Sunnuntai 21.10.2018

Veronmaksajat: ”Nämä verot eivät ainakaan tule laskemaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.10.2017 19:45
  • Kuva: Lauri Olander/ Alma Talent arkisto
    Kuva
    Suomessa on noin 2,5 miljoonaa autoa, joten peltilehmä on hyvä kohde verottajalle, Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo.
|

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvioi, että liikenteen verotus kokonaisuutena ei ainakaan tule laskemaan.

–Nämä verot eivät ainakaan tule laskemaan. Tieliikenteeseen kohdistuvat verot tuovat kaikkiaan noin 5,3 miljardia euroa valtion budjettiin, sanoi Lehtinen torstaina öljy- ja biopolttoainealan energiaseminaarissa Helsingissä.

Lehtisen mukaan runsaan viiden miljardin euroa kokonaisuus muodostuu auto- ja ajoneuvoverosta, jotka tuovat noin kaksi miljardia euroa. Polttoainevero, bensiinin ja dieselin verotus, tuo noin 2,6 miljardia ja polttoaineen arvonlisävero noin 500 miljoonaa euroa.

Lehtisen mukaan tieliikenteen verotuksessa on samoja piirteitä kiinteistöverossa. Kiinteistön tavoin autoa on vaikea siirtää pois verottajan ulottuvilta.

–Suomessa on noin 2,5 miljoonaa autoa, joten peltilehmä on hyvä kohde verottajalle.

Veronmaksajat arvioi, että vuonna 2019 alkavan uuden vaalikauden aikana liikenteeseen kohdistuva kokonaisverotus ei ainakaan kevene.

–Autojen verotuksessa liikutaan hankintamaksuista edelleen kohti käytön verotusta, mikä on minusta hyvä asia, Lehtinen sanoo.

Hän uskoo, että verotuksen kokonaisuus muuttuu niin, että autovero pienenee vähitellen ”kohti nollaa". Ihan kokonaan se ei kuitenkaan katoa.

Myöskään polttoainevero ei ainakaan kevene. Veron tuotto ei enää välttämättä kasva, koska autokanta uusiutuu. 

Lehtisen mukaan tieliikenteen verorasitus ei voi enää kokonaisuutena kasvaa seuraavalla hallituskaudella.

–Toisaalta kevennyslistalla on muilla veroilla etusija, hän sanoo ja viittaa ansiotuloverotukseen.

Lähde: Talouselämä

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Kilpijoki

Aivopääoman vienti tulee vain kasvamaan, eikä siitä voi meidän nuoria syyttää. Siinä vaiheessa kannattaa etsiä uusia juuria, kun ei ole vielä liian syvään tänne asettunut. Ongelmahan siitä muotoutuu tulevaisuudessa, mutta eihän tuo meidän päättäjiä hetkauta. Tähtäimet pidetään lyhyellä kantamalla ja omaan pussiin tuijottavana.