Perjantai 19.10.2018

”Hallituksen lehmänkauppa murenee” - Oppositio kuittailee soten lykkääntymisestä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.10.2017 13:59
Päivitetty: 
12.10.2017 15:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että erikoissairaanhoidon markkinaehtoistaminen ”huolettaa todella”.
|

 

 

Oppositiopuolueet arvioivat, että kiista soten valinnanvapaudesta jatkuu ”kalkkiviivoille” asti. 

Hallituksen reformiministeriryhmän sotesta vastaava puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) kertoi aikaisemmin tänään, että valinnavapautta koskeva lakiluonnos ”tarvitsee vielä sote- ja perustuslakiasiantuntijoiden arvion muutamasta kohdasta”. 

Lue lisää: ”Vielä muutama kohta” – Saarikko: Sote viivästyy viikolla

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien oli määrä käsitellä lakiluonnoksia tänään ryhmäkokouksissaan.

–Hallituksen lehmänkauppa sotesta murenee taas kerran. Otettaisiinko lähtökohdaksi kestävät ja toimivat palvelut eikä voitontavoittelu, vasemmistoliiton poliittinen sihteeri Dan Koivulaakso kuittaa Twitterissä.

 

 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan sanoo, että erikoissairaanhoidon markkinaehtoistaminen ”huolettaa todella”. 

–Sosiaalityössä julkisen vallan käyttöä, siksi sote-integraatio ja markkinaehtoistaminen vaikea yhtälö. Hallitus valitsi voitontavoittelun, hän kommentoi myös.

 

SDP:n eduskuntaryhmän lainopillinen asiantuntija Valtteri Aaltonen puolestaan ennakoi, että edessä on poliittinen riita.

–Koska asiantuntijoista ei ole sote-uudistuksessa tähänkään asti piitattu tämä tarkoittanee tosiasiassa poliittista riitaa.

–Olisi kiva, jos ministerit tietäisivät mistä ovat sopineet!!! Kiista valinnanvapaudesta jatkuu kalkkiviivoille asti, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan kommentoi jo tiistaina.

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Itse toivon että hallitus kaatuu ja asiantuntijat saisivat vihdoinkin uudistaa sotea järkevästi. Puolueet haluavat vain käyttää sotea hyväkseen oman vallan kasvattamiseen, ei potilaita, asiakkaita ja palelun hyvää toimintaa ajatella pennin vertaa.

1. Maakuntahallinto pois. Tilalle sotealueet, asiantuntijat päättävät kuinka monta aluetta tarvitaan. Suomen alueet poikkeavat toisistaan , joten sotekin muotoutukoon aluettain sopivaksi. Joidenkin hyvien käytäntöjen pitää kuitenkin joustavasti siirtyä alueelta toiselle. Yliopistojen tutkijat tutkimaan käytäntöjen toimivuutta, laadukkuutta ja tehokkuutta yms. Nyt jo on olemassa hyviä käytäntöjä, joita voisi ottaa käyttöön valtakunnallisesti mikäli halutaan.

2. Ja se valinnanvapaus. Täydellinen valinnanvapaus verovaroilla tulee Suomelle liian kalliiksi. Sen sijaan voisin kuvitella että lääkärin virat muutettaisiin ammatinharjoittajavetoisiksi perusterveydenhuollossa. Näin lääkäri saisi enemmän vapautta kehittää työtään omannäköiseksi ja samalla myös työviihtyvyys nousisi. (Myös sairaanhoitajat voivat mielestäni olla ammatinharjoittajia.) Vastuu omasta työstä olisi ihan toista luokkaa kuin nykyjärjestelmässä.

Poliitikkojen on vihdoinkin myönnettävä se, ettei soten suunnittelusta tule yhtään mitään elleivät he jätä sitä ammattilaisten huoleksi.

Pasi Käyhkö

Nita, tuota hallituksen kaatumista minäkin odotan ja toivon. Ja sen seurauksena sote tulisi alan asiantuntijoiden tehtäväksä. Sekä silloinhan kaatuisi myös älytön maakuntauudistus.
Hallituksen kaatuminen toisi suomalaisille ja Suomelle paljon hyvää.

Gun-May Arffman

Samaa mieltä Nita. Nyt saisi ryssiminen jo riittää ja Kepun ja Kokkareiden kahminta omaan pussiin. On hävytöntä, että päivystyksessä saa odottaa 3-4 tuntia ja kunnalliseen ajanvarauksella kuukaudesta kahteen lääkärille. Asiat saadaan toimimaan jos halutaan. Belgiassa pääsee 5min. odotuksella ja omavastuu on 3euroa käynti, Hollannissa max puolen tunnin odotuksella lääkäriin. Suomessakin tämä toimisi mikäli pienen etupiirin kahminta loppuisi.

Kalevi Salonen

Maakuntahallinnon tarpeettomuus sotelle on itsestään selvä. Niin on periaatteessa myös valinnanvapaus, mutta siitä on tehty itseisarvo ja keppihevonen, joka todellisuudessa ei ole kustannusten suhteen edes realistinen. Kun laadun pitäisi olla sama kaikilla terveyspalvelujen tarjoajilla, niin todellisia eroja ei olisi. Se olisi vähän samaa kuin, että meille olisi olennaista. että kaupasta saa voita neljällä eri merkillä.

Valinnanvapaus tuntuu hienolta, mutta on käytännössä järjetöntä. Riittäisi mainiosti, että julkisen terveydenhuollon puitteissa saisi käyttää mitä toimipistettä tahansa milloin tahansa.

Mikko Toivonen

Vieläkin tärkeämpää kuin hallituksen kaatuminen on sen esittämien sote ja maakuntahallinto esitysten täysi kaataminen´.

Miksi sanon asian noin johtuu tosiseikasta että meillä ei ole tätäkään hallitusta parempaa odotettavissa jos yksikään nykyisen opposition ajatuksista saisi merkitystä uudessa.

Se on tietenkin selvää että järjellisen hallituksen olisi kuunneltava asiantuntijoita mitä he eivät ole nyt tehneet kummassakaan himoitsemassaan tulon-ja vallan siirrossa.

torsti tuukkanen

Homman nurin meno olisi hyvä asia.
Kahteen penkkaan tehty(kepu,kokoomus)näin suuri uudistus tuo mukanaan
ison ja vuosia jatkuvan "veivaamisen" ja riitelyn,joka tuhoaa paljon muutakin
kuin vain tämän"uudistuksen".Tämähän on jo rämettynyt pelkiksi sulle-mulle
"lehmäkaupoiksi".