Tiistai 16.7.2019

Työnantaja tarjosi 0 % palkankorotusta – Paperiliitto lakkovalmiuteen: ”Halventaa työntekijöitä”

Luotu: 
6.10.2017 15:37
  • Kuva: UPM
    Kuva
    Syksyn ensimmäinen vientialan sopimus on katkolla Paperiliiton ja Metsäteollisuuden kesken. Kuvituskuva.
|

Paperiliiton hallituksen mielestä Metsäteollisuuden esitys nollan prosentin palkankorotuksista halventaa työntekijöitä. Liiton hallitus on käsitellyt tänään perjantaina Metsäteollisuus ry:n esitystä työehtosopimuksesta.

Liiton mukaan työnantaja esittää nykyisen sopimuksen jatkamista nollan prosentin palkankorotuksella 12 kuukauden ajan.

–Esityksen mukaan Paperiliitto ja Metsäteollisuus neuvottelisivat vuoden jatkoajan aikana ratkaisut työnantajan heikennystavoitteisiin, jotka ovat olleet pöydässä tällä neuvottelukierroksella, todetaan liiton tiedotteessa.

Paperiliitto ilmoitti jo keväällä, että nollaratkaisun tekeminen ei ole mahdollista.

Metsäteollisuus kertoo esittäneensä, että nykyistä sopimusta jatkettaisiin sellaisenaan vuodella ja että neuvotteluja tuottavuutta parantavista sopimusmuutoksista voitaisiin jatkaa välittömästi.

–Tavoitteena on saada samantyyppiset, joustavat työehdot kuin muilla teollisuusaloilla jo on, Metsäteollisuuden tiedotteessa todetaan.

–Paperiliitto ry ei ole ollut halukas keskustelemaan merkittävistä tuottavuutta parantavista muutoksista paperiteollisuuden työehtosopimukseen. Sen vuoksi ei ole ollut edellytyksiä keskustella palkankorotuksista.

Metsäteollisuus huomauttaa, että paperiteollisuuden työehtosopimuksen mukaan palkat sovitaan paikallisesti, mikä takaa ansiokehityksen siinäkin tilanteessa, että palkkoja ei koroteta työehtosopimuksella. Metsäteollisuus sanoo haluavansa turvata tuotannon ja työpaikat Suomessa, mutta tämä edellyttää työehtosopimuksen päivittämistä vastaamaan nykypäivän kilpailutilannetta ja työelämää.

–Merkittävien ja aidosti tuottavuutta parantavien työehtosopimusmuutosten tekeminen on välttämätöntä. Esimerkiksi paino- ja kirjoituspaperin kysyntä metsäteollisuuden päämarkkina-alueella Euroopassa supistuu edelleen ja samaan aikaan paperin tuotannossa on ylikapasiteettia, Metsäteollisuus katsoo.

–Esimerkiksi alihankinnan käyttökiellon poistaminen mahdollistaisi yrityksissä mm. paremman varautumisen ruuhkahuippuihin. Vastaavaa kieltoa ei ole muilla vientiteollisuuden aloilla. Tällaisista muutoksista saatavista tuottavuushyödyistä Metsäteollisuus ry on ollut valmis maksamaan palkankorotuksia.

Paperiliiton hallitus päätti tänään, että paperiteollisuuden työpaikoilla keskeytetään paikallinen yhteistoiminta työntekijä- ja työnantajaosapuolten välillä ensi maanantaista alkaen. Lisäksi Paperiliitto kohottaa valmiutta mahdollisen työtaistelun varalta. Hallitus kävi läpi liiton työtaisteluohjeita ja teki lakkoavustuksen maksamista koskevat päätökset.

Paperiliittolaisia luottamushenkilöitä on kutsuttu koolle ensi viikolla konserneittain työehtosopimustilanteen takia.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus ry ovat käyneet työehtoneuvotteluja toukokuusta lähtien. Nykyisen työehtosopimuksen sopimuskausi päättyi 30. syyskuuta.

Seuraavaa neuvotteluaikaa osapuolten välillä ei ole sovittuna.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Borgman

Tavallaan ymmärrän työnantajien nihkeyden kasvattaa palkkapottia, koska suhdanteet ja kilpailutilanne vaihtelevat nopeasti eikä palkkapotti jousta tilanteen mukaan. Tilanteen parantaminen vaatisi kuitenkin työntekijöiden statuksen lähentämistä omistajuuteen. Tähän työnantajapuoli ei ainakaan isossa mittakaavassa ole missään tapauksessa halukas eikä työntekijäpuolellakaan ole valmiutta yrittäjäriskin tapaiseen tulojen joustoon tarvittaessa alaspäin.
Tämä asemasota ilmeisesti jatkuu hamaan tulevaisuuteen ja joustoja alaspäin haetaan työntämällä väkeä kortistoon, jossa se muuttuu nopeasti epäkurantiksi. Hyvässä markkinatilanteessa päädytään sitten työvoimapulaan ja vaikeisiin tuloneuvotteluihin.

Kuka neropatti se muuten taannoin totesi, että vastakkainasettelun aika on ohi?

Pasi Käyhkö

Paperiteollisuus toimialana on hyvin pääomapainotteinen ja -valtainen, näin ollen palkkakustannusten osuus on kohtuullisen pieni verrattuna toimintojen kokonaiskuluihin. Joten luulen, että tämä oli vain kokeileva
tarjous.

Marja-Liisa Kalkela

Ruotsalais-suomalaisen Stora Enson tulos hipoo kohta miljardia. Siksi tuntuu kurjalta, että yhtiö ei maksa verojaan Suomeen vaan kireämmän verotuksen Ruotsiin.

Stora Enson mukaan se ei maksa veroja Suomeen, sillä yhtiö on viime vuosina kirjannut tappioita ja tappokuluja Suomessa lakkautetuista tehtaistaan. Metsähirmu vihaa veroja.
IL-15

-UPM:n konserniyhtiöiden sijoittautuminen alhaisen verotuksen maihin perustuu näin ollen liiketoiminnallisiin syihin.
UPM

UPM: n tulos löi ennusteet !
25.4.2017 AP.
Metsäyhtiö UPM: n tuloskunto oli iskussa ensimmäisellä neljänneksellä.
UPM: n vertailukelpoinen liikevoitto oli 305 miljoonaa euroa tammi-maaliskuussa, kun vuosi sitten liikevoitto oli 281 miljoonaa euroa. Liikevoittomarginaali parani 12,3 prosenttia viime vuoden 11,5 prosentista.