Torstai 23.5.2019

Kansanedustaja yllättyi Suomen perustuslain presidenttipykälästä – ”Kummitytöstäni ei voisi tulla presidenttiä”

Luotu: 
11.10.2017 14:25
  • Kuva: Pilvi Torsti
    Kuva
|

Eduskunnan käsittelyyn tänään saapuva lakialoite ehdottaa, että Suomen perustuslaissa luovuttaisiin kohdasta, joka edellyttää, että Suomen tasavallan presidentin on oltava syntyperältään suomalainen.

Lakialoitteen on laatinut SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti ja sen on allekirjoittanut hänen lisäkseen 35 muuta kansanedustajaa eri oppositiopuolueista.

–Henkilökohtaisesti toivon, että tämä olisi voimassa jo vuonna 2024, Torsti sanoo Uudelle Suomelle.

Torsti pitää perustuslain kohtaa ”vanhentuneena jäänteenä”, ja hän huomauttaa, että vastaava sääntö ei päde esimerkiksi pääministeriin tai eduskunnan puhemiehistöön. Myös EU:ssa vastaavat pykälät ovat harvinaisia. Suomen lisäksi tiettävästi kolmella muulla maalla on käytössään samanlainen pykälä.

Paitsi että laki on kansanedustajan oman oikeustajun vastainen ja EU-kontekstissa harvinainen, se on hänelle myös hyvin läheinen.

–Asian nosti esille kesällä ystäväni, kirjailija Elina Hirvonen. Tajusin heti, että tämä koskee esimerkiksi kaikkia kansainvälisen adoption kautta Suomeen tulleita lapsia. Yksi heistä on oma kummityttöni, joka seitsemän vuotiaan tarmolla tänään päiväkotiin lähtiessään totesi, että onpa Suomessa tyhmiä sääntöjä, kertoo Torsti.

–Suomessa on nyt yksittäisiä ryhmiä, jotka ovat hyvin erikoisessa asemassa tämän lain edessä, eikä kukaan varmasti pysty heille kunnolla perustelemaan, miksi näin on.

–Toivon, että ennen kuin kummityttöni on täysi-ikäinen, tämä kohta on poistunut lainsäädännöstämme.

Eduskunnan tietopalvelut selvitti kesällä Torstin pyynnöstä presidentin syntyperävaatimuksia muissa 20 eri EU-maassa. Suomen perustuslain kaltainen pykälä löytyy ainoastaan Viron, Liettuan ja Portugalin laeista. Kreikka edellyttää presidentiltä kreikkalaisia sukujuuria, mutta esimerkiksi Irlannissa, Saksassa, Ranskassa, Tsekissä ja Romaniassa sekä 7 muussa maassa vastaavia sääntöjä ei ole. Italia, Kypros, Malta ja Bulgaria eivät vastanneet Eduskunnan tietopalveluiden kyselyyn.

–Selvitys osoittaa hyvin, että valtaosassa EU-maita tällaisista lähtökohdista on luovuttu ja presidentiltä edellytetään usein vain kansalaisuutta ja tiettyä ikää, Torsti sanoo.

–Se, että Suomessakin tehtiin 1990-luvulla lakimuutokset ministerien ja puhemiehen osalta, kuvastaa, kuinka tämä trendi on ollut meilläkin.

Asia tulee eduskunnan käsittelyyn kansanedustajan lakialoitteena. Yksittäisen kansanedustajan alulle paneva lakialoite harvoin johtaa muuhun kuin pöytäkirjamerkintään. Torsti kertoo pitävänsä asiaa esille, kävi käsittelyssä, miten kävi ja hän toivoo, että taustalle tehty selvitys EU-maiden käytännöistä nostattavat kunnon käsittelyn ja keskustelun asiasta.

–En ole havainnut mitään isoa vastustusta eri puolueissa. Toivon, että nyt asia saadaan esiin ja keskusteluun. On sitten lainsäätäjien tehtävä äänestyksessä näyttää, miten enemmistö asian näkee. 

–Syy siihen, miksi haluaisin asian vireille jo nyt, johtuu siitä, että perustuslain muuttamista käsittelee kaksi eduskuntaa. Jos asia etenee vasta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, tässä menee taas aika pitkään, toteaa Torsti.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että jos asia etenee vasta seuraavien vaalien jälkeen, olisi perustuslain muutos voimassa tällöin aikaisintaan vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen.

Presidentin syntyperävaatimus nousi esille myös keväällä, kun SDP etsi itselleen presidenttiehdokasta. Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi esitti tuolloin, että Nasima Razmyar voisi olla hyvä presidenttiehdokas SDP:lle. Razmyar on syntynyt Afganistanissa.

Torstista tuli kansanedustaja, kun Razmyar siirtyi keväällä Helsingin apulaispormestariksi.

Tulisiko Razmyarista hyvä ehdokas SDP:lle vuonna 2024?

–Tähän minä en kommentoi yhtään mitään. Vuoden 2024 presidentinvaalit käydään aikanaan. Nyt käydään nämä 2018 vaalit, sanoo Torsti.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Voi voi.

Syntyperäinen Suomalainen, jonka vanhemmat ovat Suomalaisia ja isovanhemmat ovat Suomalaisia. Ei siis Suomen kansalaisuuden saaneita vaan syntyneet Suomessa Suomalaisista vanhemmista.
Se pitäisi olla perusteena myös kansanedustajilla, ministereillä, valtion / kuntien / kaupunkien ylimmällä johdolla samoin.
Se pitäisi olla perusteena myös isoilla Suomalaisilla eläkeyhtiöillä ja suurilla Suomalaisilla firmoilla, joissa johtajien palkat ovat yli 10 000 euroa kuukaudessa.

Muut, jotka ei asiaa hyväksy. Voivat aina muuttaa pois Suomesta.

Marja-Liisa Kalkela

Voi hyvät hyssykät. Eikö tuo ole päivänselvä asia että Suomea johtaa suomalainen (syntyperäinen)? Mitähän Kekkonen olis tuumannut jos siltä olisi asiaa kysytty?
Voisiko Ruotsia,Brittejä johtaa muu kuin syntyperäinen kuningas tai kuningatar?

Johannes Hissa

Eikös nykyinen Ruotsin hallitsijasuku ole lähtöisin Ranskasta, sillä 1818 kruunattu Ruotsin kuningas Kaarle XIV Juhana oli alkuaan Napoleonin marsalkka, alkuperäiseltä nimeltään Jean-Baptiste Jules Bernadotte ja syntynyt Ranskan Paussa. Ei se syntyperäisyys ole ollut pakollinen Suomessakaan, sillä Suomen eduskunta valitsi Suomen kuninkaaksi lokakuussa 1918 preussilaisen Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kasselin. Syntyperäisyys on ollut pakollinen vasta kun Suomen eduskunta valitsi K. J. Ståhlberg presidentiksi 1919.

Pasi Käyhkö

Johannes, juuri näin. Suomeen oli tulossa kunkku Saksasta. Nimeksi oli kaavailtu Jaakko ja jotain lisää.
Nämä Euroopan kuninkaallisethan ovat naineet toisiaan ristiin, että on syytä olla huolissaan. Tuota Bernadotten sukuakin taitaa olla lähes joka kuningaskunnassa Euroopan alueella.

Matti Loikkanen

"Jean-Baptiste Jules Bernadotte ja syntynyt Ranskan Paussa" ja oli niin kyvytön kenraali, että Napoeon antoo häneelle kenkää ja suuttui Ruotsille kun he ottivät Bernaotten kuninkaakseen.

Löytyykö Suomelle kekkosen-kaltaisia preidetteja Somaliasta?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
–Henkilökohtaisesti toivon, että tämä olisi voimassa jo vuonna 2024, Torsti sanoo Uudelle Suomelle.

Ei mitään esteitä nytkään sille .Ei muuta kuin SDP puolueena asettaa kummitytön prsidentti ehdokkaaksi -24 Sdp ehdokkaana.
Puolueethan ehdokkaansa valitsee nytkin.
Kansahan sitten valinnan tekee äänestämällä.

Kimmo Tallqvist

Mitä jos pilvi keskittyisi ihan oikeisin ongelmiin esim. haittamaahanmuuton ehkäisyyn ja jättäisi jonninjoutavat presidentti instituution epäisänmaalliset muunteluyritykset pois työlistalta.
Ihan oikeatakin tähdellisempää lainvalmistelutyötä kyllä riittää.

Mikko Toivonen

On täysin selvää, että Suomen presidentin on monesta syystä oltava syntyperäinen suomalainen. Suomen kansalaisuus ei siis riitä, kuten ei riitä Presidentin vanhemmille tai isovanhemmillekaan kuten Oiva sen kertoo.

Jos ette ymmärrä miksi näin on oltava niin teidän kannattaa lähteä ÄO kilpailuun Trumpin ja Tillersonin kanssa. Saattaisitte menestyäkin. Joustoa tietenkin voitaisiin harkita jos mahdollinen isovanhempien kansalaisuus olisi jostain nykyisestä EU maasta

Marja-Liisa Kalkela

Mitä ne muut allekirjoittaneet edusti?
Kun lukee kansanedustajien aloituksia niin luulisi että asuu jossain muussa maassa kuin Suomessa.
-Jossa ei ole velkaa,ei työttömyyttä,ei leipäjonoja,ei yli 400 000 ulosotossa terveyspalvemaksujen takia.
Sadat kodit on ulosmitattu. Kotitalouksien velat -90 luvun luokkaa.

Ja silti kyhätään lillukanvarsista aloituksia ja ollaan huolissaan milloin mistäkin vähäpätisestä asiasta.
Kansan-edustajanhan kuuluisia seurata mitä kansan arjessa tapahtuu ,päätöksiennekin takia.
Ja noiden ongelmien syy ei ole kyllä prosentit mitä kaupoissa saa myydä.

Harri Tapani

"kyhätään lillukanvarsista aloituksia ja ollaan huolissaan milloin mistäkin vähäpätisestä asiasta."

Noinkin, mutta onko taustalla se, että kansanedustajilla ei nykyisin enää ole kovinkaan paljon valtaa missään tärkeissä asioissa kuten edesmennyt YK:n entinen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali kuvasi jo vuosia sitten: "Talous on saanut yliotteen politiikasta. Ylikansalliset markkinavoimat toimivat demokraattisen kontrollin yläpuolella. Poliitikot eivät enää voi päättää keskeisistä asioista." Tuo siis globalisaatiosta jo 90-luvulla todettua.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
–En ole havainnut mitään isoa vastustusta eri puolueissa.

Joten jos laki joskus menee läpi eduskunnassa on siihen tarvittu muunkin lupa kuin vain demareiden.
Eduskunnan enemmistön 101 kansanedustajan ainakin.
Näitähän on nähty aina vaalien alla.
"Sukkahousut verovapaaksi". (kepu)
"Palkallinen Sexi-loma" (kepu)
Köyhille ilmaiset Digi-poksit" (kepu)
ym.

Tapio Mäkeläinen

No on tietysti. Koko Naziman valinta 32 v osoittaa täydellistä rappiota Hki johdossa.

Ehkä Torsti ajattelee että kansan rakastama Uma-abu- Hanna palaa kehumaan maatamme ja huudetaan pressaksi.

Onneksi asun Espoossa.

Mistä nämä ratikka-alueen ihmiset näitä ideoita keksii. ??

Kauko Kaaresoja

Tämä suvakkius-maailmansyleily ja tällaiset ehdotukset lähtevät siitä ajatuksesta, että kaikki on muualla paremmin ja parempaa, myös ihmiset. Kaiken oppineisuutensa ja aktiivisuutensa lisäksi olisi näiden 70-luvulla syntyneiden vapaan kasvatuksen tuotteiden syytä opetella kannattamaan, kunnioittamaan ja arvostamaan suomalaista kanssaveljeään ja -sisartaan. Tästähän on kysymys. Ollaan kaunaisia ja kateellisia, ollaan kiinni vain globaaleissa asioissa, nääs kun on maailmaa tullut nähtyä. Eli hyväksy itsesi-samalla hyväksyt tavallisen suomalaisen. Eihän me aina helppoja olla, mutta ollaan kuitenkin luotu hyvä ja elinvoimainen yhteiskunta, joka kuuluu meille ja meidän lapsillemme. Muutkin saavat tulla, mutta ei korkeisiin virkoihin eikä meidän rahoilla loisimaan.

Samy Arling

Tärkeämpää olisi muistuttaa että meillä on yhä olemassa Perustuslaki, tosin sitä ei enään ole noudatettu. On tärkeää että myös tuleva Presidentti noudattaa sitä, varsinkin mitä maanpetturuudesta lausutaan.Vallan siirtäminen EU:lle, on jo valmiiksi vallan siirtämistä henkilöille joita suomen kansa ei ole päättäjiksi demokraattisesti valinneet, he nauttivat nyt täyttä vastuuvapautta ! Tuleva presidentti ei mielestäni voi toimia Brysselin kätyrinä,aiheuttaen vahinkoa Suomelle.

Agilolf Kesselring

Outo keskustelu. Annan esimerkki: minun vanhempi tytär: äiti suomalainen, isä saksalainen, isoisät 2x suomalaisia/ 2x saksalaisia, suom. isoisoisät taistelivat vapaussodassa, talvisodassa, jatkosodassa, saks. isoisoisät maailmansodassa I. ja II. Mutta hän on syntynyt Saksassa. Nuorempi tytär taas syntyi Suomessa. On selvä, että minusta ei voisi tulla tasavallan presidentti, vaikka olisikin suomen kansalaisuus. Tämä on minusta oikea. Mutta miksi periaatessa ei nämä tytöt tai ehkä vain se nuorempi, mutta vanhempi taas ei? Ei kovin johdonmukaista, eikö?

Marko Wallenius

Ministerien suomalaista alkuperää vaativa lainkohta muutettiin erään kokoomuksen, juutalaista syntyperää olevan, poliitikon palkitsemiseksi parempiin hommiin. Mutta hän ei koskaan halunnutkaan ministeriksi.
Tärkeämpi muutos olisi esim ministeripestissä, poistaa kuollut lainkohta hyvämaineisuudesta ja rehellisyydestä. Nillä kun ei näytä nykyisin olevan mitään merkitystä.