Maanantai 17.6.2019

Espanjan vastaus Katalonialle tuli heti: ”Hallitus aikoo ryhtyä toimenpiteisiin”

Luotu: 
10.10.2017 21:34
  • Espanjan pääministeri Mariano Rajoy saattaa tilapäisesti peruuttaa Katalonian itsehallinnon.
|

Espanjan hallitus on reagoinut Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemontin tiistai-illan puheeseen jyrkästi.

–Keskushallinnon sisällä olevien lähteiden mukaan puhetta pidetään yksipuolisena itsenäisyysjulistuksena ja hallitus aikoo ryhtyä toimenpiteisiin, espanjalainen El Pais -lehti uutisoi.

Lehden mukaan toimenpiteillä saatetaan tarkoittaa Espanjan perustuslain 155 pykälää, jonka perusteella keskushallinto voi tilapäisesti peruuttaa tietyn alueen itsehallinnon, jos alueen tulkitaan toimineen maan perustuslain vastaisesti.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on jo aikaisemmin sanonut, että Espanja saattaa turvautua kyseiseen pykälään. Pykälää ei ole käytetty koskaan aikaisemmin.

Puigdemont sanoi tiistai-iltana pyytävänsä alueparlamentilta mandaattia Katalonian julistamiseksi itsenäiseksi valtioksi. Samalla hän sanoi neuvottelujen Espanjan kanssa olevan vielä mahdollisia. Virallista itsenäisyysjulistusta hän ei vielä antanut, vaikka Espanjan hallitus on siis tulkinnut puheen itsenäisyysjulistukseksi.

Puheesta on tuoreeltaan esitetty erilaisia tulkintoja julkisuudessa, se on tulkittu itsenäisyysjulistukseksi, mutta toisaalta myös kompromissihakuiseksi neuvotteluehdotukseksi Espanjan keskushallinnolle.

–Tulkitsen että Puigdemont pyrkii vielä kerran saamaan neuvotteluyhteyden Rajoyn kanssa, vihreiden europarlamentaariko Heidi Hautala arvioi Twitterissä.

Politico-lehden siteeraama espanjalainen hallitusvirkamies sanoo suoraan, että kyseessä on itsenäisyysjulistus.

–Espanjan keskushallinto ei voi hyväksyä sitä, että Puigdemont kannattaa perustuslakituomioistuimen tyrmäämää kansanäänestystä. Myöskään epäsuora itsenäisyysjulistus, jota hetkeä myöhemmin lykätään ei ole hyväksyttävä, hän sanoi. 

Lue myös: Katalonia julistautumassa itsenäiseksi - Puigdemont: ”Kansa on jo vuosia vaatinut itselleen vapautta”

Jaa artikkeli:

Kommentit