Maanantai 17.6.2019

Ahvenanmaan separatistipuolue haluaa itsenäisyydestä kansanäänestyksen – ja uskoo tulokseen ”kyllä”

Luotu: 
3.10.2017 17:15
  • Kuva: Alma Media arkisto / Kreeta Karvala
    Kuva
    Axel Jonsson johtaa Ålands Framtid -puoluetta, joka ajaa Ahvenanmaan itsenäistymistä. Puolueella on 10 prosentin kannatus Ahvenanmaan 30-päisessä alueparlamentissa. Arkistokuva.
|

Itsenäistä Ahvenanmaata ajava Ålands Framtid (Ahvenanmaan tulevaisuus) haluaa, että Ahvenanmaan itsenäisyydestä järjestetään kansanäänestys. Puolueen puheenjohtaja Axel Jonsson uskoo, että tulos voisi olla kyllä itsenäisyydelle.

Itsenäistymiskysymykset ovat nousseet keskusteluun Katalonian tapahtumien johdosta. Katalonia järjesti itsenäisyydestään kansanäänestyksen, jonka Espanja yritti laittomaksi katsomanaan estää. Äänestyspäivä äityi sunnuntaina väkivaltaiseksi.

Jonsson sanoo Uudelle Suomelle, että Ahvenanmaankin pitäisi saada järjestää kansanäänestys, mutta vain siinä tapauksessa, että enemmistö Ahvenanmaan parlamentissa kannattaa äänestysajatusta.

–Se on ainut oikea tie, Jonsson sanoo Uudelle Suomelle.

– Prosessin pitää olla demokraattinen.

Separatistiliike ei ole aivan mitätön, sillä puolueella on nuoren johtajansa Jonssonin lisäksi kaksi muuta edustajaa Ahvenanmaan maakuntapäivillä, mikä tarkoittaa 10 prosentin kannatusta 30-päisessä alueparlamentissa.

Puolueen kannatus on pysytellyt 10 prosentin tuntumassa viime vuosina, mutta Jonsson uskoo, että ajatusta itsenäisyydestä tuetaan jonkin verran myös muissa puolueissa, vaikka se ei muiden asialistalla olekaan. Hän arvioi karkeasti, että itsenäisyyden puolella on tällä hetkellä noin 20–30 prosenttia ahvenanmaalaisista.

Silloinhan kansanäänestyksen tulos olisi ei?

–En sanoisi niin, koska esimerkiksi Skotlannissa ja Kataloniassa vuonna 2014 puoli vuotta ennen kansanäänestystä alkoi keskustelu tulevaisuudesta ja ihmiset alkoivat pohtia, mikä todella olisi paras ratkaisu. Sekä Kataloniassa että Skotlannissa pelkkä kansanäänestyksen järjestäminen lisäsi itsenäistymisen kannatusta.

Mielipidemittausten perusteella Skotlannista olisi voinut tulla myös kyllä-tulos, mutta hiukan yli puolet äänesti vastaan vuonna 2014. Katalonia äänesti tuolloin kirkkaasti itsenäisyyden puolesta, mutta vain symbolisesti ja pienellä äänestysprosentilla.

Uskotko siis, että Ahvenanmaan itsenäisyydellä olisi mahdollisuus, jos kansanäänestys järjestettäisiin nyt?

–Ehdottomasti!

Jonssonin mukaan suurin syy siihen, miksi Ahvenanmaan pitäisi itsenäistyä, on kielikysymys. Hänen mukaansa Suomesta on käytännössä tulossa yksikielinen maa ja yhä harvempi suomalainen osaa ruotsia. Hän huomauttaa, että vuoden 1921 kielilupauksen mukaan ”Ahvenanmaan pitäisi voida luottaa siihen, että Suomi puhuu Ahvenanmaalle Ruotsia”.

Jonssonin mukaan itsenäistymiseen liittyy muitakin puolia. Hänen mielestään Ahvenanmaalla olisi paremmat mahdollisuudet tehdä oma, hyvä tulevaisuus itsenäisenä pienenä valtiona. Hänen mielestään pienuudesta on etua. Hän huomauttaa, että monilla mikrovaltioilla menee todella hyvin.

–Tämän päivän suhde Ruots… Ahvenanmaan ja Suomen välillä olisi parempi pikemminkin hyvinä naapureina kuin riitelevänä avioparina, jollaisena näemme sen tänä päivänä. Meillä on paljon kiistoja kielestä ja rahasta.

Lue lisää: Entä jos Ahvenanmaa haluaisi itsenäistyä? – Näin Suomi on takavuosina vastannut

Jonssonin mielestä hyvä naapurisuhde olisi järkevämpi vaihtoehto. Hän huomauttaa, että Pohjoismailla on historiassa hyviä kokemuksia vastaavasta. Esimerkkinä hän mainitsee Ruotsin ja Norjan sekä Tanskan ja Islannin, joilla on hyvä suhde nykyisin.

–Näemme, että olisi parempi elää erillisissä valtioissa.

Katalonian itsenäistymiskeskustelussa on nostettu esiin se, miten kallis vaihtoehto itsenäistyminen olisi. Myös Ahvenanmaa on monella tavalla riippuvainen Suomesta ja muun muassa presidentti Ahtisaari on aiemmin huomauttanut, että itsenäistyessään Ahvenanmaa menettäisi Suomen tuoman taloudellisen turvan ja erioikeudet.

Eikö itsenäistyminen tulisi kalliiksi Ahvenanmaalle?

–Kaikki tutkimukset ja raportit taloustilanteesta osoittavat, että Ahvenanmaa on rikas alue. Meillä on paljon yrittäjiä ja merenkulkuteollisuutta. Ongelma ei olisi taloudellinen.

Jonssonin mukaan Ahvenanmaa olisi taloudellisesti enemmän kuin omavarainen ja itsenäistyminen olisi taloudellisesti järkevää. Ahvenanmaalaiset päinvastoin maksavat Jonssonin mukaan selvästi enemmän veroja Suomeen kuin suomalaiset keskimäärin. Ahvenanmaa maksaa myös palveluista, joita saa Suomelta nykyään. Esimerkkinä hän mainitsee puolustuksen. Hän kuitenkin uskoo, että Ahvenanmaalla olisi hyvin rahaa hoitaa ylimääräiset kulut, joita itsenäisyydestä koituisi.

Eikö itsenäistymisessä olisi mitään ongelmia?

–Ei itsenäistyminen ollut helppoa Suomellekaan vuonna 1917.

–Mikään ei tietenkään tapahdu yhdessä yössä. Sen täytyy kehittyä vuosien saatossa, Jonsson sanoo ja viittaa siihen, että monet valtiot ovat historiassa syntyneet, kehittyneet ja menestyneet.

Jonsson myöntää, että itsenäistymisessä on haasteensa, mutta ne voidaan ratkaista. Hän huomauttaa, että menestyvät valtiot tarvitsevat rinnalleen menestyviä naapureita ja painottaa, että hyvä suhde Suomeen olisi myös itsenäistymisen jälkeen tärkeä Ahvenanmaalle.

Lue lisää:

Jussi Niinistö HBL:lle: Ahvenanmaalaiset siviilipalvelukseen

Suomen lain outoon Ahvenanmaa-pykälään halutaan muutos – Palvelus ”luotsi- tai majakkalaitoksessa” ei koskaan toteutunut

Kielipetturiksi syytetty Ahvenanmaan edustaja käänsi takkinsa: ”Äänestän Suomen ja Islannin ehdotuksen puolesta”

Lue myös:

Junckerin hiljaisuus Kataloniasta hämmentää – Lehti: ”Puolueettomuus ei ole enää puolueettomuutta”

Suomalaiskansanedustaja todisti väkivaltaa Kataloniassa: Verisiä äänestäjiä ja poliisin muoviluoteja

Nyt Espanjaan hermostuivat sijoittajat – Korot heti nousuun

Katalonia julisti oikeuden itsenäistyä: ”Parlamentin toimittava äänestyksen mukaisesti”

Kaaos puhkesi – lappilaispoliitikko vaatii: Jos Katalonia sanoo ”kyllä”, Suomen tunnustettava itsenäisyys

Suomalaiskansanedustaja kuumensi Espanjan suurlähettilään – katalaanit ottavat ilon irti

Tilanne kiristyy Kataloniassa: Espanja uhkaa pidättää 700 kaupunginjohtajaa – uhmaavat hallituksen käskyä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Axel Jonsson förstär inte att on parempi järjestää tuollainen kansanäänestys koko suomessa jos todella halutaan varmistaa Ahvenanmaan irtautuminen. Ahvenanmaalaisten omat äänet eivät mahdollisesti siihen riittäisi kun yli puolet maakuntalaisista haluaa elää valtakunnan eduilla ja alle puolet itsenäistyä ja menettää edut. Suomen äänestäjät sen sijaan varmuudella varmistaisivat Ahvenanmaan, ainakin sen pääsaaren poistumisen Suomen hallinnasta joko osaksi Ruotsia tai yrittämään itsenäisenä Monacona.

Pasi Käyhkö

Juuri näin. Itsekkin antaisin ääneni itsenäisyyden puolesta. Tarkoitan tällä suvereenia itsenäisyyttä. Eli Suomen kaikki velvoitteet loppuvat julistautumispäivään.
Ruotsi ei kyseisiä saaria halua riesaksi ja Ahvenanmaan murre myös on monelle ruotsalaiselle outoa. Aivan kuin Pohjanmaalla sijaitsevan Larsmon ruotsin murre.

Juha Kuikka

Olen aika varma, etä Ruotsi kyllä huolisi. Ahvenanmaatahan se tavoitteli itselleen jo Suomen itsenäisyyden jälkeen ja alue mielletään jonkinlaiseksi Tukholman ulkosaaristoksi. Kieli ei poikkea Tukholman ruotsista juurikaan, jonkin verran vain intonaationsa osalta. Ruotsalaisten fiilis Ahvenanmaalla käydessä on kuin kävisi missä tahansa Ruotsin maakunnassa. Skånessa tosin tukholmalainen saattaa vierastaa.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #11

Maailma on muuttunut sadassa vuodessa. Itse tunnen jonkin verran kantasvenssoneja ja he ovat ihmetelkeet mistä syystä Ahvenanmaan pitäisi kuulua Ruotsiin.
Yhtenä syynä on alueelliset tuet, joita Suomi jakaa ja Ruotsin vastaava toiminta ei ole kovinkaan suurta. Suomihan käyttää Ahvenanmaan tukemiseen n. 4000€ per saarten asukas. Asukkaita saarilla on 28 tuhatta

Aki Terentjeff

Ahvenanmaa on erittäin rasistinen Suomalaisuutta ja Suomen kieltä kohtaan, talous tuottaa ongelmia, mutta se ajaisi parempaan yrittämiseen ja kannustaisi tekemään asialle jotain, jos kansa haluaa se voi äänestää se on ilmaisunvapautta euroopassa.

Iiro Koppinen

Ensin täytyy neuvotella Itsehallintosopimuksen allekirjoittajien kanssa, ettei tarvi lähettää turkulaisia poliiseja pamputuskierrokselle. Jos äänestystulos on positiivinen, aloitetaan Ålexit-neuvottelut. Demilitarisointi poistuu ja Ahvenanmaa liittyy Natoon: hyvä! Ahvenanmaan rajalle sama järjestely kuin Irlanti-Ulster. PAX voi häippästä Suomesta. Ahvenanmaa pois Eurovyöhykkeestä. Pankit ja varustamot voivat tulla Suomeen (kuten Nordea Vallilaan) tai mennä Ruotsiin tai Viroon. Separatisti Julius Sundblomin patsas on jököttänyt koko ajan paraatipaikalla. Jos sitä ei ole kukitettu niin viimeistään nyt. Mutta pahaa pelkään, että syvimmältään ahvenanmaalaiset haluavat olla osa maailman stabiileinta valtiota, joka ei liikaa määräile. Tämähän on suomalaisugrilaisille ominaista. Ja sekään ei häirinne tavallista ahvenanmaalaista, että ovat duurivyöhykettä kun taas ugrit mollivyöhykettä. Vi älskar Er, Ålänningarna. Riktigt.

Pekka Näränen

Kun ahvenanmaalaiset olisivat äänestäneet itsensä itsenäiseksi, Venäjä miehittäisi Ahvenanmaan vedoten "Itämeren muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen". Tilaisuus tekisi taas varkaan, kuten Kriminkin kohdalla. Suomella ja Ruotsilla ei olisi oikein mahdollisuutta ja oikeuttakaan puuttua asiaan, kun ei Ahvenanmaa kuuluisi kummankaan valtioalueeseen. Suomelle venäläinen Ahvenanmaa olisi tietysti suuri turvallisuusuhka, mutta moni suomalainen saattaisi olla kyllä salaa vahingoniloinen, kun Ahvenanmaan viralliseksi kieleksi tulisikin venäjä :)

Rami Koivula

Ahvenanmaan lisäksi muutkin maakunnat on asutettu enemmän ja vähemmän oman heimon toimesta. Myös vivahteita vähemmistökielestä löytyy useista maakunnista. Katalonia varmaankin vastaisi Varsinais-Suomea ja Skotlanti Pirkanmaata. Ahvenanmaa olisi enemmäin kuin Krim.

Kimmo Knutars

Jos Ahvenanmaa sitä haluaa, senkun. Suomi voi näyttää Euroopalle esimerkkiä ja EU:n muututtua/paljastuttua hirmuvallaksi voi tällainen esimerkki olla äärettömän arvokas.

Ei luonnollisesti tarkoita että joka kylä voi itsenäistyä näin halutessaan.

Eenok Reenkeula

Asiaa pohdittuani kallistun äänestyksen suuntaan ensimmäisenä askeleena Oolannin vapauttamiseksi suomalaisten holhouksesta.

Ensiaskel voisi olla neuvoa-antava äänestys, jossa laskettaisiin erikseen oolantilaisten ja suomalaisten äänet.

Själv bor jag här i Riket. I min mening Åland ska go, om ni vill. Och om inte, finns det flera, som ville hjälpa.

Esa Lehtinen

Koska Ahvenanmaa on osa Suomea, koskee tämä asia kaikkia suomalaisia. Siksipä demokratian nimessä tähän toistaiseksi hypoteettiseen äänestykseen Ahvenanmaan itsenäsyydestä tulisi kaikkien suomalaisten voida osallistua.

Juha Lapveteläinen

Pidän kansanäänestyksen järjestämistä itsenäisyydestä Ahvenanmaan maakunnassa mielenkiintoisena avauksena, henkilökohtaisesti kannatan Suomen valtioon kuuluvia itsehallinnollisia maakuntia lipun väreineen, rajoina toimisivat vuoden 1960-1997 toimineet valtion läänit lisättynä vuonna 1986 suunniteltuun Kainuun lääniin, joka sittemmin loppuun asti vietynä suunnitelmana hylättiin. Kuntien osalta läänit toimisivat laajana vaihtoehtona, nykyinen valtioneuvoston esitys ja eduskunnan lopullinen päätös maakuntien lukumäärästä on alueellisesti läänejä pienempi. Maakunnassa kunnallinen itsemääräämisoikeus toteutuu yhdessä tekemällä, oma maakuntahallinto lisää kuntien yhtenäisyyttä, elinkelpoisuutta sekä maakunnan vahvuutta. Itsehallinnollisia maakuntia ei kuitenkaan voi perustaa ilman vahvaa valtiota ja sen olemassa olevaa perustuslakia, Suomen tasavallan presidentti on jokaisen itsehallinnollisen alueen ylipäällikkö jota tulee arvostaa ja kunnioittaa perustuslaissa olevan kirjauksen mukaisesti, liputuspäivinä tulee Suomen valtion lippua kunnioittaa oman maakuntalipun ohella. Toivon, että Ahvenanmaa olisi myös jatkossa osa tämänkaltaista tulevaisuuden Suomea.

Ilkka Repo

Nyt ei muuta kuin toimeksi! Täältä tulee sisämaasta heti yksi ääni ja alan varmasti lobbaamaan kymmeniä, jos ei satoja ääniä itsenäistymisen puolesta. Syövästä pääsee parhaiten irti, kun se leikataan pois! Vuoden 2017 paras ehdotus!

Esa Paloniemi

Jos Ahvenanmaa itsenäistyisi, siellä jouduttaisiin antamaan ihmisoikeudet myös suomalaisille. Nyt siellä ei saa palvelua suomeksi, eikä lehdissä saa julkaista suomenkielisiä ilmoituksia ja maakunnan palveluista tiedotetaan puolella tusinalla muulla kielellä mutta ei suomeksi.

Tämä onnistuu vain koska Suomi sallii suomalaisten sorron. Itsenäisenä Ahvenmaa joutuisi noudattamaan ihmisoikeussopimuksia.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2017/10/poliisin-ampumat-ihmiset-suomal...

Heikki Paananen

Kannatettava idea.
Ainoa isompi ongelma saattaisi tulla siitä, että manner-Ruotsin ja Ahvenanmaan välisestä vesialueesta tulisi Ruotsin sisäistä aluevettä, joten väylä Pohjanlahden satamiin olisi täysin Ruotsin kontrollissa ja tariffioitavissa.

Mikko Toivonen

Tuo ei lainkaan pidä paikkaansa. Kansainväliset vesiliikennesopimukset takaavat salmien läpi vapaan kulun kolmansien valtioiden vesialueille.
Salmia ei voida tariffioidakaan millään lailla. Kanavat voi kun ne ovat rakennelmia eivätkä luonnon pääsyjä.

Heikki Paananen

Luotan Mikko sanomaasi.
Kommentoin väärään paikkaan (eli olettaen, että A-maa menee Ruotsin kruunun alle)... Silloin ulkosaariston ja mantereenvälinen alue automaattisesti kuulluu sisävesialueeseen, ja alueen hallitsevalla maalla on siihen täysi määräysvalta.
Toki itsenäinen Ahvenanmaa ja Ruotsi voivat sopia, että heidän välillään ei ole ulkovesiä. Minkäs teette Pori, Rauma, Oulu, Kemi?

Jairi Palonen

.

Vihapuhetta ruokkii yhteiskunnassa vallitseva eriarvoisuus, valtarakenteet, joillain ryhmillä ( suomenruotsalaiset) on enemmän valtaa ja etuisuuksia sekä mahdollisuuksia osallistua kuin toisilla. Vihapuheen tunnistaminen ja ymmärrys vihapuheen suhteesta valtarakenteisiin mahdollistaa vihapuheeseen puuttumisen. Tässä poliittinen eliitti on erkaantunut tavallisesta kansasta, ja ruokkivat itse päätöksillään suomalaista vihapuhetta.

Hannu Mononen

" –Kaikki tutkimukset ja raportit taloustilanteesta osoittavat, että Ahvenanmaa on rikas alue. Meillä on paljon yrittäjiä ja merenkulkuteollisuutta. Ongelma ei olisi taloudellinen.

Jonssonin mukaan Ahvenanmaa olisi taloudellisesti enemmän kuin omavarainen ja itsenäistyminen olisi taloudellisesti järkevää. "

– Tämähän olisikin sopiva paikka aloittaa kokeilulla. Rahahanat kokonaan kiinni Manner-Suomesta, ja Ahvenanmaa osoittamaan taloudellinen elinkelpoisuutensa ilman euronkaan subventioita.

Petri Hämäläinen

Arvostan Ahvenanmaata ja ahvenanmaalaisia suuresti. Se saavat mielestäni päättää toki itse tulevaisuudestaan.

Olennaista Suomelle on Ahvenanmaan sotilaspoliittinen asema. Demilitarisoitu alue olisi syytä hylätä ja itsenäinen Ahvenanmaa tarvitsisi puolustusliiton tai alueellisen koskemattonuuden turvan joko Suomesta tai Ruotsista. Venäjän uhka on todellinen, kuten myös se, että demilitarisoinnin päättyminen olisi Venäjän intressien vastainen.

Kielipoliittisesti ruotsin kielen asema ja perusteet kaksikielisyyden jatkamisesta heikkenisivät merkittävästi. Yksikielisestä Suomesta haluaisivat seuraavaksi ehkä eroon Pohjanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan ruotsinkieliset rannikkoalueet (à la Katalonia ja Mallorca/Menorca).

Veikko Savolainen

Ahvenanmaa on itsenäisen Suomen alkuperäistä aluetta samoin kuin Helsinki, Turku, Viipuri ja Oulu. Sen kuuluminen Suomeen vahvistettiin erikseen samalla kuin Petsamonkin Tarton rauhansopimuksessa 1920, jossa naapurien kanssa neuvotellen Kansainliiton suojeluksessa sovittiin lopullisesti maamme lailliset rajat, ks. https://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Ahvenanmaan itsenäistyminen olisi ihan sopivaa ja laillista kansanäänestyksen jälkeen, jos siitä sovittaisiin Suomen valtion kanssa ilman ulkopuolisten väliintuloa ja manipulointia. Se ei kävisi päinsä esimerkiksi oloissa, joissa vieraan vallan vaikutus ns. pienine vihreine miehineen tms. avustajineen olisi vallannut merkittävää sijaa maakunnan hallinnossa tai kansalaisverkostoissa.

Veikko Savolainen

* Viipurin lääni muuten tuli 1940 ja 1944 laittomasti Neuvostoliittoon liitetyksi, etnisesti puhdistetuksi ja laittomasti itänaapurin joukoilla ja asukkailla miehitetyksi, ja mm. viipurilainen presidentti Martti Ahtisaari on delleen maansisäisessä maanpaossa torso-Suomineidon alueella.

- Kansanäänestys Viipurin ja Petsamon ym. tulevaisuudesta tulisi pitää Suomessa, missä noiden alueiden oikea väestö on. Sitä vastoin Itä-Karjalan ja ns. Karjalan tasavallan itsenäisyyshankkeita on tuettava ja järjestettävä äänestys siellä, mikä itse asiassa sovittiinkin jo 1920.

Oiva Luosujarvi

Jos Ahvenanmaa haluaa itsenäistyä tai liittyä Ruotsiin. Olkoon niin.

Mitäpä Suomi tekee alueella, jonka nuoret miehet on vapautettu asepalveluksesta ja alueella on erillisoikeuksia niin paljon, ettei alueen pitäminen osana Suomea ole mitenkään muuten perusteltavissa kuin vanhoilla rajoilla.

Ahvenanmaa ja Helsinki itsenäisiksi pikkuvaltioiksi ja sitten rajat kiinni, kun halukkaat on muuttaneet sisään ja ulos niiltä alueilta.
Vatikaani on huomattavan pieni alue ja silti itsenäinen. Monaco on pieni ja muutama muukin itsenäinen alue on pieni verrattuna Ahvenanmaahan tai Helsinkiin.
Loppuisi ainakin perjantai ja sunnuntai ruuhkat, kun ei olisi Helsinkiin liikennettä rajojen ollessa suljettuna.
Koko Suomen somalit, muslimit, narkkarit ja huumekauppiaat homojen kanssa vain ahvenanmaalle ja helsinkiin, niin olisi Suomi ihana paikka asua.

Tony Peltonen

Suomessa 1920 luvun lupaus siitä että Suomi puhuu ruotsia on hyvin outo. Ja sillä Suomalaista kultuuria pakotetaan ylläpitämään kieltä jota kukaan ei käytä. Ahvenanmaa on Suomen läntisin saaristo ja lähellä Ruotsia. Siitä johtuu Ruotsinkielisyys koska maiden väliset kauppasuhteet ylläpitävät tätä tilannetta. Se ei kuitenkaan ole peruste sille että kielen takia pitäisi julistaa itsenäisyys. Ahvenanmaalaiset asuvat Suomessa. Heidän pitäisi puhua Suomea. Tämä suomenruotsalaisten jatkuva ja loputon vaatimuslista on saatava loppumaan. Olkoot itsenäisiä mutta sen jälkeen pakkoruotsi on loputtava Suomessa ja vastaavat kieliin perustuvat itsenäisyysäänestykset ovat uhka Suomelle. Siihen yhtyisi muutkin maahanmuuttaneet eri kieltä puhuvat yhteisöt.