Lauantai 25.5.2019

Sanna Ukkola Twitter-kohusta: Tästä syystä otin yhteyttä työnantajaan

Luotu: 
10.10.2017 17:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäki korostaa, että Yle tukee toimittajiaan tilanteissa, joissa he kohtaavat työnsä takia häirintää tai uhkailua.

Ylen toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja Sanna Ukkola perustelee tiistaina julkaisemassaan blogissa, miksi hän otti yhteyttä häntä arvostelleen henkilön työnantajaan. Asiasta on noussut laaja kohu sosiaalisessa mediassa.

–Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia? Lähestyä miestä ja pyytää häntä lopettamaan? Antaa häiriköinnin jatkua? Ottaa yhteyttä poliisiin? Kyseessä ei ollut poliisiasia eivätkä viestit olleet uhkaavia. Asialle olisi kuitenkin hyvä tehdä jotain. Mies esiintyy Facebookissa työpaikkansa edustajana, joten oli luontevaa ottaa yhteyttä hänen työnantajaansa. Kirjoitin lyhyen sähköpostin, jossa yksilöin pari viestiä, Ukkola kertoo.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Ukkolan esiintyminen sulkapäähineeseen pukeutuneena viime lauantain Pressiklubissa herätti runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ohjelman teemana oli kulttuurillinen omiminen.

Eräs tviittaaja julkaisi kyselyn, jossa pohdittiin, mikä sopisi Ukkolan päähineeksi seuraavaan Pressiklubi-lähetykseen. Myöhemmin hän kertoi Ukkolan ottaneen yhteyttä hänen työnantajaansa viestin vuoksi.

Voima-lehden vt. päätoimittaja Suvi Auvinen kertoi asiasta Imagen blogissaan ja arvoi Ukkolan yrittävän saada potkut kyseiselle tviittaajalle. Ukkola kiistää tämän.

–Kuten työnantajan kanssa käymästäni kirjeenvaihdosta käy ilmi, en ole yrittänyt saada potkuja kyseiselle henkilölle vaan toivonut, että häirintä loppuu. En ole myöskään tuonut henkilöä julkisuuteen tai yrittänyt aiheuttaa hänelle minkäänlaisia ongelmia. Hän on itse nostanut asian julkiseen keskusteluun, hän sanoo.

Sanna Ukkolan esimies, A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäki julkisti iltapäivällä tiedotteen, jossa kertoo, että Yle tukee toimittajiaan tilanteissa, joissa he kohtaavat työnsä takia häirintää tai uhkailua. 

–Tärkeää on, että työntekijä ei selvitä asiaa yksin, vaan yhdessä Ylen esimiesten, yhtiön lakiosaston tai turvallisuusosaston kanssa. Olen Sanna Ukkolan esimiehenä keskustellut tapauksesta hänen kanssaan ja olemme sopineet, että jatkossa mahdolliset häirinnäksi koetut tilanteet käsitellään yhdessä, Pihlajamäki kommentoi.

Hänen mukaansa toimittajiin kohdistuva häirintä verkossa on viime vuosina lisääntynyt. 

–Julkisessa toimittajan roolissa on kuitenkin myös siedettävä työhön kohdistuvaa arvostelua, Pihlajamäki toteaa.

Myös Suvi Auvinen on vastannut Ukkolalle tiistaina uudessa blogissaan Imagessa. Hän kiistää väittäneensä Ukkolan vaatineen potkuja. Auvinen kertoo myös soittaneensa Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinoselle kysyäkseni poliisin ohjeistuksesta häiriköintitapauksissa. Heinone arvioi, että tapauksessa on ymmärretty poliisin ohjeistus väärin. 

–Kolmannella osapuolella tarkoitetaan tässä poliisia, ensimmäinen ja toinen osapuoli ovat häirikkö ja tämän kohde. Tällaisella muotoilulla on tarkoitettu sitä, että poliisi voi olla yhteydessä häirikköön. Poliisi ei anna tehtäväksi yksityishenkilöille ottaa yhteyttä ihmisten työnantajiin, poliisi selvittää nämä tapaukset eikä ulkoista työtehtäviään. Ylipäätään ihmisten työnantajiin otetaan yhteyttä äärimmäisen harvoin, jos henkilö esimerkiksi työskentelee lasten kanssa ja on potentiaalisesti vaarallinen, kyllä tilanteet ensisijassa poliisi selvittää suoraan tekijän kanssa. Äärimmäisen harvoin se kuuluu ihmisten työnantajille mitä nämä vapaa-ajallaan tekevät. En tietenkään tiedä onko joku yksittäinen virkamies neuvonut tässä tapauksessa, mutta mikään poliisin ohjeistus tämä ei häirintätapauksiin ole, Heinonen vastaa Auvisen mukaan.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Helin

Olisiko kuitenkin pohjimmiltaan kysymys siitä, ettei YLE:n kaikkitetäviä toimittaja pitäisi mennä arvostelemaan, siinä voi mnnä yhteiskunnallinen arvostus ja työpaikka samaan hässäkkään. Menestystä vaan seuraavassa työpaikassa Sanna Ukkolallekin.

Irma Asikainen

Ymmärrän hyvin Ukkolan reaktion ja toiminnan. Olisin luultavasti toiminut samoin, sillä esiintyessään työnantajansa edustajana, on kyseinen häirikkö itse vetänyt työnantajansa mukaan tähän soppaan ja silloin tämä on yksi osapuoli asiassa. Ukkola on räväkkänä ja inhottaviakin asioita esiin tuovana toimittajana herkästi ihmisten hampaissa, mutta tässä mennään nyt jo pilkun piippimisen tasolle. Aikuiset ihmiset. Jos pitää tökkiä jotakin, pitää varaustautua silloin kestämään itsekin kritiikkiä.

Jaakko Aalto

Sanna Ukkolahan toimi tässä aivan asiallisesti. Näköjään tuo porukka, joka tehtailee kanteluita ja valituksia erilaisista some-kirjoituksista on tavattoman herkkähipiäistä silloin, kun heidän some-käyttäytymiseensä puututaan edes lievästi.

Kimmo Tallqvist

Vastapuoli kommentoi IL;ssä että ukkola oli ottanut yhteyttä ko.twiittajaan kysyäkseen ja varmistaakseen vain hänen työnantajansa .
Ei siis mahdollisuudesta huolimatta reklamoinut asiasta asianosaiselle itselleen ,joka journalistisen etiikan mukaan olisi ollut vähintäänkin kohtuullista , vaan kuviittelisen toimittajan informaatiovallan avulla yritti selkäänpuukottamista työnantajan avulla.
Mikä tuossa twiitissä oli muka häirintää ?
Herkkähipiäinen lehdistö ja politikot leimasivat ensin kaiken maahanmuuttokritiikin vihapuheeksi ?
Nytkö sitten kaikki muu kritiikki onkin yhtäkkiä häirintää ?
Kätevä keino yrittää rajoittaa sananvapauden kritiikkiä mutta tsori,ei tule onnistumaan.
Jos näin helposti ammattitoimittajat muuttuvat mielensäpahoittajiksi niin luottamus sananvapauteen ja vapaaseen tiedonvälitykseen rapisee pahasti.
Nyt ei olla venäjällä,kiinassa,p-koreassa tai turkissa vaan mielipidevapaassa euroopassa.
Mukavaa olisi tietää mikä tässäkin keisissä loppujen lopuksi on totta ja mikä ei.
Kovin kummoisesta häirinnästä lehtitietojen valossa asiassa ei ole kyse.

Timo Virtanen

Minusta tuntuu, että toimittajat tuntevat nyt olonsa vähän epävarmemmaksi, kun tämän ns sosiaalisen median avulla voidaan kyseenalaistaa toimittajien hegemonia. Sananvapaus toki on ennenkin ollut kaikilla, mutta toimittajat ovat käytännössä karsineet pois heille itselleen epämieluisat tai heidän mielipiteensä kyseenalaistavat asiat.

Samaahan se Trump nyt noudattaa. Julkaisee tviittauksiaan, jotka poikkeavat toimittajien mielipiteistä. Mistä on aiheutunut suurta närää. Varmaan aiheestakin, mutta toisaalta se kyllä murtaa tiedotusmonopolin.

Timo Virtanen

Minusta tuntuu, että toimittajat tuntevat nyt olonsa vähän epävarmemmaksi, kun tämän ns sosiaalisen median avulla voidaan kyseenalaistaa toimittajien hegemonia. Sananvapaus toki on ennenkin ollut kaikilla, mutta toimittajat ovat käytännössä karsineet pois heille itselleen epämieluisat tai heidän mielipiteensä kyseenalaistavat asiat.

Samaahan se Trump nyt noudattaa. Julkaisee tviittauksiaan, jotka poikkeavat toimittajien mielipiteistä. Mistä on aiheutunut suurta närää. Varmaan aiheestakin, mutta toisaalta se kyllä murtaa tiedotusmonopolin.

Boris Salomon

TIIKERI EI PÄÄSE EROON RAIDOISTAAN
Kommenttini Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolan aiheuttamaan somemyrskyyn:
Ylen toimittaja Ukkolan ilmiannon luonteinen yhteydenotto Twitter-keskustelija Tero Hannulan työnantajaan sen johdosta, että Ukkola koki Hannulan kirjoituksen ”loukkaavan” häntä, ei ollut satunnainen Ukkolan toimintatapa.
Sanna Ukkolan ilmiantajan mentaliteettista kertoo seuraava tapaus, joka tapahtui muutamia vuosia sitten.
Tällöin kokenut ja Ylessä arvostettu kuvaaja MARKKU RANTALA oli kuvauskeikalla Sanna Ukkolan kanssa. Kuvauspaikka oli Helsingin lentoasema ja siellä haastateltiin lentokentän virkailijaa. Kuvauksen jälkeen Rantalan esimies kutsui hänet puhutteluun. Syynä oli Ukkolan hänestä tekemä kantelu. Rantala oli ihmeissään, koska kuvauksen jälkeen Ukkolalla ei ollut ilmaissut mitään moitetta häntä kohtaan. Mutta mistä Ukkola kanteli Rantalan esimiehelle?
Kysymys oli Rantalan ulkoasusta. Rantalalla oli kuvaustilanteessa päällään Ylen urheilutakki, jonka olkaan oli ommeltu Suomen lippu. En tiedä, seurusteliko toimittaja Ukkola jo silloin Hommafoorumin perustaja Matias Turkkilan kanssa. Joka tapauksessa Ukkola valitti, että Rantalan takin hihassa oleva Suomen lippu antoi ulkopuolisille vaikutelman, että kuvaaja kuuluu äärioikeistoon ja tällä tahrataan Ylen hyvää mainetta. Toimittaja Ukkola vaati, että Rantala poistaa lipun hihasta. Kuvaaja ei totellut ja myöskään häntä ei siihen pakotettu Ylen taholta.
Toimittaja Sanna Ukkola kuului uutis- ja ajankohtaistoiminnan entisen päätoimittaja Atte Jääskeläisen kannattajajoukkoon. Ukkolan suusta ei tullut sanaakaan kritiikkiä Jääskeläisen johtamistyylistä. Päinvastoin, hän puolusti esimiestään mm. Pressiklubin vetäjän Ruben Stillerin kritisoitua Jääskeläistä. Oliko jo tällöin päätetty, että Stillerin manttelinperijäksi tulisi Ukkola?
Tuleeko tästä Presseklubin juontajan pallista Ukkolalle heittoistuin uuden uutisten päätoimittajan aikana? Voisin hyvin kuvitella, että juuri perustettu verkkolehti ”mustread”, joka tavoittelee lukijoiksi Suomen talouden ja politiikan päättäjiä, voisi olla hyvin verkostuneelle Ukkolalle mittatilaustyönä sopiva työpaikka.

Ralf Karlsson

No "inkkarit" eli Amerikan alkuperäiskansat ovat itse ilmaisseet asian näin: The wearing and displaying of such headdresses, and other "indigenous traditional arts and sacred objects" by those who have not earned them, especially by non-Natives as fashion or costume, is considered offensive by traditional Native peoples.[4][5][8] The controversy is part of a wider effort by Native American activists to highlight the ongoing cultural genocide against indigenous peoples in the United States and Canada.[9] The trend of musicians and festival-goers wearing imitation warbonnets, aka "hipster headdresses" has led to criticism by Native Americans, apologies by non-Natives, and the banning of headdresses as costumes by several music festivals.[5][8][10][11]

Ja tässä on vähän tietoa sulkien merkityksestä
https://www.warpaths2peacepipes.com/native-american-culture/meaning-of-f...

Monet muutkin ryhmät eivät katso hyvänä että heille ominaiste merkit ja symbolit käytetään ellet ole oikeutettu siihen. Jokainen voi kokeilla kuinka hauskasti Englannin SAS:n miehet reagoivat jos joku kantaa hatussaan heidän merkkiään missä on Excalibur miekka siivillä ja motto "Who dares wins". Tai tatuoi sen käsivarteensa. Paikallisessa pubissa esim Birminghamissa missä on yksi SAS:n rykmentti voi tulla nenä kipeäksi moisesta pyhäinhäväistyksestä.

Janne Nielsen

Suomessa on sananvapaus. Eli saa sanoa, kenenkään ennakolta estämättä. Hannula on yksityishenkilönä sarkastisesti arvostellut Ukkolan julkisia sanomisia. Eikö asia ole näin? Millä oikeudella julkisin varoin yllä pidetyn Ylen toimittaja ottaa yhteyttä arvostelijan työnantajaan? Arvostelija on arvostellut yksityishenkilönä. Toimittajan työhön kuuluu lähtökohtaisesti kritiikin sietäminen. Mikä tässä oli häirintää? Mikä oikeuttaa ottamaan yhteyttä työnantajaan?

Tapio Meriluoto

Sanna Ukkolan käytös on hyvin raukkamaista, ja lisäksi hän syyllistyy mitä ilmeisimmin myös valehteluun.

Pääsääntöhän on tietysti se, että jos jonkun henkilön käyttäytymisessä koetaan olevan moittimisen aihetta, niin asiasta mainitaan kyseiselle henkilölle itselleen - eikä ruveta ottamaan yhteyttä hänen pomoonsa ja näin ikään kuin mutkan kautta pyritä järjestämään hänelle vaikeuksia.

Tuossa Boris Salomonin edellä olevassa kommentissa tämä ongelma tuli esiin jo toistamiseen, eli mistään yksittäistapauksestakaan ei siis voida puhua.

Tapio Meriluoto

Juuri näin. Ja tämän johdosta Suomen valtamediaa voidaankin aivan kursailematta kutsua valemediaksi - niin rumalta kuin tämä sinänsä kuulostaakin. Mutta valitettavasti tähän on tultu.

Jos joku väittää vastaan, niin esittäköön todisteeksi edes yhden viikon mittaisen uutisvirran, jonka aikana Suomen valtamedia (siis Yle, MTV3, Helsingin Sanomat, iltapäivälehdet sekä suurimmat maakuntalehdet) eivät olisi julkaisseet ainuttakaan paikkansa pitämätöntä tai asioita vahvasti vääristelevää uutista - ja vieläpä niin, etteikö tämän harhaan johtavan uutisen julkaisemiseen olisi ohjannut jokin poliittiseksi katsottava motiivi.

Tommi Salmela

Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Enään en voi pukea lapselleni intiaanipäähinettä tai cowboy-hattua, tai vietnamilaista riisihattua tai Inka-
tai bolivialaista vuoristoheimonhattua kun on aina joku joka voi loukkaantua. Ei vaikka matkamuistoina natiivit niitä myy elannokseen ja turistit niitä ostaa matkamuistoikseen ja ihan käyttöä varten, kun ovat niin laadukkaita ja hyvännäköisiä. Edes lippalakkia ei suomalainen voi kesällä päähänsä vetää. Ehkä jenkkilässä joku vetää herneen nenään. Ainoat päähineet mitä suomalainen voi pukea ylleen on lienee näätä- tai oravannahkalakit. Jos joku muunmaalainen ko. lakkeja käyttää niin auta armias on Suvien ja Auvisten pöyristyminen ja vainon vimma on sanoin kuvaamaton. Kyllä elämässä on niin paljon mälsää permanto sentään. JK. Minä tiedän että en enään ymmärrä missä mennään eikä moni muukaan.

Tommi Hakkarainen

Toimintamalli on opittu jo hiekkalaatikoilta ja kouluista. Rollija saa hyvän mielen ja kokee vallantunnetta kun tulee anteeksipyyntöjä. Se, että kanssaolijat ja muut toverit vaikuttavat kohteliailta ja ystävällisiltä, saattaa johtua siitä kun ei muista mitä tuli lipsauteltua pienessä hönössä tai ohimennen väärille korville huomaamatta että prinsessa on talossa.

Juha Koponen

..tietysti, jos kritiikki tai twiittailu täyttää koulukiusaamisen merkit, oli yhteydenotto hyväksyttävää. Ukkola on ihan hyvä toimittaja, mutta aina voi silloin tällöin arvostella myös hänen ohjelmaansa. Lähestyminen työnantajaa on jo sellainen veto, että pitää olla oikeuteen menossa ja twiittailu on Trump tasoista törkeilyä...

Kimmo Koskinen

Työnantajalle kantelu jostakin, jota ei ole tehty selkeästi työnantajan nimissä on kyllä niin omituinen veto, että ihmettelen moisen menettelyn ymmärtäjiä - oli sitten kyse minkä vaan tasoisesta törkytuubasta. Yksityisasioihin ei mielestäni tule sotkea mitään palkanmaksajia, urheiluseuroja tai vapaapalokuntia vaikka joku olisikin julkisesti ilmoittanut kuuluvansa sellaiseen.

En nyt ilmaise enempää henkilökohtaisia näkemyksiäni toimittaja Ukkolasta, ettei tuolta nurkkahuoneesta tule kutsua ylimääräiseen keskusteluun.

Kaarle Akkanen

Nyt ollaan sitten näin pitkällä tässä kritiikin sensurointikampanjassa? Nyt on siirrytty seuraavaan vaiheeseen; uhataan kritiikin antajaa työnantajalla (?), työpaikan menetyksellä (?) tai ongelmilla työyhteisössä?! Siis mikäli työnantaja on heikkohermoinen julkisuuskammoinen arkajalka, jota ns. media keikuttaa mennen tullen?

Gun-May Arffman

Kaarle Akkanen, tällainen alhainen tapa toimia kuuluu joidenkin suvaitsevaksi itseään nimittävien toimintaan. Eräs mies nimeltä Shimanov sai potkut Nobina yhtiöstä, kun johtoon soitettiin. Tämä bussikuski yritti tehdä työtään mahdollisimman hyvin eikä halunnut päästää liputta matkustavia kyytiin. Painostuksesta bussikuski irtisanottiin. Eikä nämä ole ainoita tapauksia. Somesta löytää lisää.

Kimmo Tallqvist

Niin,suvaitsevaisten parin paradoksi on että he eivät itse suvaitse mitään kritiikkiä.
Asiaan kuuluu usein myös tapahtumien tietoinen vääristely ja tekaistu "uhriutuminen" sekä viranomaisille harhaanjohtavan tiedon esiintuonti.
Paras oli kai tuo rautatientorin taannoinen paprikasumutus.
Matu meni sekavasti ja uhkaavasti käyttäytyen haastamaan riitaa ja sai sumutetta aiheesta päälleen.
Tämän jälkeen uhriutui ja soitti virkavallan paikalla ja heti hesarin suvakkitoimittaja kirjoitti asiasta vain puolitotuuden eli jätti kertomatta että laiton mamu itse aloitti nujakan yrittäen tehdä asiasta häneen itseensä kohdistuneen rasistisen hyökkäyksen mitä tilanne ei oikeasti ollut.
Oikaisua uutiseen ei koskaan tullut.

propatria54 jussi

Pressiklubi palannut asialinjalle,Sanna Ukkola ohitti sen naurettavan kohun inkkaripäähineestä yhdellä lauseella.Kun taas hänen edeltäjänsä Ruben koko viime kevään jauhoi Ylen Jääskeläisen häneen kohdistunutta vainoa. Demarit (= Stiller) ovat hienohipiäisiä ,aina oikeassa olevia valtionhoitajia,porukka päättää heh heh. Seuraava häly Sannasta voisi kohdistua hänen puolisostaan joka toimii Persujen lehden päätoimittajana. Ihmettelen kun Sannaa ei ole vielä tästä tuomittu.Jatkuvaa menestystä sinulle Sanna!