintoalamaiset aina silloin tällöin haukkumaan lehdissä ja toimittajat saavat raflaavia otsikoita.
Työmoraali laskee yrityksessä, jossa tehdään tilaa pudonneelle edustajalle.

Marja-Liisa Kalkela

Miksi leipäjonot kasvaa?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001157345.html

-Esimerkiksi lapsilisiä, eläkkeitä ja työttömyyspäivärahaa leikataan 0,85 prosentin tasasuuruisella vähennyksellä. Näin tavoitellaan yhteensä 195 miljoonan euron uusia säästöjä valtion budjetista.
- Aiemmin kyseisten etujen indeksi jäädytettiin, mutta näin ei saatu tavoiteltuja säästöjä.
AL

Hallitus jäädyttää indeksejä myös 2017-2019
Hallitus on päättänyt jäädyttää etuuksien indeksejä myös vuosina 2017-2019. Listalla ovat muun muassa asumistuen, elatustuen, peruspäivärahan, työmarkkinatuen, aikuiskoulutustuen, vuorottelukorvauksen, rintamalisien ja sotilasvammakorvausten indeksit.
HS