Maanantai 24.9.2018

Listat paljastavat SAK:n ja SDP:n yhteydet – Antti Rinteen ex-avustaja kertoo tapaamisista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.10.2017 18:13
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Matti Hirvola (kuvassa Jutta Urpilaisen vasemmalla puolella) tapasi viime vuonna seitsemästi eduskunnassa entistä työantajaansa Antti Rinnettä.
|

SDP ja SAK:n työntekijät ovat pitäneet tiiviisti yhtä Arkadianmäellä, ilmenee Open Knowledge Finlandin keräämistä eduskunnan vierailijatiedoista.

Vuoden 2016 toukokuusta vuoden 2017 huhtikuuhun SAK:n edustajat vierailivat kaikkiaan 74 kertaa eduskunnassa. Valtaosassa vierailuja isäntänä oli SDP:n edustaja. Vieraiden joukossa oli niin SAK:n talous-, koulutus- kuin työpoliittisia asiantuntijoita.

SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä tapasi seitsemästi Matti Hirvola, joka toimi aiemmin tämän erityisavustajana ja SDP:n ministeriryhmän sihteerinä. Hirvola toimi vuodenvaihteeseen asti SAK:n vaikuttajaviestinnän projektipäällikkönä.

–Tässä yhteydessä pidin tietenkin yhteyttä kansanedustajiin ja puoluejohtaja on aina relevantti henkilö SAK:n näkökulmasta, sanoo Uudelle Suomelle nykyisin SDP:tä lähellä olevan Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkijana toimiva Hirvola.

–On ilman muuta selvää, että entisen pomon kanssa on ollut helppo pitää yhteyksiä ja olemme käyneet läpi ajankohtaisia kysymyksiä liittyen politiikkaan ja työmarkkinoihin, Hirvola kertoo tapaamisistaan Rinteen kanssa.

Hirvola korostaa, että hänen tehtäviinsä SAK:n vaikuttajaviestinnästä vastaavana projektipäällikkönä kuului olla yhteydessä laajalti kansanedustajiin.

–Paljon on ollut tapaamisia myös eduskunnan ulkopuolella. Puolueen puheenjohtajan osalta on selvää, että hän on hyvin kiireinen ja jos hänen kanssaan neuvonpitoa haluaa pitää, niin hän harvoin ehtii työhuonettaan kauemmaksi.

Hirvola ei peittele myöskään sitä, että hänellä on SDP:n jäsenkirja. Lisäksi hänet on nimitetty SDP:n talouspoliittisen työryhmän jäseneksi. Myös tässä ominaisuudessa Hirvola on vieraillut eduskunnassa. Työryhmään on kuulunut myös Joonas Rahkola, joka toimi aiemmin Rinteen erityisavustajana, eduskuntavaalitappion jälkeen SAK:n ekonomistina ja siirtyi viime joulukuussa jälleen SDP:n eduskuntaryhmään talouspoliittisen yksikön esimieheksi.

Onko SDP:llä ja SAK:lla erityissuhde?

–Ovathan tietenkin molemmat kansanliikkeet, sekä poliittinen että ammatillinen työväenliike, tavoitelleet sitä, että palkansaajien asema vahvistuu Suomessa. Toinen on tehnyt sitä ammatillisen järjestäytymisen kautta ja toinen poliittisen järjestäytymisen. Molempien juuret ovat samassa aatteellisessa perinnössä. Selvää on, että samanlaista yhteyttä edelleen on, Hirvola vastaa.

–Samanlainen tilanne on elinkeinoelämän puolella ja porvarillisen puolueen jäsenkirjoja löytyy sitten työnantajajärjestöissä. Suomalaisessa yhteiskunnassa sekä työ että pääoma ovat olleet hyvin järjestäytyneitä niin ammatillisesti kuin poliittisesti.

Open Knowledge Finlandin aineistosta ilmenee, että elinkeinoelämän järjestöistä Finanssialan keskusliitto on vieraillut ahkerimmin, 42 kertaa, eduskunnassa. Sen toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi kävi 19 kertaa eduskunnassa. Hän toimi aiemmin kokoomuksen europarlamentaarikkona. Eduskunnassa käsiteltiin kyseisenä ajanjaksona hallintarekisteriä.

”Vaikuttajaviestinnän oltava ehdottoman avointa”

Projektitutkija Matti Hirvola katsoo, että vaikuttajaviestinnän tulisi olla Suomessa ehdottoman avointa, eikä hän paheksu eduskunnan vierailijalistojen julkistamista.

–Avoimuus on tärkeä asia, enkä pidä sitä mitenkään hankalana, että tulee laajemmin julkisuuteen se, kenen kanssa poliitikot asioista keskustelevat. Kuuluu suomalaisen demokratian peruspiirteisiin, että on avoimet rekisterit ja tieto siitä, ketä poliitikot tapaavat.

Hänen mukaansa suhtautuminen lobbaamisen on vuosien saatossa muuttunut, eikä asian ympärillä ole enää samanlaista mystiikkaa tai demonisointia kuin aiemmin. Silti epäluuloja yhä on.

–Tässä on tapahtunut parantumista siihen verrattuna, mitä se on joskus aikanaan ollut. Vaikuttajaviestinnässä täytyy olla valmis siihen, että toiminnan on oltava ehdottoman avointa. Jos on piilotettuja agendoja, siinä tekee haittaa itselleen ja mahdollisesti niille tahoille, joita koitetaan niille agendoille vihkiä, Hirvola toteaa.

–Tähän vaikuttajaviestintään liittyy edelleen aika paljon epäluuloja. Luulen, että se ajan mittaan hälvenee, kun avoimuuden ja läpinäkyvyyden toimintaperiaatteet sekä -mallit lyövät läpi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Liittojen lobbaus kuitenkin häviää sitten siellä missä asioista oikeasti nykyisin päätetään, kuten kirja hyvin kuvasi jo aikoja sitten:

"Tilanne antaa eri eturyhmien lobbausjärjestöille erittäin suuret mahdollisuudet vaikuttaa EU:n politiikkaan. Brysselissä (1999) toimiikin noin 10 000 lobbaria. Tärkeimmät etujärjestöt ovat suurteollisuuden järjestöjä. [...] Esimerkiksi ay- ja ympäristöliikkeen lobbausjärjestöt voivat vain unelmoida tällaisista suhteista."

http://like.fi/kirjat/oy-eurooppa-ab-eun-ja-teollisuuden-vaaralliset-kyt...

Siellä lobbarien määräon vain kasvanut, nykyisin arviot on (mm. Taloussanomat) että siellä on Brysselissä n. 30 000 lobbaria.

"Onnistunut lobbaus jää pimentoon, paljastunut lobbaus taas on aina huono uutinen tekijöilleen. Lobbaajien vaikutusvallasta EU:ssa kertoo jo sekin, että niiden rekisteröityminen päätettiin vuonna 2008 pitää vapaaehtoisena. "

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001767799.html

Timo Nyman

Lobbaamista ei voi koskaan estää. Jos sitä alkaa peittelemään, se alkaa herättämään enemmän epäluuloja ja tapaamiset hoidetaan muulla tavalla. Olisi suorastaan naivia ajatella etteivät normaalit ihmiset keskustelisi keskenään ja hakisi synergiaetuja ajatuksilleen ja suunnitelmilleen. Nykyään henkilökohtaisten hyötyjen ohjaaminen oikeisiin osoitteisiin tapahtuu hienostuneempien käytäntöjen kuin kirjekuorien avulla. Siksi olisi älytöntä alkaa peittelemään sellaista minkä "lapsisalapoliisitkin" saisivat helposti selville ja voisivat vaikka SOMEen laittaa kuvia. Maasutusta ei voi puolustella mutta vierailijadokumenttien salaaminen olisi typerää!

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Vuoden 2016 toukokuusta vuoden 2017 huhtikuuhun SAK:n edustajat vierailivat kaikkiaan 74 kertaa eduskunnassa.

Mikä ihme tuo on ? Eikö SAK ole hallitusneuvotteluissakin mukana ?
Taitaa myös budjetin teossa olla työmarkkinaosapuolet mukana.
Onko palkansaajien edustajien loppaus vahingollista maalle ? Näyttää ettei paljon ole loppauksesta ollut hyötyä,ainakaan hallituksen toimissa. Oppositiossa oleville demareille loppauksesta ei paljon ole hyötyä palkansaajille.
Jos taas loppaajina on ulkomaalaiset yritykset esim.SOTEA varten yms. niin se onkin jo taas ihan eri asia onko siitä veronmaksajille hyötyä.

Harri Tapani

Taannoin kerrottiin amerikkalaisen konsulttiyhtiö Mckinsey & Company ideoineen Suomen hallitusohjelmaa, Mckinseyn raportissa kerrotaan olleen mm:

Kontulan blogista 2010 kirjoitus jonka otsikkona on:

"Kuka tätä maata oikein johtaa?

"...Raportissa vaaditaan kansalaisten asenteiden muokkaamista. Maan taloutta näyttävät nimittäin pahiten uhkaavan tavalliset ihmiset , jotka sitkeästi pitävät kiinni ruoastaan, kodeistaan ja julkisista palveluistaan. Raportissa ehdotetaan ihmisten "totuttujen ajatusmallien" muuttamista siten, että he jatkossa suostuisivat:

- Opiskelemaan entistä nopeammin
- Pysymään työelämässä yli 65-vuotiaaksi
- Hankkimaan yksityisen eläkevakuutuksen
- Maksamaan enemmän julkisten terveyspalveluiden käytöstä
- Luopumaan lähipalveluista
- Vaihtamaan paikkakuntaa ja alaa työelämän vaatimusten mukaan
- Sopimaan työajoista "joustavasti työnantajan ja omien tarpeiden mukaan"
- Hakeutumaan yrittäjäksi

http://annakontula.blogspot.fi/2010/02/kuka-tata-maata-oikein-johtaa.html

Paljon muutakin sieltä raportista näyttää löytyvän.

Marja-Liisa Kalkela

Totta. Vanhasen II-hallitus tilasi sen jo -07 . Tekemään myös hallitusohjemaa -11-15 kaudelle.
Koulu-uudistus
Terveyspalvelut
Kunta-uudistus
Työttömien sosiaaliturvan kiristäminen.
Ei tarvinnut edes lopata.Tämäkin hallitus on hyvin jatkanut edm.ohjeilla.

lainaus:
- Maksamaan enemmän julkisten terveyspalveluiden käytöstä.
esim. 27,4% korotus-16.
Julkisistapalveluista jotka on ulkoistettu kunnissa yksityisille pörsiyrityksille.

Jo 400 000 ulosotossa maksamattomista terveyspalvelu maksuista.
Mihin verovarat hupenee jolla palvelut pitäisi tuottaa?

Esko Kotilainen

Ooh,ihana Jutta on palannut parrsvaloihin.Odotan kieli pitkällä ,jos hän tanssii Gan gaata,verkkosukat jalassa.
Äänestäisin häntä vaikka presidentiksi,jos vaain hiukan vilauttasi,korkeammelle näiltä tosi komeilta sääriltään.
Jutta on tosi hieno nainen,sopii suomalaiseen politaakkaan erinomaisesti.
Hyvä ,Jutta,vaikken sos,demkraateja,ja vielä vähemmän idioottimaisia vihervasemmilaisa kannatakaan,niin Jutta on aina tervetullut ,värikkääseen keskusteluun poliittisista asioista.
Eihän ,Jutta ole sen pahempi kun muutkaan politiikot,jotka hakee palkkiovirkoja.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.USA kehu Juttaa. Nainen joka uskalsi pistää pankeille ja sijoittajille vastaan ja siirsi osan vastuuta edm Kreikka-vipeissä. Ei huolinut EU-palkkiovirkaa.

Toisin kuin Ex-Pm Kiviniemi:
"Kaikki käy"! Luki mediassa kuvattu oikein EU-huippukokouksessa kättelemässä johtajia.
Kaikki kävikin. Edm.hallitus hyväksyi vipit -10 aina -18 asti Kreikalle.
EVM -sopimuskin maaliskuu-11 tuli luvattua jo ,seuraavan hallituksen puolesta. 11,4 Mrd.
lähteet:
EU ja VM asiakirjat -10-11
Mitähän OECD kuuluu? Paljonko palkkiovirasta on vielä jäljellä?

Olli Bäckström

Me sosialidemokraatit olemme olleet ammattiyhdistysten kanssa osa samaa työväenliikettä jo pitkälti toista sataa vuotta, mutta ei tämäkään 1800-luvun Suomettaren uutisjuttu ole ihan vielä vanhentunut. Omasta mielestäni SDP voisi toki lobata työväenliikkeen äänestäjiään jopa vielä avoimemmin ja voimakkaammin, ehkä se näkyisi kannatuksessakin?
Matti Hirvosen kommentoinnista jää ikävä kyllä se kuva, että SAK:n yhteydenpito SDP:hen nojaa pitkälti hänen henkilökohtaiseen tuttavuuteensa Antti Rinteen kanssa. Kyllä sen yhteydenpidon pitäisi olla saman työväenliikkeen sisällä rakenteellisempaa ja johdonmukaisempaa.

Sekoomuksen kanssa yhteistoiminta taas on Finanssialan ja EK:n lobbaajien historiallinen ja ei-niin-kevyt risti. Ei ole meinaan maailman helpoin homma sekään.

Jari Mikkola

Herranjumala! Hybridi vaikuttamista! Joku siis yrittää kertoa miten asiat kannattaisi tehdä,tietyn teorian mukaan.

Tämä todellinen vaikuttamis yrityshän ei tietenkään täytä hybridi höpinä kriteerejä,koska " vaikuttajana" ei ole esim.Venäjä, persut, ym ikävät tahot

Jairi Palonen

Unohtamatta RKP.n lobbausta, jolla saadaan tämä kallis pakkoruotsi järjestelmä pyöriään vuodesta toiseen.
Esim.33-ruotsinkielisen kuntien kielilisät joka on jo 100 milj. € vuodessa. Summa on niin yliampuva, mutta tälllä "lahjusrahalla" saadaan nämä kaksikieliset kunnat poliittisesti kannattamaan tätä kallista kaksikielisyyttä.
Tällä rahamäärällä saisi esim. noin 1500 hoitavaa käsiparia vuodessa vanhusten kitipakveluihin, joista on huutava pula.
Kaikki puolueet on tässä lahjontaringissä mukana,kellokkaitten mahtavat lahjusrahat, takaavat että puoluekuri äänestyksistä toimii. Persuja lukuunoattamatta.

Kuinka paljon menetetään kielikulttuuri osaamattomuuden takia arviot vaihtuvat sadoista miljoonista , miljardeihin. Lisäksi tulee kotimaan kustannukset pyörittää tätä leikkikaksikielisyyttä, jossa kielipalvellaan toisia suomalaisia , jotka suurin osaa jo suomea

Typeryyden huippu tämä.