Perjantai 24.5.2019

Hämmästys ministerin tv-esiintymisestä: Fortumin ”pääomistaja kaikesta tietämätön”

Luotu: 
10.10.2017 11:17
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) vastaa valtion omistajaohjauksesta.
|

Valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sai tiedon Fortumin aikeista ostaa Uniperia vain puoli tuntia ennen kuin asia kerrottiin julkisuuteen. Lintilä kertoo asiasta Ylen A-Studiossa. Fortum on valtion enemmistöomistama.

Lintilälle kerrottiin kaupasta niin lyhyesti, että hänelle ei mainittu edes Uniperin osuutta Nordstream II -kaasuputkihankkeesta. Ministerin mukaan valtio ei pääomistajana aio puuttua hankkeeseen.

–Sain tiedon tapahtumasta aika lyhyellä aikajänteellä. Kaikkia yksityiskohtia ei tullut siinä vaiheessa esille, Lintilä sanoo.

–Minulle kerrottiin, että yhtiöllä on merkittävä osuus venäläiseen kaasuun. Ja yhtiön koko energiantuotannosta kaasua on 50 prosenttia.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen katsoo Twitter-viestissään, että valtio vaikuttaa olevan pääomistajana kaikesta tietämätön Uniper-kaupassa.

Uniper on saksalainen energiayhtiö ja suuri osa sen energiatuotannosta pohjautuu fossiilisiin polttoaineisiin, hiileen ja kaasuun. Kaupan on nähty olevan ristiriidassa Fortumin oman tavoitteen kanssa toimia puhtaan energian edelläkävijänä. Sen osuus Nordstream II -kaasuputkesta on myös herättänyt epäilyksiä. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa hanketta on pidetty turvallisuusriskinä.

–Suomella valtiollisesti ei liity siihen mitään riskejä, koska Nordstream II hakee lupaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolta käyttää Suomen talousaluetta. Kansainvälisen lainsäädännön mukaan täytyy olla hyvin poikkeukselliset perusteet sille, että se evättäisiin, arvioi Lintilä Ylellä.

–Ruotsissa kyse on siitä, että sinne ollaan rakentamassa venäläistä satamaa. Kyse on totaalisesti eri tilanteesta.

Lintilän mukaan Uniper-kauppaa on turha politisoida, sillä kyse on Fortumin liiketaloudellisesta toiminnasta. Hän korostaa, ettei valtio myöskään aio puuttua Fortumin aikeisiin ostaa Uniperista 47 prosenttia ja mahdollisesti määräysvallan myöhemmin.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kasvio

Valtioneuvosto on siis omistajaohjausministerinsä välityksellä mennyt aivan kirjaimellisesti ostamaan sian säkissä - tässä tapauksessa vielä jättiläiskokoisen.

Siinä ministeri on kyllä oikeassa, että kauppaa on turha mennä politisoimaan. Venäläisethän tekivät sen jo ja tulevat tekemään niin jatkossakin.

Mikko Toivonen

Lundmarkilla kyllä on johtajameriittiä, joskin ihan toiselta alalta ja lähinnä hallinnollisena johtajana.
Lundmark henkii jotenkin Liliuksen geenistöä missä kansallisella vastuulla ja kohtuudella ei ole sijaa vaan henkilökohtainen etu ja kirjaimellinen pörssitoiminnan tulkinta kuten hevosmiehelläkin on vastuun sijasta ratkaiseva.

Itse toivoisin Lundmarkilla olevan parempi käsitys energian kokonaisuudesta sen lisäksi että on hyvä käsitys tuloksenteosta rahalla. Nyt häneltä ymmärtääkseni puuttuu aivan selvästi ymmärrys siitä mikä on uusiutuvassa biovoimassa mahdollista ja mitkä ovat biovoiman tuottamisen kauheat yhteiskunnalliset seuraukset jos sitä teolliskaupallisessa mittakaavassa harjoitetaan

Mikko Toivonen

Ihmettelen ketä tämä hämmästyttää. Minäkin ole jo ehtinyt monta kertaa todeta eri yhteyksissä että ei maan tärkeintä ministeriötä kyetä hevosmiehin hoitamaan.
Tuo Fortumin Uniper kaupan haastattelu vain toi siinäkin asiassa esiin tosiasian, että ministeri on tuossakin ministeriössä ihan ajelulla tai ellei ajelulla niin tietoisesti tietämätön ja haluamassa sitä kehitystä mitä Fortumin toimintaperiaatteena sanotaan olevan vaikka ei ole.
Voi olla, että ministeri on korkeammassa ohjauksessa aidosti haluamassa Fortumista kaasubisneksen ja osallisen Venäjän kaasun toimituksiin Eurooppaan.

Sensijaan ministerin ymmärtää antama Fortumin hiilivoimaloiden tuotteen vaihto hevosmiesten halajamalle biomassalle on 100% mahdottomuus. Biomassa ei siihen riitä, eikä sillä ratkaista ilmasto-ongelmaa senkään vertaa kuin hiilikaasuja puhdistamalla vaan pilataan sekä metsäluonto, että ilmasto. Puhuminen uusiutuvasta uppoaa vain uskollisimpiin aivopestäviin. EWi yhteenkään reaalimaailmassa elävään ja energian riippuvuudet tiedostavaan

Matti Jussi Korhonen

Muistellaanpa. Eikös Hanhikiven voimalan rahoituksen kanssa ollut vääntöä, aika erikoisiakin kuvioita. Mieleen on jäänyt seuraavaa: Lintilän edeltäjä Rehn kutsuttiin Moskovaan heti tuoreeltaan. Heti tuon vierailun jälkeen voimalahanke alkoi edetä ja Fortum otti rahoitusvastuun puuttuvalta ja epämääräiseltä osalta. Muistanko oikein?

Alpo Rusi totesi eräässä haastattelussa hyvin vakavana: En olisi tuota (Venäjän matkaa) toivonut Rehnille heti ministeripestin alkuun. Jotenkin noin Rusi totesi - kirjoitin muistinvaraisesti - kuin ymmärtäen paineet, joihin Rehn joutui Venäjällä.

Voisiko olla, että Fortum on oikeasti naapurin pihdeissä ja käsikassarana suurten Venäjä - sijoitustensa vuoksi ja siksi nyk. ministeri on pakotettu asettelemaan sanojaan tarkasti tai olemaan tarvittaessa tietämätön - ettei sano mitä tietää.

Jukka Mikkola

Aikamiehet lauloivat aikanaan ”Iltatuulen viestiä.” Nyt taidetaan laulaa ”Itätuulen viestiä.” Mitä tähän puolen tunnin ilmoitusaikaan elinkeinoministerille tulee, niin tämä osoittaa sen, että Fortum on ”valtio valtiossa.”
Imatran Voiman ja Nesteen fuusioituminen yhdeksi yhtiöksi oli virhe. Fortum on lähtenyt Valtioneuvoston ”lapasesta.”

Kari Aaltonen

Lintilän esiintyminen ja tietämättömyys oli kyllä täysin kyseisen hallituspuolueen linjan mukainen, joten ei hätää ja jos Fortum tässä jostain syystä ajaa karille, niin voidaan Suomessa nostaa energia veroa, tai jotain muuta veroa.

Eero Pekonen

Ihmetellä sopii myös suomalaisen median myöhäisherännäisyyttä tässäkin asiassa. Nyt on jo liian myöhästä yrittää harjoittaa tutkivaa tsurnalismia. Taidan lopettaa viimeisetkin lehtitilaukset. Kun vaan jotenkin pääsisi eroon tuosta yleverosta ja suvaitsevaisuuskasvatuksesta.

Risto Nikander

Shaker näyttää pelaavan peliä, joka pahimmillaan voi johtaa siihen,että Fortum ostaa kalliilla ja myy halvalla takaisin saksalaisille.
Thanks on tultu kun Katainen Vapaavuori myi jakeluverkon pääomasijoittajille. Edes Soneran huippumohlays ei näytä muistutan mieleen.

Schhafer

Risto Nikander

Shaker näyttää pelaavan peliä, joka pahimmillaan voi johtaa siihen,että Fortum ostaa kalliilla ja myy halvalla takaisin saksalaisille.
Thanks on tultu kun Katainen Vapaavuori myi jakeluverkon pääomasijoittajille. Edes Soneran huippumohlays ei näytä muistutan mieleen.

Schhafer

Marja-Liisa Kalkela

Miten en usko ettätuo tuli yllätyksenä "yllätyksenä"? Ja ettei edes pääministiennyt tuosta.
Vai veikö SOTE veivaaminen muulta huomion?

OMISTAJAOHJAUS ... MINISTERIVALIOKUNTA.
Talouspoliittinen ministerivaliokunta.
Ministerivaliokuntien puheenjohtaja on pääministeri.
eduskunta

Tapio Mäkeläinen

Olin ihan äimän käkenä kun näin Lintilän sekoilun telkkarissa. Eikä ollut eka kerta. Suomi on iso teollisuusmaa ja jos mikä niin energia on aseteollisuuden jälkeen nk isojen poikien hommaa. Aikajänne on kymmeniä vuosia eikä satokausi.
Miten voi olla noin pihalla. Koko omistajaohjauksessa ja sen poliittisessa valvonnassa on nyt joku peli käynnissä. Lundmark on osaava ja kovissa kisoissa keitetty mies. Jos jaksoi S.Gustafsonin firmassa noin kauan niin ei ole vellihousu.