Keskiviikko 26.6.2019

Näkökulma: Rajat kiinni, keksi Juha Sipilän ryhmä hädissään

Luotu: 
6.10.2017 11:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ministerit Juha Sipilä, Timo Soini ja Petteri Orpo keväällä 2017.
|

Paljon on vettä virrannut Tornionjoessa sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä lupasi majoittaa turvapaikanhakijoita Kempeleen-kotiinsa.

Pääministeri ja hänen puolueensa keskusta olivat alkusyksystä 2015 suosionsa huipulla, hallitus vakuutteli yhtenäisyyttään, perussuomalaiset olivat Timo Soinin johtamia ja sote-paketinkin uskottiin syntyvän Juha Rehulan (kesk.) johdolla kesään 2017 mennessä.

Nyt pääministeri Sipilän puolue on kannatusongelmissa, mihin se yrittää etsiä hädissään lääkkeitä. Kannatus laahaa tuoreessa Ylen gallupissa jo kuutisen prosenttiyksikköä hallituskaveri kokoomuksesta ja on myös SDP:tä ja vihreitä heikompaa.

Tuorein Apollonkadun alkiolaisten aivoriihessä keksitty lääke on linjata turvapaikkapolitiikkaa. Asialle pantiin eduskuntaryhmä, jonka nimissä linjauksia viime viikolla julkaistiin.

Jälki on yllättävää, sillä kyseessä on puolueen haluaman maahanmuuttopolitiikan selkeä kiristys, ainakin paperilla.

Keskustan ryhmä toi esimerkiksi julki halunsa käännyttää turvallisesta maasta, kuten Ruotsin kautta, saapuvat turvapaikanhakijat melko suoriltaan takaisin. Uuden Suomen keskustasta saaman tarkennuksen mukaan tämä tarkoittaisi kahdeksaa käsittelypäivää.

Linjaus on lähes yksi yhteen sen kanssa, mitä perussuomalaiset esittivät jo vuoden 2015 syksyllä, kun turvapaikanhakijoiden suuri aalto ulottui muiden läntisen Euroopan maiden ohella Suomeen. Asialla oli silloinen PS-ministeri Hanna Mäntylä.

Kaikki viittaa siihen, että keskustassa on luettu kesän aikana useammankin kerran yötä myöten EVAn tutkimusta, jonka mukaan 25 prosenttia suomalaisista voisi äänestää rajat kiinni -puoluetta.

Jyrkän tuomionsa keskustan omaksumalle linjalle antoi oppositiopuolue vihreät, mutta tiedetään, että myös kokoomuksen johtoportaassa keskustan eduskuntaryhmän paperia on kummasteltu päätä pyöritellen.

”Pikakäännytys on järjetön ratkaisu. Aivan kuin laittaisi sydänkohtaukseen laastaria. Eihän sodista ja ilmastonmuutoksesta johtuva pakolaisuus katoa mihinkään sillä, että ihmisiä käännytetään Suomen rajalta Ruotsiin. Se on todellinen hätäratkaisu, jossa pyritään vain käpertymään omien rajojen sisälle, eikä se ole Suomen edun mukaista millään tavalla”, puhisi vihreiden tuoretta, hyvin sallivaa maahanmuuttolinjaa muotoilemassa ollut Katja Mannerström Uudelle Suomelle.

Kokoomus ei julkisesti hauku keskustan linjausta. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoo diplomaattisesti Uudelle Suomelle, että ”nyt eri puolueet tulevat ulos erilaisilla kannanotoilla, ja minun tehtäväni on kertoa, mikä on faktaa ja mikä on mahdollista”. Hänen mukaansa ”ketään ei voi käännyttää tuosta noin vain”.

EU:n järjestelmä on yhä rikki, minkä seurauksena Suomen rajalle voi saapua turvapaikanhakija ilman, että hän on rekisteröitynyt hakijaksi missään EU-maassa ennen sitä. Suomi noudattaakseen kansainvälisiä velvoitteitaan selvittää aina näissä tapauksissa, onko turvapaikanhakija oikeutettu oleskelulupaan.

Yhä harvempi on Suomen kiristyneen politiikan myötä oikeutettu jäämään, mutta siitä huolimatta hakemuksia yhä satelee. Lisäksi parin vuoden takainen suuri aalto ehti tuottaa huomattavan joukon kielteisen päätöksen saaneita paperittomia, jotka oleskelevat pitkäänkin Suomessa.

Jos Suomi alkaisi nyt tehdä irtiottoja turvapaikkapolitiikassaan keskustan eduskuntaryhmän esittämään malliin, se voisi löytyä edestämme. Näin tapahtuisi, jos asiat oikein huonosti menisivät, ja Suomen itärajan yli alkaisi tulla suuria määriä turvapaikanhakijoita. Tällaisen kriisin mahdollisuudesta saimme vähän esimakua 2015 – 2016. Auttaisivatko muut maat auliisti EU-linjasta irtautunutta Suomea?

Mutta mitä tämä keskustan ryhmän tuore turvapaikkapoliittinen veto tarkoittaa? Ehkä ei mitään, vaan se jäänee kuolleeksi kirjaimeksi, jota voidaan toki käyttää eduskuntavaaleissa 2019 hyväksi kilpailtaessa niin sanottujen maahanmuuttokriittisten äänistä.

Pääministeri Sipilä taas voi pestä halutessaan kätensä linjauksista, koska sehän oli vain eduskuntaryhmä, joka ajatuksiaan esitti ”vastauksissa ajankohtaisiin turvapaikkapoliittisiin kysymyksiin”. Tosin hän itsekin on keskustan kansanedustajana ryhmän jäsen.

Ja eihän se pääministeri sitten koskaan majoittanut Kempeleen-kotiinsa turvapaikanhakijoita.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

No demokrataia on kriisissä se on selvä. Uutta valtiomuotoa tuskin tulee ennenkuin äärioikeisto saa vallan. Se tulee tapahtumaan taloudellisen kaaoksen, köyhyyden, nälän, ilmastonmuutoksen, laittomuuden ja kansainvaellusten seurauksena kun demokraattiset hallitukset ovat voimattomia ratkaisemaan näitä suuria ongelmia poliittisin keinoin. Silloin kansat valitsevat "suuria ja voimakkaita johtajia" pelastamaan heidät tältä kurjuudelta.

Pasi Karlsson

Ilmainen vinkki KEPUlle !!

Puolittakaa HETI, mielellään taannehtivasti maatalouden tuki ja torpatkaa maakuntauudistuksessa ! 50 000 maanviljelijää häviää kannattajajoukosta ja 200 000 tulee lisää muualta !
Toinen vaihtoehto , siirtäkää puoluetoimisto Helsingin ydinkeskustassa edes Kuopioon !!! Olisi pikkasen uskottavampaa touhu ja tietysti tuomitut rikolliset pois avain paikoilta, kuten Antti Kaikkonen !

Oiva Luosujarvi

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002789086.html

Muualta muuttaneet kansoittavat Helsinkiä – katso oman alueesi paljasjalkaisten osuus
Helsinki on muualta muuttajien kaupunki, käy ilmi väestötilastoista. Valtaosassa Helsingin kaupunginosia syntyperäisiä helsinkiläisiä on selvästi alle puolet...

Miten Helsingille kävisi, jos muualta tulleet kantasuomalaiset muuttaisivat pois Helsingistä?
Yli puolet asukkaista lähtisi pois yhdellä kertaa, kuten jokaviikkoinen ruuhka pois kaupungista perjantaisin ja takaisin kaupunkiin sunnuntaisin osoittaa.
Asuin työn vuoksi pk-seudulla ja lähdettyäni pois kokonaan on elämänlaatu parantunut paljon. Ei tarvitse katsella afrikkalaisia ja muslimeja kaduilla, ei tarvitse olla huolissaan narkkareista naapurustossa, naapurien kanssa voi puhua suomea ja tulee ymmärretyksi helposti, lapsien luokkakavereina on valkoisia suomalaisia...
Hienoa asua poissa kaupunkien saastoista siis ihmis-saastoista.

Nita Hillner

Sinäkö määrittelet kuka on ihmissaastaa? Mikä on ihminen, joka tekee pahaa toiselle ihmiselle ilman omantunnontuskia? Ihmissaastaa vai yksinkertaisesti paha ihminen? Ihmisen ihonvärillä ei ole pahuuden kanssa mitään tekemistä. Piste! Myös eläinten rääkkääjät luetaan tähän pahojen ryhmään. Toki ihminen voi herätä huomaamaan oman pahuutensa ja muuttua. Aina me joskus loukkaamme toisiamme, teemme virheitä, ylilyöntejä tapahtuu, mutta ihminen, jonka omatunto ei koskaan herätä, on paha. Herääkö omatuntosi kun haukut ihmisiä saastaksi?

Pekka Tukiainen

Uusi Suomi murjoo Keskustaa parhaansa mukaan, kuten. päätoimittajakin tässä. Pääministeri Sipilä on oppositionkin parjausten pääkohde ja räksytys on näköjään ollut tehokasta. Somessa Sipilän haukkuminen on j o mautonta. Minusta Sipilä on parhaimpia pääministereitä pitkään aikaan ja Suomihan on nyt nousussa! Täältä Kotkastakin on " ei minkään ryhmän kanssa toimeentuleva" ,ja Sipilää parjaava , ja kepun puoluejohtajaksi pyrkivä !! Vesa L. saanut palstatilaa runsaasti. Vai julkaistaanko kaikki?

Peter Leinonen

Sanonpahan vaan, mutta nyt on aika niiden jotka ovat tässä asiassa samaa mieltä tukea keskustaa tässä päätöksessä ja varmistaa että keskusta ei syö sanojaan. Eikä ruveta pikkumaisesti näsäileen kuinka perussuomalaiset ovat tahtoneet tätä jo pitkään. Nyt olisi perussuomalaisillakin paikka saada jotain päämääräänsä läpi, mutta kovasti ovat rivit hajallaan.

Pekka Kurtti

Turvalliseen maahan pitää kyllä voida palauttaa. Silloin, kun kun kepukauna voittaa kiimankin, niin löytyy kyllä syyllinen jokaiseen vaivaan ummetuksesta ilmanmuutokseen ja asuntojen hinnoista maakuntauudistukseen. Kovin älylliseltä tämä US:n kirjoitusten pelkästään ”kepukriittinen” kommentointi ei vaikuta. Mutta elämä on varmaan helppoa, kun kaikkeen löytyy syy ja sen seurauksena ratkaisukin.

Tomi Rimpinen

Massan vyöryessä Venäjältä raja menee kiinni per heti.
Lännestä2015 tulleeseen aaltoon liittyy jokin kassakaappisopimus Saksa -Ruotsi - Suomi
Vihreää äänitorveä tähän juttuun lie turha sekoittaa. Heidän politiikkansa tähän liittyen on kokolailla naivia ja ennalta-arvattavaa

Risto Jääskeläinen

Sipilä voi vielä pelastaa nahkansa. Jos talous nousee kohisten edes ensi syksyyn, hän saa puolueeltaan jatkoluvan. Jos talous kohisee vuoden 2019 vaaleihin asti, mitään rökäletappiota ei KePulle ehkä tule, hyvä jos ei kohoa ykköspaikalle.
Sillä ei ole paljoakaan merkitystä, mistä syystä talous rullaisi. Sipilä varmasti osaa ottaa siitä kunnian.
Hallituksen maahanmuuttopolitiikka on ollut liian rikastavaa, ei köyhät suomalaiset ole sellaiseen tottuneet.

Juha Tapola

Länsiraja takaisin sellaiseksi, kuin se oli ennen Shengeniä! Emme voi olla koko maailman sosialitoimisto. Suurin osa turhapaikanhakijoista kuuluisi olla auttamassa paikan päällä vanhuksiaan ja lapsiaan. Raivaus, avustus ja jälleenrakennustyöntekijöistä on pulaa! Mukavampaa se tietysti on täällä lomailla? Olisipa suomalaisilla mahdollisuus lähteä johonkin maahan samalla tavalla, kuin Suomeen tulevat 20-30 vuotiaat miehet!

Per-ole Stenman

On se kumma Sipilä ja hänen hantlankarit täytyy häypyä hallituksesta muuta mahdollisuuksia ei valitettavasti ole ja toivon että keskusta hajoa ja he rupe kattsomaan miten kakksionaamasia valehtivia puolue he ovat ja he ovat hallituksissa siksi että he tekevät äänestäjänssä asioita ei ajavat oma rikastumienssa asiota. Keskusta on kuolut Sipilän mukana elikä ulos vaan koko konkkaronkka joka paikasta.

Seppo Himanen

yleensäkin ihmetyttää, mitä sellaisen ihmisen päässä liikkuu, joka kannattaa täysin vapaata liikkuvuutta rajojen yli ilman mitään matkustusasiakirjoja. Kuinka moni meistä olisi valmis poistamaan kotinsa ovesta lukot, ja jakamaan omaisuutensa kaikkien kanssa, jotka sisään sattuvat tulemaan.

anita frisk

Sisäministeri näyttää olevan yhtä naiivi kuin kansliapäällikönsäkin. Mistä ihmeestä hän voi tietää, onko Suomeen tullut turvapaikanhakija jättänyt jossain kauttakulkumaassaan anomuksen vai ei, kun oikea henkilöllisyyskään ei ole tiedossa - Nergin vastakkaisesta väittämästä huolimatta. Luottaa tulijan sanaan? Sormenjäljet ovat tietenkin se paras tunniste, mutta esim.Turun puukottajan tapaus todisti miten surkeasti EU-maiden välinen yhteistyö toimii, kaikesta nykyteknologiasta huolimatta. Ja moneltakohan prosentilta sormenjäljet ylipäänsä on otettu anomista jätettäessä? Eivät kaikki Euroopan maat toimi niin sääntöjä kuuliaisesti noudattaen kuin Suomi.

Olen täsmälleen samaa mieltä Tomi Rimpisen kanssa siitä, että tämä vihreän itkuvirren ymppääminen kirjoitukseen oli aivan turhaa. Jotka niitä haluavat lukea, voivat kääntyä Voiman tai Vihreän Langan puoleen.

Pentti Westerholm

Ihmettelen tätä Juha SIpilän jatkuvaa moittimista.Hänen hallituksen tulokset ovat olleet erittäin myönteisiä .Talous on lähtenyt kasvuun ja työttömyyttä on saatu vähennetyä tuntuvasti.Kiitosta ei ole herunut ,siitä tulikin mieleen erään jääkiekkovalmentajan kommenti.Johtaminen on kuin pitäisi Varpusta helläti kädessä,mutta lopuksi se paskantaa sinun kouraan.

Pekka Hovatov

Milloin äänestäjät tajuavat että KESKUSTAPUOLUE PETTÄÄ AINA!! Puoleen johto koostuu ja on aina koostunut "Juhantalon" tapaisista henkilöistä jotka "koplaavat" omia sotkujaan maan asioiden sekaan, näin he saavat aina kun he ovat olleet vallassa tämän maan asiat sekaisin. Minä äänestän seuraavissa vaaleissa sitä joka lupaa mitätöidä kaikki tämän nykyisen hallituksen tekemät päätökset, lait ja asettaa syytteeseen nykyiset vallanpitäjät.

Mikko Räsänen

Vaalit tulossa. Suurin osa suomalaisista ei halua eikä tarvitse maahanmuuttajia yhtään mihinkään. Se puolue saa vaalivoiton, joka sitä linjaa ajaa. On vain todella surullisen koomista miten kepulaiset kääntää takkiaan. Niin kirkkaan läpinäkyvää. Varmuuden vuoksi kokkelitkin tekevät saman liikkeen kohta. Demarit ovat niin tyhmiä, että eivät tajua. Ihmettelevät vain kuin kannatus laskee vaaleissa alle RKP:n tason. Sitä minä ihmettelen, että mitä ovat ajatelleet nämä meidän valopäiset poliitikot, kun ovat osallistuneet ihmiskaupan rahoittamiseen tämän pakolaisseikkailunsa kanssa. Ovatko he ihan oikeasti noin tyhmiä vai onko heillä omat businekset kyseessä.

Helena Salo

Vaalipuheelta vaikuttaa. Hallitus voisi noudattaa vaikka Dublin-sopimusta ja palauttaa turvallisista maista tulleet tai Euroopassa turvapaikkajärjestelmään rekisteröityneet, mutta he eivätr halua tehdä sitä. Miksi miettiä uusia keinoja vaalien alla kun vanhojakaan sopimuksia ja lakeja ei noudateta?

Kian Dowlatabadi

Kun turvapaihakijoiden sapuvät suomessa me tuhlamme heidän aika, meidän raha ja resoursit ja heidän motivatio alkamassa uuden elämään,
vain koska haluamme olla lain mukaisesti vaikka tiedämme että suomen mahaanmuottovirastossa kestä yli kaksi vuota myönetä oleskeluluopa heille, tai diportoita enemistoa,

Jokainen henkiöa ettäi ei pysty hankia kunnun töitä kutsumme opetajaksi suomen kielille heille, ja se todella värin koska vain oikea henkilot että voi opetta heille suomen kieli ja kulttuuri ovät fiksu mahaanmuutut( ei kaikki mahaanmuttuut) se ei vältämäton tarvitse korkkea pedagogiin tai opetus todistukset, se tarvitse todella ymmärtuminen turvapaikkahakijoitat mentali ja asema,
Se ei tarkoita että suomen kieli opetajat ei ole fiksuja vain sen syy on että he kulluvät toinen maelmassa,
Viisas methodi valmistelle turvapaikkahakijat on käytettään molempia

: suomen akateminen methodi ja kokemusta mahaanmuttut että jo asuvät pitkä aika suomessa ja sekoitettan molempia näkykylmät.
Tietysty voisitte jatkuu teidän keinot että oli kokeilit jo,
mutta jos haluatte integroita uutta sapuneitta mahaanmuttut minä voin autta ja esittään kokemustani
nimitä joko että asunuut suomessa yli 22 vuotta.
Olka hyvä ja mietiä asiassa syvästi.
Kiitos
Yst.Kian

Kian Dowlatabadi

Jos suomen virannomaiset halua integroita hyödellisesti mahaanmuuttut :
1.käytettän kokemuksia ja expertit , pitkä aika asuvia mahaanmuuttut,
Koska suomen virannomaiset,
asuvät eri maaelmassa ja se on todella vaikkea heille ymmärrä mahaanmuuttut mentalitit,
Se ei ole Sen takia että mahaanmuuttut viranomaiset( mahaanmuuttu virasto, opetus ministerio, ja niin edellen ei ole fiksuja, se on sen takia että henkilöt kuin minua että asunut suomessa yli 22 vuotta omista molemppia näkykylmässä, se tarkoita minä kosken syvästi molempiin hankalojta assiat.
2. Viisass keino on sekoitettaan mahaanmuutut ajatukset ja näkykylmät ja suomen akateminen ja tiedot keinot että voimme löyttämme uuta ja hyödellissä ratkaisut,
Esimerkiksi voin sanoa että : suomen kieli opetus keinot on todella hyviin , muuta se ei toimii hyviin ja hyödellisesti turvapaikahakijoitta , Eikä vanha asuneita mahaanmuuttut koska suomen kieli opettajat alkavät ensimäinen päivät asti opetta kielioppia ja Grammer ,
Se vaikkuta opiskelijät sellainen väärin käsimuksia että ei koskaan he opivät suomen kieli,
koska opiskelijät ( turvapaikkahakijoitat ja mahaanmuuttut ) pässä on täynä pelkoija ja ennäkolulloijat , sen takia kuin 3,5 vuotta lapsia että menevät päiväkotiin he tarvitsevät oikeat keinot kuin pelijä ja ulkoiluat retkit ja picnikia ja laittaminen heille tillantessä että se pakotta opiskelijät käytettän heidään estressia ja pelkot , oikea ratkaisua että he itse yhteyttä yhdeskuntaan ilman selitoksia tai käsky heille.
3. Ennen suomen kieli ja kulttuuri opetus mahaanmuutut tarvisevät lyhyt mutta vaikutta hyödelisä oma kieliä ja kultuuria, koska enemisto mahaanmuutut asuuvät illusoitta ja väriin käsimyksiä ja usein häpeässä ja inhota oma kultuuria tai kieliä.

Jos lyödätte yhtään järkevys minun kommentia yhteyttä minua että voisimme keskusttelua syvästi ja hyödellisesti koska minun suomen kieli kirijoittaminen on oma tylissä, toivottavasti ymmärrätte ja tunnette että defenetly tarvitsemme tehdä jotain ennen se on myöhässä ja muurret on jo meidän vällissä, koska maelmaan nopeus on vahdessa ja media rakenta meidän välissä tiuka muuret

Kiitos oikeasti paljon
Yst.Kian

Jaakko Karki

Sipilä, itse uhosit pääministerin virkaan asuessasi, että "tulos tai ulos", mutta tähän päivään mennessä tulosta ei ole tullut juuri muuta kuin noin 40 000 tarpeetonta ja erittäin kallista (yli 2 miljardia Euroa vuodessa) haittamuuttajaa, jotka hallitus on ollut joko haluton tai suorastaan kyvytön poistamaan maasta. Lisäksi Sipilän hallitus on rikkonut tieten tahtoen Dublinin sopimusta jatkuvasti. Onko tämä nyt juuri sitä Sipilän arvomaailmaa jota hän toitotti viime kesänä? Kansa kapinoi sitä vastaan ja ensi vuonna äänestää. Maahan tarvitaan Suomen kansan etuja ajava ja aikaansaapa isänmaallisempi pääministeri ja hallitus.