Sunnuntai 23.9.2018

Paperiliitto shokissa 0 %:n korotuksesta: ”Ihme, jos selvitään ilman työtaistelua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.10.2017 17:16
  • Kuva: Alma Media arkisto / Kimmo Haapala
    Kuva
    Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo, että väki on pettynyt. Arkistokuva.
|

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoi perjantaina iltapäivällä, että paperimiesten lakko on todennäköinen, jos työantaja ei muuta tarjoustaan, kertoo Talouselämä.

Paperiliiton mukaan työnantaja Metsäteollisuus esittää nykyisen työehtosopimuksen jatkamista nollan prosentin palkankorotuksella 12 kuukauden ajan. Metsäteollisuus kertoo esittäneensä, että nykyistä sopimusta jatkettaisiin sellaisenaan vuodella ja että neuvotteluja tuottavuutta parantavista sopimusmuutoksista voitaisiin jatkaa välittömästi. Metsäteollisuuden tavoitteena on saada samantyyppiset, joustavat työehdot kuin muilla teollisuusaloilla jo on.

Vanhala kertoo tapaavansa kaikkien metsäkonsernien luottamushenkilöitä ensi viikon alussa, minkä jälkeen Paperiliitto tekee päätöksiä jatkosta.

–Emme ole tehneet lakkopäätöstä, mutta jos tästä asennosta selvitään ilman työrauhan häiriöitä, niin se on mielestäni pieni ihme, Vanhala sanoi Talouselämälle.

Metsäteollisuus ilmoitti tiedotteessaan olleensa halukas keskustelemaan tuottavuuden parantamisesta, esimerkiksi alihankintakieltojen poistamisesta, ja maksamaan niistä vastineeksi palkankorotuksia. Vanhalan mukaan mitään prosenttilukuja työnantaja ei ollut valmis tarjoamaan, ”ei edes alihankinnan käyttökiellon poistamisesta”.

–Meidän väkemme on pettynyt. Kaikkien maltillisten keskitettyjen ratkaisujen ja nousukausipuheiden jälkeen ollaan tässä. Onhan se shokki, Vanhala sanoo Talouselämälle.

Paperiliiton hallitus päätti jo tänään perjantaina, ettei alan työpaikoilla jatketa paikallista yhteistoimintaa työnantajan kanssa maanantaista lähtien. Liitto päätti myös korottaa lakkovalmiuttaan tekemällä lakkoavustusten maksamista koskevia päätöksiä.

Metsäteollisuus perusteli nollatarjoustaan sillä, että paino- ja kirjoituspaperien kysyntä Euroopassa supistuu edelleen ja samaan aikaan paperin tuotannossa on ylikapasiteettia. Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen lähtee siitä, että neuvottelupöydissä päästään ratkaisuun ja sanoo, että työrauha on yhä voimassa, sillä neuvotteluja ei ole katkaistu. Seuraavaa neuvotteluaikaa ei kuitenkaan ole sovittu.

Metalli-, kemian- ja puuteollisuuden työntekijöitä edustava Teollisuusliitto on luvannut tukea Paperiliittoa, jos tarve tulee. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi tänään perjantaina, että Paperiliiton on ensin päätettävä tuen tarpeesta.

–Jos Paperi päätyy siihen, että he tarvitsevat meidän tukea, niin olemme siihen valmiit. Tuen muodot päätetään sitten sen jälkeen, Aalto sanoi.

Petri Vanhalan mukaan tukipyyntöä Teollisuusliitolle ei ole vielä pohdittu.

Teollisuusliiton omat neuvottelut työnantajan eli Teknologiateollisuus ry:n kanssa ovat sujuneet verkkaisesti, eikä rahasta ole päästy puhumaan neuvottelupöydässä.

Lue koko juttu Talouselämästä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Mikkola

Eiköhän paperimiesten korotukset ole koroteltu tässä maassa. Voihan toki ne viimeisetkin jäljellä olevat paperi duunit tehdä jossain muualla.

Huutakaa Jouko Ahonen apuun,niin pääsette suoraan kaikki kortistoon.

Jos suomessa joskus siirryttäisiin palkkaukseen joka perustuu todellisiin vaatimuksiin ja työn kuormittavuuteen, niin jäisi paperimiesten liksa noin 1200€ kk, jos sitäkään.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
jäisi paperimiesten liksa noin 1200€ kk, jos sitäkään.

Sitäkö odotat? Tuo summa palkkana +toimeentulotuki+asumistuki.Sinun veroistasi.
Täällä "oi kallis Suomenmaa" kun elinkustannukset on pilvissä. PK-yritysten ja tuottajien pitäisi halpuuttaa hinnat palkkojen tasolle.
Paperimiesten palkat on pieni % UPM ym. kuluista.Jos verrataan johtajien palkkioihin ja osakkeenomistajille jaettuihin tuottoihin.
Kukas nuo tuotot tekee? Oikein.Ne paperimiehet.
Maksaa verot +Alv 24% Palveluihin ja sosiaaliturvaan . Muiden kotihoidon-,luopumis-,maatalous-,yrittäjien eläkkeisiin ym. tukiin.

Tekikö Nokian Elloppikin "paperimiehet" jätti irtisanomiset-11-12? Kun vei Nokian halpamaihin josta tuotot on isommat osakkeenomistajille.

JK.Pistetään kaikille palkka 1000e/kk. Verot on minimit .Ajetaan alas Kelan etuudet ja palvelut kunnissa.Verotulot ei riitä niihin pienistä palkoista.
(Tulonsiirtona hyvätuloisille Kelan ansiosidonnaisiin etuuksiin.)

Pasi Käyhkö

Paperiteollisuus on toimialana hyvin pääomapainotteinen ja -valtainen. Näin ollen palkkakustannukset alalla ovat suhteellisen maltilliset verrattuna toimintojen kokonaiskuluihin Joten luulen, että tämä oli
vain kokeileva "heitto". Kyllä maakarit vääntävät sopimuksen. Uskotaan siihen.

Jukka Lampinen

Puolet paperiteollisuudesta on ajettu alas, tuotot alalla on hyvin pieniä, joten palkkatasolla on suuri merkitys sijoittajalle.
Jos alan huippupalkat keskimäärin 4500€ kuussa, laskisi muiden alojen tasolle, elikkä 500€ pois palkasta.
Niin toiminnan jatkuminen olisi taattu ja pari tehdasta käynnistettäisiin uudestaan.
Kyse ei ole vain pienistä korotuksista, vaan siitä että palkkataso on järjetön.

Marja-Liisa Kalkela

Suhteellinen käsitys järjetön palkkataso.

Paljonko valtio menettäisi verotuloja ,yritys tuottoja jos sellunkeitto tai paperinteko menisi pieleen? Näyttää helpolta kun istuu ja valvoo edm.tekoa .
Mutta vaatii ammattitaitoa tietää eri menetelmävaiheet mitä tuohon kuuluu.
Tietokoneelle syötetyt ohjelmat kun voi pettää koska tahansa.Tai joku vaihe ketjussa pettää .
Suomalainen kateus on kyllä huippuluokkaa jos kyse on palkansaajien palkoista.

Pirjo Klemetti

Petri Vanhala on aivan oikeassa. Suomessa yritykset ja johto sekä sijoittajat luulevat voivansa tehdä mitää tahansa palkansaajien kustannuksella, koska hallituskin toimii heidän edukseen. Aivan älyttömyyksiin on mennyt tämä kilpailukyky ja valinnanvapaus vouhotus.

Erkki Malinen

Kovin on harhasia käsitykset paperimiesten palkoista, ja mitä ennenkaikkea viimeisinä vuosikymmeninä no tapahtunut. Väki on tehtailla vähentynyt minimiin ja samanaikaisesti ansiotaso on laskenut tai ainakin pysynyt paikallaan. Sielä on yhdellä henkilöllä laajat alueet vastuulla.

Juhani Vinberg

paprimiestan selkä ei rasitu eikä kämmeniiin tule känsiä, kun koneet tekevät kaikki työt, koulutus ei vaadi jörkeä, joten paslkat jonyt työn vaaivuuteen nähden turhan korkeat. lähihoitajatkin osaavat enemmän ja työ kuormittavaa, heidän palkkansa on vain murto-osa paperimiesten palkoista. Suomessa tarvitaan kulttuurivallankumous, laitetaan paperimiehet kähihoitajan työhön lähihoiyajan psalkalla, läkkohalut hiipuisivat

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
lähihoitajatkin osaavat enemmän ja työ kuormittavaa,

Miksi "olet" niin kitsas maksamaan lähihoitajalle vain pientä palkkaa?

Paperimiesten palkat maksaa yksityinenpuoli,vientialan pörssiyritykset.

-Lähihoitajan palkat maksaa julkinenpuoli verovaroista.
(saihan ne Kok Sari-sairaanhoitajien palkankorotukset. Palkkaliukuman myötä. Siksihän julkinenpuoli on alijäämäinen)